play off - finále
07.07.2019 22:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Brazílie vyhrála Copu América, ve finále si znovu poradila s Peru

Brazilská reprezentace usedla po dvanácti letech znovu na jihoamerický trůn. Kanárci ve finále v Rio de Janeiro porazili Peru i podruhé a potvrdili stoprocentní bilanci na domácích turnajích. Inkové dělali co mohli, ale k lepšímu výsledku jim nepomohlo ani vyloučení Gabriela Jesuse z druhého poločasu. Výhru Brazílie režírovali svými góly nejlepší střelec šampionátu Everton, dále Gabriel Jesus a z pokutového kopu Richarlison.

Zaplněný slavný stadion Maracaná byl na finálový zápas natěšen. Brazilci v něm plnili roli velkého favorita a málokdo pochyboval, že by to nezvládli. Kanárci svého finálového soupeře již jednou porazili, v základní skupině jasně 5:0, ale tentokrát šlo o jiný zápas a tudíž i jiný příběh. Peru nechtělo předchozí výkon opakovat a tentokrát bylo domácím více než vyrovnaným protivníkem.

Byť tedy začátek nebyl podle peruánských představ. Defenzíva Inků vydržela pouhých patnáct minut, než zůstal uvnitř vápna nepochopitelně osamocený Everton, takže stačilo, aby k němu doplachtil Jesusův centr a Brazílie vedla 1:0. O devět minut později střílel těsně vedle Coutinho a přesnost scházela i hlavičkujícímu Firminovi. Brazílie sice neměla drtivou převahu, ovšem byla oproti Peru o dost nebezpečnější. Nicméně ve 41. minutě zahrál ve vlastním vápně nešťastně rukou Thiago Silva a sudí Roberto Tobar nařídil pokutový kop ve prospěch Peru. Paolo Guerrero si s ideální možností, jak vyrovnat stav utkání, poradil a stal se vůbec prvním hráčem na turnaji, který v hracím čase překonal gólmana Alissona, jehož úctyhodná série bez obdržené branky se zastavila na počtu 890 minut.

Peru vyrovnalo, ale tento stav mu dlouho nevydržel. Brazilci ještě před přestávkou bleskurychle vrátili vedení na svojí stranu. Arthur do otevřeného prostoru poslal Gabriela Jesuse a útočník Manchesteru City znovu rozradostnil brazilské publikum.

Rychle inkasovaný gól do přestávky znamenal pro Peru mírnou frustraci. Začátek druhého poločasu byl opatrnější, Firminova hlavička skončila znovu jen mimo branku a dá se říci, že Brazílie hru do 70. minuty kontrolovala. Dvacet minut před koncem však Gabriel Jesus vlétl do souboje jako utržený ze řetězu a za faul loktem byl Tobarem vyloučen. Peru vycítilo šanci, mělo minimálně dvacet minut na to, aby průběžný výsledek zvrátilo. Z následné standardky vylekal Kanárky Trauco a podobně si vedl i Edison Flores. Více však Peruánci nedokázali a poslední tři minuty přinesly definitivní rozhodnutí. Rozeběhnutého Evertona povalil ve vlastní šestnáctce Zambrano a sudí pískal penaltu i na domácí straně. Verdikt potvrdilo i video a Richarlison mohl s definitivní platností rozhodnout o výhře Brazílie. Peru ještě dostalo sedm minut nastaveného času, ale během nich se nic vážného nestalo.

Autor: Ondřej Linhart / copaamerica.com, onlajny.com

Komentáře (426)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele