Souhrn zápasů Ligy národů - pátek 23.9.

23.09.2022, 22:42
Komentáře a souhrny
Maďarská reprezentace (© AFP)
K velké senzaci se schyluje v Lize A, Maďarsko překvapivě odvezlo všechny body z Německa a je na prvním místě tabulky, k jeho udržení mu příští týden stačí neprohrát doma s Itálií. Zcela jiné pocity zažívá Anglie, tu v dalším vydání čeká jenom béčková liga...
Liga A - skupina 3

Německo - Maďarsko 0:1

23.09.2022 20:45

Góly: 17. Ádám Szalai

Famózně se v dosavadním průběhu Ligy národů prezentuje Maďarsko, které na úkor jiných evropských gigantů směřuje za postupem do Final Four. A v posledním domácím utkání proti Itálii mu stačí pouze neprohrát, aby se tato hodně nečekaná skutečnost vyplnila. Ihned po losu třetí skupiny áčkové ligy maximálně odsuzovaný outsider totiž v pátém kole skolil Německo.

Když se oba celky střetávaly na EURO 2020 v základní skupině, málem Němci právě na úkor svého soka nepostoupili ani do osmifinále. Tehdy ještě situaci v Mnichově zachránili, teď ale v Lipsku ne. Definitivně tak na vedoucí příčce skončit nemůžou, maximálně se posunou ještě na druhou pozici, pokud na závěr skolí venku Anglii. Ještěže ta si v této soutěži vedla daleko hůře než Nationalelf, jinak by se za pár dnů v Londýně konal přímý, tuhý souboj o záchranu.

Opravdu jen ten fakt, že se Německo alespoň udrželo v Lize A na úkor doposud bezduchých Angličanů, snad může Die Mannschaft trochu těšit. Jinak se však nynější vystoupení opravdu nedá hodnotit nijak pozitivně. V prvním dějství se opravdu sotva propracovávalo do nějakých gólových šancí, ani v tom druhém se jeho hra natolik nezlepšila, aby znamenala odpověď na jedinou trefu Ád. Szalaie ze 17. minuty, který na bližší tyčce z velmi složitého postavení do soupeřovy brány usměrnil centr z rohového čtvrtkruhu, jenž mu servíroval parťák Szoboszlai.

Hosté po této brance nejančili, soustředili se na pozorné bránění a tahle taktika se ukázala býti tím správným nástrojem. Až ve 39. minutě se domácí poprvé zásadně ozvali, brankář Gulácsi však byl na hlavičku Müllera nachystán, přičemž v 51. minutě ho nepřelstil Sané a o pár chvil později ani Werner. V 60. a 87. minutě chtěl vyrovnávat i Kimmich, v koncovce ale neuspěl.

Více informací k zápasu

Itálie - Anglie 1:0

23.09.2022 20:45

Góly: 68. Giacomo Raspadori

Takovou mizérii na Ostrovech opravdu dost dlouho nepamatují. Na tenhle ročník Ligy národů rozhodně nebude Anglie vzpomínat v dobrém, protože ani na pátý pokus neuzmula vítězství, ba co hůře, proti Itálii si zapsala na své konto v rámci této soutěže již svou třetí porážku, takže se s áčkovou úrovní pro další období rozloučila. Jediný gól duelu zařídil Giacomo Raspadori.

Sestup potkal The Three Lions v podstatě zcela logicky. Pořád se dá stěží odhadovat, kam se poděl jejich solidní ofenzivní potenciál, vždyť doposud zaznamenali jediný přesný zásah ve všech pěti zápasech od červnového období. Ani v Miláně neuměli vsítit byť jedinou branku. Naopak Gli Azzurri mohou být s konečným výsledkem nadmíru spokojení, posunuli se totiž na druhé místo tabulky a živí naději na postup na závěrečný turnaj Ligy národů. Musejí však na závěr bezpodmínečně porazit venku velké překvapení třetí skupiny Ligy A, a to vedoucí Maďarsko, které v souběžně hraném mači v Lipsku vyloupilo všechny body na úkor Němců.

První poločas na San Siru ještě žádný důležitý okamžik nenabídl. V 5. minutě mohli pohnout skórem kupředu Italové, to když Dimarco od levé lajny vyslal centr na zadní tyčku, kde našel Scamaccu, jeho hlavičku každopádně zlikvidoval brankář Pope. Ve 42. minutě naopak hodlali rozvlnit síť Angličané, a to díky Kaneovi, který se dostal středem pole do rychlého brejku, ale následné zakončení ze střední vzdálenosti pouze přeletělo bránu, kterou chránil Donnarumma.

Ve 49. minutě měli hosté k dispozici standardku z vážně velmi výhodného postavení, exekuce se chopil James, spíše nicméně měl přenechat zahrávání někomu jinému, poněvadž jeho střela nesnesla ani méně přísné parametry. V 57. minutě se naopak pořádně ozvali domácí, jenomže i kdyby Barella dokázal úspěšně cílit, jeho trefa by kvůli předchozímu ofsajdu Dimarca stejně neplatila. V 68. minutě na každý pád Itálie zasadila svému protivníkovi klíčový úder. Bonucci vyslal dlouhý pas dopředu, ve vápně si míč umně zpracoval Raspadori, a jelikož měl poměrně dostatek času na narovnání balónu na pravačku, učinil tak, a zamířil tvrdě na vzdálenější tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko53118:310
2.Itálie52216:78
3.Německo51318:66
4.Anglie50231:72
Liga B - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Černá Hora 1:0

23.09.2022 20:45

Góly: 45+1. Ermedin Demirović

Důležitý souboj o postup do vytoužené Ligy A nakonec zvládl mírný favorit tohoto pátečního utkání. Bosna díky rozdílové brance Ermedina Demiroviče z nastavení prvního poločasu zvítězila nejtěsnějším poměrem 1:0 a před závěrečným duelem si vytvořila na vedoucí příčce nedostižný čtyřbodový odstup. V dosavadním průběhu tak ani jednou neprohrála a s jedenácti body suverénně dominuje skupině 3, Černá Hora naopak zůstává druhá se sedmi body.

Černohorci sice definitivně ztratili naději na první místo zaručující postup, ovšem na druhou stranu si taktéž zajistili udržení v Lize B. I kdyby totiž na závěr podlehli v domácím prostředí Finsku a Rumunsko dokázalo porazit Bosnu, tak vzhledem k lepší bilanci vzájemných střetnutí s Rumuny již nemohou sestoupit o patro níže. Domácí vstoupili do tohoto střetnutí o něco aktivněji a první větší možnost si vypracovali již po necelých čtyřech minutách hry.

Dostal se do ní rekordman v počtu reprezentačních startů i nastřílených gólů Edin Džeko, jenž nebezpečně vystřelil po rohovém kopu, ovšem horní tyčku přestřelil o značný kus. Krátce po odehrané čtvrthodině zahrozil na opačné straně Osmajič, jenže jeho přízemní projektil směřující k levé konstrukci skvěle zneškodnil pozorný gólman Šehič. Ve 29. minutě chtěl otevřít gólový účet domácí Hadžiahmetović, ale levou tyč přeci jen těsně minul.

Bosně se poprvé podařilo rozvlnit síť za další tři minuty zásluhou pozdějšího hrdiny Demiroviče, avšak jeho trefa nakonec neplatila kvůli ofsajdu. Ihned na to mířil o pár decimetrů vedle také aktivní Džeko, ale v první nastavené minutě rozhodl o výhře mírného favorita právě Demirovič. Ten se po centru z křídla a následné prodloužené hlavičce Džeka dostal ke střele ze středu pokutového území a svůj přízemní skákavý pokus usměrnil přímo do pravého dolního růžku.

Domácí si po změně stran s přehledem hlídali jednogólový náskok a svého protivníka vůbec k ničemu nepustili, po závěrečném hvizdu tak mohli zaslouženě slavit.

Více informací k zápasu

Finsko - Rumunsko 1:1

23.09.2022 20:45

Góly: 12. Teemu Pukki - 52. Florin Tănase

Finsko se sice v důležitém utkání o záchranu s Rumunskem brzy dostalo do vedení, ale krátce po změně stran o náskok přišlo a i přes závěrečný tlak už vítěznou branku nevstřelilo. Hosté si po remíze 1:1 ještě udrželi reálnou naději na udržení Ligy B, nicméně svou situaci stále nemají ve svých rukách. Pokud totiž Finové uspějí v pondělí v Černé Hoře, tak i přes případnou výhru nad dosud neporaženou Bosnou poputují do třetí výkonnostní kategorie.

Severský výběr nedokázal porazit Rumunsko ve třinácti vzájemných zápasech v řadě a nepovedlo se mu to ani na čtrnáctý pokus. Přitom do duelu v Helsinkách vstoupil skvěle a již po dvanácti odehraných minutách přetavil svou první větší možnost ve vedoucí trefu. Prosadit se dokázal tradiční kanonýr Teemu Pukki, jenž si po nahrávce Valakariho skvěle zpracoval míč před hranicí pokutového území a tvrdou ranou k pravé tyči překonal marně se natahujícího gólmana Radua.

Hosté od tohoto okamžiku přidali a srovnat mohli krátce po odehrané půlhodině, jenomže skákavý projektil Sorescua vytěsnil brankář Hrádecký na svou bližší tyč. O pár sekund později se chvěla branková konstrukce podruhé, tentokráte orazítkoval břevno Florjn Tanase svým přetaženým centrem. Stejný hráč znovu zahrozil za další minutu, jenomže silnější levačkou minul prostor tří tyčí o několik decimetrů.

Rumunsko pokračovalo v dobrém rozpoložení také ve druhém poločase a v 52. minutě se dočkalo zaslouženého vyrovnání. Po zpětné nahrávce Bancua se před hranicí brankového území zjevil aktivní Tanase a chytrou střelou překonal naprosto bezmocného Hrádeckého. Domácí sice přidali v závěrečné desetiminutovce, ale když Källman mířil z bezprostřední blízkosti o kousek vedle vzdálenější konstrukce a Ivanov hlavičkoval po rohovém kopu do jednoho z bránících hráčů, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina53207:411
2.Černá Hora52126:47
3.Finsko51226:65
4.Rumunsko51132:74
Liga C - skupina 4

Bulharsko - Gibraltar 5:1

23.09.2022 20:45

Góly: 23. Valentin Antov, 36. Kiril Despodov, 52. Radoslav Kirilov, 55. Ilijan Stefanov, 81. Marin Petkov - 26. Roy Chipolina

Bulharsko si doma bez větších problémů poradilo s Gibraltarem a definitivně rozhodlo o své záchraně céčkové úrovně. Svého protivníka za sebou aktuálně nechává na odstup pěti bodů, a pochopitelně že taková ztráta se kolo před koncem zkrátka dohnat nedá. Celek z Pyrenejského poloostrova bude muset do baráže, ještě má naději, jak nespadnout do nejnižší déčkové ligy.

Možná že lepší debut na bulharské lavičce si nově jmenovaný trenér Mladen Krstajič nemohl přát. Nejenže splnil hlavní cíl, tedy vyhnout se urychleně možnému čtvrtému místu v tabulce, zároveň totiž může ještě za pár dnů ve Skopji bojovat o celkově druhou příčku. Naopak parta kouče Julia Césara Ribase nemohla být spokojená, už potřetí v Lize národů padla o čtyři góly.

Jako první zahrozili Bulhaři, nicméně s hlavičkou Stefanova si gólman Coleing ještě poradil. Každopádně o čtyři minuty později již hostující muž v rukavicích přece kapituloval, to když Krastev vyslal centr na hranici brankového území, tam si nejvýše naskočil Antov a zamířil na vzdálenější tyčku. Hosté však dokázali velmi záhy srovnat stav. I hostům se podařilo skórovat pomocí rohového kopu, který zahrál Walker na bližší tyč, odtud Britto prodloužil míč za sebe na Chipolinu, který zacílil tvrdě pod břevno. Ve 36. minutě ovšem domácí navrátili náskok na svou stranu a od té doby již vedení jen navyšovali. Stefanov ve skluzu v pokutovém prostoru stačil balón přistrčit k Despodovovi, a ten pravačkou z tutové pozice lehce překonal Coleinga.

Jestli hosté mohli během poločasové přestávky střádat nějaké účinné plány na další vyrovnání skóre, pak jim jejich rival do podnikání tvrdě hodil vidle v 52. minutě. Turicov u pravé lajny přihrál na Hristova, ten se elegantně zbavil bránícího Britta a odvážně vlétl do vápna, pak se po patičce Despodova z blízkosti neprosadil Stefanov, jehož zakončení zablokoval obránce Wiseman, ovšem k dorážce se propracoval Kirilov, který již propálil vše, co mu stálo v cestě.

O pouhé tři minuty později lovil Gibraltar merunu ze své sítě také počtvrté. Despodov zprava vyslal pas do šestnáctky, Stefanovovu hlavičku ještě stačil Coleing zastavit, jenže doklepnutí bulharského reprezentanta pak již přece bylo úspěšné. A v 81. minutě si vzal závěrečné slovo Petkov, jehož svým jemným obloučkem do vyloženého postavení šikovně uvolňoval Kirilov.

Více informací k zápasu

Gruzie - Severní Makedonie 2:0

23.09.2022 18:00

Góly: 35. Bojan Miovski (vl.), 64. Chviča Kvaracchelija

Gruzie si doma poradila se Severní Makedonií, i když v zápase měla pasáže, kdy hosté dominovali. Jednu branku domácích si dali hosté sami a po hodině hry se prosadil mladý talent Kvaracchelija.

Gruzie vstupovala do utkání doma jako mírný favorit, i když Severní Makedonie už ukázala, že se jedná o hodně houževnatý tým, který umí potrápit. Hlavními osobnostmi obou týmů se stali zástupci italského calcia, domácí megatalent Chviča Kvaracchelija a hostující záložník z Neapole Eljif Elmas.

Jako první se do šance prodrali hosté. Kapitán Enis Bardhi našel pěkným pasem naskakujícího Darka Velkovskiho a s jeho hlavičkou měl brankář Mamardašvili co dělat. Mladý brankář španělské Valencie musel zasahovat i proti ráně Stefana Spirovskiho, který naštěstí mířil doprostřed brány. Přesto se o chvíli později usmálo štěstí právě na Gruzii.

Ve 35. minutě totiž hosté rozehrávali rohový kop a celá akce skončila smolným zásahem Bojana Miovskiho do vlastní brány!

Makedonci se téměř ihned po návratu ze šaten pokusili o srovnání a rána Eljifa Elmase měla rozhodně gólové parametry. Jenže brankář Mamardašvili měl dneska svůj den. Vlajku Gruzie po delší pasáži neaktivity se pokusil nést nejzářivější klenot země, neapolský fenomén Kvaracchelija. Jeho první ránu ještě brankář Dimitrievski vyrazil. Po hodině hry a jedné parádní nahrávce Budua Zivzivadzeho už se ale Kvaracchelija prosadil a pečetil vítězství domácích!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gruzie541014:213
2.Severní Makedonie52127:67
3.Bulharsko51319:86
4.Gibraltar50142:161
Liga D - skupina 2

Estonsko - Malta 2:1

23.09.2022 18:00

Góly: 45+6. Rauno Sappinen (pen.), 86. Henri Anier - 51. Teddy Teuma (pen.)

Estonci zvládli domácí utkání s Maltou a chopili se prvního místa, přičemž navýšili svůj náskok právě na Maltu na rozdíl tří bodů. Estoncům hodně pomohlo vyloučení hostujícího obránce Jeana Borga ještě v nastavení první půle.

Domácí Estonsko prakticky od úvodních minut přezvalo aktivitu a na bránu gólmana Henryho Bonella se snášelo jedno nebezpečí za druhým. V 15. minutě pálil zajímavě Ken Kallaste, jenže jeho ránu dokázali hosté zablokovat. Stejně si vedl i Bogdan Vaštšuk, který pálil zajímavě levačkou k tyči, kam se ale brankář Bonello natáhl včas.

Rozhodující chvíle celé první půle nastala v nastaveném čase. Sergej Zenjov pronikl do vápna a byl v něm faulován Jeanem Borgem, což sudí okamžitě zaregistroval. S pomocí VARu navíc posoudil, že šlo o zákrok na červenou kartu a Borga vyloučil. K nařízené penaltě se postavil Rauno Sappinen a napálil míč do levého horního rohu brány - 1:0.

Pro Maltu to bylo hodně nešťastné, protože dostala branku v nastaveném čase a čekal ji celý druhý poločas v oslabení. Přesto dokázala utkání zdramatizovat. Ve 49. minutě zahrál domácí Taijo Teniste rukou ve vápně a kopala se penalta i na druhé straně. Zkušený záložník Teddy Teuma ji proměnil a bylo srovnáno.

Nerozhodný stav vydržel déle než 30 minut. Když už si Malťané představovali bod na kontě, přišlo zklamání. Čtyři minuty před koncem totiž po asistenci Zenjova napálil míč levačkou Henri Anier a vybojoval domácím tři body!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Estonsko33006:29
2.Malta42025:46
3.San Marino30030:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Benfica

Hungaria final 4 v Budapesti?

Reagovat
Salfovic

Ty jedou

A při porovnání sestav mě celkem šokuje i výhra Itálie.

Reagovat
Müllered

Ten první poločas byl něco strašného, celá osa z Bayernu totálně z formy.

Reagovat
rossoneri89

szep volt fiuk Hajra Magyarorszag

Reagovat
eleven11

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Modroočko

Maďarsko V príprave aj Maroko, Irán Brazília vyzerá byť na celkom inej úrovni, tú na MS zastaví len kvalitatívne podobný tím, ktorý voči nim postaví doslova deštruktívnu taktiku (Argentína).

Reagovat
smazaný uživatel

Evropa na posledních 4 MS kralovala a dělat dopředu favority 1 a 2 z Brazilců a Argentinců bylo i před těmito MS zvykem. Počkáme si. Příprava nic nerozhoduje.

Reagovat
Modroočko

Pred poslednými turnajmi som ani ja neveril tradičnému hypu okolo Argentíny a Brazílie, ale teraz si dlhobo udržiavajú najlepšiu formu...Angličania sú nejako z formy, Španieli nemajú zakončovateľa, jedine Holanďania sa mi zdajú byť reálny konkurent. Belgicko, Francúzsko a Portugalsko podľa mňa skončia skoro.

Reagovat
Seydou Doumbia

holandsko fakt ne šefe...fandim jím a sleduju, ale titul je uplný ustřel

Reagovat
Seydou Doumbia

tak Ghana jím to sama dost usnadnila, to nebyl žádný reálný soupeř, spíš spoluučasník komu bude soupeř dávat goly...rohy to nebránilo vůbec, ney si mohl hrát na cm a všem to bylo ukradený

Reagovat
Rambajstago

Nějaký evropský tým vyřadí Argentinu nebo Brazílii ve čtvrtfinále, s předpokladem, že budou na prvních pozicích ve skupině. Ale věřím ve finále aspoň u jednoho z nich.

Reagovat
ratusek

Maďarsko

Reagovat
smazaný uživatel

Angličani sice fotbal vymysli, hrát ho ale neumí

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
Shevchenko

Měli to dělat jako USA, ti když si vymyslí sport, tak to hrajou jako jediní na světě, Angličani sice vymyslí sporty pro celý svět, ale neumí to.

Reagovat
M.Vaza

Gruzie pěkné výsledky, Kvara

Reagovat
Raul=Real

Anglicko

Reagovat
zasranej malíř

Maďaři Anglie

Reagovat
John Obi Mikel

Německo Itálie

Reagovat
wwwx

Nezapomeňte mu vyčíst, že dejchá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele