play off - čtvrtfinále
29.06.2019 21:00 CET
0 : 0
4:5 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

Radost hráčů Peru (© AFP)

Peruánci po penaltách postupují do semifinále Copa América

Tři ze čtyř čtvrtfinálových duelů na letošním turnaji Copa América musely rozhodnout penaltové rozstřely. Po Brazílii a Chile se radují i reprezentanti Peru, kteří i bez zraněného Jeffersona Farfána vyprovodili domů Uruguayce. Po čtyřech letech se tak znovu poperou o postup do finále.

La Celeste nastoupili v podstatě s nejsilnějším možným složením. V obraně nechyběli neprostupní Godín s Gimenézem, zatímco o góly se měly starat velezkušení Luis Suárez a Edinson Cavani. Ve skupině to Uruguaycům střílelo - sedm branek představuje po Brazílii druhou nejlepší vizitku ze všech dvanácti týmů. Jenže tentokrát stálo proti nim pověstné štěstíčko. Svěřencům Óscara Tabáreze trvalo patnáct minut, než našli mezeru ve zformovaném defenzivním valu. Pak hlavičkoval Suárez a balon skončil na horní síti. Po pětadvaceti minutách hry se radoval Cavani, když se prosadil z bezprostřední blízkosti. Rozhodčí Wilton Pereira Sampaio ale trefu kvůli ofsajdovému postavení útočníka, který na klubové úrovni obléká dres PSG, správně neuznal.

Krátce poté se prosadil Suárez, nicméně čtyři minutky stará historie se opakovala. I tentokrát došlo ze strany uruguayského fotbalisty k porušení pravidel. V sedmatřicáté minutě se proti Cavanimu vyznamenal gólman Pedro Gallese. Více se toho během úvodní pětačtyřicetiminutovky v salvadorské Areně Fonte Nova už neodehrálo.

Druhou půli nastartoval svým pro peruánského brankáře výživným přímým kopem Federico Valverde. V 58. minutě si Godín dovolil překopnout bránu z nějakých pěti metrů a dlouholetý kouč Tabárez byl zralý pomalu na infarkt. Minutu poté vymyslel Cavani šikovný oblouček a rozvlnil síť. Ani tato branka nemohla být uznána pro ofsajd, což si sudí ještě pro sichr překontroloval na videu.

A prokletí pokračovalo dál. I v 73. minutě se Luis Suárez radoval předčasně. Znovu musel zaúřadovat asistent u videa a nutno dodat, že opět šlo o správné rozhodnutí. Za takových okolností se už potom penaltový rozstřel zdál být nevyhnutelným, a také na něj nakonec došlo, Hned po 90 minutách, protože na Copa América se prodloužení nehraje.

Lucas Torreira, Rodrigo Bentancur, Cristhian Stuani a Edinson Cavani ve svojí úloze uspěli. Na druhé straně ukázali pevné nervy Edinson Flores, Luis Advíncula, Yoshimar Yotún, Raúl Ruidíaz a Paolo Guerrero. Selhal tedy pouze hvězdný Luis Suárez, který mířil po své levé ruce do ideálního prostoru pro brankáře Galleseho.

Peru tedy prošlo do semifinále proti Chile na úkor favorita. Rozhodně může děkovat paní Štěstěně. La Blanquirroja minulý rok na mistrovství světa v Rusku právě ono fotbalové štěstíčko postrádala. V posledním utkání sice porazili před zraky tisíců svých příznivců, kteří vážili dalekou cestu, ale to už bylo o postupujících rozhodnuto. Kdo ví, třeba z toho bude na letošním kontinentálním šampionátu finále.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de, espnfc.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:2, výhra Uruguaye na penalty

Reagovat
Pharrell

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
noustres

2:1

Reagovat
technecium

To jsou paradoxy. I bez inkasovaného gólu na turnaji se dá vypadnout, i bez střely na bránu se dá postoupit

Reagovat
mickey mouse

Karma v plné své kráse

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně to dopadlo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Peru top at to celé vyhrají

Reagovat
KingMaster13

taky jim fandím

Reagovat
Ed_Hazard

Hm, Fede Valverde odohral 96 min. Pozeral to niekto? Ako sa mu darilo?

Reagovat
Lawman

Peruánci ako niektorí jednotlivci by boli zaujímavými posilami pre naše kluby, ktoré sa usilujú o postup do LM. Na rozdiel od Argentínčanov či Brazílčanov by stáli radovo o veľa menej peňazí lebo hrajú v kluboch s nie príliš vysokými nárokmi. Za dva príp. tri melóny by sa dali kúpiť kvalitný záložník a dvaja šikovní útočníci. (Vždy je potreba kúpiť hráčov balíku lebo juhoamerická mentalita založená na súdržnosti a solidarite nedovoľuje kúpiť jednotlivca, ktorý sa potom necíti komfortne v cudzom prostredí )

Reagovat
Lawman

Označit postup Peru jako výsledek štěstěny není vhodné. Hráči Uruguay dali sice tři góly ale všechny odhalil VAR jako góly ofsajdové takže Uruguay nevstřelila žádný gól. A so se týče herního projevu, Peruánci předvedli sympatický výkon se solidní technikou, rychlým přechodem do útoku a smyslem pro kombinaci. A nezapomínejme, jaký hráčsky materiál z hlediska trhové hodnoty představuje Uruguay a jaký skromné Peru

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele