základní část, 22. kolo
13.02.2022 16:45 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Sebastien Haller (© AFP)

Nezastavitelný Haller! Ajax i díky jeho přičinění hladce skolil Twente

Ani rozjeté Twente, které v uplynulých deseti kolech Eredivisie osmkrát zvítězilo a dvakrát remizovalo, nepředstavovalo pro Ajax žádnou těžkou překážku. A především díky famóznímu představení útočníka Sébastiena Hallera. Ten nejenže zkompletoval hattrick, připsal si taktéž jednu asistenci či vybojoval pro svůj tým penaltu. Nakonec domácí vyhráli vysoko o pět gólů.

Ačkoli konečný výsledek vyzněl silně v neprospěch Twente, byl to celek z Enschede, který se mohl ujmout vedení ve 13. minutě, a kdo ví, jakým směrem by se utkání upínalo, kdyby Van Wolfswinkel po centru z levé strany od Smala nerozezvonil hlavou jen břevno. Ajax vlastně v průběhu celé první půlhodinky nepůsobil zářným dojmem, probudit své spoluhráče se tak snažil nejpovolanější z nejpovolanějších, tedy kapitán Tadić, avšak jeho pokus mířící na zadní tyčku bravurně polapil brankář Unnerstall. Až o pár chvil později domácí udeřili.

Haller v brankovém území prodloužil míč hlavou za sebe, kde našel Klaassena, a ten zásluhou reflexivního počínání dopravil balón za brankovou čáru. Ve 36. minutě hodlal pojistit náskok de Godenzonen naskakující Mazraoui, ve vápně nicméně nezachytil centr zleva od Berghuise, takže nedošlo k přímému ohrožení Unnerstalla. Další branky jednoduše padaly až po obrátce.

Už v 50. minutě střílel opravdu nebezpečně hlavou Antony po pasu Tadiće, Unnerstall se ale proti jeho tvrdému zakončení bravurně vyčinil. Avšak v 53. minutě již hostující strážce třech tyčí přece kaputiloval, to když dělovku Timbera vyrazil pouze před sebe, Haller číhal na svou příležitost skórovat a z dorážky pohotově naplnil své ambice. Domácí v ofenzivě ani nadále nemínili polevovat, tlačili se dopředu a v 61. minutě vydobyli ve svůj prospěch pokutový kop.

Ten sudí Lindhout nařídil poté, co bránící Hilgers ve vlastní šestnáctce podrazil Hallera, jenže exekutor Tadić z bílého puntíku neuspěl, poněvadž Unnerstall jeho pokus zlikvidoval. Tenhle moment ovšem amsterdamský výběr nijak nerozhodil a v následujících pasážích hry přidal na své konto ještě tři přesné zásahy. V 77. minutě pronikl do vápna Berghuis, svou nahrávkou se snažil pobídnout Mazraouiho, ve finále však nemusel, neboť Pröpper zaznamenal vlastence.

V závěru střetnutí pak Haller dvakrát rozvlnil síť, a dovršil tak hattrick. Nejprve ho jemným obloučkem vyhledal Antony, přičemž vyběhnuvší Unnerstall byl u míče pozdě, čili zachytit teč svého protihráče zkrátka nedokázal. A v 88. minutě Haller u bližší tyčky, i když bráněn Pröpperem, zužitkoval uvolnění od Tagliafica, který ho nakrátko oslovoval z levé strany.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele