Stéphan se již smířil s vyhazovem. Chci jednou trénovat v Premier League, vzkázal

29.03.2023, 21:54
Aktuality
Julien Stéphan (© AFP)

Býval považovaný za jednoho z nejnadějnějších francouzských trenérů. A v podstatě pořád je. Jen mu jeho kariéru dost pokazila letošní sezóna, v níž se Štrasburkem paběrkoval natolik, až se konal vyhazov. Dvaačtyřicetiletý Julien Stéphan se však nevzdává. Přemýšlí nad dalším angažmá, učí se anglicky, rád by se podíval ven. A je ambiciózní, míní být v Premier League.

Svou koučovskou kariéru načal tam, kde se narodil, tedy v Rennes. Postupně se od dorostu a přes béčko dostal ke kormidlování prvního týmu, a to na konci roku 2018. Měl být původně pouze dočasnou variantou, nakonec ovšem vydržel nastálo až do roku 2021.

Po dlouhých 48 letech získal pro klub cennou trofej, v roce 2019 přemohl bretaňský soubor ve finále Coupe de France slovutnou Paříž. Stéphan tým dotáhl v dalším ročníku také na třetí místo v Ligue 1, a dostal ho tedy do Ligy mistrů. Byť nutno podotknout, dopomohlo mu výrazně k takovému úspěchu ukončení soutěže kvůli pandemii koronaviru.

V červenci roku 2021 se pak vydal do Štrasburku, pro něhož je prakticky vždy prioritou vyhnout se hlavně sestupovým starostem a hrát v klidném středu tabulky. Jenže Stéphan zbořil všechny předpoklady, usiloval najednou o postup do evropských pohárů. Na konci sezóny alsaskému klubu patřila šestá příčka, pohárová Evropa mu utekla o malý kousek.

Nicméně letošní působení bylo pro Stéphana dosavadním nejhorším vůbec. Ačkoli jádro mužstva i důležití hráči vlastně zůstali, Le Racing se potýkal s nečekanou ztrátou formy. Prakticky permanentně se pohyboval kolem červených příček, po herní stránce stěží připomínal tu nepříjemnou, těžko porazitelnou družinu z loňska. Vedení Štrasburku se jednoduše rozhodlo pro změnu, angažovalo pro boj o záchranu daleko zkušenějšího Frédérica Antonettiho.

Už skoro čtyři měsíce je Stéphan bez práce. Pauza mu nabídla hlavně potřebný odpočinek. "Musíte se především smířit s tím, že vás někdo vyhodil,” uvedl v rozhovoru pro televizní společnost beIN Sport. "Nesmíte se zároveň vracet do práce moc brzy, je potřeba nabrat nové síly. Trvá to i několik týdnů. Ale už jsem se s tím vším vyrovnal. Zase se těším, čekám na nějaký zajímavý projekt, a to buď v příští sezóně, nebo obecně v blízké budoucnosti.”

Stéphan se přitom vůbec nebrání odchodu do zahraničí. "Jsem takové možnosti otevřený. Zdokonaluji se třeba v angličtině. Umanul jsem si, že se budu učit, chodím pravidelně na lekce a snažím se anglicky hodně mluvit,” prozrazoval s tím, že cílem je pro něj Premier League. "Ano, takový prostě mám. A ideální způsob, jak toho dosáhnout, je být na něj plně soustředěný. Premier League je soutěží, kterou všichni sledujeme. Cítím se nyní připravený přestěhovat se mimo Francii, dosud něco takového nebylo nutné. Dnes jsem ale mnohem vyzrálejší.”

Autor: Patrik Sandev / getfootballnewsfrance.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
DieFohlenBMG

Uklouzneš na ledu jak Stéphan

Reagovat
GrimeBaller98

Reagovat
Kuba94

Spurs čekají

Reagovat
Ferax

Zajímavý trenér, kterého bych ještě rád viděl na alespoň jedno angažmá ve Francii. Možná místo Le Brise do Lorientu? Tam by mu to mohlo sedět, ale uvidíme no. PL je na něj podle mě ještě velké sousto.

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky bych od něj očekával ještě minimálně jednu kvalitní štaci v Ligue 1

Reagovat
Ferax

No a kde by jsi ho rád viděl? Kam ti pasuje? Teď akorát koukám na zprávu, že Le Bris v Lorientu prodloužil, takže tam se asi po sezoně trenérská rošáda nechystá a když se takhle podívám po lize, tak třeba do Clermontu mi moc nesedí, ale třeba takové Nantes by mohl pozvednout k lepším výkonům. Jiný týmy se nejspíš neuchýlí ke změně trenéra a pokud jo, tak by tam Stephan nešel...

Reagovat
Seydou Doumbia

Hele úpřímně čekám že by ho mohl vzít nějaký tým co hraje vysoko v Ligue 1 v případě že jím trenér odejde do zahraničí, popřípadě bude vyhozený na začátku příští sezony třeba. A to může být vlastně jakýkoli tým, jinak do těch menších mi moc nesedí, tam nic extra už nezbylo s čím se dá hrát výš než aktuálně hrají (možná Montpellier nebo to Nantes no)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele