Ozvěny z Bundesligy: Vyhrát venku? To neznáme. Aneb staré problémy přetrvávají

23.01.2023, 12:50
Názory a komentáře
Schalke se výsledkově dál trápí (© AFP)
Výsledkově nevyvedená příprava, minimální posílení, nárůst zraněných. Schalke během zimní přestávky víceméně navázalo na problémy z předešlých měsíců. O to víc "Horníci” v prvním soutěžním zápase v novém kalendářním roce překvapily sympatickým výkonem. Body však ve Frankfurtu nevydolovali. Je sice fajn, že ve svém dole našli nová ložiska k těžení. Dál je ovšem potápí dlouhodobé potíže.

Nesnesitelné čekání skončilo. Zatímco další soutěže z pomyslné evropské Top 5 baví od začátku ledna, Bundesliga se rozjela teprve nyní. Ale zato ve velkém stylu. Devět zápasů nabídlo 41 branek, což je nejvíce za jedno kolo od roku 2002. Hipp hipp Hurra!

Naprosté nadšení zavládlo v Kolíně, kde se překonal letitý rekord. Ano, 1. FC Köln, tento "geront” mezi účastníky Bundesligy. Ani během zlatých 70. let minulého století se do vedení o pět branek nedostal tak rychle jako uplynulou sobotu proti Werderu. Koncertu "Kozlů” přecházelo podobně vyvedené představení Wolfsburgu, po němž by autor těchto řádků už asi mohl přestat zpochybňovat umění Nika Kovaće. Kritika chorvatského stratéga byla relevantní zkraje sezony. Avšak nyní, při šňůře devíti bundesligových mačů bez porážky a s pěti výhrami v řadě?

Rekord zlomilo také Schalke. Pochopitelně negativní. Na výhru na hřišti soupeře v rámci 1. Bundesligy čeká 36 zápasů. Proč si jeho fanoušci zase nemohli zakřičet Auswärtssieg? Protože i přes světlé náznaky pokračuje v podzimních chybách.


Eintracht Frankfurt - Schalke 04 3:0

21.01.2023 15:30
Více informací k zápasu

Dva stopeři, levý bek, defenzivní středopolař, tvořivý záložník i kladivo do útoku. Ti všichni před zápasem ve Frankfurtu vyplnili marodku Schalke. Nic moc. Kouč Thomas Reis tak byl nucen vzít do Hesenska i mladíky z rezervy "Knappen”. V kombinaci s ponurou atmosférou, která v Gelsenkirchenu dobrého půlroku panuje, tak bylo o favoritovi zápasu na Waldstadionu předem jasno.

Schalke se však rozhodlo zdánlivou nevýhodu zúročit. Reisovi vlastně prospělo, že se od jeho družiny ve Frankfurtu zas tolik nečekalo. Mohl totiž jen příjemně překvapit, neboť dno se Horníkům po hrůzné sezóně 2020/21 skutečně těžko hledá.

Odhlédneme-li od konečného výsledku, Reis skutečně překvapil. Knappen od začátku kontrolovali hru a vyšší podíl držení míče jim vydržel až do závěrečného hvizdu. Stejně tak svého soupeře předčili v počtu střeleckých pokusů, přihrávek či standardních situací. Na nejhorší celek podzimu hrající na půdě osmifinalisty Ligy mistrů rozhodně slušný počin.

Reise, který na lavičce S04 působí od října loňského roku, jistě těšil výkon obou debutantů v základní sestavě Horníků. Jere Uronen na levé straně obrany hýřil aktivitou: zapojoval se do rozehrávky u vlastní svatyně, následně zvládl rychle vyměnit balón a pelášit podél autové lajny podpořit útočníky. Host z francouzského Stade Brestois zanechal dobrý dojem (podobně jako pravý bek Cédric Brunner), po němž by měl i dál ze sestavy vytlačit defenzivně slabého Tobiase Mohra i průměrného Thomase Ouwejana.

Hezké momenty nabídl také Soichiro Kozuki. Zástup za zraněného Dominicka Drexlera se zpočátku viditelně potýkal s nervozitou. Stačilo však pár doteků s míčem a už se nejlepší střelec béčka Schalke rozehrál. Kozuki na pravé straně pořádně zatápěl Ansgaru Knauffovi, jenž očividně neodehrál svůj nejlepší zápas za Eintracht, i levému stoperovu Evanu N’Dickovi. Japonec doposud sbíral zkušenosti pouze ve čtvrté nejvyšší Regionallize, teď se rázem postaral o dvě největší šance A-týmu: v první půli trefil z úhlu tyč, krátce po změně stran zase musel jeho nebezpečnou hlavičku vytěsnit gólman domácích Kevin Trapp. Od magazínu Kicker dostal po zásluze nejlepší známku (2,5) ze všech hráčů Knappen. Působivý debut.

Trochu škoda, že spoluhráči začali Kozukiho víc využívat až po nějakém čase a zprvu se spoléhali na Uronena s Mariusem Bülterem nalevo. Uronen, jak je zmíněno výše, podal solidní výkon a ani Bülterovi nešla upřít snaha. Zároveň ale bylo zjevné, jak levé křídlo ve srovnání s Kozukim technicky ztrácí. Bülter zkrátka není tak šikovným fotbalistou a jeho limity spočívající v rychlosti či nutnosti přehodit si míč z levé nohy na pravou akce Schalke brzdily. Průniky někdejšího hráče Unionu Berlín navíc zastavoval Kristijan Jakić, který na rozdíl od svých parťáků v defenzivě SGE (N’Dicky a Hrvoje Smolčiće) bránil skrze aktivní vystupování a vyhnul se kiksům. Mnohem nebezpečnější byl Bülter v přímočařejší pozici, kdy nemusel nic vymýšlet a prostě jen naservíroval přihrávku před bránu: minimálně dvakrát takhle chybělo opravdu málo k nebezpečnému zakončení.

Celkově se ale na Schalke hezky dívalo. Hosté běhali s míčem, kombinovali na velkém prostoru, čímž eliminovali napadání Frankfurtu. Tom Krauß působil ve své oblíbené roli deep-lying playmakera, Kozuki ukázal, že právě on se při zranění Rodriga Zalazara může stát rozdílovým hráčem v útočné třetině (mnohem víc než bojující, avšak ne tolik nebezpečný Jordan Larsson na podhrotu - na tomto postu bude ještě dost možná chybět Florent Mollet, jenž se po podzimu vrátil z Gelsenkirchenu do Francie). A jistotou na balónu dokonce oplýval na podzim hojně kritizovaný Henning Matriciani.

Jenže stačil jeden rychlý brejk, při němž Matricianiho zesměšnil Jesper Lindstrøm, a postupné budování bodového zisku bylo k ničemu. Vedle motání nebohého stopera Knappen by ovšem neměla zapadnout celá akce Eintrachtu, při níž Schalke naplno odhalilo svou přetrvávající slabinu. To, že Horníci prodlužovali hřiště, zároveň znamenalo, že v momentě, kdy Frankfurt uzmul míč, mohl využít mezer mezi liniemi soupeře. Domácí se tak třemi přihrávkami dostali od vlastní brány do brejku, který už nemotorný Matriciani nezastavil.

Takhle je to se Schalke posledního půlroku víceméně pořád. Ofenzivní nápady se lehce ztratí v chaotickém návratu do obrany. Osamocený double-pivot nestíhá, nezkušení či za zenitem hrající stopeři pak pod tlakem lehce chybují. Vlastně se zdálo, že to tak Eintracht celé naplánoval. Nechal Schalke hrát, avšak z precizních brejků s nemilosrdným Lindstrømem trestal.

Takhle, družstvo kouče Olivera Glasnera neodehrálo dokonalý zápas. Iniciativu přenechalo Knappen na příliš dlouhou dobu. Ve druhé půli se Frankfurt zbytečně dostal pod tlak a chyby zadáků musel hasit vynikající Trapp. Nicméně celkově Glasner vyzněl jako mazák, jenž snaživého Reise vyškolil.

Na začátek jara to od Schalke nebylo špatné. Ukázalo zdatné posily, vyšláplo si na přední celek Bundesligy. Zároveň ale musí řešit staré neřesti. Jinak Horníkům bude k ničemu, že se částečně lepší. Dlouhodobé trable je totiž vždy potopí.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (6)

Přidat komentář
Rudnevs

Ten nadpis znie hrozne, ale som rád, že vo vnútri článku je opísané aj zlepšenie a dobrý výkon, s ktorým to na Frankfurt bohužiaľ nestačilo.

Do útoku prišiel Frey a do ofenzívy by ešte mal prísť niekto tvorivý alebo krídlo. Hovorí sa, že by to mohol byť Wilson Isidor z Lokomotívu Moskva, ale asi to nie je moc reálne. Ale niekto by ešte mal prísť, ináč sa tá zima dá celkom brať ako prešľap.

Inak dosť slušne si vedie Bochum pod Letschom. Bohuzial pre nás…

Reagovat
andrew96

Tak přece jen Skarke.

Reagovat
Rudnevs

Prekvapenie, celkom sa teším, že to s hráčom, ktorého sme celý čas chceli, nakoniec vyšlo. Nie je to moc, ale je to niečo, čo aspoň trošku robí nádej. Navyše dobrá posila i pre prípadný zostup.

Knäbel a spol. za to boli po dlhom preťahovaní prestupu a následnom zlyhaní už vysmievaní, ale teraz sa akoby opäť vrátila dobrá nálada. Ešte tak dnes poraziť býkov…

Reagovat
bayern987

Toni Tapalovič vyhozený, asi fakt neměl rád Nübela, prý s ním vůbec nekomunikoval. Vypadá to, že s ním měl problém i Sommer po těch pár dnech u nás. Ten asi doplatil na Neuerovo zranění úplně nejvíc.

Reagovat
Rudnevs

Najmä sa o jeho vyhadzov udajne pričinil Nagelsmann a konflikty s ním. Pokiaľ je pravda, že s nim po Nübelovi nevychádzal ani Sommer, tak asi správne rozhodnutie, hoc to bol dlhoročný zamestnanec. Neuer asi stále ostáva jednotka, ale jeho monopol sa pomaly blíži ku koncu.

Reagovat
bayern987

Viděl bych to tak, že ještě 2 sezóny bude jednička Neuer a dvojka Sommer a potom se buď pořádně plácneme přes kapsu, nebo budeme mít štěstí a přivedeme nějakého kvalitního mladého gólmana (lepší varianta).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele