základní část, 1. kolo
10.08.2014 14:30 CET
4 : 1
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - SBV Vitesse 4:1

Fotbalisté Ajaxu hned ve svém prvním utkání nové sezóny ukázali, že to s pátou obhajobou mistrovského titulu v řadě za sebou myslí smrtelně vážně a v domácím prostředí dokázali přehrát konkurenční Arnhem v poměru 4:1. V Amsterdam aréně bylo v celém průběhu hodně živo, diváci se dočkali hned pěti branek a navíc vzhledem k počtu vyložených příležitostí jich mohlo být ještě mnohem více.

Domácí favorit mohl jít do vedení již po necelých šedesáti sekundách, kdy Milik dostal krásnou kolmici za obranu a běžel sám na branku Vitesse, jenže v poslední možnou chvíli ho dokázal skvělým zákrokem odzbrojit Kašia. Po necelé čtvrthodině hry byl na druhé straně velmi blízko brance Leerdam, který po dobrém pasu za obranu byl v ostřejším úhlu a zcela osamocen nakonec střelou podél brankáře Vermeera svatyni Ajaxu netrefil.

Po dvaceti minutách hry se zrodily obrovské možnosti na obou stranách. Nejprve Velthuizen uspěl v tváří tvář proti Kishnovi a na druhé straně v podobné pozici vychytal Vermeer osamoceného Kazaišviliho. Vitesse znovu zahrozilo po půl hodině hry, kdy si na dlouhý centr do pokutového území naběhl Labyad a nikým neatakován hlavičkoval zblízka, avšak ve velké rychlosti nakonec poslal míč jen o milimetry nad horní tyčku.

A tak šel do vedení Ajax pět minut před koncem poločasu. Po centru z levé strany si do středu pokutového území naběhl Nick Viergever a střelou z voleje uklidil balón k levé tyči. Ajax pojistil svůj náskok krátce po změně stran, kdy se z přímého volného kopu prosadil tradiční exekutor Lasse Schøne, který parádní skákavou střelou z pětatřiceti metrů překvapil gólmana Velthuizena. Arnhem ihned na to mohl snížit po rohovém kopu, ale hlavičkující Kašia orazítkoval pouze břevno.

Arnhem zvýšil své tempo v následujících minutách a znovu trefil konstrukci branky, v 53. minutě opět neuspěl Labyad sám proti Vermeerovi. Definitivně rozhodnuto bylo krátce po hodině hry, kdy po rohovém kopu Schøneho z levé strany na zadní tyč nejvýše vyskočil Mike van der Hoorn a míč uklidil do horního růžku - 3:0. Čtvrtý gól mohl krátce na to přidat Kishna, jenže jeho sólu mu fantastickým zákrokem překazil brankář Velthuizena.

V závěrečné desetiminutovce nejprve hlavičkoval těsně mimo van der Heijden, Vitesse se nakonec dočkalo alespoň snížení v 84. minutě. Marko Vejinović se uvolnil na levé straně a dostal se až před Vermeera, pohotovou ranou k přední tyči ho nakonec pokořil. Gólový účet zápasu uzavřel o tři minuty později domácí Schøne, který po přihrávce střídajícího El-Ghaziho napříč vápnem střelou z první ke vzdálenější tyči přidal svůj druhý zásah v utkání.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, vitesse.nl

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

věřím Vitesse tip 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

koukám že jsem to Vitesse nějak přecenil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele