základní část, 21. kolo
06.02.2022 16:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Ajax si snadno poradil s Heraclesem a na čele tabulky si vytvořil pětibodový náskok

Obhájce mistrovského titulu Ajax si v minulém kole dokázal porazit s doposud vedoucím PSV (2:1) a nyní v nedělní dohrávce 21. kola využil jeho sobotního zaváhání s Alkmaarem (1:2). Díky snadnému domácímu vítězství 3:0 nad Heraclesem si pojistil vedoucí pozici a před eindhovenským konkurentem si navíc vytvořil už pětibodový odstup. Celek z Almela naopak prohrál poprvé po čtyřech zápasech a klesl na patnáctou příčku s dvaceti body.

Úvodní dvacetiminutovka tohoto nedělního střetnutí nic zajímavého nenabídla, nicméně pak se svěřenci trenéra Erika ten Haga dostali do vedení. Rohový kop z pravé strany propadl až ke vzdálenější tyči, kam se díky dostatečnému důrazu natlačil Davy Klaassen a akrobaticky dopravil balón do sítě. AFC v následujícím průběhu nikam nespěchalo a čekalo na reakci soupeře, svůj náskok mohlo pojistit přesně po odehrané půlhodině.

Překrásnou přízemní kombinaci svých spoluhráčů zakončil razantní střelou Mazraoui, ale mířil jen doprostřed branky a gólman Blaswich ji skvěle ukryl v náručí. Jasný favorit přeci jen pojistil svůj náskok deset minut po změně stran. Sébastien Haller se opět připojil k týmu po nepříliš úspěšném Africkém poháru národů v dresu Pobřeží Slonoviny a hned se vrátil do čela tabulky střelců celé Eredivisie, jelikož zaznamenal svou třináctou ligovou trefu této sezóny.

Tentokráte zužitkoval zpětnou přihrávku před branku od srbského špílmachra Tadiče a bez větších potíží překonal bezmocného Blaswiche. Za dalších deset minut pečetil výhru Ajaxu teprve devatenáctiletý mládežnický reprezentant Kenneth Taylor, jenž vsítil svou premiérovou branku mezi nizozemskou elitou po samostatné akci na levém křídle a vyběhnutého Blaswiche pokořil tvrdou ranou z osmi metrů.

Domácí dokonce mohli vsítit svůj čtvrtý gól těsně před koncem základní hrací doby. Aktivní Haller byl faulován v pokutovém území Heraclesu a rozhodčí Manschot po přezkoumání videozáznamu nakonec nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Tadič a netradičně selhal, neboť Blaswich přečetl jeho úmysl a balón vyrazil do strany. Stejný hráč mohl napravit své zaváhání v nastaveném čase, jenomže z bezprostřední blízkosti pálil příliš vysoko.

Autor: Viktor Sandev / livesport.cz, soccerway.com, espnl.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele