Přesune se Sparta na Strahov? FAČR posunula soutěž do druhého kola

17.04., 17:07
Aktuality
Stadion Evžena Rošického (© Profimedia)

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) posunul soutěž o využití areálu na Strahově do druhého kola, ve kterém bude nadále jednat s pražskou Spartou o podmínkách výstavby nového stadionu. Předseda FAČR Petr Fousek na tiskové konferenci uvedl, že se asociace s letenským klubem takřka jistě domluví, vše ale musí posvětit 30. května valná hromada.

Asociace vypsala soutěž v návaznosti na loňské rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu. Variantou byla i realizace projektu na jiném místě v Praze a okolí současně se směnou strahovského pozemku. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí FAČR.

"Dnes jsme se tím zabývali na výkonném výboru a posunuli jsme soutěž do druhého kola. Teď se uskuteční další jednání se Spartou, kde budeme nabídku dál zpřesňovat. Jsem přesvědčený o tom, že jsme na velmi dobré cestě, abychom to v květnu definitivně vyhodnotili a předložili konečnou variantu valné hromadě. Považuji to za velký krok dopředu," řekl Fousek.

Asociace vyhlásila mezinárodní soutěž v únoru, uzávěrka přihlášek byla minulý týden. Sparta jako jediná podala nabídku, která splňovala veškerá kritéria. S nikým dalším už FAČR jednat nebude, přičemž dohoda s úřadujícími českými šampiony je na spadnutí.

"Je to velká pravděpodobnost hraničící s jistotou, ale konečné slovo bude mít valná hromada. Jednání už jsou jenom se Spartou," potvrdil Fousek, jenž ale nechtěl být konkrétnější.

"Mnozí se ptají na detaily související s tím stadionem. My ale musíme vzít v úvahu, že máme v jednání partnera," podotkl Fousek. "Vždycky podmínky mohou být lepší, ale Sparta se pohybovala v mantinelech své filozofie. Nabídka ve druhém kole už nemůže klesnout, půjde o vyjasnění některých dalších detailů. Jde hlavně o tři okruhy; okruh finančního charakteru, časovou osu a o parametry infrastruktury stadionu," přidal jednašedesátiletý funkcionář.

V únoru zástupci FAČR představili minimální podmínky, které musejí uchazeči o vítězství v soutěži dodržet. Nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků a splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4.

Vítěz dostane devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, poté pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2035. V následujících 30 letech bude majitel stavby na pozemku v nájmu a kromě dalších podmínek musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy. Po 30 letech připadne i pozemek majiteli stavby a stane se kompletním vlastníkem.

Pražané svůj zájem o strahovské pozemky dávali najevo dlouhodobě. Výkonný výbor FAČR v červnu zahájil jednání se Spartou, která nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu, na němž by kromě klubu hrála i reprezentace. Podle tehdejších odhadů bývalého generálního ředitele Letenských Františka Čupra by postavení stadionu stálo asi čtyři miliardy korun.

Autor: ČTK

Komentáře (64)

Přidat komentář
Pablos

A to ta Letná vydrží až do roku 2035 ? Tu budou muset asi taky něják stejně rekonstruovat né ? Nebo je v lepším stavu, než jak se tu občas prezentuje ?

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Pablos

asi všeříkající odpověď tedy

Reagovat
insane

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Neon

Reagovat
ratusek

Reagovat
Luka3enko

Jako za mě je Letná v dobrém konstrukčním stavu i sedadla jsou ok atd. Problém je ale servis pro fanoušky. Jsou části stadiónu, kdy si musíš vybrat jestli si dáš pivo nebo půjdeš na záchod, protože obě věci za poločas nestihneš. Zvýšit počet stánků s občerstvení nemůžou protože by to pak nezvládala kapacita toalet. Toalety jsou na maximální kapacitě a rozšířit prý nejdou.

Primární důvod té rekonstrukce je ale zvýšení kapacity, která navýšit aktuálně nejde a také kvůli plnění standardů pro evropské zápasy (kdy aktuálně už musí být na některé povinnosti výjimky), jako je parkovací místo pro přenosové vozy, VIP zóny a podobné blbosti, které musí kluby splňovat.

Reagovat
Pablos

Takže se něják bude rekonstruovat tedy ?

Reagovat
Luka3enko

Pokud já vím, tak se nic nechystá a veškeré stavební úpravy co mohli udělat jsou hotové

Reagovat
Pablos

A dokáže to vydržet 10 let... za mě je to tedy hrozně dlouhá doba a měl bych docela obavy.

Reagovat
Pepe1911

Tam nechoď a bude to ok

Reagovat
Luka3enko

Jakoby úplně vpohodě, ten stadion je v dobrém technickém stavu, ale otázkou je jestli třeba v případě postupu do lm neřeknou, že tam sparta nemůže hrát, toho bych se fakt bál (nebo se zpřísní normy i pro EL a EKL a Sparta nedostane výjimky). Ten stadión vydrží i 30 let úplně vpohodě.

Reagovat
Pablos

díky

Reagovat
Salfovic

Ne, musí sparťanům tak znechutnit Letnou, že se budou těšit i na Strahov.

Reagovat
Pablos

Reagovat
icemike

Nikdy jsem na letné nebyl, nemá někde u vchodu plácek, kde by mohli dát stánky a toitoi?

Reagovat
thewall

10 let!

Pokud nejsou brzda peníze, tak v zemi s funkční legislativou a administrativou to nemůže být na více než 3-5 let.

Reagovat
Salfovic

Takže 15.

Reagovat
thewall

Takže to už budou stálice EF čerpat z penzijních fondů.

Reagovat
Gelu28

Ano v zemi kde vše navazuje a funguje...to u nás je jen výjmečně

Reagovat
Mupi

To je opravdu neuvěřitelný. 5 let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí. To je jakoby se chystaly stavět pyramidy. Jak může trvat postavit blbej stadion 10-12 let. Takhle dlouho staví Valencie, ne? Mimochodem, tam to vypadá jak s tou stavbou?

Reagovat
mistr129

Když jsem tam byl předloni, říkal jsem si nejdřív co to tam mají za obdobu kolosea

Reagovat
Selänne

Problém není postavit stadion, problém bude vyřešit všechno papírově. Podívej se na Polsko, jak raketově roste před očima, zatímco u nás se pomalu nic nestaví. Tam trvá všechno max. tři roky, my potřebujeme aspoň deset let. I proto je těžší přilákat investory ze zahraničí. Česká byrokracie je peklo.

Reagovat
doshcz

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pablos

Lidi v Hradci

Reagovat
Miguel19

Jenom deset let budou řešit povolení.

Reagovat
mayday

Neskutečný

Reagovat
Mikyruv Knir

Šílené, za tu dobu si myslím, že už bude rekonstruovaný i Ďolíček a třeba další 3 stadiony postavené. A zrovna klubu velikosti Sparty by určitě nemělo trvat takhle dlouho připravit stavbu tak dlouho chtěného stadionu, tak snad to bude mnohem mnohem dříve.

Reagovat
PL28

No tak to by jsi nesměl být v ČR

Tady ta státní správa funguje tak na pohodu a na rozhodnutí kdejaké kokotiny mají minimálně 30 dnů. Většina lidí tam pracujících by v soukromém sektoru úplně shořela. A teď nemyslím ty ženský, co sedí za pultem a vyřizují jeden řidičák za druhým, ty se tam za těch pár šestek nezastaví. Myslím ty lidi výše.

Ta byrokracie a pohoda je tam brutální. Nejvíc mě dojme když třeba Piráti rádi mluví o digitalizaci, a machrují pak na tebe s občankou v mobilu, to je bomba no Místo toho aby raději v rámci digitalizace zefektivnili fungování úřadů, jako jejich vnitřního systému. Já znám referenta, který nosí papíry z jedné kanceláře do druhé, za nic nenese odpovědnost, ničemu nerozumí, jen prostě fyzicky přenáší papíry teda vlastně informace v roce 2024 hroznej úlet

Reagovat
ratusek

Reagovat
kilobyte

Nechci je obhajovat, ale na digitalizaci úřadů není moc ochota od těch úřadů. Právě proto, že by tím přicházeli o místa.

Možná by pomohlo jim sáhnout na odměny, pokud nebudou ochotní. Jenže tím si nasereš dost voličů.

Reagovat
PL28

Jenže právě proto jsou pro mě hrozným zklamáním. Nebudeme dělat politiku, jdeme něco změnit, vše transparentně, digitalizace, .. jdem do politiky nejen kvůli AB, ale taky kvůli kmotrům ODS ..dřív tam kmotři byli, no ale teď už asi ne

Kolik asi muselo stát peněz a času ta občanka v mobilu? Taková kokotina, a kolik lidí to zatím má? A v principu, že místo průkazu z peněženky vytáhneš mobil, a co jako?

Mají štěstí, že jim to ti naivní mladí lidi budou pořád házet, tak těch 8-10 procent vždycky udělají. Asi jako Okamura, ten taky těch 6-8 procent určité skupiny lidí má vždy jistou.

Reagovat
kilobyte

Jestli jsi čekal něco jiného, tak jsi ještě naivnější než jejich první kampaň. Politika je prostě o hledání kompromisů.

Pro tebe možná kokotina, pro jiné to může být dobrý směr. Digitalizace nezačne znásilněním úřadů, ale právě takovými kokotinami.

Reagovat
naheCZ

Jak přesně si představuješ digitalizaci úřadů? Že někdo se podívá, jak to funguje teď a nakódí se to za dva měsíce nebo co? Udělat to celé pořádně bude trvat roky. Nebo to můžeme dělat jako na MPSV, kde je zabedněnej OKSystem, kterej beztak schválně dělá malé neucelené nespolupracující systémy a pohodička. Hlavně, že nějaká část bude rychle...

Reagovat
Imos

zrovna OKsystem je občas fakt hrozná sračka, ale pomáhá to, nevím jak to tam dělali před tím

Reagovat
Kucka

Reagovat
Imos

tak tady narážíš na problém, že odměny by nedostali jen ti nižší úředníci za přepážkou, kteří se nezastaví, mají plat úplně o hovně a je jich nedostatek, tahle banda líných idiotů ze shora, kteří dělají hovno a hovno rozumí té agendě si ty odměny vždycky zajistí, jediný čeho docílíš je, že se na to ještě víc lidí vysere a efektivita půjde ještě víc dolů

Reagovat
kilobyte

Tak museli by ty odměny být cílené na vedoucí. Jenže to se blbě kontroluje. Prostě úředníci si to vždycky udělají po svém.

https://youtu.be/riKHE-hFi3w?si=Mcev66B3uh2DuHtK&t=93

Reagovat
Imos

ano a ne

Spíš by měli být odměny cílený na zaměstnance než vedoucí ne? Jestli to nemyslíš tak, že vedoucí přerozdělí určený prachy, což se už děje

Reagovat
kilobyte

Myslel jsem, aby ty odměny byly cílené už přímo na vedoucí. Prostě stylem "Jsi pomocný při digitalizaci? Dostaneš prémie." Prostě aby to právě nebylo stylem, že dostanou balík, který pak oni určují, jak se rozděluje.

Reagovat
Imos

Ale ti vedoucí tu digitalizaci nemají jak ovlivnit, to je na vedení ministerstva, kontraktech apod. oni pak jen přijdou a řeknou, teď se to dělá takhle, přizpůsobte se

Reagovat
kilobyte

Můžou ovlivnit tu implementaci. Navíc by měli být pomocní při navrhování. Protože oni s tím dělají a měli by vědět, co je potřeba. Jenže pro ně je výhodnější nechat tam lidi běhat s papíry. A ministerstvo vedou další úředníci.

Reagovat
Imos

Neměl bys používat tohle zobecnění úředníci=zlo, nekompetentní banda lemplů, co dělá vše špatně.

Jasně, vedoucí by tomu měli jít naproti a pomoct svým podřízeným s implementací, protože dost lidí už je technologicky za zenitem na úřadě a sakra není se čemu divit, ty platy tady jsou naprosto směšný, aby si tady měl kohokoliv schopného, ty tady prosazuješ snižme odměny, možná dokonce i platy ne? potom tam samozřejmě budeš mít jen horší a horší lidi a jak pak chceš cokoliv zlepšovat

Reagovat
kilobyte

Ja neříkám, že jsou zlo. Ale úředníci budou dělat jen to, co jim udrží místo. Což není o lenosti. Proč dělat něco z čeho nebudou mít výhody? Takže je potřeba je motivovat k digitalizaci. Takže bych spojil odměny s implementací digitalizace. Klidně bych jim je dal i větší než mají teď.

Reagovat
Imos

V tomhle máš pravdu, dost přepážkových věcí s digitalizací vymizí do určité míry a někteří v nižší platový už místo mít nebudou, ale není to nic co by tihle lidi mohli ovlivnit, celá digitalizace je podle mě minimálně o vůli úředníků ale spíš o přístupu ministra a vyšších úředníků a smluv s firmami apod. Tady na malým pracovišti jen na to aby dovezli blbý tiskárny člověk čeká půl rok a největší výkvět digitalizace je posílání datovkou (na min. vnitra), zas jsem koukal že taková sociálka už má online vyplnění žádostí, ono je to dost ministerstvo od ministerstva a spolupráci mezi ministerstvy vůbec nemá cenu komentovat to je směšný

A stejně tam musíš mít člověka co ty materiály zpracuje a na to taky potřebuješ kompetentní lidi a ne s prominutím padesátiletý babky, které jako jediné jsou ochotné za ani ne 30 hrubýho na úřadech makat

Tohle je debata na dlouho a dost bez řešení žádnýho

Reagovat
Imos

+ samozřejmě, co si budeme, úředničina je dost o tom si prostě krýt prdel

Reagovat
GabrielBatistuta

5 strop.

Reagovat
insane

A co se pak stane se starym staďákem? Půjde k zemi a místo něj další office building?

Reagovat
Mass

Psalo se o nějakym hotelu.

Reagovat
Salfovic

Tam se toho vejde.

Reagovat
Pablos

U Mejdrů

Reagovat
BaggioRoberto

Tak svaz by byl sam proti sobe, kdyz by to neschvalil. Sparta muze postavit stadion jinde, ale o Strahov se nikdo jinej nezajima.

Reagovat
El Cid z City

No, developeři by svazu podle mě ruce utrhly, jen aby tam mohli stavět...

Reagovat
Salfovic

Celkem se divím, že se nikdo z nich nepřihlásil do té výměny pozemků.

Reagovat
BaggioRoberto

Jo tak to verim, ze by tam postavili obchodak, ale to by asi dostal svaz min a byla by s tim zla krev. Navic tech pozemku tam je vic nez tenhle jeden stadion, ty muzou rozprodat developerum, kdyz nebudou mit jine reseni, ale prece jen ten narodni stadion, kde bude hrat repre zdarma, jim nikdo jinej nepostavi.

Reagovat
Mass

Zdarma? Představ si, že máš pozemek a něm starej barák a soused ti nabídne, že ten starej barák zbourá a postaví tam 2x větší, kde budete bydlet oba. No a za to po třiceti letech pozemek i barák připadne sousedovi.

Reagovat
Mass

A na to si přišel jak? To že se nikdo jinej nepříhlásil na výběrko, který mělo podmínky udělaný přesně pro ten jeden očekávanej návrh neznamená, že o to nikdo jinej neměl zájem. Ty pozemky alespoň podle iSportu mají hodnotu 750M. Kdyby svaz nebyl zadluženej, určitě by vymyslel i jiný varianty, třeba postavit stadion na vlastní náklady s pomocí státu/města. Proto se jim asi před třema rokama nelíbilo, když Sparta na vrhovala si postavit svůj stadion na pozemcích svazu, ale teď už se jim to líbí.

Reagovat
kilobyte

Vlastní náklady = zaplatí to stát.

Reagovat
Mass

Věřim tomu, že kdyby tam byl pořád Pelta a ta paní náměstkyně přes dotace, co s ní souložil, už by se ten stadion stavěl (přes nějakou Peltovu firmu)

Reagovat
kilobyte

To by bylo asi moc velké sousto i na Peltu.

Reagovat
10adam

Sousto nebo šousto?

Reagovat
Sosi

Syner

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele