24. kolo
23.02.2020 16:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ajax vyhořel v Almelu a před druhým Alkmaarem vede už jen o tři body

K největšímu překvapení 24. kola Eredivisie došlo v úplně posledním utkání, když trápící se Heracles našel recept na vedoucí Ajax a po vítězné brance zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem ho zdolal nejtěsnějším poměrem 1:0. Celek z Almela vyhrál v novém roce teprve podruhé a s dvaatřiceti body na kontě se posunul do horní poloviny tabulky, konkrétně je devátý. Naopak na amsterdamském gigantovi se podepsala nedávná prohra.

Ajax totiž nezvládl čtvrteční duel Evropské ligy na půdě španělského Getafe (0:2) a v podobném duchu pokračoval i na stadionu v Almelu, kde mu to nešlo především v ofenzivní fázi. V nejvyšší nizozemské soutěži se sice udržel na první příčce, ovšem jeho náskok před druhým Alkmaarem se snížil na pouhé tři body. Svěřenci trenéra Erika ten Haga drželi míč z více jak šedesáti procent a vyprodukovali také mnohem více střel, jenže vázlo zakončení.

Po úvodní nepříliš zajímavé čtvrthodině mohli jít hosté do vedení. Kiomourtzoglou dokázal napravit své zaváhání při rozehrávce, kdy se soupeř dostal do přečíslení. Po dobré práci Babela vypálil z dvanácti metrů Gravenberch a byl to právě německý záložník, který předvedl výtečný obranný zákrok zhruba půl metru před brankovou čarou. Přesně v polovině úvodního dějství poprvé ukázal své umění pozdější hrdina Cyriel Dessers.

Ten si hezky zpracoval prudkou přihrávku a okamžitě vypálil po zemi, ovšem brankář Onana se nenechal nachytat a ránu směřující doprostřed branky výtečně zlikvidoval. Ve 34. minutě se chtěl po rohovém kopu prosadit Tagliafico a mířil do levého dolního rohu, ale s brilantním zákrokem se vytáhl gólman Blaswich. Největší šance úvodního dějství se zrodila za další čtyři minuty, kdy Van de Beek z bezprostřední blízkosti trestuhodně orazítkoval jen břevno.

Po změně stran se oba soupeři neúspěšně dožadovali odpískání pokutového kopu, v 69. minutě výrazněji zahrozili domácí. Dostatek prostoru ke střele si vytvořil Burgzorg, avšak změnu skóre nepřipustil fantastický Onana. Heracles vsítil rozdílový gól v 77. minutě.

Pětadvacetiletý belgický forvard Dessers využil dlouhého nákopu od Blaswicha, lišácky se obtočil kolem Blinda a pak z osmnácti metrů parádně zavěsil pod horní tyčku, Onana se nestačil ani ohlédnout. V nastaveném čase se alespoň o srovnání stavu mohl postarat střídající Danilo, ale jeho hlavička nenadělala mnoho starostí připravenému Blaswichovi.

Autor: Viktor Sandev / youtube.com, whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele