play off - čtvrtfinále
27.06.2015 23:30 CET
1 : 1
3:4 pen.
(1:0, bez prodloužení)

Reportáž

Brazílie zase selhala ve čtvrtfinále, opět na penalty s Paraguayí

Historie se opakuje. Brazílie vypadává již ve čtvrtfinále Copy Amériky, na pokutové kopy, rukama podceňované Paraguaye. Kanárci přitom z puntíku inkasovali již v průběhu 90minutovky, když rukou hloupě zahrál Thiago Silva a Derlis González trestal. Tentýž hráč potom proměnil rozhodující penaltu v rozstřelu a zasadil se o semifinále čistě pod taktovkou argentinských trenérů...

Everton Ribeiro a Douglas Costa jsou jména, která dnes v Brazílii nevyslovují zrovna s potěchou; právě tito borci se totiž zasloužili o penaltový konec Kanárků. Ti přitom vedli už po čtvrthodině hry, kdy Robinho - který po Neymarově disciplinárním vyloučení zaujal pozici levého křídla - zblízka uklidil do sítě pas Daniho Alvese.

Byla to efektivně využitá šance, Dunga však logicky musel chtít více - vždyť jeho svěřenci se jinak po celou první půli vůbec nedostali do paraguayského vápna. Byli sice viditelně lepším týmem z hlediska kvality, výborně organizovaná defenziva La Albirroji však jejich pokusy s přehledem likvidovala už v zárodku.

Kanárkům tak nezbývalo, než zkoušet štěstí z jiných pozic - Philippe Coutinho, dnes hrající jako ofenzivní záložník pod osamoceným Firminem, takto už po dvou minutách pálil z ostrého úhlu a donutil veterána Justo Villara k pohotovému zákroku. Brazilci sice měli velké problémy s Benítezem na levém paraguayském křídle, nicméně to byli nakonec oni, kdo šel do vedení - přes Eliase a Alvese se míč dostal až k zakončujícímu Robinhovi, který z parádní pozice nezaváhal.

Po půlhodině hry pak mohlo být prakticky rozhodnuto - stačilo, aby Coutinho dotáhl svoji svéráznou akci do gólového konce. Záložník Liverpoolu dokázal udržet míč po přímém kopu a ještě jej posunout napříč vápnem k zakončení, jenže praporek pomezního rozhodl o tom, že se Firmino v rámci svého úprku vydal krátce mimo hrací plochu.

Nicméně i Paraguayci měli své šance; ještě v první půli nebezpečně pálil Santa Cruz, po změně stran se pak nebezpečnou hlavičkou připomněl Paulo da Silva. Jinak ale vládli stále Brazilci, zejména díky lepší levé straně hřiště. Osmnáct minut před koncem se pak rozhodlo o tom, že se bude prodlužovat - Gonzálezova penalta, nařízená po Silvově nepochopitelném výpadku, upravila skóre na 1:1.

González se ostatně mohl stát paraguayským hrdinou ještě dříve; stačilo, aby jeho střela z improvizované pozice překvapila pozorného gólmana Jeffersona alespoň tak, jak Paraguayec sám nejspíš zamýšlel. Na druhé straně si Villar poradil s nepříjemným Coutinhovým pokusem. Po devadesáti minutách hry tak musely rozhodovat penalty, a v nich Paraguayci ukázali, že přestože už Chilavert dlí ve fotbalovém důchodu, jeho odkaz žije v modro-bílo-červených dresech La Albirroja navždy..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (317)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele