základní část, 6. kolo
18.10.2008 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Šlágr kola pro Ajax

Groningen před sebe Bredu nakonec opravdu pouští. Na půdě Ajaxu se nedokázali střelci lídra tabulky Eredivisie pořádně prosadit a díky brance Oleguera kapitulovali. Amsterdamský gigant se tím pádem dokonale oklepal po debaklu od Heerenveenu v minulém kole.

Fotbalisty na trávníku přivítaly tři velkolepé gejzíry bílých konfet a všelijakých papírků stejné barvy za zvuku amsterodamské hymny. Pak už mohl být proveden výkop nejostřeji sledovaného utkání tohoto víkendu na území celého Nizozemska.

A už ve třetí minutě se urodila stoprocentní šance před brankou doposud vedoucího celku Eredivisie, hostujícího Groningenu. Dlouhý pas za obranu si zpracoval Suarez a posléze posílal napříč pokutovým územím přihrávku na nestřeženého Sarponga. Ten měl hodně času na zpracování balonu a přípravu zakončení, pod Lucianem ale míč neprostrčil. Na tuto obrovskou příležitost zanedlouho navázal Huntelaar střelou těsně vedle. Nadále aktivnější Ajax poté zahrozil v 11. minutě prostřednictvím dravého průniku beka Silvy středem pole, zakončeného nepříliš razantní ranou ze střední vzdálenosti.

Hru Groningenu charakterizovala v úvodu zápasu především přímočarost způsobená z velké části celoplošným napadáním a nemalou agresí domácích. Ti si rovněž prozatím věděli rady s nespočtem kolmých přihrávek borců ve fialových dresech. Nebezpečnější byl tak nadále Ajax. Ve 21. minutě měl na kopačce první branku utkání Oleguer, jenž pohotově z voleje zakončoval po rohu Vertonghena. Luciano se ale po balonu vrhl s takovou vervou, že porazil i spoluhráče strážícího u tyčky, a vytěsnil ho mimo svou svatyni. Hosté odpověděli nebezpečným protiútokem, jenže Vermeer na teč stříleného pasu včas zareagoval a míč kryl.

Ani tato šance Groningenu ovšem nic nezměnila na faktu, že domácí neustále vyvíjeli na svého soka značný tlak. To potvrdil nepříjemný Suarezův pokus z úhlu ve 26. minutě. Za sedm minut tentokrát Gabri notně protáhl jistého Luciana. Aktivní "Joden" posléze zaútočili po levé straně, na konci Emanuelsonova centru stál hlavičkující Huntelaar, který však zakončil jen do napřažené ruky Stenmana. Domácí se penalty dožadovali marně a dočkali se pouze rohového kopu, jenž vyšuměl do ztracena.

Příznivci a sami hráči Ajaxu ovšem nemuseli smutnit. Hned ve 37. minutě poslal z pravé strany míč do pokutového území hostí Vertonghen a ačkoliv Suarez ještě nedoskočil, za ním číhající Oleguer už nedal Lucianovi žádnou šanci. Někdejší obránce Barcelony, který úvod sezony zmeškal vinou zranění, tak skóruje poprvé v bíločerveném trikotu. Nicméně Ameland se nehodlal jen tak vzdát a hned vzápětí zahrozil Lovre, který se po vydařené kolmici nerozpakoval a pálil jen těsně mimo. Avšak ve zbývajících minutách prvního poločasu již zaskočení hosté nic nevymysleli.

Po přestávce fialoví okamžitě na favorita zatlačili, jenže Holla z přímého kopu mířil sice solidně, ale nepřesně. Obraz hry se v druhém dějství skutečně razantně změnil. Útočilo se totiž přeci jen spíše na branku amsterdamského celku a ten se v 54. minutě musel pořádně obávat ztráty vedení. Granqvist však z rohu opřel svou hlavičku jen do břevna. To, že Groningen přidal na obrátkách, ovšem v žádném případě neznačí přehnanou pasivitu Ajaxu. Ten se stále poměrně často hnal vpřed a v 62. minutě nescházelo mnoho, aby Huntelaar před odkrytou brankou soupeře dosáhl na přihrávku Suareze. Hosté kontrovali nevýraznou, nicméně slušně umístěnou hlavičkou Anderssona. Daleko nebezpečněji vypadal opět na druhé straně pokus Suareze, jenž z velké dálky málem trefil prostor u vzdálenější tyčky. Luciano se po balonu natahoval marně, jeho zásahu však nebylo nutno.

Třebaže se hosté snažili útočit, co nejvíce otevírali zadní vrátka a posunovali obrannou linii směrem k brance Ajaxu, bylo jim to k ničemu. Vyústěním takové snahy byly akorát nekonečné brejky "Godenzonen", přičemž druhá branka se zdála býti na spadnutí. Nakonec ale zahřmělo, i když jaksi bezvýznamně, před svatyní domácích zhruba čtvrt hodinu před závěrečným hvizdem. Granqvist využil trestuhodného zaváhání Vermeera při vyběhnutí a poslal balon do odkryté klece. Míč však ještě někdo z hostí tečoval, přičemž čárový rozhodčí nabyl dojmu, že ten dotyčný stál v ofsajdu. Gól tak nebyl uznán, leč zřejmě chybně.

Konec utkání logicky patřil Groningenu. V 80. minutě si ovšem Berg z takřka nulového úhlu na Vermeera nepřišel. A tak záhy Rommedahl individuálně řešil situaci dva na dva, aby trochu postrašil Luciana. Zápas se kvapem blížil ke svému finiši a Ameland čím dál více riskoval, jenže Huntelaar dvě minuty před koncem svůj samostatný únik nezakončil ideálně. Snažil se o kličku golmanovi, balon si však kopl až příliš před sebe. Vzápětí zase trestuhodně minul při dalším protiútoku Suarez, na nějž zírala odkrytá klec. Mezitím mohl vyrovnat Andersson, ten však neobsazený zacílil jen Vermeerovi do náruče. To byl zároveň poslední zoufalý pokus dosavadního lídra tabulky o vyrovnání.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele