základní část, 30. kolo
07.04.2018 19:45 CET
2 : 3
(0:0)

Reportáž

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven 2:3

PSV předvedl naprosto nevídaný obrat na půdě Alkmaaru a výraznou měrou se přiblížil k zisku mistrovského titulu. Momentálně si vytvořil desetibodový náskok na druhý Ajax a nehledě na výsledek jeho nedělního souboje s Heracles mu stačí udělat polední krok - porazit amsterdamského rivala příští týden ve šlágru jarní části Eredivisie. AZ si naopak zkomplikoval boj o druhou příčku zaručující kvalifikaci Ligy mistrů.

První poločas nebyl z diváckého pohledu tolik atraktivní, naopak ten druhý stál opravdu za to. Domácí vedli po hodině hry 2:0 díky brankám Woutera Weghorsta, jenomže v rozmezí 74. - 79. minuty naprosto zkolabovali a po třech rychlých inkasovaných trefách prohráli 2:3. V tabulce zůstávají na třetím místě s dvaašedesáti body a vypadá to, že si toto umístění udrží až do konce letošního ročníku.

Alkmaar si vytvořil první tutovku po sedmi minutách, kdy se po akci Jahanbakhshe na pravé straně zjevil v tisíciprocentní šanci Koopmeiners. Ten střílel zcela osamocen z osmi metrů do odkryté branky, ale Schwaab zabránil perfektním skluzem jistému gólu. Krátce po odehrané čtvrthodině sklepl Luuk de Jong míč pro Ramselaara, jenž trestuhodně přestřelil. Vzápětí úřadoval na trávníku především de Jong.

Sedmadvacetiletý kanonýr nejprve rozvlnil síť v 18. minutě, jenže branka nemohla platit kvůli ofsajdovém postavení. Po půl hodiny hry lehce tečoval centr Breneta a gólman Bizot měl co dělat, aby vyrazil balón před sebe. Největší příležitost úvodního dějství byl k vidění za dalších pět minut, kdy de Jong hlavičkoval do zadní tyče. Po obrátce se pokračovalo ve stejném duchu a domácí šli do vedení v 53. minutě.

Weghorst se dostal k odraženému míči po tvrdé práci Tila a bez potíží překonal brankáře Zoeta. Za osm minut se kapitán AZ prosadil podruhé, tentokráte si naskočil na načechraný pas od Jahanbakhshe a hlavou z hranice brankového území znovu nedal Zoetovi žádnou šanci na úspěch. Od tohoto momentu Eindhoven zvýšil obrátky o sto procent a doslova uzavřel soupeře na jeho polovině, z čehož nakonec pramenila smrtící pětiminutovka.

Hosté snížili zásluhou Gastón Pereira, který si po dlouhém centru Hirvinga Lozana přehodil míč na silnější pravačkou a přízemní ranou z jedenácti metrů obstřelil Bizota. Domácí strážce nabídl protivníkovi vyrovnání o dvě minuty později. S rozehrávkou otálel tak dlouho, až se k němu přiblížil Lozano a ve skluzu zamířil doprostřed branky. Rozhodující moment se zrodil v rozmezí 78. - 79. minuty.

Vlaar totiž stáhl ve vlastní šestnáctce de Jonga a rozhodčí Blom nařídil penaltu. K té se postavil Marco van Ginkel a skóroval umístěnou střelou k pravé konstrukci do protipohybu Bizota. V 83. minutě nebyla uznána vyrovnávací trefa van Rhijna vinou ofsajdu, AZ k tomu dohrával duel v deseti. Minutu před vypršením základní hrací doby odešel předčasně do sprch Vlaar, kdy ve vyložené brankové příležitosti zastavil Lozana.

Autor: Viktor Sandev / psv.nl, az.nl, vi.nl

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nepřekvapila by mě výhra hostu o 2 a více golu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký byl kurz na 2 o poločae?.I takové výmrdy dělají silné celky.

Reagovat
smazaný uživatel

A poté v 53 a 61 minutě ? 20??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele