5. kolo
01.09.2019 14:30 CET
1 : 4
(0:2)

Reportáž

Ajax se Spartou nezaváhal a z Rotterdamu si veze tříbrankové vítězství

Ajax po zvládnuté kvalifikaci o základní skupinu Ligy mistrů nezaváhal ani na ligové scéně a z Rotterdamu si odváží poměrné hladké vítězství 4:1 nad rozjetou Spartou. Domácí výběr až do nedělního utkání ještě v lize neprohrál, ovšem s obhájcem mistrovského titulu neměl příliš šancí od samého začátku a přesně po odehrané hodině hry prohrával dokonce o čtyři branky. V tabulce se nachází na šestém místě s osmi body, AFC je druhé s deseti body.

Přitom úvodních dvacet minut rozhodně nenapovídalo tomu, že by se schylovalo ke gólovým hodům. Hosté vyčkávali na svou šanci a Sparta je téměř k ničemu nepouštěla. Hned první větší příležitost skončila vedoucí trefou favorita. Quincy Promes využil parádního pasu za obranu protivníka od Martíneze, na nic nečekal a svůj přízemní pokus usměrnil s naprostou přesností k levé tyči. Vyběhnuvší brankář Coremans neměl žádnou šanci zasáhnout.

Ve 31. minutě to bylo o dvě trefy. Dušan Tadić odvedl výtečnou práci na pravém křídle, elegantně se obtočil kolem dvou protihráčů a pak našel před prázdnou brankou zapomenutého Hakima Ziyecha, jenž se zblízka nemýlil. V samém závěru první půle mohl dokonce přidat třetí trefu AFC Promes, jenže z přímého volného kopu mířil o několik centimetrů nad břevno. Ihned po změně stran napřáhl z hranice šestnáctky Ziyech a Coremans brilantně odvracel jeho přízemní ránu na rohový kop.

Definitivně rozhodnuto bylo v 58. minutě. Abels totiž nešťastně zahrál rukou ve vlastním pokutovém území a rozhodčí Kamphuis po konzultaci s VAR nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Tadić a chladnokrevně poslal Coremanse na opačnou stranu. Neuběhly ani další dvě minuty a domácí lovili míč ze sítě počtvrté. Podruhé v tomto střetnutí se prosadil Ziyech, který těžil z geniality Tadiče.

Srbský špílmachr odcentroval z levého křídla a ve středu šestnáctky našel zcela osamoceného marockého reprezentanta, jenž svým volejem překonal naprosto zoufalého Coremanse. Ziyech mohl zkompletovat hattrick v 65. minutě, ale jeho projektil z dvaceti metrů těsně proletěl nad břevnem. Sparta se dočkala alespoň čestného úspěchu o deset minut později, pobídku od Smeetse dokonale zužitkoval Halil Dervişoğlu a odkrytou branku neminul.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele