17. kolo
15.12.2019 16:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Alkmaar ovládl šlágr podzimu proti Ajaxu a bodově se na něj dotáhl

Nesmírně sledovaný duel o pozici podzimního mistra nakonec zvládl domácí Alkmaar, který brankou Myrona Boadua z poslední minuty základní hrací doby zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. V Eredivisii tak zvítězil již posedmé za sebou a k tomu svou šňůru bez inkasované branky protáhl na těžko uvěřitelných 657 minut. Díky cenné výhře se na svého amsterdamského konkurenta bodově dotáhl a na druhém místě za ním zaostává jen o skóre.

Oba celky v dosavadním průběhu posbíraly jednačtyřicet bodů a před třetím Tilburgem disponují celkem pohodlným devítibodovým náskokem. Ajax v prvních patnácti kolech Eredivisie ani jednou neprohrál a jen dvakrát remizoval, teď si po týdnu starém kolapsu s Willemem (0:2) připsal na konto druhou porážku v řadě a celkově již potřetí neskóroval. V úterý totiž podlehl španělské Valencii 0:1 a přišel tak o účast v osmifinále Ligy mistrů.

Utkání bylo téměř ve všech statistických kritériích naprosto vyrovnané a z tohoto pohledu by mu spíše slušel nerozhodný výsledek. Hosté se dostali do první možnosti již po necelých čtyřech minutách, kdy se na pravé straně šestnáctky zjevil osamocený Veltman a svůj razantní projektil poslal do boční sítě. Vzápětí se na opačné straně dral do úniku Boadu, ale v zakončení byl dostižen Martínezem a v těžké pozici už pálil nepřesně.

Přesně po odehrané čtvrthodině stanul na pravé straně osamocený Stengs, avšak trefil jen před sebou stojícího spoluhráče Midtsjøa. V následujícím průběhu se hrálo nahoru-dolů, nicméně další gólová možnost se zrodila až ve 36. minutě. Marocký ostrostřelec Ziyech napřáhl z dobrých třiceti metrů a jeho skákavý pokus proletěl asi o půl metru vedle levé tyče. Vzápětí předvedl hezkou individuální akci na levém křídle Idrissi a o kousek se trefil do boční sítě.

Dvě minuty před poločasovou přestávkou přistrčil Huntelaar balón van de Beekovi do největší šance prvního poločasu. Záložník však ve stoprocentní možnosti selhal a přízemní střelou minul vzdálenější konstrukci o centimetry. Ve druhém dějství se pokračovalo ve vysokém tempu. Po necelé hodině hry poslal přízemní centr do ohně Ziyech a brankáři Bizotovi vypadl míč z náruče, jenomže dorážející Huntelaar ho do sítě neprotlačil.

V 61. minutě zkusil štěstí z osmnácti metrů aktivní Ziyech a pozorný Bizot vyrazil jeho ránu před sebe. Za dalších šest minut hlavičkoval stejný hráč po přímém volném kopu z hloubi pole do tyče, případná branka by stejně neplatila kvůli ofsajdu. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem napřáhl z pětadvaceti metrů Schuurs a Bizot měl co dělat, aby tuto bombu odvrátil do strany.

Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak v hodině dvanácté udeřil Boadu. Teprve osmnáctiletý útočník s ghanskými kořeny zužitkoval v brankovém území Ajaxu rohový kop z levé strany od Midtsjøa a hlavou zblízka skóroval do bližšího spodního rohu. Hostům již na jakoukoliv odpověď prakticky nezbyl žádný čas. Svěřenci kouče Erika ten Haga na závěr tohoto roku přivítají předposlední Den Haag, AZ se pokusí uspět v Rotterdamu se Spartou.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, youtube.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud dá Ajax LM, tak vyhraje i tento zápas.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele