8. kolo
28.09.2019 19:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Ajax zvládl koncovku s Groningenem a zvítězil o dvě branky

Groningen srdnatě vzdoroval na půdě vysoce favorizovaného Ajaxu a v Amsterdamu ještě zhruba dvacet minut před koncem držel nerozhodný bezbrankový stav. Nicméně těsně předtím přišel o vyloučeného Djanga Warmerdama a domácí celek toho dokonale využil, když dvěma zásahy v rychlém sledu rozhodl o svém úspěchu. AFC se v tabulce stále nachází na vedoucí pozici s dvaceti body o skóre před druhým PSV.

Domácí podle předpokladů řídili taktovku tohoto střetnutí a první větší možnost si vypracovali krátce po odehrané čtvrthodině. Na levé straně pokutového území předvedl krásný průnik Maročan Ziyech a prudce vypálil k zadní tyči, ovšem brankář Padt vytáhl fantastický zákrok a balón odvrátil ke svým spoluhráčům. Ihned na to mohl na druhé straně otevřít skóre Warmerdam, ale svůj projektil usměrnil nad horní tyčku.

Ve 31. minutě Neres díky své rychlosti elegantně obešel skluzujícího van Hintuma a zjevil se sám před Padtem, kterého však nedokázal zblízka propálit. Vzápětí uprchl všem srbský špílmachr Tadič a zpětnou nahrávkou vybídl ke skórování van de Beeka, jenž ale neměl úplně přesnou mušku a trefil jen stojícího protihráče před sebou. Groningen ale v útočné aktivitě rozhodně nezaostával a ve 40. minutě si vytvořil svou největší příležitost zápasu.

Po rychlé akci a nádherné přízemní kombinaci nedosáhl na přihrávku z levé strany Benschop, nicméně ke střele se přeci jen dostal rozběhnutý Zeefuik a gólmana Onana včas zareagoval, tvrdou ránu reflexivně vyrazil do strany. Po změně stran se hosté stále častěji zatahovali do defenzívy a Ajax to zkoušel hlavně ze střední vzdálenosti, jenomže buď mířil nepřesně, nebo si nepřišel na pozorného Padta. Jeden z klíčových okamžiků nastal v 73. minutě.

Warmerdam jako by zapomněl, že už jednu žlutou kartu má, a naprosto zbytečně zdržoval při vhazování. Rozhodčí Kuipers neměl pro toto chování pochopení a červenou kartou ho poslal předčasně do sprch. Neuběhly ani tři minuty a Ajax přesilovku zužitkoval. Argentinec Lisandro Martínez si navedl míč blíže do středu hrací plochy a pohotově vypálil, jeho pokus z dvaadvaceti metrů parádně zaplachtil k levé konstrukci. Za další tři minuty definitivně pohřbil naděje FC na bodový zisk střídající Klaas-Jan Huntelaar, po voleji od van de Beeka snadno dopravil balón do prázdné branky.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3-0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele