Sparta se přihlásila do soutěže FAČR o využití areálu na Strahově. Postaví tam nový stadion?

08.04., 15:45
Aktuality
Tomáš Křivda (© Sparta Praha)

Pražská Sparta se přihlásila do mezinárodní soutěže Fotbalové asociace ČR (FAČR) o využití areálu na Strahově. Na sociální síti X to oznámil generální ředitel úřadujících ligových šampionů Tomáš Křivda.

Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu. Ještě v roce 2022 na něm trénovala česká reprezentace či jiné týmy, od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu nadále hradí FAČR.

FAČR v únoru vypsala soutěž v návaznosti na červnové rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu. Ve vyhlášené soutěži je variantou i realizace projektu na jiném místě v Praze a okolí současně se směnou strahovského pozemku. Uzávěrka přihlášek je dnes.

"Ve 13:35 jsem podal nabídku do soutěže o nejvýhodnější návrh řešení rozvoje lokality stadionu E. Rošického, který vyhlásila FAČR. Věřím, že členové výkonného výboru asociace i delegáti valné hromady asociace posoudí naši nabídku jako nejvýhodnější pro český fotbal," napsal Křivda a připojil fotografii obálky s přihláškou do soutěže.

Výkonný výbor FAČR v červnu zahájil jednání se Spartou, která nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu, na němž by kromě klubu hrála i reprezentace. Podle tehdejších odhadů bývalého generálního ředitele Letenských Františka Čupra by postavení arény stálo asi čtyři miliardy korun. Zájem Letenských potvrdil v únoru i předseda FAČR Petr Fousek, o vítězi nicméně rozhodne tendr. Hlavním kritériem je výše nabízené ceny.

Asociace stanovila minimální požadavky pro výstavbu tréninkového centra i stadionu, zájemce je ale může i překročit. Nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků a splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4. FAČR je kvůli projektu v kontaktu i s pražským magistrátem ohledně dopravní infrastruktury.

Vítěz bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, následně pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2035. V dalších 30 letech bude majitel stavby na pozemku v nájmu a kromě dalších podmínek musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy. Poté připadne i pozemek majiteli stavby a stane se kompletním vlastníkem.

Autor: ČTK

Komentáře (131)

Přidat komentář
Pablos

stadion Tomáše Rosického

Reagovat
ACSeRw!n

sup sup stavime

Reagovat
Lemond Laws

už jenom 11 let

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Pablos

supí hnízdo

Reagovat
Cotton

Snad aspoň pro 50k

Reagovat
Mönchengladbach

Prý nejspíš 30k, maximálně pak 35k.

Reagovat
krisa

Reagovat
krisa

úplný nesmysl

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Salfovic

Nechápu tu sparťanskou natěšenost na Strahov, kterej je z hlediska dopravní obslužnosti strašnej. Navíc je ve hře odstěhování kolejí a pak by z něj byla čistě rezidenční čtvrť a jakékoliv posílení MHD by bylo naprosto zbytečné.

A ještě je zajímavý ten kontrast se Slávisty, kterej na něj strašně pičovali a skoro nikdo tam nechodil.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

No nevim, na tu lokalitu picujou spartani taky. Ta natesenost spis plyne z toho, ze by se stehovali do noveho.

Reagovat
kilobyte

Holt jsou naivní a myslí si, že by Praha mohla za těch minimálně 10 let ten problém vyřešit.

Reagovat
Imos

zrovna Strahov je fakt těžko řešitelný, lanovka by pomohla možná

Reagovat
BaggioRoberto

To muzou ten stadion rovnou postavit na Petrine.

Reagovat
Imos

Že by to tam srovnali trochu?

Reagovat
BaggioRoberto

Presne

Reagovat
7kaka7

vždyť ta už tam vede Petřín je asi 400 metrů od Strahova

Reagovat
Imos

daleko pro fandu a pěšky? neblbni

Reagovat
naheCZ

Tak vidím na to nadávat i Sparťany, kteří právě argumentují tím stejným že. Většina, co jsou pro, na to ani nemají žádné logické argumenty. Ale Křetinský z jistých důvodů preferuje tohle a dokud bude možnost, že to tam bude moct postavit, tak tam ten stadion stát asi bude

Reagovat
Mr.Mike

Tak jiny pozemky by se shaneli asi dost tezko

Reagovat
7kaka7

Argument je, že alternativa jsou Letňany nebo Ruzyně mně se zase líbí výrok, že Křéťa schválně chce postavit stadion za miliardy na horším místě, aby na Letný postavil hotel a kanceláře

Reagovat
Mass

Jestli to nebude tím, že ze Sparty na Strahov je to 10 minut tramvají a z Edenu na Strahov přes hodinu.

Reagovat
Kucka

Plus radši bych byl za staďák na Strahově než někde v Krči nebo podobné lokalitě, o nichž se spekulovalo jako o alternativě.

Reagovat
Salfovic

To by byl zajímavej argument, kdyby většina sparťanů bydlela na Letné.

Reagovat
Mistřizbystří

Většina Sparťanů bydlí v Budějkách, Lovosicích a ve Vídni.

Reagovat
Mass

Pokud nebydlí, tak to budou mít z Hradčanský na Strahov o 10 minut dýl než na Letnou. Což snad není tak hrozný. Asi průměrnej slávista by přežil spíš azyl v Ďolíčku (kdyby ten toho byl schopný), kterej je 10 minut od Edenu, než na Strahově, kterej je na druhý půlce Prahy.

Reagovat
Mass

Nebo jinak, kdyby Slavia stavěla novej stadion pro 35k třeba v Hostivaři.

Reagovat
mistr129

Nejsem pražský, tak nevím, ale fakt je fandění klubu nějak více závislé na čtvrti, kde člověk bydlí?

Reagovat
Mouser

U Slavie je to markantnejsi, v okoli Edenu zije slavistu fakt spousta, i proto tolik picovali na Strahov. Spartani sou vic rozesety po meste, ale urcitej vliv tam taky bude. Chodil sem na zakladku na P6, a ve tride byli 3 slavisti a zbytek spartani

Reagovat
Grupma

Praha 6 a nebyli tam samí fanoušci Dukly?

Reagovat
Mouser

To je uz takova prehistorie, ze misto Dukly tehdy byla Marila Pribram

Reagovat
Grupma

Milosrdná paměť mi to už vymazala. Dík, že jsi mi to oživil

Reagovat
Shevchenko

Jako co to je ze Sparty? Jakože všichni sparťani bydlí na Spartě nebo co to jako je?

Reagovat
Mass

Jakože všichni sparťani chodí na Spartu nebo do Edenu?

Reagovat
lampas

Kam na Strahov jezdí tramvaj?

Reagovat
r.mrazik

Na Malovanku a začíná se dělat přímo na Strahov

Reagovat
PtákOhnívák

Píčovali, protože to je jak píšeš. Nejbližší metro je na Andělu nebo Malostranská. Což je na druhý straně Prahy v podstatě. Tramvaj ani nezmiňuju. Parkoviště tam taky není.

Navíc to je na kopci, daleko výš než Letná, kde jsou okolo jen betonový hnusy a autosalon... nejbližší hospoda možná až dole, na malý straně...

To by so to tam muselo všechno komplet zbourat včetně těch kolejí a z gruntu vystavět nové. Což je neproveditelné (protože chráněný Strahovský stadion) a stálo by to desítky miliard.

Bohužel ono asi v Praze není jiné místo. Pokud to nechceš stavět někde v prdeli třeba na Zličíně... Prostě někde kde je jednoduše, volná rovná velká plocha.

Reagovat
Mass

Nejbližší metro je na Hradčanský, odtamtud tři stanice tramvají na Královku. Z ní 10 minut pěšky na Evžena. Kdyby postavili stadion, věřim, že by se přidal i nějakej bus nebo tramvaj navíc.

Reagovat
BaggioRoberto

Muzes jet na Anděla a tudy busem na stadion strahov.

Reagovat
Mass

Tak sem jezdil na Strahov já a je to fakt špatný.

Reagovat
Imos

Z Petřin jsi tam zachvilku busem, ale všichni co kolem jezdíme víme jak v prdeli se to tak zasekává na půl hoďky klidně, z Anděla ještě horší dostupnost

Reagovat
andrew96

Bus není řešení.

Reagovat
doocetung

Ale zase tam je kousek večerka u neg*a

Reagovat
Losinho

Ten Kačerov by pro ně byl o dost lepší, ale furt lepší novej stadion někde v prdeli, než nic.

Reagovat
Mass

Hele já tu bydlim a místo pro stadion tu nikde neni

Reagovat
Losinho

Směrem na Novodvorskou by to nešlo?

Reagovat
Mass

Kdyžtak nad tim přemejšlim vlastně by se tu jedno místo našlo, mezi nádraží Krč a Krčskou nemocnicí. Je tam jen nějakej autoservis, to by šlo v pohodě zbourat.

https://res.cloudinary.com/dxn3gzvtm/image/upload/f_auto,q_auto/stara-krc/image/1527796596.jpg

Reagovat
bobis21

Byl by fajn závod co bude dřív, stadion nebo metro

Reagovat
wyqinac

tohle misto asi neni ani zdaleka dostatecny na velkej stadion + parkoviste atd., ne?

Reagovat
r.mrazik

a kam by ty koleji sly?

Reagovat
Salfovic

Tak to by byla otázka budoucího plánování, v trendu univerzitních komplexů.

Reagovat
r.mrazik

Určitě sám víš po dopsani, jak srandovní to je v tomhle státě a rychlosti se vším a schopnosti lidí

Reagovat
Cotton

Ty koleje se rozpadají už teď, tak snad jim to nebudou moc protahovat

Reagovat
r.mrazik

Tak snad ty tisíce lidí ubytuji pod tím novým mostem co snad někdy postaví

Reagovat
BaggioRoberto

Tak Slavie tam byla v azylu na tom starym stadionu s atletickou drahou. To je dost rozdil, na to by nadaval kazdej. Novej stadion je neco jinyho. A ta obsluznost to jsou kecy. Jsou tam vš koleje, takze mhd tam jezdit musi casto a na fotbal se to da posilit. Navic je to v centru. A co se tyka aut, tak ten areal na strahove je obrovsky, da se tam vedle udelat parkoviste. Ja vim psmatkari si predstavujou ze se tam musi zachovat ruiny spartakiady ale realne na co?

Reagovat
Marisic

Hele já do toho dotazníku vyplnil, že jsem proti stěhování. Strahov vyžaduje pořádnou rekonstrukci jako celý místo, nejen stadion. Natáhnout tramvaj, která tam bude v den zápasu mít posílený spoje (na Spartě ti aktuálně přijede v čas konce zápasu jednovagonova tušim že osmička, zatímco lidi se tlačej na malým ostrůvku, výsměch), parking je potřeba udělat, starej Strahov je potřeba vyřešit (jako fakt nechceš mít vedle moderní areny ruinu).

Navíc to že jsme na Letný je prostě privilegium, v Evropě jsem asi nenašel krásnějc umístěnej stadion. Samotnej stadion není tak špatnej, s rekonstrukcí by dost prokouk.

Podle mě se stěhujem hlavně kvůli Křetínskýmu čuchu na lukrativní pozemky na Letný v kombinaci s neochotou se bavit s městskou částí, který tam je fotbal na obtíž.

Plus se teda bojim, že postavíme nějakou megalomanii s 40k kapacitou, párkrát do roka se to zaplní, ale zbytek času tam člověk bude jak na krchově

Reagovat
7kaka7

takže Křéťa postaví stadion za miliardy, s oborvskými provozními náklady schválně na hroším místě, aby střelil pozemky na Letné pro hotel a kancly to dává smysl ...

Reagovat
Marisic

Dává no . Křéťa ten stadion za 4 mld totiž postaví pro sebe a ještě k tomu postupně dostane ty pozemky pod ním. Navíc si uvolní ruce u extrémně lukrativních letenských pozemků, ty mu teď nic nenesou, má tam na krku postarší stadion, jehož rekonstrukce by taky ostatně nebyla zadarmo, navíc by jeho zvětšení blokovala městská část. Takhle může lukrativní pozemky zpeněžit, jiný pozemky zadarmo dostat na výstavbu většího stadionu.

Reagovat
kilobyte

Jenže ten pozemek nedostane zadarmo, ale bude ho splácet. Navíc tam bude repre hrát zadarmo. Ještě bude muset financovat výstavbu a pak následně údržbu.

Reagovat
Marisic

Hele bude v nájmu no, záleží kolik bude nájemný, to jsem nikde nevyčetl, ale tipnul bych si, že spíš symbolický. O splácení imo nejde. Nechat tam hrát repre není nic překvapivýho, repre teď taky hraje v Edenu, na Letný apod.

Že bude muset financovat výstavbu vlastního stadionu mi taky nepřijde nějak extra nevýhodný. Nebo kdo má Křetínskýmu financovat výstavbu jeho majetku?

Reagovat
kilobyte

To nájemný úplně symbolický nebude. Repre tam bude hrát zdarma. Teď normálně platí nájem, když někde hrají.

Většina klubů v ČR si stadion nefinancuje a platí symbolické nájemné.

A nebavíme se o tom, jestli je to nevýhodné, ale o tom jestli je to nějak výrazně výhodné. A bůhví, jak to bude s Letnou. Protože nakonec bude záležet na tom, co tam město povolí.

Reagovat
ACSeRw!n

je uplne jedno, kde to bude stat

Reagovat
Y.Cabaye

Tak když tam dostali 100k lidí nebo kolik na posranou Spartakiádu, tak se tam snad musí dostat 20k+ lidí na fotbal

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ale lidi nebyli tak rozmazlený, klidně si postáli pár hodin frontu na bus a Praha byla ,,skoro,, bez aut. Dneska každej druhej musí až k vratům autem

Reagovat
7kaka7

Spartakiada byla jednou za 4 roky

Reagovat
El Cid z City

Krásná procházka ze Strahova dolů, ještě lepší výslap nahoru, mhd pro mě zbytečná.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jj,přes Hrad, přes Petřín na Strahov, krásná procházka...jen musíš mít trochu času

Reagovat
Vinci

Tomáš Wiesner Stadium

Reagovat
Mönchengladbach

Čupr stadión to bude.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Bex5

Reagovat
kilobyte

Koukám, že to bylo na poslední chvílí, 25 minut před uzávěrkou.

Reagovat
Losinho

Standard.. musíš zjistit kolik nabízí konkurence

Reagovat
kilobyte

Jestli vůbec nějaká byla.

Reagovat
Losinho

Upřímně netuším, kolik bláznů se najde

Reagovat
mrtvej ofsajd

Koukám, že se spartani vicemene smířili s tím, že opusti Letnou...Dan ví, jak využije pozemky. Pro jistotu místo tréninkového hřiště vedle vyhrabal 100 díru do země. Stadion nechává cíleně chatrat. To se to pak fanoušky lepe přesvědčuje...

Reagovat
kilobyte

Myslíš, že by šla Letná zvětšit na 30-35k?

Reagovat
j_mrazik

Já myslím, že moc není kam. Jedině zbourat, otočit a pak by to možná šlo.

Reagovat
rufus

Otocit ne, soucasny stadiony se stavi tak, aby byla hlavni tribuna zapadni. Ovsem postavit novy by na Letny sel, jen by nejspis zasahoval pres Milady Horakove, coz se da vyresit tak, ze by tramvaje a silnicni doprava vedly "pod" stadionem, jako napr. to je v Madridu u Atletica.

Reagovat
j_mrazik

Tak to by se teda sakra prodražilo, ne? Do toho Sparta určitě nepůjde. Já bych si vsadil na Strahov. Měli by to všechno pohromadě, když už nasypaly nějaký peníze do starýho strahovskýho stadionu.

Reagovat
rufus

Cenove samozrejme nedokazu posoudit. Ovsem jde taky o vuli a ta na Sparte neni. Kretinsky ma svuj vlastni zamer s pozemky a tak se lidi ze Sparty snazi predvedcit fanousky o tom, ze jedine reseni je stehovani.

Reagovat
kilobyte

Otočit to nejde kvůli. Je to snad i v regulích UEFA.

Jenže tam už je Blanka.

Reagovat
rufus

Blanka by nebyl problem, pokud by novy stadion vyrostl na miste toho soucasneho, plus s vyuzitim te diry vedle, kde je videt, ze pod uroven zeme stavet jde.

Reagovat
kilobyte

Jak hluboko je tam Blanka?

Reagovat
Sosi

Kvuli cemu?

Reagovat
kilobyte

Kvůli TV přenosům a VIP. Aby jim nesvítilo do ksichtu a bylo dobře vidět.

Reagovat
Sosi

ok

Reagovat
BaggioRoberto

Uz vidim jak jim ty prazsky korytari povoli narusit ulici M. Horakove. Reseni by bylo postavit stadion na Letenske plani ale soucasne vedeni mestske casti reklo, ze to nikdy nepovoli, ze kazda zelena plocha ve meste se musi zachovat.

Reagovat
Imos

Jsi mi připomněl Libereckou legendu Korytáře a jeho změnu a představil jsi ho jak demonstruje proti bourání a stavbám

Reagovat
pingla

a mají naprostou pravdu

Reagovat
Elliasson

Atletico už má nějaký pátek nový stadion, pod kterým žádná doprava nevede.

Reagovat
Mr.Mike

Podle me se psalo ze by to neproslo pres mesto

Reagovat
lampas

Přesunout na druhou stranu tramvaje, tam je místa, že se dá postavit stadion klidně pro 200k a to včetně parkoviště.

Reagovat
Salfovic

Mám pocit, že se jednu dobu, patrně po otevření nového Edenu, psalo, že na 30 by se navýšit dala.

Reagovat
kilobyte

Kdo to psal a na základě čeho?

Reagovat
Salfovic

To už si po deseti letech fakt nepamatuju

Reagovat
Losinho

To se psalo právě o Edenu.

Reagovat
Losinho

Zbourat a postavit znova, tak by to asi šlo, rekonstrukce snad soudnýho člověka napadnout nemůže.

Ale samozřejmě že se to nestane.

Reagovat
kilobyte

A kde bys vzal ty nová místa? Kam bys ten stadion "rozšířil"?

Reagovat
ACSeRw!n

nejde, neni tam prostor proste

Reagovat
Marisic

nešla, ale objektivně není třeba stadion pro 35k

Reagovat
mrtvej ofsajd

To nevím...ale vedení Sparty by melo zveřejnit nezávislou studii, zda to možný je (a jak), nebo teda opravdu není. Podložit to rozhodnuti fakty.

Jak píše níže Rufus, taky se mi zda, ze ted se to zcela řídí ekonomickou logikou bez ohledu na tradici. Je to účelový rozhodnutí.

JAko slávista bych radši vozil body z Letné nez z naky příměstský tramtarie...

Reagovat
r.mrazik

Tak hlavně rozšíření Letné nedovolí ani Praha 7 s Cizinskym

Reagovat
Marisic

taky to tak vidim. Aby si udobřil lidi, tak ještě slibuje zbytečně megalomanskej stadion

Reagovat
7kaka7

takže Křéťa postaví stadion za miliardy, s oborvskými provozními náklady schválně na hroším místě, aby střelil pozemky na Letné pro hotel a kancly to dává smysl ...

Reagovat
r.mrazik

vzhledem k minulemu rozhovoru s panem z IPRu,tak jestli je budou tlacit i do reko velkeho strahova,tak to bude hrozna prdel...

Reagovat
rufus

Snad to nevyjde.

Reagovat
Shevchenko

Praha světový unikát, letiště i národní stadion bez zastávky metra

Reagovat
pobody's nerfect

Slováci na tom budou podobně

Reagovat
Pablos

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Mouser

Brno taky

Reagovat
smazaný uživatel

Národní stadion v Brně

Reagovat
Euphael

Reagovat
Mass

Reagovat
Cotton

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Bex5

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Marisic

tak zrovna metro na letiště taková samozřejmost není, třeba v Miláně jezdí vlak ne

Reagovat
Shevchenko

Jo jezdí do Malpensy, ale ta je daleko snad 40 km, v Miláně je i letiště Linate kam jezdí metro, ale teda přiznám se že nevím jak je oproti Malpense využívané

Reagovat
7kaka7

Reagovat
Mikyruv Knir

Chápu to pičování na Strahov, infrastruktura na to prostě není připravená a celkově je to nevzhledné, špatně přístupné místo. Prahu až tak detailně neznám, ale nemyslím si, že je někde jinde na správném břehu Vltavy a v relativním centru města vhodné místo pro takto velký stadion. Praha je historické město a v takových je celkem těžké postavit stadion, stálo by to prostě hodně peněz a někdo na radnici by musel hodně chtít. Ve světě je celkem běžné, že stadion stojí někde na hranici města/předměstí, kde dojíždí metro a docela to funguje. Určitě by se taková varianta našla i v Praze a pokud by se tam v rámci města dalo dojet z jednoho konce na druhý právě metrem třeba s jedním přestupem, tak je to úplně OK. Pro Spartu nastane úplně nové období, obrození s novým stadionem, s vidinou Ligy Mistrů či dalších pohárů, veliký komfort pro fanoušky, na spoustu dalších let klid co se týče domova, zájem lidí stadion vůbec vidět a koupit si vstupenku, hodně by se jich vrátilo, nějaké peníze by tekly zpět do klubové kasy.. za mě prostě všechno tohle přebije to, že se prvně fanouškům někam nechce.

Reagovat
Imos

Já si to vždy představoval že se udělá nový stadion Evžena, po týhle diskuzi vůbec nevím co je vlastně na stole

Reagovat
Witcher

když tam hrála Slavie několik let tak nikdo nebrečel že tam nejede bus a není kousek hospoda

Reagovat
r.mrazik

Protože jich tam chodilo 500

Reagovat
Losinho

A i tak se brečelo

Reagovat
r.mrazik

ja tam byl tehdy na tom legendarnim zapase s Libercem, kdy pak nechtel Jarolim s tymem vylezt ze saten...to byla prdel

Reagovat
Mass

Jedeš hodinu přeplněnym busem, pak dvě hodiny sedíš v zimě, kde nechutně fouká, na skoro prázdnym rozlehlym stadionu a koukáš na špatnej fotbal. Dostaneš max. teplý pivo , nějaký klobásy to neexistuje. Hodinu zpátky vydejchanym busem s chuligánama ožralýma tim hnusnym pivem. Nakonec tě ještě stopnou policajti a kontrolujou doklady. A za 14 dní to uděláš zase. Masochismus.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele