V oblasti kondičního tréninku Česko zaspalo dobu, říká trenér Kodras

18.08.2023, 12:19
Rozhovory

Dominik Kodras aktuálně patří mezi nejpopulárnější kondiční trenéry mezi českými vrcholovými sportovci. O své tělo s jeho pomocí pečují fotbalisté, hokejisté i zápasníci MMA. Tři roky také působil jako kondiční trenér hokejové reprezentace. V čem je jeho přístup unikátní, kde se ho naučil a jak pracoval s některými konkrétními sportovci? To všechno uslyšíte v aktuálním vydání podcastu Livesport Daily, jehož hostem byl právě Dominik Kodras.

Dominik Kodras hrával v mládeži fotbal za českobudějovické Dynamo. Když zjistil, že na obživu to nikdy nebude, změnil kariéru a stal se z něj kondiční trenér. "Od trenérů jsem jako sportovec občas nedostával servis, který bych si představoval, a právě ten jsem chtěl sám sportovcům nabídnout. Pomáhat jim k maximální výkonnosti regenerací, doplňky stravy, rehabilitačními i silovými tréninky. To si sportovci často musí řešit po vlastní ose, tak pro ně tu jsem," popisuje svou současnou kariéru Kodras, který se řemeslo učil mimo jiné od kondičních specialistů v zámoři.

Mezi jeho klienty patří mimo jiné třeba i kapitán fotbalové Sparty Ladislav Krejčí, který se i díky tréninkům s Kodrasem dostal z dlouhodobých zdravotních problémů. "Trápila ho záda, ale vlastně s nimi nic neměl. Museli jsme upravit věci neurologického typu a silové věci, ukázalo se, že měl třeba problém s vestibulárním systémem. To je naše centrum rovnováhy, které zodpovídá mimo jiné za stabilitu páteře. Museli jsme aktivovat reflexy tohoto systému a zjistit, na co bude reagovat dobře. A v tu chvíli to pro něj byl tak pozitivní stimul, že se začal rychle zlepšovat," popisuje Kodra práci s reprezentačním záložníkem.

Každý hokejový i fotbalový klub v Česku má své vlastní kondiční specialisty. Jejich úroveň se podle Kodrase lepší, ale pořád je leckde na čem pracovat: "Nechci se nikoho dotknout, ale realita je, že jsme zaspali dobu. Spousta lidí si pořád myslí, že kondičáci nejsou potřeba. Dneska by to mělo být nastavení jinak, možná i proto nás země, které nám dřív sportovně koukaly na paty, dohánějí."

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Co jsou oční kliky a proč by je měl každý občas dělat?

Jaká byla práce v hokejovém reprezentačním týmu?

Jak Dominik pracoval s Michalem Kempným nebo Tomášem Wiesnerem?

Celý díl dalšího Livesport Daily najdete i na - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
j_mrazik

Všichni říkají, že máme akorát kondici a jakž takž taktiku a žádnou techniku, takže teď už nemáme ani tu kondici?

Reagovat
0:1

Nemáme vůbec nic, ale občas porážíme i ty,

co mají podle nich všechno.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Já to určitě poslouchat nebudu ale není to myšleno tak jak uvádí příklad u Krejčího? Třeba to že to tak hrotíme a neřešíme detaily tak je kvůli tomu víc zranění nebo to celkově zabije dost mladých hráčů. Třeba nebýt něj tak mà Krejčí pořád problémy se zádama

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mass

Ale to už je taková klasika, že když někdo dělá v oboru, tak je třeba říct, že jen on je dobrý a že by takových jako on potřebovali víc.

Mmch kdo dělal kondičáka ve Spartě před ním?

Reagovat
Igli

trefný výběr hráče na foto

Reagovat
Mass

Vypadá přesně jako ten Wiesner.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele