FAČR má jedinou nabídku na využití areálu na Strahově. Poslala ji Sparta

10.04., 12:41
Aktuality
Stadion Evžena Rošického (© Profimedia)

Jedinou nabídku na využití areálu na Strahově, která splňuje požadované náležitosti, podle sdělení Fotbalové asociace ČR podala pražská Sparta. Mezinárodní veřejná soutěž o nejvýhodnější návrh byla vyhlášena 14. února a lhůta vypršela v pondělí 8. dubna. Předseda asociace Petr Fousek uvedl, že o dalším postupu rozhodne výkonný výbor.

"Nabídka od Sparty splňuje veškeré podmínky a náležitosti, které byly vypsány a požadovány. S podrobnostmi této nabídky bude na svém nejbližším řádném zasedání seznámen výkonný výbor, který rozhodne o dalším postupu," uvedl Fousek na webu FAČR.

Takzvané otevírání obálek se uskutečnilo v úterý 9. dubna. FAČR chce zajistit sportovní využití areálu a zároveň z něj mít do budoucna pravidelný finanční příjem. Letenský klub podle zákulisních informací nabízí postavit stadion pro 35 tisíc diváků, který by mohla využívat česká reprezentace i Sparta. Hotovo by mělo být nejpozději do roku 2035.

Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu. Ještě v roce 2022 na něm trénovala česká reprezentace či jiné týmy, od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí FAČR.

V únoru asociace vypsala soutěž v návaznosti na červnové rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu.

"Součástí usnesení bylo i jednání se Spartou, které průběžně probíhalo. Forma veřejné soutěže byla zvolena proto, že se jedná o významný majetek FAČR a asociace chtěla stanovit přesné, transparentní a hospodárné mantinely, v nichž se soutěž pohybuje po právní i ekonomické stránce," uvedl Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (49)

Přidat komentář
Pablos

jsem čekal, že tam bude někdo aspoň nastrčenej.

Reagovat
7kaka7

asi to není tak jednoduchý Třeba takovej Putin si nastrčí někoho, aby měl nad kým volby vyhrát, a vypadalo by to o něco méně směšně. Tady by naopak nastrčili někoho, aby to nevypadalo tak směšně, až to Spartě zamítnou... ale asi si vyhodnotili, že to bude jednodušší, když to Sparta prohraje bez soupeře

Reagovat
Pablos

Naopak to na mě působí, že se spolu už zákulisně domluvili a jen to chtěli provézt transparentně. Proto jsem tam čekal nějaké to křoví ještě no

Reagovat
kilobyte

Pokud ten pozemek chtějí využít sportovně, tak asi nemají jinou možnost než Spartu.

Reagovat
Pablos

To už pro mě bylo právě jasný, když to vyhlásili to výběrko. Prakticky to bylo jasný čtení, že chtějí to co chce Sparta.

Reagovat
kilobyte

A mohli vymyslet jiné výběrko? To by museli jít nesportovní cestou a jen ten pozemek prodat. Což je podle mě nesmysl. Takže jediná možnost je vypsat výběrko na sportovní projekt. A co máš na výběr, aby z toho mohl FAČR těžit? Stadion a nebo TC.

Reagovat
Pablos

No nemohli… a o to jde. To není nic proti Spartě ani proti FAČR. Já jen říkám, že se spolu nějákej čas handrkovali až se domluvili. Ale pro větší čistotu se vyhlásilo výběrko. Předem muselo být jasné, že když je minimum stadion pro 30k a nebo TC a hlavní kriterium je cena, že je nesmysl, aby se našel někdo jinej kdo by chtěl takovej stadion a zároveň někdo kdo by chtěl TC, ale cenově by mohl konkurovat někomu kdo chce stadion. Ještě tam byla ta směna pozemků, ale k čemu by byly FAČRu nějaký pozemky, ke všemu pravděpodobně někde u Prahy (proč by je někdo chtěl jinak měnit, kdyby je měl v centru). Proto jsem nečekal nikoho reálného s nabídkou krom Sparty…. A taky že nikdo nebyl. To s nastrčením nikoho byl takovej ,,fór” že taková je většinou ještě praxe

Reagovat
kilobyte

Mě teda přišlo, že FAČR se dost bránil, aby tam byla Sparta a že se nechtěli moc domluvit. Ani bych se nedivil, kdyby se nažili, aby se na to Sparta vysrala a oni by to pak prodali/vyměnili a přitom se nakapsovali.

Přitom ten stadion by mohl být pro FAČR pecka. Sice není dobrý, že "národní" stadion bude patřit klubu, ale jinak se tady nepostaví.

Reagovat
Salfovic

Národní stadion je samo o sobě hovadina. Copak mají třeba v Německu, Itálii či Španělsku národní stadion.

Reagovat
Uwe háže buly

Ne fotbalový vilmovci ho nemají protože mají super stadionu tři prdele. Ale Poláci, Maďaři, Slováci, Rumuni, Turci, Makedonci a já nvm kdo ještě ho mají.

Reagovat
Salfovic

SS mají dostatečně bohaté majitele, aby jim ten super stadion taky pořídili.

Reagovat
didosh

Reagovat
kilobyte

Barcelona teď hraje na olympijském stadionu. V Itálii mají Stadio Olimpico. V Berlíně mají Olympiastadion Berlin. V Mnichově Olympiastadion.

To jsou v podstatě národní stadiony.

Reagovat
didosh

Reagovat
Salfovic

A co mají bývalé olymp. stadiony společného s fotbalem? Repre hraje jen občas na tom berlínském.

Reagovat
kilobyte

Třeba to, že se tam ten fotbal hraje.

Itálie hraje taky na Stadio Olympico. A na tom španělském hraje katalánská repre.

Ono je docela logické, když má země olympijský stadion, kde se dá hrát fotbal, tak už nepotřebuje fotbalový národní stadion.

Reagovat
Salfovic

Tak třeba Němci za posledních dvacet domácích zápasů hráli v Berlíně jen jednou,

Reagovat
kilobyte

Ale hraje se tam třeba pravidelně finále poháru. To že tam hraje repre si napsal ty, tak nevím proč to teď "rozporuješ".

Skoro každá fotbalově relevantní země má pořádný stadion. Často národní. My máme hovno, ale budeme se srovnávat s velmocemi?

Reagovat
didosh

Reagovat
j_mrazik

Anglie má Wembley.

Reagovat
ACSeRw!n

a frantici maj taky ten svuj letajici talir

Reagovat
j_mrazik

Pravda.

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
doshcz

"narodni" je jen takovy slovickareni, beztak se ty pratelacky s Maltou a tak budou hrat vsude po republice

Reagovat
kilobyte

Tak to národní se spíše používá u stadionů, které postaví stát/národní svaz. Není to bráno tak, že tam musí hrát repre furt.

Reagovat
7kaka7

Tak snad Roky jim Sparta nabízí, že jim postaví za vlastní peníze stadion, místo chátrající ruiny, která je nedostačující i pro treninky altetiky, a oni říkaj ne.

Reagovat
Rudy

Chtelo by to nejakou nesmyslnou neziskovku. Financovat se to bude pres statni dotace.

Reagovat
pobody's nerfect

ty jo, jen jedna nabídka. Jak to vedení FAČR udělá, aby si namastilo i vlastní kapsy?

Reagovat
Braunau-jihozápad

Lubomír Štrougal Arena

Reagovat
Heisenberg

Tak podle budoucího využití to prej vypadá na Estadio do Tomáš Řepka.

Reagovat
j_mrazik

Kdo jinej by mě mít o to zájem?

Chápal bych třeba developera, který by to zboural a udělal tam luxusní bydlení.

Reagovat
r.mrazik

Územní plán to nedovoluje.

Reagovat
dave30

Pro Spartu asi nejlepší (nejlevnější) řešení. Na Letné žádné už žádné povolení nedostanou, takže ještě na to navléknout národní stadion (který spoluzaplatí svaz) a je to v cajku...

Reagovat
Salfovic

To je jasný, že to tak bude chtí kabelkář navláknout, získat na to všechny možné dotace, mít novej stadion za babku a nakapsovat se na pozemcích na Letné.

Reagovat
Pablos

Né no

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Axelrose

Když koukám na tu fotku sedadel, to ty lidi koukali na lidi naproti?

Reagovat
ACSeRw!n

na tech mistech nikdy nikdo nesedel, nepamatuju si ze by tam na jakejkoliv zapas bylo vyprodano, ale mozna se pletu

Reagovat
Mass

Reagovat
Axelrose

Jasný, ale vždyť i na tu atletiku by nic neviděli

Jedině, že tam za komoušů seděli práskači a sledovali kdo jak a komu fandí

Reagovat
didosh

Reagovat
Salfovic

Koukali na hřiště a dva dny pak nemohli hnout krkem.

Reagovat
kilobyte

O poločase přešli na druhou stranu.

Reagovat
icefish

Takže jim ztuhly obě strany

Reagovat
didosh

Reagovat
Nadržený šimpanz

Super na atletiku, na 100m měli parádní výhled

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Axelrose

Jo, ale taky jenom jedna půlka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele