play off - čtvrtfinále
28.06.2019 02:30 CET
0 : 0
4:3 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

Brazílie zlomila paraguayské prokletí a je v semifinále

Reprezentanti Brazílie dokázali na třetí pokus uspět ve vyřazovací fázi nad Paraguayí a na domácím turnaji si zahrají semifinále. Stejně jako v předchozích letech rozhodly o postupujícím pokutové kopy, ve kterých měli tentokrát větší štěstí Kanárci. Brazílie proměnila čtyři pokutové kopy, zatímco Paraguay jen tři.

Paraguay vystavila Brazilcům stopku na Copě América v roce 2011 i 2015, pokaždé po penaltovém rozstřelu, ale tentokrát se štěstí přiklonilo na stranu Seleçãa. Brazilci se na postup do semifinále pořádně nadřeli a během základního hracího času znovu nenašli na dobře organizovanou hru Paraguaye recept.

Kouč Tite postrádal v utkání dvojici středopolařů Casemiro, Fernandinho, takže do akce musel neapolský Allan. Arena do Grêmio v Porto Alegre hnala domácí Brazilce za postupem, ti však hráli zpočátku velmi opatrně. Zřejmě vědomi si předchozích nezdarů se nechtěli dostat do stavu, kdy by museli dohánět brankové manko a vůbec první velká příležitost utkání přišla až po půlhodině a měli jí překvapivě Paraguayci. Pérez šikovně přesunul hru na Derlise Gonzáleze, jehož tvrdá rána na přední tyč skončila na pozorném Alissonovi. Nervózní Brazílie si před zraky vlastních fanoušků v prvním poločase nic zásadního nevytvořila a kouč Tite měl o přestávce o čem přemýšlet.

Po obrátce sáhli domácí k brzkému střídání a na kraji obrany nahradil Filipa Luíse obránce Juventusu Alex Sandro. V 54. minutě se Kanárci dožadovali pokutového kopu po faulu na Firmina a sudí nejprve jejich tužby vyslyšel, ale vzápětí po shlédnutí videa nařídil jen volný přímý kop z oblasti těsně za šestnáctkou. Dani Alves pak nebezpečnou střelou prověřil Fernándeze a registroval první příležitost Seleçãa. A ještě jedna důležitá informace, Balbuena za zákrok na Firmina uviděl červenou kartu, takže Paraguayci museli dohrávat více jak půlhodinu v početní nevýhodě.

Brazílie se poté více tlačila do zakončení a svůj tlak stupňovala v závěrečné čtvrthodině. Svěřenci kouče Titeho nechtěli utkání dovést do penaltového závěru, jenomže příležitosti, které si vytvořili, zůstali nevyužity. Střelu Gabriela Jesuse z otočky skončila těsně vedle a minutu před koncem to arénou do Grêmio v Porto Alegre pořádně zahučelo, když Willian orazítkoval tyčku! Brazílie si i v dlouhém osmiminutovém nastavení vytvořila velký tlak, ale Paraguayci znovu dokázali utkání dovést do pokutových kopu.

Jako první se ujal exekuce Gustavo Gómez a hned při prvním pokusu Paraguaye selhal. Brazílie se dostala do psychické výhody. Postupně své penalty proměnily William, Marquinhos i Coutinho, jenže ve čtvrté sérii neuspěl Firmino a do 5. série se šlo za nerozhodného stavu. Tlak ale neustál paraguayský Derlis González, zatímco Gabriel Jesus proměnil a poslal Brazílii do semifinále Copa América!

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, copaamerica.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:0, 2:0 AET

Reagovat
Shevchenko

Nehraje se prodloužení 0:1 pen.

Reagovat
John Obi Mikel

Ok, 0:0, výhra Brazílie na penalty

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Ranoth

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele