Kuka o finále EURO 1996: Připadalo mi, že jsem o deset let starší

22.04., 08:47
Rozhovory
Český tým pro EURO 1996 (© AFP)

Euro se nezadržitelně blíží a pondělní epizodou podcastu Livesport Daily začíná odpočítávání do začátku turnaje. Ve speciálním seriálu se v jednom dílu týdně podíváme na všech sedm evropských šampionátů, kterých se český národní tým od vzniku samostatného státu zúčastnil. Z každého jsme vybrali jednu osobnost, která byla z nějakého důvodu pro vystoupení českého týmu důležitá. Začínáme chronologicky, tedy šampionátem 1996, kde Češi senzačně až ve finále ve Wembley podlehli Německu 1:2 v prodloužení. Hostem, se kterým slavný turnaj rozebereme, je tehdejší reprezentační útočník č. 1 Pavel Kuka.

Měsíc po památném triumfu českých hokejistů na mistrovství světa ve Vídni se fotbalová reprezentace vydala na první Euro v samostatné historii. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina staršího do Anglie rozhodně neodjížděli v roli favorita, spíš naopak. O to větší senzací bylo, když se národní tým na prestižním turnaji probojoval až do finále, ve kterém o vítězství Němců rozhodl dvěma góly Oliver Bierhoff. Stříbro z Wembley zůstává největším reprezentačním úspěchem od rozdělení Československa.

"Nikdy nezapomenu to, jak během několika vteřin na člověka dopadne ta obrovská únava po tom celém měsíci. Do toho posledního obdrženého gólu v prodloužení organismus nějak fungoval a najednou jsem si připadal, že jsem o deset let starší. Když k tomu přičtete zklamání z toho, o co všechno jsme přišli, tak to bylo tak silné, že na to nikdy nezapomenu," vzpomíná Pavel Kuka.

V pondělní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

- kvalifikaci na ME, ve které Češi ztratili body s Lucemburskem nebo Maltou

- týmovou večeři po úvodní porážce s Německem

- rozhodování o exekuci penalty ve finálovém utkání

- přivítání od fanoušků po příletu do Prahy

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
fabec1222

Proč bral GSM na EURO 2000 zrovna jeho, když tehdy už byl aboslutně bez formy? Nebyl by lepší třeba Baranek?

Reagovat
Braunau-jihozápad

pojďme si o tom promluvit - baranek byl spíš krajní záložník, co ty na to?

Reagovat
Muffi

Kuka byl útočník, alternativou za něj byl René Wagner.

Sledování krajánků nebylo tak snadné jako dnes a pokud byl zkušený hráč v kvalitní lize, měl místo vcelku jisté bez ohledu na výkonnost. Atlético spadlo, Bejbl moc nehrál a přesto měl místo jisté.

Reagovat
Salfovic

Tak si připadali čeští fanoušci po každém zápase repre s tímhle zabijákem v sestavě.

Reagovat
Pablos

Naopak, já jsem o 10 let omládl a nebral mi to mozek ty spálený šance

Reagovat
Kepy_FCB

Já taky zestárl o 10 let při tvých neskutečných selháních v kvaldě MS98

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele