základní část, 7. kolo
22.09.2013 16:30 CET
4 : 0
(0:0)

Reportáž

PSV Eindhoven - AFC Ajax 4:0

PSV Eindhoven na závěr 7. kola Eredivisie překvapivě vysoko deklasoval obhájce titulu z Amsterdamu v poměru 4:0. Domácí tak rázně odpověděli na otázku, kdo bude po aktuálním kole na čele tabulky. Ajax má po posledních dvou utkáních v tomto týdnu hrozivé skóre 0:8, svěřenci Franka de Boera navíc klesli po debaklu v Eindhovenu na nelichotivou sedmou příčku.

Utkání bylo ve znamení dvou naprosto rozdílných poločasů. V tom prvním tahal povětšinou za delší konec Ajax, nicméně nejdříve musel přežít dvě nebezpečné akce Memphise Depaye. Devatenáctiletý útočník v 5. minutě nejprve běžel sám na brankáře, jeho střelu však Vermeer efektním zákrokem vyrazil a dorážející Matavž poté mířil vedle. Ani v 11. minutě se Depay neprosadil, když jeho hlavička mířila těsně vedle brány.

Ajax poté dokázal zklidnit hru a trpělivou kombinací stupňoval tlak na obranu PSV. Dobrým výkonem se prezentovali zejména Siem de Jong a Bojan Krkič. V 31. minutě krásně natáhl ke střele z dálky van Rhijn, Zoet ale vytáhl bravurní zákrok a vysloužil si ovace vyprodaného Philips Stadionu. Ajax měl po zbytek poločasu povětšinou míč na svých kopačkách a vůbec nic nenaznačovalo gólovou smršť, jež se rozpoutala hned po změně stran.

Červenobílí skutečně vyběhli do druhého poločasu jako polití živou vodou. Najednou jim nedělala problém delší kombinace, vyhrávali osobní souboje a předváděli skvělý tlak na rozehrávku hostí. Aktivní hra přinesla ovoce již v 53. minutě. Krátce potom co se ve vápně odstavený Matavž a s ním celý stadion dožadoval odpískání pokutového kopu, hra probíhala dál. Centr z levé strany neudržel v náručí brankář Vermeer a doslova jej předložil Matavžovi, který nabídnutou šancí nepohrdnul - 1:0!

Domácí se dostali do neuvěřitelné euforie a Ajaxu se hra úplně rozpadla. PSV diktovalo tempo hry a už v 61. minutě udeřilo znova. Po individuální akci si míč na střelu navedl Jetro Willems, jenž nikým nehlídaný nechytatelnou dělovkou zdvojnásobil náskok Eindhovenských - 2:0! Neuplynuly ani tři minuty a už se nesl hráčům Amsterdamu nášup. Perfektní přihrávku do pokutového území vyslal Park. Oscar Hiljemark nad ničím nepřemýšlel a střelou z prvního doteku rozvlnil síť Vermeerovy brány potřetí - 3:0! Výraz ve tváři gólmana Ajaxu byl více než výmluvný.

Patnáctiminutovku jako vystřiženou z horrorového filmu dokonal pro Ajax Park Ji-Sung. Bývalá dlouholetá opora Manchesteru United se dostala do samostatného úniku v 69. minutě. Zkušený Park nezaváhal a s přehledem překonal nešťastného Vermeera - 4:0! Zbytek zápasu se už dohrál v radostné atmosféře, kterou dávali hlasitě najevo domácí fanoušci. Smůlu Ajaxu podtrhl ještě v 76. minutě Duarte, jenž se ocitl před Zoetem úplně sám. Na druhé straně mohl náskok PSV znova zvýšit Matavž, na Vermeera si už ale v 83. minutě nepřišel.

Eindhoven tak dokázal po čtyřech letech porazit v Eredivisie svého odvěkého rivala vysoko 4:0 a posunul se na první místo v tabulce. Naopak Frank De Boer má mnoho důvodů k přemýšlení, jelikož defenzivní činnost jeho týmy byla v posledních dvou utkáních katastrofální, nehledě k současné střelecké mizérii dvaatřicetinásobného šampiona.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:3

Reagovat
afc ajax

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1-3

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vzhledem k tomu, že píská Nijhuis dá se opět čekat červená karta a penalta proti nám

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
REPLIKATOR

Ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele