základní část, 18. kolo
22.12.2021 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Sebastian Haller (© AFP)

Ajax si na závěr roku 2021 s chutí zastřílel, Fortunu zasypal pěti brankami

Ajax bez potíží zvládl poslední měření sil roku 2021, pěti góly smetl Fortunu, která se před tímto duelem nacházela na šestnáctém místě tabulky, a minimálně do čtvrtečního večera se v průběžném pořadí posunul do samého čela. Jeho výhru mu zajistily trefy Daleyho Blinda, Antonyho a Davyna Rensche, přičemž na konci střetnutí ještě dvakrát udeřil Sébastien Haller.

Domácí měli určitě zájem dostat se do dobré psychické pohody hned od počátečních pasážích zápasu a právě takový cíl naplnili. Už ve 14. minutě dosáhli na první vstřelenou branku, když Tadič stihl sklepnout balón dozadu pro Blinda, jeho zakončení z vyložené pozice zastavil na brankové čáře bránící Samaris, následnou dorážku však již amsterdamský obránce zužitkoval.

Záhy se snažil skórovat taktéž jeho spoluhráč Gravenberch, jenž z hranice šestnáctky opravdu ostře vypálil, avšak jeho pumelici vyrazil nad své břevno reflexivně brankář van Osch. O pár chvil později si každopádně muž s osmičkou na zádech připsal na své konto alespoň asistenci, po jeho pobídce mohl zacílit Antony levačkou do spodního rohu brány na vzdálenější tyčku.

Fortuna i nadále nebyla schopna reagovat na ofenzivní sílu svého protivníka, směrem dopředu nepůsobila potřebným dojmem a prakticky se pouze bránila dalším atakům. Ve 44. minutě se mezi třemi tyčemi musel činit v krátkém sledu znovu van Osch, jenž likvidoval nejprve pokus Antonyho, přičemž následně střílel tvrdě i Blind, jenže ani on svého soka nedokázal překonat.

Ani po obrátce se obrázek hry příliš nezměnil. Ajax útočil do plných a hledal cestu za dalšími přesnými zásahy. V 55. minutě se ještě neposadil Antony, jenž z blízkosti van Osche prostřelit neuměl, v 58. minutě neuspěl se svou hlavičkou Haller, v 77. minutě směroval míč do zámezí stále hladový Antony. Poslední momenty utkání už nicméně de Godenzonen vyšly parádně.

V 82. minutě rozvlnil síť Rensch, jehož nakrátko pobídl Antony, pravý bek amsterdamského celku si přehodil merunu na levou nohu a pohotově ji zaslal na zadní tyč. V 90. minutě se do statistik zapsal též poprvé Haller, ten proměnil penaltu, kterou sudí Nagtegaal nařídil za faul Janssena ve vápně na Taylora, a v nastavení Haller ještě využil při brejku nahrávku Timbera.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele