základní část, 13. kolo
21.11.2015 19:45 CET
5 : 1
(4:1)

Reportáž

AFC Ajax - Cambuur Leeuwarden 5:1

Fotbalisté Ajaxu potvrdili své postavení v nejvyšší nizozemské soutěži a v domácím prostředí nedali žádnou šanci na úspěch předposlednímu Cambuuru, který po vynikajícím výkonu deklasovali 5:1. Amsterdamský výběr tak uhájí vedoucí pozici v Eredivisii i po třinácti kolech, doposud posbíral solidních dvaatřicet bodů. Hosté naopak stále zůstávají bez jediného vítězství a se sedmi body jsou na sedmnácté příčce.

Ajax rozhodl o své výhře v závěrečné dvacetiminutovce úvodního dějství, kdy skóroval hned čtyřikrát, hostům nepomohlo ani brzké vyrovnání po první inkasované brance. Po úvodní nepříliš zajímavé čtvrthodině se do první šance dostal Davy Klaassen, který po rohovém kopu minul vzdálenější tyčku zhruba o metr. Ajax se dočkal vedoucí trefy ve 25. minutě, kdy skóroval Jöel Veltman.

Po rohovém kopu rozehraném nakrátko si Gudelj narazil míč se Sererem a poslal nadýchaný centr na zadní tyč, kde hlavičkující Veltman nakonec dopravil balón do sítě. Vedení Ajaxu netrvalo ani dvě minuty, jediný gól hostů vstřelil Sander van de Streek. Ten si naběhl na skvělý pas Narsingha z pravé strany a hlavou z osmi metrů poslal balón kolem gólmana Cillessena. Jenže za další dvě minuty vrátil vedení Ajaxu polský ostrostřelec Arkadiusz Milik.

A potřetí v zápase bylo docíleno branky hlavou. Milik si po rohovém kopu Gudelje z levé strany udělal místo na hranici brankového území a prudce zamířil přímo pod břevno. Deset minut před přestávkou mohl opět vyrovnat van de Streek, tentokráte byl jeho umístěný pokus tečován těsně mimo tři tyče. Ve 37. minutě byl ještě blíže k vyrovnání Dammers, hostující obránce totiž zamířil hlavou do horní tyčky.

V této pasáži se hrálo nahoru dolů a Ajax odrazil nápor soupeře za další minutu, když se prosadil Klaassen. Ten využil parádního pasu od Teteho z pravé strany a zcela sám ze sedmi metrů přeloboval bezmocného brankáře Nienhuise. Stejný hráč skóroval podruhé v utkání v poslední minutě prvního poločasu, kdy se po odvráceném rohovém kopu a následné hlavičce Serera nejlépe zorientoval v šestnáctce a po zemi uklidil balón ze čtrnácti metrů k pravé tyčce - 4:1.

Gólovou tečku za utkáním udělal krátce po hodině hry Amin Younes, který po přihrávce za obranu přetlačil spoluhráče, krkolomně obešel Nienhuise a nakonec zamířil doprostřed branky. Dvacet minut před koncem pálil těsně nad Milik a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mířil pouze do hostujícího gólmana střídající Schöne. Do utkání zasáhli dva čeští krajánci Osmnáctiletý útočník Ajaxu Václav Černy se dostal do hry v 64. minutě, za Cambuur nastoupil podruhé v sezóně jiný útočník Dominik Mašek, který přišel na trávník v 75. minutě.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, cambuur.nl

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip na Vitisportu, který bývá na prvním řákdu je vždy lepší vynechat- 1,18

Reagovat
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
Frank Lampard 8

Napíšete, že do utkání zasáhl český krajánek Václav Černý, útočník Ajaxu... A co Dominik Mašek za Cambuur?

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že hrál podruhé v sezóně, tak by bylo dobré to zmínit Zatím zklamání z jeho vytíženosti.

Reagovat
Frank Lampard 8

Jo no, a ještě proti týmům, kde bylo jasný, že nemají šanci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele