25. kolo
01.03.2020 20:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Bídný Ajax padl s Alkmaarem i podruhé, bitva o titul se tak zamotává

Boj o ligový titul v Eredivisie se po překvapivé výhře Alkmaaru na půdě Ajaxu dostal na zcela jinou úroveň. Domácí mohli na čele tabulky navýšit svůj náskok na šest bodů v případě vlastního tříbodového zisku, stal se ovšem pravý opak, a najednou mají oba týmy na kontě shodný počet bodů. O branky hostů se postarali Myron Boadu a Oussama Idrissi.

Už na podzim AZ svého soka před vlastními fanoušky skolilo, tehdy v půlce prosince nejtěsnějším možným způsobem. Ačkoli i přes nynější rezultát zůstalo v tabulce vlivem horšího skóre na průběžně druhém místě, na konci ročníku budou v situaci rovnosti bodů o pořadí rozhodovat vzájemné zápasy a ty budou mít svěřenci trenéra Arneho Slota lepší.

Obě mužstva se musela vypořádat před vzájemným kláním se svými předchozími neúspěšnými vystoupeními v evropských pohárech, kde jejich pouť ve čtvrtek pro letošek nadobro skončila. A hůře se s touto skutečností nakonec popasovalo to pod velením Erika ten Haga, které mimochodem teprve podruhé v sezóně doma ztratilo v lize nějaké body.

Alkmaaru rozhodně pomohl fakt brzkého vedení. I když do první větší šance se nejprve propracoval Ajax, to když po centru Promese dokázal hlavičkovat nehlídaný Tadič, jeho ale perfektně vychytal brankář Bizot. A i kdyby nakonec Srb přece skóroval, jeho branka by stejně neplatila kvůli ofsajdu. Na druhé straně se naopak v koncovce hostům zadařilo.

Svou rozehrávku šeredně pokazil Blind, který pouze odevzdal balón do středu pole, kde se nacházel jeho protihráč Midtsjö, ten ho okamžitě adresoval na zcela volného Boadua, jenž pak usměrnil svou střelu o tyč a za brankovou síť. Ve 22. minutě mohlo být pro domácí ještě hůře, ve skluzu zakončoval sám Midtsjö, nicméně tentokráte si gólman Onana stačil poradit.

Celek z Amsterdamu v útoku i nadále tápal, přičemž jeho soupeř, jenž si těsný náskok bez větších problémů hlídal, hledal cestu za dalším vstřeleným gólem. Ve 34. minutě za hranicí šestnáctky napřáhl svou levačkou de Wit, ovšem jeho pokus o kousek minul Onanovo břevno. Do poločasu se ještě mohl trefit Boadu, Onana však své spoluhráče zase výtečně podržel.

Ajax nepůsobil na hřišti dobrým dojmem ani po obrátce. V 54. minutě mohl zaúřadovat Idrissi, jenž chtěl překonat Onanu na bližší tyči, nastřelil ale jen jeho stojnou nohu. V 63. minutě se Alkmaaru dokonce podařilo rozvlnit síť, Idrissi totiž zamířil do šibenice, jenže jeho přesný zásah nebyl po konzultaci s VAR uznán, jelikož předtím zahrál rukou Boadu.

Tenhle moment ovšem ve finále znamenal jen další vyburcování Cheeseheads, kteří hodlali od svého soka, a nutno říci, že zaslouženě, co nejdříve na větší rozdíl poodskočit. V 69. minutě ještě se svým obloučkem neuspěl Boadu, avšak o pět minut později svůj lob již dotáhl do zdárného konce naběhnuvší Idrissi, jehož svým přesným pasem uvolnil Koopmeiners.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

Alkmaar

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele