základní část, 34. kolo
06.05.2018 14:30 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

SBV Excelsior - AFC Ajax 1:2

Amsterdamský Ajax zvládl své závěrečné utkání tohoto ročníku na půdě rotterdamského Excelsioru i přesto, že mu vůbec o nic nešlo. Náskok na vedoucí PSV Eindhoven sice nakonec stáhl na čtyři body, ovšem k titulu měl letos daleko. V tabulce Eredivisie obsadil druhou pozici s osmibodovým odstupem od třetího Alkmaaru. SBV skončil jedenáctý se čtyřiceti body a prožil tak celkem poklidný závěr.

Nedělní duel měl od samého začátku spád a na obou týmech bylo vidět, že rozhodně nechtějí jen bránit. Po čtvrthodině hry mohl otevřít skóre hostující Justin Kluivert, avšak po kolmici od Ziyecha a následné střele ze čtrnácti metrů vyrážel gólman Kristinsson balón do strany. Domácí výběr z ničeho nic udeřil ve 20. minutě, kdy hodně kontroverzní vlastní branku zaznamenal teprve osmnáctiletý obránce Matthijs de Ligt.

Ten se po dlouhém nákopu snažil přihrát brankáři Lamprouovi, jenomže hostující strážce neodhadl dráhu letu balónu a ten nakonec zapadl k levé tyči. Od tohoto momentu se hrálo přeci jen v opatrnějším duchu, do druhého dějství vstoupil mnohem aktivněji AFC. Srovnat dokázal ve 48. minutě, když Ziyech poslal ukázkový centr k zadní tyči z pravého křídla a hlavičkující Kluivert z mírného úhlu pokořil hlavou bezmocného Kristinssona.

Neuběhly ani čtyři minuty a Ajax otočil vývoj tohoto klání, u rozdílové trefy opět byl aktivní Ziyech. Marocký záložník nejprve vystřelil z dvaceti metrů jen o decimetry vedle pravé konstrukce, následně byl v pokutovém území faulován Fortesem a rozhodčí Nijhuis nařídil pokutový kop. K němu se postavil dánský ostrostřelec Kasper Dolberg a Kristinssonovi nedal žádnou šanci na úspěch, míč usměrnil přesně k levé tyči.

Po necelé hodině hry mohl podruhé skórovat Kluivert, ale z bezprostřední blízkosti napálil jen rameno vracejícího se protihráče na brankové čáře. Zhruba dvacet minut před koncem obdržel kolmici do běhu Dolberg a přízemním pokusem na Kristinssona nevyzrál, vzápětí se domácí strážce dvakrát blýskl i proti pokusům van de Beeka. V nastaveném čase hlavičkoval domácí Faik pouze do levé tyče, výsledek se tak již neměnil.

Autor: Viktor Sandev / sbvexcelsior.nl, ajax.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele