Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 10. kolo
20.11.2023 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Radost finských reprezentantů (© AFP)

San Marino před vlastními fanoušky přepisovalo historii. Finsko odvrátil od ostudy Soiri

Finové podle očekávání porazili v 10. kole kvalifikační skupiny H na mistrovství Evropy San Marino 2:1. Branky v duelu hraném na Apeninském poloostrově začaly padat až po změně stran, přičemž o obě hostující se postaral Pyry Soiri. Seveřanům ale celkový zisk 18 bodů na postup nestačil, o místo mezi kontinentální smetánku tak budou muset hráči Suomi zabojovat až na jaře, kdy je na programu baráž. Fotbalový trpaslík naopak zakončil své působení důstojně, čímž zároveň podtrhl na své poměry úspěšnou evropskou kvalifikaci, v níž dokázal vůbec poprvé ve své historii vstřelit gól ve třech po sobě jdoucích kláních.

Komické vystupování jednoho z fanoušků posledního týmu žebříčku FIFA na jedné ze sociálních sítí si získalo sympatie fotbalových nadšenců z celého světa. Této skupině příznivců se v posledních týdnech dostávalo nečekaných sportovních úspěchů, byť v případě San Marina toto sousloví představovalo něco jiného než u většiny reprezentací. Celek z Apeninského poloostrova po 18 letech skóroval ve dvou po sobě jdoucích soutěžních utkáních a bylo otázkou, jak se momentální nadšení promítne do duelu s Finskem, od kterého v červnu inkasoval šest branek.

Pozitivní rozpoložení Sanmariňanů bylo vidět především v defenzivní činnosti. Od začátku poctivě bránili a kromě jedné nepříjemné střely Tomase Galveze, se kterou si poradil domácí gólman, nedovolili favoritovi z Finska téměř nic. Fotbalisté San Marina se do žádné nebezpečné situace nedostali a čekali především na možnost rychlého brejku, která ovšem nepřicházela. Kromě zmiňované střely Galveze se Suomi, předvádějící ospalý výkon bez výraznějšího nápadu, k ničemu dalšímu nedostalo, a hráči tak šli do šaten za bezbrankového stavu.

Chvíli po změně stran už Seveřané dokázali prolomit domácí defenzivu a po zaváhání Alda Simonciniho, který nedokázal udržet míč ve svých rukavicích, se z blízkosti branky prosadil Soiri. V 58. minutě mohl Soiri oslavit svůj druhý gól v tomto utkání, když se po přihrávce Galveze trefil do odkryté části branky.

Finský národní tým byl několikrát blízko k navýšení vedení, v jednom případě byl proti videorozhodčí, který odvolal gól kvůli ofsajdu a chvíli poté ještě hlavičkoval Arttu Hoskonen do levé tyče. V úplném závěru dostali ještě domácí hráči možnost zahrávat pokutový kop. Filippo Berardi se z penaltového puntíku nemýlil, a San Marino tak mohlo oslavit historický třetí gól v kvalifikaci.

Finsko se tedy pozitivní atmosféry okolo domácího národního týmu nezaleklo a zvítězilo. Již s předstihem však bylo jisté, že přímo na evropský šampionát nepostoupí, a zraky Seveřanů se tak pomalu začaly upínat k jarní baráži.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele