Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - pondělí 20.11.

20.11.2023, 22:48
Komentáře a souhrny

Česko naplnilo pozici favorita proti Moldavsku a zajistilo si místenku na mistrovství Evropy v Německu. Itálie po bezgólové remíze s Ukrajinou postupuje na úkor východoevropského soupeře. Na evropský šampionát se podívá rovněž Slovinsko, které v přímém souboji s Kazachstánem zvítězilo 2:1...

Skupina C

Severní Makedonie - Anglie 1:1

20.11.2023 20:45

Góly: 41. Enis Bardhi - 59. Jani Atanasov (vl.)

Severní Makedonie překvapivě remizovala v osmém kole skupiny C kvalifikace na mistrovství Evropy s Anglií 1:1. Domácí se ujali vedení jen pár chvil před koncem prvního dějství, kdy neproměněnou penaltu za záda Jordana Pickforda dorazil kapitán domácího celku Enis Bardhi. Albion sice celý zápas naprosto přesvědčivě dominoval, nicméně se zmohl pouze na vyrovnávací gól, o který se postaral střídající Harry Kane, jenž skóroval minutu poté, co vstoupil na hrací plochu.

Angličané vstupovali do utkání v Severní Makedonii jako neporažený tým skupiny C. V posledním zápase se však poměrně natrápili, když doma zdolali outsidera z Malty jen 2:0. Svůj herní projev tak chtěli zlepšit proti Červeným lvům, kteří dvakrát v řadě prohráli. Domácí na poslední vzájemné klání navíc neměli vůbec hezké vzpomínky, jelikož z Old Trafford odjížděli s debaklem 0:7. V základní sestavě ovšem absentoval ve skvělé formě hrající Kane, jenž se trefil i v duelu s Maltou a poprvé v kariéře skóroval v osmi po sobě jdoucích startech za klub i zemi.

Anglie od začátku potvrzovala roli favorita, avšak silný makedonský blok vzdoroval. První střelu na branku tak vyprodukoval ve 14. minutě Declan Rice, který z vápna trefil pravou tyč.

Hosté nadále drželi územní převahu, ale jejich hráčům se v koncovce vůbec nedařilo. V závěru poločasu dostali naopak červenožlutí výhodu penalty. Bardhi zamířil do pravé strany, kam však skočil Pickford, jenž na následnou dorážku už nedosáhl.

Druhý poločas málem zahájil Albion vyrovnávací brankou, avšak ta byla odvolána z důvodu ofsajdu. Minutu po svém střídání našel recept na gól Kane, který si naskočil na parádně zahraný roh od Phila Fodena.

Dobrou šanci na zvrat utkání dostal Harry Maguire, jeho hlavička ovšem mířila těsně vedle levé tyče. I přes velký počet šancí hostujícího celku dokázali makedonští fotbalisté udržet remízový stav až do úplného konce.

Severní Makedonie tak v posledním utkání skupiny dokázala Anglii zaskočit a uhrát s ní alespoň cenný bod.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Itálie 0:0

20.11.2023 20:45

Góly: -

Ukrajina remizovala v osmém kole skupiny C kvalifikace na mistrovství Evropy s Itálií 0:0. Pro oba týmy se jednalo v německém azylu o nejdůležitější zápas kvalifikace, ve kterém každá chyba mohla hrát obrovskou roli. Příliš volného prostoru dostal v prvním dějství Davide Frattesi, avšak ze souboje jeden na jednoho s mladým Anatolijem Trubinem vzešel jako poražený. Azzurri si tak díky lepší vzájemné bilanci se žlutomodrými zajistili místenku na Euru v Německu.

Jedním ze šlágrů posledního kola kvalifikace byl duel mezi Ukrajinou a Itálií. Jednalo se totiž o přímou bitvu o druhé postupové místo ve skupině C, a tedy jistou místenku na mistrovství Evropy. V mírné výhodě byli Italové, kterým stačila i remíza, jelikož první vzájemný duel ovládli 2:1. Žlutomodří ovšem po celou skupinovou fázi předváděli velmi dobré výkony, přičemž dvakrát v řadě zvítězili. Zároveň chtěli v BayAreně prolomit kletbu proti Azzurri, se kterými v novodobé historii nevyhráli.

O první slovo ve veledůležitém zápasu se přihlásila Ukrajina hned v úvodu, kdy z velké dálky pálil Viktor Cygankov, jenže přesně do středu branky. O chvíli později dostal přihrávku do ideální pozice Federico Chiesa, ale z malého vápna přestřelil. Po půlhodině hry vyprodukoval italský křídelník nádhernou průnikovku pro Frattesiho, ten ovšem v samostatném nájezdu selhal.

Začátek druhé půle patřil aktivním hostům, ale žlutomodří hrozili z rychlých brejků. Jeden z nich táhl Cygankov, ale jeho nepřesný centr z levé strany pouze procvičil rexlexy Gianluigiho Donnarummy. Italský brankář svůj tým podržel i proti voleji Mychajla Mudryka z bezprostřední blízkosti.

V 76. minutě se dostal do zajímavé příležitosti Gianluca Scamacca, v zakončení stříleného centru mu však chyběla razance, a tak si Trubin míč v klidu sebral.

Italové dokázali uhrát kýžený bod, a zajistili si tak přímý postup na mistrovství Evropy. Pro Ukrajinu se sen o účasti na tomto turnaji rozplynul.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Anglie
8
6
2
0
22 : 4
20
2
Itálie
8
4
2
2
16 : 9
14
3
Ukrajina
8
4
2
2
11 : 8
14
4
Severní Makedonie
8
2
2
4
10 : 20
8
5
Malta
8
0
0
8
2 : 20
0

Skupina E

Albánie - Faerské ostrovy 0:0

20.11.2023 20:45

Góly: -

Albánie v posledním kvalifikačním kole o postup na mistrovství Evropy pouze remizovala s Faerskými ostrovy 0:0 a těsně udržela první příčku ve skupině E. Pro své fanoušky si tak připravila jediné překvapivé zaváhání na samotný závěr reprezentační sezony. Fotbalový trpaslík ze severu starého kontinentu vybojoval celkově druhý bod a opět výrazně zaostal před branami Eura.

Angažování někdejší hvězdy Arsenalu či Barcelony Sylvinha na lavičku Albánie se ukázalo být mistrovským tahem. Po necelém roce ve funkci si totiž Brazilec podmanil horkokrevné příznivce a atraktivním stylem hry dovedl Orly k historicky druhému postupu na evropský šampionát. Nebylo tajemstvím, že v Tiraně se chystaly velké oslavy, jimž dle papírových předpokladů měly jen přihlížet Faerské ostrovy, které od března čekaly na bodový zisk a pětkrát v řadě prohrály bez vstřelené branky.

Klid na duších albánských fotbalistů se možná až příliš projevoval i na předváděném výkonu. Nenáročný start proti jasnému outsiderovi totiž ochudil přihlížející fanoušky v Tiraně o gólové příležitosti.

Převaha na míči proti kompaktní defenzivě Faeřanů vyústila v první střelu domácích až ve 36. minutě, kdy se individuálním průnikem blýskl Nedim Bajrami. Rána z hranice vápna ale k zadní tyči nezapadla zásluhou pohotového Bárdura á Reynatröda, jenž šel na hřiště jen pár minut předtím vinou spoluhráčova zranění. Gólman Vikinguru měl i po zbytek půle co na práci, nálety "Orlů" však ustál.

Živější vstup do druhého dějství podpořili vášniví fanoušci v Albánii, ačkoliv nějakou dobu přihlíželi sympatické aktivitě ostrovního týmu. Po hodině hry však domácí provedli dvojité střídání, díky němuž se na hřiště dostal sparťan Qazim Laci. Ten si roli dirigenta ve středu pole užíval a míč byl znovu v moci červenočerných.

Rychlá narážečka v 67. minutě otevřela prostor uvnitř vápna pro Jasira Asaniho, do jeho střely se ale stihl vložit jeden z obránců. Utkání bylo dohrávané ve střídmém tempu, což umožnilo Faeřanům dosáhnout na další bod do tabulky.

Albánie tak úspěšnou kvalifikaci zakončila nečekanou domácí remízou. Nic to ovšem nezměnilo na výsledném umístění na první příčce a s ním spojeném nasazení do druhého koše při losování základních skupin Eura.

Více informací k zápasu

Česko - Moldavsko 3:0

20.11.2023 20:45

Góly: 14. David Douděra, 72. Tomáš Chorý, 90. Tomáš Souček

Česko zvládlo na Andrově stadionu zápas o všechno v rámci svého posledního vystoupení v kvalifikaci o Euro 2024, když porazilo Moldavsko 3:0. Vítěznou trefou se ve 14. minutě zaskvěl po vydařeném úniku David Douděra a dočkal se prvního zásahu za seniorskou reprezentaci. Obměněná sestava kouče Jaroslava Šilhavého si následně v početní výhodě důležité vedení pojistila i díky tvrdé hlavičce dalšího premiérového střelce Tomáše Chorého, shodou okolností olomouckého rodáka, a konečným druhým místem ve skupině E si vybojovala místenku na evropském šampionátu.

Nervózní měsíce okolo české reprezentace završila víkendová kauza, po níž byla hned trojice důležitých hráčů vyřazena z kádru po těžko uvěřitelném porušení interních pravidel týmu. Konzervativnímu Šilhavému to logicky pořádně narušilo plány, a tak pro klíčový souboj ukázal při skládání základní sestavy například na debutanta Martina Vitíka. Čistě ze sportovního hlediska byli Češi dál výraznými favority minimálně na zisk bodu, který je mohl poslal na Euro.

Natěšené publikum na Andrově stadionu muselo již ve čtvrté minutě vkládat důvěru do Jindřicha Staňka, jenž pohotově vytěsnil nečekanou ránu pod břevno od Vadima Raty. Povedený náběh Douděry po levé lajně v 11. minutě přímo vybízel k nebezpečnému centru, slávista ovšem kostrbatě zasekával na dominantní pravačku.

Důvěra v ní se mu však vyplatila při zakončení jen o pár minut později, kdy využil své rychlosti a díky přesnému pasu pelášil vstříc brankáři. Fauly Moldavanů kouskovaný zbytek půle nabídl pár nadějných míčů za obranu pro Adama Hložka, v daných situacích si ale s míčem nerozuměl.

Hra Čechů byla kostrbatá a středopolaři se rychle zbavovali míče, čímž otevřeli dveře pro nečekaný nátlak hostů. Ještě více však fanoušky překvapilo vyloučení po dvou rychlých žlutých Vladyslava Babogla, pro něhož bylo osudné přísné rozhodnutí sudího po souboji s Chorým.

Další vydařená šance přišla poté, co se krajem vápna protančil Vasil Kušej, zpětná přihrávka však v branku nevyústila. To samé platilo i po povedeném centru Lukáše Provoda, na nějž Tomáš Souček nedosáhl, a navíc zablokoval výhled nadějně postavenému Chorému.

Ten se dočkal díky přesné hlavičce v 72. minutě, kdy mu na premiérovou reprezentační trefu nahrál debutant Kušej. Neúnavný Souček potvrdil svůj cit pro góly v závěru, kdy přízemní trefou zapečetil místenku Čechů na Euro.

Rozporuplná česká cesta na Euro tak byla vítězstvím na Andrově stadionu úspěšně završena. Pro hosty se sice jednalo o teprve druhou kvalifikační porážku, přesto nakonec skončili na předposlední příčce skupiny.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Albánie
8
4
3
1
12 : 4
15
2
Česko
8
4
3
1
12 : 6
15
3
Polsko
8
3
2
3
10 : 10
11
4
Moldavsko
8
2
4
2
7 : 10
10
5
Faerské ostrovy
8
0
2
6
2 : 13
2

Skupina H

Severní Irsko - Dánsko 2:0

20.11.2023 20:45

Góly: 60. Isaac Price, 81. Dion Charles

Severní Irsko v roli velkého outsidera vyhrálo v 10. kole skupiny H kvalifikace na mistrovství Evropy nad Dánskem 2:0. Seveřané v Belfastu především v první půli jasně dominovali, avšak nedokázali najít recept na obranu ostrovanů. Ti naopak svůj houževnatý defenzivní výkon podpořili v 60. minutě i rozhodujícím gólem, o který se postaral hráč belgického Lutychu Isaac Price. Severoirové tak alespoň částečně napravili dojem z jinak nepovedené kvalifikace, v níž kromě Dánů obrali o body pouze San Marino.

Dánsko sice nepředvádělo nikterak suverénní výkony, na podzim však pětkrát v řadě vyhrálo a vybojovalo první příčku ve skupině. Rozhodující triumf Seveřané přidali před několika dny v Kodani, kde se hrdinou duelu se Slovinci stal Thomas Delaney, který se na reprezentační úrovni trefil poprvé od září 2021. Do Severního Irska, jež sbíralo body jen a pouze proti San Marinu, tak favorit odjel zcela bez starostí.

Ostrované hnáni domácím prostředím vlétli do zápasu jako velká voda. Již v osmé minutě utkání orazítkoval Dion Charles tyč po chybě dánské obrany. Na více se ovšem hráči v zelených dresech už nezmohli.

Seveřané záhy prokázali své kvality a proměnili obraz hry ve svůj prospěch. Naneštěstí jim chyběla přesnost ve finální třetině hry, což zrcadlila statistika jediné střely mezi tři tyče. Do šaten tak oba celky odcházely za bezbrankového stavu.

Severoirové dali svým příznivcům důvod k radosti v 60. minutě. K bližší tyči pálil Price, a poslal tak domácí celek do jednobrankového vedení. I přes inkasování utahovali Dánové nemilosrdně smyčku kolem severoirské obrany.

Hráči v zeleném spoléhali na naprosto zničující rychlé protiútoky, které dělaly skandinávské obraně velké problémy. Přesně po takové akci se prosadil v 81. minutě hráč s číslem 10 Dion Charles, který doklepl míč do odkryté brány Kaspera Schmeichela.

Jistý postup tak Dány očividně ovlivnil a na Britských ostrovech nečekaně prohráli. Na evropském šampionátu se Seveřané představí podruhé v řadě, přičemž na tom předchozím uzmuli fantastické třetí místo.

Více informací k zápasu

San Marino - Finsko 1:2

20.11.2023 20:45

Góly: 90+8. Filippo Berardi (pen.) - 50. Pyry Soiri, 58. Pyry Soiri

Finové podle očekávání porazili v 10. kole kvalifikační skupiny H na mistrovství Evropy San Marino 2:1. Branky v duelu hraném na Apeninském poloostrově začaly padat až po změně stran, přičemž o obě hostující se postaral Pyry Soiri. Seveřanům ale celkový zisk 18 bodů na postup nestačil, o místo mezi kontinentální smetánku tak budou muset hráči Suomi zabojovat až na jaře, kdy je na programu baráž. Fotbalový trpaslík naopak zakončil své působení důstojně, čímž zároveň podtrhl na své poměry úspěšnou evropskou kvalifikaci, v níž dokázal vůbec poprvé ve své historii vstřelit gól ve třech po sobě jdoucích kláních.

Komické vystupování jednoho z fanoušků posledního týmu žebříčku FIFA na jedné ze sociálních sítí si získalo sympatie fotbalových nadšenců z celého světa. Této skupině příznivců se v posledních týdnech dostávalo nečekaných sportovních úspěchů, byť v případě San Marina toto sousloví představovalo něco jiného než u většiny reprezentací. Celek z Apeninského poloostrova po 18 letech skóroval ve dvou po sobě jdoucích soutěžních utkáních a bylo otázkou, jak se momentální nadšení promítne do duelu s Finskem, od kterého v červnu inkasoval šest branek.

Pozitivní rozpoložení Sanmariňanů bylo vidět především v defenzivní činnosti. Od začátku poctivě bránili a kromě jedné nepříjemné střely Tomase Galveze, se kterou si poradil domácí gólman, nedovolili favoritovi z Finska téměř nic. Fotbalisté San Marina se do žádné nebezpečné situace nedostali a čekali především na možnost rychlého brejku, která ovšem nepřicházela. Kromě zmiňované střely Galveze se Suomi, předvádějící ospalý výkon bez výraznějšího nápadu, k ničemu dalšímu nedostalo, a hráči tak šli do šaten za bezbrankového stavu.

Chvíli po změně stran už Seveřané dokázali prolomit domácí defenzivu a po zaváhání Alda Simonciniho, který nedokázal udržet míč ve svých rukavicích, se z blízkosti branky prosadil Soiri. V 58. minutě mohl Soiri oslavit svůj druhý gól v tomto utkání, když se po přihrávce Galveze trefil do odkryté části branky.

Finský národní tým byl několikrát blízko k navýšení vedení, v jednom případě byl proti videorozhodčí, který odvolal gól kvůli ofsajdu a chvíli poté ještě hlavičkoval Arttu Hoskonen do levé tyče. V úplném závěru dostali ještě domácí hráči možnost zahrávat pokutový kop. Filippo Berardi se z penaltového puntíku nemýlil, a San Marino tak mohlo oslavit historický třetí gól v kvalifikaci.

Finsko se tedy pozitivní atmosféry okolo domácího národního týmu nezaleklo a zvítězilo. Již s předstihem však bylo jisté, že přímo na evropský šampionát nepostoupí, a zraky Seveřanů se tak pomalu začaly upínat k jarní baráži.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Kazachstán 2:1

20.11.2023 20:45

Góly: 41. Benjamin Šeško (pen.), 86. Benjamin Verbič - 48. Ramazan Orazov

Slovinsko porazilo v závěrečném 10. kole kvalifikace na mistrovství Evropy Kazachstán 2:1. Přímý souboj o druhé místo ve skupině H zaručující postup na evropský šampionát gólově odstartoval v závěru první půle Benjamin Šeško, který proměněnou penaltou a zároveň svou pátou trefou potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce kvalifikace. Hosté sice po změně stran dokázali srovnat, domácím však v 86. minutě zajistil vítězství Benjamin Verbič. Tým z bývalé Jugoslávie se tak na Euro podívá po 24 letech, naopak Jestřábi se o svou první účast na velkém turnaji poperou v jarní baráži.

Pondělní večer nabídl hned tři přímé souboje o postup na evropský šampionát a jeden z nich byl trochu překvapivě na programu v Lublani. Slovinsko představovalo spolufavorita skupiny ještě před započetím kvalifikace, ale Kazachstán se v této pozici objevil nečekaně. Dostal se do ní však jen a pouze svými výkony, přičemž k nejvýznamnějším výhrám patřil březnový skalp Dánska a říjnový úspěch z Finska. Na druhou příčku se ale Jestřábi mohli probojovat jedině v případě tříbodového zisku a Slovinci ještě doma neprohráli.

Domácí diváci pozorovali v úvodu vyspělý výkon slovinských reprezentantů, kteří drželi balon, kontrolovali hru a nepouštěli Kazachy na útočnou polovinu. Předem stanovený postupový sen byl cítit v ovzduší. "Jestřábi" s ubíhajícím časem začali ztrácet nervy, kvůli čemuž se množily nedovolené zákroky a drobné roztržky mezi oběma tábory.

Další vášně vzplanuly ve 40. minutě, kdy Yan Vorovskij ve vápně nešikovně srazil jednoho z útočících Slovinců. Nařízený pokutový kop s ledovým klidem proměnil nejlepší střelec týmu Šeško a Lublaň už pomalu propukala v oslavy.

Ihned po změně stran se Kazachstán postaral o vyrovnání díky Ramazanovi Orazovi. I přes chvilkový zkrat Slovinců, fotbalisté v bílých dresech nadále dominovali zápasu a směle kráčeli za postupem. V závěru zápasu Jestřábi otevřeli svou obranu ve snaze vstřelit vítěznou branku, což nahrávalo rychlým výpadům domácího celku. To se jim nakonec stalo osudným, protože v 86. minutě po učebnicovém protiútoku vsítil vítězný gól Verbič.

Slovinsko tak získalo všechny body a na tribunách mohly naplno propuknout postupové oslavy. Kazachstán o první účast na velkém turnaji zabojuje v jarní baráži.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovinsko
10
7
1
2
20 : 9
22
2
Dánsko
10
7
1
2
19 : 10
22
3
Finsko
10
6
0
4
18 : 10
18
4
Kazachstán
10
6
0
4
16 : 12
18
5
Severní Irsko
10
3
0
7
9 : 13
9
6
San Marino
10
0
0
10
3 : 31
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Modroočko

Slovinsko super, dúfal som, že postúpia, keďže cez LN nemohli. Kazaši mali ale výbornú kvalifikáciu a budem im priať v baráži, tá Liga C bude mať prekvapivo dobrú kvalitu. A Ukrajina...nevem, čo dodať, oni majú tak brutálne talentovaný káder a sú neskutočne technicky vyspelí, ale keď prídu na šestnástku, sú úplne márni. Cez kopirák rovnaký príbeh ako v baráži posledných MS.

Reagovat
kylo ren

Kdy se losuje EURO?

Reagovat
Benfica

212

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele