základní část, 34. kolo
14.05.2017 14:30 CET
3 : 1
(2:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo 3:1

Feyenoord Rotterdam dosáhl poprvé po osmnácti letech na mistrovský titul, v závěrečném utkání o všechno zdolal Heracles 3:1 a v příští sezóně si zahraje základní skupinu Ligy mistrů. Rotterdamský celek ovládl letošní ročník Eredivisie s dvaaosmdesáti body a před druhým Ajaxem skončil o jediný bod. Hrdinou zápasu se symbolicky stal kapitán Dirk Kuijt, šestatřicetiletý bojovník totiž dokázal vsítit hattrick. Kuijt byl v celém průběhu nizozemské nejvyšší soutěže srdcem i mozkem týmu a nakonec zaznamenal dvanáct ligových tref, o většinu z nich se k tomu postaral v rozhodujících chvílích. Hosté kvůli prohře přišli o dodatečnou kvalifikaci EL, obsadili desátou pozici s třiačtyřiceti body a za toužebným devátým místem Groningenu zaostali pouze o skóre. Domácí se přiblížili k titulu už po osmatřiceti sekundách nedělního zápasu. Po dlouhém nákopu Nieuwkoopa podklouzl v rozhodující chvíli te Wierik, Kuijt převzal balón na pravé straně a z mírného úhlu zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Brankář Castro byl naprosto bez šance na úspěch. Kuijt zvýšil vedení rotterdamského celku ve 12. minutě. Elia obdržel balón na levé křídlo, poté odcentroval do předbrankového prostoru a legenda klubu Kuijt rozvlnil hlavou síť ze tří metrů, ani tentokráte nemohl Castro nic dělat. Deset minut před přestávkou mohl nestárnoucí Kuijt zkompletovat hattrick, jenže po stříleném centru Jørgensena nedosáhl těsně na balón a dorážející Berghuis pak nepropálil hradbu těl před sebou. V dalších minutách tempo hry mírně opadlo a Feyenoord se především soustředil na kvalitní práci v defenzívě. Almelo se poprvé ozvalo až po necelé hodině hry, jenže po nákopu Brunse mířil z voleje mimo tři tyče nabíhající Niemeijer. Zhruba dvacet minut před koncem po hezké souhře na pravém křídle vystřelil z první Jørgensen a svou levačkou minul bližší konstrukci o několik decimetrů. V 78. minutě po rohovém kopu hlavičkoval nebezpečně Nieuwkoop a Castro s vypětím všech sil vytěsnil míč nad břevno, za dalších šest minut již ale inkasoval potřetí. Hoogma přidržel ve vlastním pokutovém území Jørgensena a rozhodčí Higler nařídil bez váhání penaltu. K té se postavil Kuijt, trefil se po zemi k pravé tyči do protipohybu Castra a lavička domácího celku vybuchla obrovskou radostí. Okamžitě se rozeběhla ke svému hrdinovi a emoce rozhodně neskrýval ani nadšený trenér Giovanní van Bronckhorst. V předposlední minutě sice snížil hostující Peter van Ooijen krásnou střelou z dvaceti metrů do vzdálenějšího horního rohu, ovšem tento moment už nemohl zkazit velkolepé oslavy rotterdamského giganta.

Autor: Viktor Sandev / feyenoord.nl, vi.nl, heracles.nl

Komentáře (1)

Přidat komentář
eL

2:1 a titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele