Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - neděle 19.11.

19.11.2023, 17:00, aktualizováno 19.11.2023, 22:45
Komentáře a souhrny
Oslavující Ferran Torres (© AFP)

Rozuzlení se dnes dočkala skupina G, kterou Maďaři opanovali bez jediné prohry. Ze druhého místa si postup na Euro zajistilo Srbsko, kterému stačila remíza s Bulharskem. Belgie si hravě poradila s Ázerbájdžánem, čtyřmi góly se prezentoval Lukaku. Vítězně se rozloučilo Slovensko, očekávaně také vyhráli pyrenejští giganti...

Skupina A

Skotsko - Norsko 3:3

19.11.2023 20:45

Góly: 13. John McGinn (pen.), 33. Leo Skiri Østigard (vl.), 59. Stuart Armstrong - 3. Aron Dønnum, 20. Jørgen Strand Larsen, 86. Mohamed Elyounoussi

Reprezentanti Skotska zakončili vydařenou kvalifikaci na mistrovství Evropy remízou 3:3 s Norskem. Skandinávci v posledním zápase skupiny A i přes absenci Erlinga Haalanda dvakrát vedli, pokaždé se ovšem vlastními chybami o vybudovaný náskok připravili. Nejprve střelec první branky hostů Aron Dönnum způsobil pokutový kop, podruhé zase soupeři pomohl vlastním gólem Leo Ostigard. Po změně stran se domácí dokonce dostali do vedení, radost ze tří bodů jim ovšem překazil chvíli před koncem Mohamed Elyounoussi.

Skotsko již mělo postup na mistrovství Evropy dlouhou dobu zajištěný, což se také projevilo na jeho posledních výkonech. Fotbalisté ze země kiltů totiž čtyři duely v řadě nevyhráli, přičemž v týdnu ztratili body i na hřišti předposlední Gruzie. Skvělou formu alespoň nadále předváděl Scott McTominay, jenž právě proti Gruzíncům přidal již svou šestou trefu v tomto kvalifikačním cyklu. V závěrečném duelu skupiny přivítali Tartanoví teriéři na vlastní půdě výrazně oslabené Norsko, které přicestovalo bez Haalanda. Ten se zranil v zápase s Faerskými ostrovy.

I bez svého kanonýra se Norové rychle dostali do vedení. Ve třetí minutě si našel Dönnum ve vápně odražený míč, v klidu si jej připravil a umístil k levé tyči skotské branky. Norský střelec stál i za vyrovnávacím gólem Skotů. Ve vlastním vápně nešikovně zahrál rukou a nařízenou penaltu domácí kapitán John McGinn s přehledem proměnil. Hosté ale nesložili zbraně a už o 10 minut později strhli vedení zpět na svou stranu. Centr Juliana Ryersona tečoval jeden ze skotských obránců na přední tyč, kde Jorgen Strand Larsen i s trochou štěstí procedil míč skrz brankáře Zandera Clarka. Ještě do poločasu ovšem stihli domácí znovu vyrovnat. Roh Scotta McTominaye sice prodloužil jeden z jeho spoluhráčů přímo na norského obránce Ostigarda, ten si ale míč srazil do vlastní branky.

Skotsko nenechalo soupeře na počátku druhé půle znovu odskočit do vedení a samo v 59. minutě dokonalo obrat. Armstrong vyvezl míč od rohového praporku, ve vápně si narazil s McGinnem a střelou na přední tyč překonal brankáře Egila Selvika. Zápas se i po skotském gólu hrál ve vysokém tempu z obou stran s množstvím tvrdých soubojů, ani jeden z týmů si však nedokázal tvořit vážnější příležitosti. V 81. minutě se v ojedinělé šanci objevil Kristian Thorstvedt, jeho hlavičku z úrovně penalty ovšem zneškodnil brankář Clark. Norové se ale přece jen dočkali. Centr Ryersona přeletěl celé vápno až na zadní tyč, kde si na něj naběhl Elyounoussi a nikým nebráněný ho hlavou poslal do sítě.

Vyrovnané utkání tak nakonec v závěrečné bitvě skupiny vítěze nepřinesla. Skotsko bude nyní veškeré své síly a soustředění směřovat na nadcházející Euro. Norové si naopak musí zanalyzovat velmi nepovedenou kvalifikaci.

Více informací k zápasu

Španělsko - Gruzie 3:1

19.11.2023 20:45

Góly: 4. Robin Le Normand, 55. Ferrán Torres, 72. Luka Lochošvili (vl.) - 10. Chviča Kvaracchelija

Španělská reprezentace ve svém posledním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy porazila na domácí půdě Gruzii 3:1, a ovládla tak skupinu A. Hosté předvedli velmi sympatický výkon, který jedním zásahem podpořil Chviča Kvaracchelia. Za Španěly ovšem zazářil především Ferran Torres, jenž kromě asistence na první trefu sám vstřelil vítěznou branku.

Tu útočník Barcelony oslavil s dresem spoluhráče Gaviho, který vinou zranění kolene opouštěl utkání v slzách. Tým ze Zakavkazska ale prohra příliš mrzet nemusela, protože jejich jediná šance na Euro stále zůstává přes kvalifikační play off.

Španělsko již mělo vstupenku na mistrovství Evropy v kapse, a tak mu v této kvalifikační skupině zbývalo získat alespoň bod, který by mu s největší pravděpodobností stačil k tomu, aby se stalo i vítězem skupiny A. Proti Gruzii se ovšem očekávalo mnohem více než jen remíza, zejména vzhledem k tomu, že Španělé vyhráli každý z posledních 25 domácích kvalifikačních zápasů na Euro, včetně sedmi v řadě bez inkasované branky.

Španělé na nic nečekali a velmi záhy se ujali vedení. Přímý kop Torrese si na zadní tyči našel Robin Le Normand a obránce Realu Sociedad svou první reprezentační brankou otevřel skóre. Gruzie však s odpovědí dlouho nečekala, už v 10. minutě chirurgicky přesnou přihrávku za obranu Giorgiho Čakvetadzeho s přehledem proměnil ve vyrovnávací gól Kvaracchelia. Vedení zpět na stranu domácí reprezentace se pokusil vrátit překvapivou střelou z přímého kopu Fabián Ruiz, Giorgi Mamardašvili si však jeho zakončení na přední tyč pohlídal. Gruzínci nadále hrozili spíše z protiútoků, které vedli přes neapolskou hvězdu Kvaraccheliu, většinou ale neúspěšně. Větší tlak si vytvářeli Španělé, když už se však dostali k zakončení, nevyzráli na skvěle chytajícího Mamardašviliho.

Gruzínský brankář však byl nucen kapitulovat už po 10 minutách druhé půle. Na centr Josého Gayá si na malém vápně naskočil Torres a znovu zvrátil průběh utkání na stranu Španělů. Ti i nadále drželi míč a hledali mezery v dobře organizované hostující obraně. Ta se nakonec překonala sama, v 72. minutě si centr Lamine Yamala srazil do vlastní branky Luka Ločošvili. Domácí reprezentace si už zbytek zápasu pohlídala a pojistila si první místo v kvalifikační skupině.

Španělé tak podle předpokladů domácí duel s Gruzií zvládli, čímž si zajistili finální první místo ve skupině A.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
8
7
0
1
25 : 5
21
2
Skotsko
8
5
2
1
17 : 8
17
3
Norsko
8
3
2
3
14 : 12
11
4
Gruzie
8
2
2
4
12 : 18
8
5
Kypr
8
0
0
8
3 : 28
0

Skupina F

Belgie - Ázerbájdžán 5:0

19.11.2023 18:00

Góly: 17. Romelu Lukaku, 26. Romelu Lukaku, 30. Romelu Lukaku, 37. Romelu Lukaku, 90. Leandro Trossard

Belgická reprezentace zvítězila v závěrečném duelu skupiny F kvalifikace o postup na mistrovství Evropy nad Ázerbájdžánem 5:0 a zajistila si prvenství v tabulce na úkor Rakušanů. Jednoznačnou hvězdou celého utkání se stal domácí kapitán Romelu Lukaku, kterému se již v úvodním dějství podařilo i díky vyloučení Eddyho Israfilova hned čtyřikrát skórovat.

Pro útočníka AS Řím to navíc v rámci tohoto cyklu znamenalo dosažení mety 14 branek, a nahlas si tak řekl o pozici nejlepšího střelce bojů o Euro. Jeho nejbližší pronásledovatel Cristiano Ronaldo na něj před večerním zápasem s Islandem ztrácel čtyři přesné trefy.

Ázerbájdžán se na poslední zápas ve skupinové fázi kvalifikace skvěle naladil, když na domácí půdě v minulém klání porazil 3:0 Švédsko. Tentokrát jej ovšem čekal o poznání těžší soupeř, jelikož se mu do cesty postavila Belgie. Ta od mistrovství světa, tedy již přes rok, neprohrála a postup na Euro měla dlouhou dobu jistý. Stále však měla o co hrát, jelikož případným vítězstvím by se dostala před Rakousko na první místo v tabulce. Lukaku zároveň bojoval o post krále střelců celé kvalifikace.

Hvězdný kanonýr s ničím neotálel a už v 17. minutě ke svému cíli poprvé nakročil, když do branky usměrnil centr Jérémyho Dokua. O chvíli později se nebezpečným přímým kopem ze strany prezentoval Leandro Trossard, míč ale skončil těsně vedle zadní tyče. Návrat hostů do utkání výrazně zkomplikoval záložník Israfilov, který po tvrdém skluzu na kotník Lukaka viděl druhou žlutou kartu. Početní výhodu domácí bleskově využili, sklepnutí hlavou od Timothyho Castagneho napálil za záda Shahurina Mahammadaliyeva znovu útočník římského AS. Ten navíc po půlhodině hry zkompletoval hattrick, jelikož hlavičkou k pravé tyči nedal brankáři šanci. Lukaku stále nebyl spokojen a ve 37. minutě udeřil znovu, když svým ziskem míče i celou gólovou akci na polovině soupeře založil.

Domácí tempo nesnížili ani po přestávce. Pár vteřin stačilo, aby se ve slibné situaci ocitl Johan Bakayoko, který tvrdou ranou z hranice vápna prověřil Mahammadaliyeva. To byla ale na dlouhou dobu poslední velká šance Rudých ďáblů. Ti sice drželi míč na kopačkách, fotbalisté Ázerbájdžánu ale utvořili na vápně místy až šestičlenný obranný blok, který se Belgičanům velmi těžko překonával. Největší šanci si připsal v 65. minutě aktivní Doku, když střelu na přední tyč z velkého úhlu příliš zvedl. Hostující obrana už však do konce zápasu pracovala takřka bezchybně, přesto přišla v 90. minutě ještě pátý gól domácích. Po individuální akci Dokua doklepl míč do prázdné branky Trossard.

Belgičané tak doma potvrdili roli favorita a zakončili kvalifikaci na Euro vítězně. Zároveň také protáhli sérii neporazitelnosti na 11 utkání.

Více informací k zápasu

Švédsko - Estonsko 2:0

19.11.2023 18:00

Góly: 22. Victor Claesson, 55. Emil Forsberg

Hráči Švédska se rozloučili s kvalifikací o postup na mistrovství Evropy výhrou 2:0 nad Estonskem, a v tabulce skupiny F tak skončili třetí. S vědomím, že se Skandinávci na závěrečný turnaj nepodívají, potěšil prořídlé tribuny vítězným gólem Viktor Claesson, jenž v dresu Kodaně přispěl dvěma trefami k nedávnému vyřazení pražské Sparty z bojů o Ligu mistrů.

Tým z Pobaltí zakončil skupinovou fázi bez výhry na pátém místě, teoretickou šanci na postup však stále má. Pokud totiž ve svých posledních zápasech neselžou zároveň Češi i Italové, Estonci se utkají o místenku do Německa s neúspěšnými kvalifikanty ze skupiny Ligy národů A.

Švédská reprezentace prožila kvalifikační fázi hrůzy. Z horkého kandidáta na postup z prvních dvou příček se nakonec stal trápící se celek na třetím místě s pouhými dvěma výhrami. Zpackanou kvalifikaci orazítkoval výkon v Baku, kde Seveřané padli rozdílem třídy a před posledním kláním neměli zajištěnou ani třetí pozici v tabulce. Tentokrát je ale na vlastní půdě čekalo Estonsko, které bylo jedním z největších otloukánků všech skupin, když s celkovým skóre 2:20 ani jednou nevyhrálo.

První obrovskou šanci si domácí vypracovali už v šesté minutě, kdy Albin Ekdal našel přízemním pasem ve vápně rozběhnutého Viktora Gyökerese, jenž orazítkoval břevno. Míč se ještě od brankové konstrukce snesl přímo na kopačku Claessona, avšak i on z dorážky napálil jen horní tyč. Druhý jmenovaný ale na úspěšný zásah nemusel čekat dlouho. Ve 22. minutě dostal Claesson do vápna ideální centr a přesným zakončením hlavou poslal Švédy do vedení. V závěru první půle mohl přidat druhý gól modrožlutých Ekdal, jenže jeho hlavičku na čáře zastavil brankář Karl Hein.

Švédové si rychle vypracovali převahu i po návratu ze šaten a už ve 48. minutě byli velmi blízko navýšení svého náskoku. Před odkrytou bránou ale po perfektní kombinaci selhal Claesson, když míč poslal přímo do ležícího Heina. Útočník Kodaně se však činil o chvíli později, jelikož parádní narážečkou přispěl asistencí ke gólu Emilu Forsbergovi, jenž skóroval přízemní střelou na zadní tyč. Bezzubí Estonci sice po druhé inkasované brance dostávali od domácích více prostoru k útočným akcím, ani to jim ovšem k čestnému úspěchu nestačilo.

Poslední utkání kvalifikace tak Švédsko podle předpokladů zvládlo. I přesto se jeho působení ve skupině dalo označit jako jedno velké zklamání.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Belgie
8
6
2
0
22 : 4
20
2
Rakousko
8
6
1
1
17 : 7
19
3
Švédsko
8
3
1
4
14 : 12
10
4
Ázerbájdžán
8
2
1
5
7 : 17
7
5
Estonsko
8
0
1
7
2 : 22
1

Skupina G

Maďarsko - Černá Hora 3:1

19.11.2023 15:00

Góly: 67. Dominik Szoboszlai, 68. Dominik Szoboszlai, 90+3. Ádám Nagy - 36. Slobodan Rubežić

Maďarsko si v zápase osmého kola skupiny G kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v budapešťské Puskás Aréně poradilo s Černou Horou a vítězstvím 3:1 si upevnilo první místo v tabulce, čímž si zajistilo potenciálně lepší výchozí pozici při losu závěrečného turnaje. Ve 36. minutě sice otevřel skóre černohorský Slobodan Rubežič, dvěma slepenými góly ve druhém poločase ale zápas otočil záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai, který tak uhájil stoprocentní domácí bilanci svého týmu v kvalifikaci. Hosté naopak po prohře přišli o přímý postup a zůstali třetí.

Maďarský národní tým dosud v kvalifikaci nepoznal přemožitele a s 15 získanými body si zajistil místenku na nadcházející Euro. Jistotu účasti na něm Maďarům celkem kuriózně vystřelil v 97. minutě minulého utkání bulharský Alex Petkov, jenž si vsítil vlastní gól, díky němuž svěřenci Marca Rossiho získali kýžený postupový bod. Tentokrát na jejich hřiště přijeli namotivovaní hráči Černé Hory, kteří se v případě vítězství, a zároveň prohry Srbska v souběžném utkání, mohli na závěrečný turnaj rovněž probojovat.

V úvodu utkání byli za podpory zaplněných tribun aktivnější maďarští fotbalisté, kteří se v sedmé minutě málem dostali k pokutovému kopu. Pád Dániela Gazdaga ovšem rozhodčí jako faul nevyhodnotil. I přes větší držení míče se však domácí nedostávali do větších příležitostí, a tak to byla Černá Hora, kdo udeřil jako první. Centr do vápna se snesl na hlavu Stevana Jovetiče, který chytře balon poslal na Rubežiče, jenž překonal bezmocného Dénese Dibusze. Hosté tak skórovali z vůbec první střely na bránu. Maďaři si v závěru poločasu vytvořili velký tlak, po několika nebezpečných situacích ale gól nevsítili.

Po změně stran postihla Černohorce nepříjemnost, jelikož se jim zranil brankář Milan Mijatovič, kterého musel nahradit Filip Djukič. Pro 24letého gólmana to byl vůbec první start v seniorské reprezentaci. Po hodině hry přišla hvězdná chvíle Szoboszlaie, jenž nejprve v 67. minutě nádherným způsobem prokličkoval přes obranu soupeře a přízemní střelou k levé tyči vyrovnal na 1:1. Jen o minutu později přidal i druhou trefu, když po krásné přihrávce za obranu placírkou překonal debutujícího brankáře. V závěru ještě rozjásali domácí publikum Dibusz, jenž předvedl čtyři brilantní zákroky během pár sekund, a v nastaveném čase Adam Nagy, který zvyšoval na konečných 3:1.

Černá Hora tak klíčový zápas nezvládla, a na Euro se tak nepodívá. Maďarsko si naopak díky vítězství pojistilo první příčku ve skupině G.

Více informací k zápasu

Srbsko - Bulharsko 2:2

19.11.2023 15:00

Góly: 16. Miloš Veljković, 82. Srđan Babić - 59. Georgi Rusev, 69. Kiril Despodov

Fotbalisté Srbska zvládli klíčovou bitvu osmého kola skupiny G kvalifikace o postup na mistrovství Evropy a po remíze 2:2 na vlastním hřišti s Bulharskem si zajistili místenku na závěrečném šampionátu. Domácí potvrzovali roli favorita od prvních minut, svého soupeře zamkli na jeho polovině a díky přesné dorážce Miloše Veljkoviče také otevřeli skóre. Po změně stran se sice hostům nečekaně podařilo vývoj duelu otočit, krátce před koncem se ovšem prosadil Srdjan Babič a body se nakonec dělily.

Za podpory solidně zaplněného stánku v Leskovaci, jehož ochozy kvůli trestu od UEFA obsadily především děti, čekal srbskou reprezentaci velmi důležitý zápas o postup na mistrovství Evropy. Orli totiž stále neměli jistou místenku na finálním turnaji, a to navzdory tomu, že v minulém klání porazili Černou Horu. Právě jejich poslední soupeř na ně ztrácel jen dva body, a tak Srbové potřebovali pojistit svou účast minimálně remízou. To však neměl být příliš těžký úkol, jelikož Bulhaři byli beznadějně poslední.

A právě podle papírových předpokladů to byli domácí, kdo od úvodních minut ovládal hru, což vedlo v 17. minutě k první trefě utkání. Po rohovém kopu se na zadní tyči dostal ke hlavičce Nemanja Gudelj, jehož pokus sice zamířil pouze do břevna, od něj se však míč odrazil na hlavu Veljkoviče, který poslal Srbsko do vedení. Jen o čtyři minuty později měl první velkou šanci kanonýr Aleksandar Mitrovič, jenž zakončoval rovněž hlavou, tentokrát jej ale skvělým zákrokem vychytal Daniel Naumov. Konstrukce brány zvonila ve 28. minutě i na druhé straně hřiště, když se dalekonosná střela Kirila Despodova odrazila od břevna do tyče.

Po změně stran se blýskl světovým zákrokem brankář italského Turína Vanja Milinkovič-Savič, jenž vytáhl tvrdou pumelici Iliy Grueva. Vlažný výkon domácích ve druhé půli ale hosté přece jen potrestali. V pokutovém území se v 59. minutě ke střele probojoval střídající Georgi Rusev, který umístil míč přesně k levé tyči. Velký šok pro domácí přišel o 10 minut později, kdy se Bulhaři překvapivě dostali do vedení. Srbsko se ovšem nevzdalo a v závěru srovnalo, když se po rohovém kopu prosadil Babič.

Srbové tak klíčovou bitvu zvládli a zajistili si postup na mistrovství Evropy. Bulhaři naopak zakončili skupinu bez jediného vítězství.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maďarsko
8
5
3
0
16 : 7
18
2
Srbsko
8
4
2
2
15 : 9
14
3
Černá Hora
8
3
2
3
9 : 11
11
4
Litva
8
1
3
4
8 : 14
6
5
Bulharsko
8
0
4
4
7 : 14
4

Skupina J

Bosna a Hercegovina - Slovensko 1:2

19.11.2023 20:45

Góly: 49. Patrik Hrošovský (vl.) - 52. Róbert Boženík, 71. Ľubomír Šatka

Slovenská reprezentace zakončila vydařené vystoupení v kvalifikační skupině J o mistrovství Evropy výhrou 2:1 v Bosně a Hercegovině. Již před výkopem bylo jasné, že zatímco Sokoli už měli účast na Euru jistou, domácí mohli toto utkání pojmout jako součást přípravy na březnovou baráž, která je nemohla minout.

To se jim podařilo přetavit ve vedení, když si krátce po změně stran vstřelil vlastní gól Patrik Hrošovský. Na nezdar někdejšího středopolaře Viktorie Plzeň ale Slováci rychle zareagovali a jejich obrat dokonal zkraje závěrečné dvacetiminutovky Ľubomír Šatka, jenž využil vyloučení Renata Gojkoviče a zaznamenal svou vůbec první trefu v seniorském národním týmu.

Po čtvrteční ostudné porážce s Lucemburskem skončilo pro Sava Miloševiče příjemné úvodní období na postu trenéra Bosny a Hercegoviny. V kvalifikaci na mistrovství Evropy šlo o druhou porážku v posledních třech zápasech od doby, kdy se manažer ujal týmu. Tyto výsledky přispěly k mizerné kvalifikační kampani, v níž Draci skončili daleko od prvních dvou míst ve skupině J. Jejich jedinou nadějí tak bylo play off Ligy národů. Naopak Slováci už jistou místenku na Euru měli, zařídili si ji předchozí domácí výhrou nad Islandem.

Od úvodního hvizdu bylo zřejmé, že ani jeden celek už o mnoho nehraje, a před oběma brankami se proto dlouho téměř nic zajímavého nedělo. Až ve 24. minutě se do první nadějnější příležitosti dostal Tomáš Suslov. Záložník italské Verony se pokusil využít nepříliš povedeného zákroku domácího gólmana po centru zleva, jenže z otočky zamířil jen do boční sítě. Balkánci se k úvodnímu zakončení dostali až v závěru první půle. S přízemní ranou Harise Hajradinoviče zpoza vápna si ale bez potíží poradil Marek Rodák, a velmi neatraktivní poločas tak gól nepřinesl.

Bezbrankový stav se v úvodních sedmi minutách druhého dějství měnil rovnou dvakrát. Nejprve prožil smolný moment Hrošovský, jenž si srazil do vlastní brány nízký centr z levé strany. Reakce slovenských fotbalistů na sebe ovšem nenechala dlouho čekat, neboť perfektní pas Dávida Hancka do malého vápna doklepl do sítě Róbert Boženík. Šance Draků na zisk tří bodů po hodině hry výrazně snížil Gojkovič, který viděl druhou žlutou kartu. Hosté přesilovku využili v 71. minutě, kdy přízemní centr od rohového praporku doskákal až k do prázdné brány pálícímu Šatkovi.

Slováci tak v posledním zápase prodloužili sérii vítězství a i podruhé ve skupině Bosnu a Hercegovinu porazili.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Lucembursko 0:1

19.11.2023 20:45

Góly: 69. Gerson Rodrigues

Hráči Lucemburska zvítězili v posledním utkání kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy na hřišti Lichtenštejnska 1:0. Utkání výrazně ovlivnila situace z páté minuty, kdy po nevybíravém zákroku uviděl červenou kartu hostující Danel Sinani. Ani početní nevýhoda ovšem hosty příliš nezbrzdila, a ti se tak postupem času propracovali až k vítězné trefě, o kterou se po změně stran postaral Gerson Rodrigues.

Celek z Beneluxu tedy zakončil boje o Euro se ziskem rekordních 17 bodů a mohl se těšit na březnovou baráž o účast na závěrečném turnaji v Německu.

Lucembursko přijíždělo na půdu beznadějně posledního Lichtenštejnska s pocity velkého zklamání, jelikož v minulém utkání definitivně přišlo o postup na mistrovství Evropy. Svůj duel proti Bosně sice ovládlo poměrem 4:1, v souběžně hraném zápase ovšem Slovensko porazilo Island, čímž si zajistilo místenku na turnaji právě na úkor Červených lvů. Hosté si tak chtěli v posledním klání skupiny alespoň zastřílet, k čemuž měli dobré předpoklady, protože domácí všechny dosavadní duely prohráli při celkovém skóre 1:27.

Hned v páté minutě do zápasu výrazně promluvila francouzská sudí, která za surové došlápnutí na nohu jednoho z domácích hráčů ukázala červenou kartu Sinanimu. Navzdory početní nevýhodě diktovali tempo duelu Lucemburčané, v úvodní půlhodině se však dostali k jedinému a navíc velmi nepřesnému střeleckému pokusu. První a zároveň poslední zakončení mezi tři tyče před poločasovou pauzou si až v nastaveném čase zapsal do statistik Vincent Thill, který však ranou doprostřed brány gólmana domácích nepřekonal.

Po změně stran Červení lvi zvýšili aktivitu a dostali soupeře pod výrazný tlak. V 50. minutě si dokonce vytvořili nadějné přečíslení, Gerson Rodrigues však v klíčový okamžik nepřihrál Vincentu Thillovi přesně a velká příležitost vyústila jen v nepovedenou střelu z úhlu. Lucemburčané se proto trefy dočkali až v 69. minutě. Florian Bohnert posadil milimetrový centr na hlavu Gersona Rodriguese a útočník působící v nejvyšší turecké soutěži se nemýlil. Zbytek utkání si tým z Beneluxu pohlídal a bezradné Lichtenštejnsko do žádné šance nepustil.

Lucembursko tak poslední zápas zvládlo a zakončilo skupinu vítězně. I přesto, že na Euro alespoň prozatím nepostoupilo, mohlo být se svými výkony v kvalifikaci velice spokojeno.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Island 2:0

19.11.2023 20:45

Góly: 37. Bruno Fernandes, 66. Ricardo Horta

Portugalská reprezentace zvládla i poslední utkání kvalifikace na mistrovství Evropy, když v rámci skupiny J porazila na vlastní půdě Island 2:0. O vítěznou trefu se postaral klíčový hráč Manchesteru United Bruno Fernandes, kterému paradoxně asistoval, na klubové úrovni jeho rival z Citizens, Bernardo Silva. Portugalci tak zakončili skupinovou fázi bez ztráty jediného bodu s celkovým skóre 36:2. Hosté naopak zůstali předposlední.

Portugalsko potvrdilo, že je v kvalifikaci na mistrovství Evropy neporazitelnou silou, když ve čtvrtek porazilo Lichtenštejnsko, a udrželo si tak stoprocentní bilanci. I přes vítězství 2:0 to však nebyl od týmu z Pyrenejského poloostrova příliš oslnivý výkon, a to i přes poměrně ofenzivní sestavu. Herní zlepšení chtěli svěřenci Roberta Martíneze předvést před vlastními fanoušky, kde přivítali Island. Ten se v prvním vzájemném měření sil ve skupině příkladně bránil, nakonec jej však přece jen poslal do kolen Cristiano Ronaldo, jenž ve skvělé střelecké formě nastupoval i do odvety.

A stejnou roli si ostrovní fotbalisté přiřkli i v Portugalsku, tentokrát se ovšem útočníci domácího týmu ke střelám dostávali. První pokusy sice gólmanovi mnoho starostí nenadělaly, vrásky na čele mu však způsobil nenápadný pokus Otávia, který nakonec skončil na tyči. Po úvodní náročné desetiminutovce se do útoku občas dostali i hosté, jejich zakončení ale domácí obraně příliš nevadila. Naopak s další šancí přispěchal Joao Félix, který z první nastřelil boční tyč. Krátce nato zakončoval hlavou vedle Goncalo Inácio. Otevření skóre tak přišlo až osm minut před koncem první půle, kdy Bernardo Silva patičkou nabil v pravém rohu vápna Fernandesovi, který vypálil přesně ke vzdálenější tyči.

Střelec úvodní branky si i krátce po změně stran navedl míč k zakončení z podobné pozice, tentokrát však mířil mimo. V 51. minutě si první nebezpečný pokus připsal i Ronaldo, hlavičkoval ale přesně na gólmana. Islanďané na sebe po dlouhé době upozornili střelou Ísaka Bergamanna Jóhannessona, jeho rána však byla lahůdkou pro Dioga Costu. Druhou branku přidali Portugalci v 66. minutě, kdy gólman neudržel dělovku Joaa Félixe a z dorážky se prosadil Ricardo Horta, který měl v nohách teprve čtyři odehrané minuty, a určil tak konečný stav 2:0. Islanďané si největší šanci připsali ve třetí minutě nastavení, kdy nejdříve z bezprostřední blízkosti napálil hostující útočník gólmana a následně pálil do tyče Arnór Ingvi Traustason.

Portugalci tak i v posledním utkání skupiny potvrdili roli jednoznačného favorita a připsali si další vítězství.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
10
10
0
0
36 : 2
30
2
Slovensko
10
7
1
2
17 : 8
22
3
Lucembursko
10
5
2
3
13 : 19
17
4
Island
10
3
1
6
17 : 16
10
5
Bosna a Hercegovina
10
3
0
7
9 : 20
9
6
Lichtenštejnsko
10
0
0
10
1 : 28
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
Amon

Slovensko

Reagovat
JackDaniels.

3 bodové zavŕšenie

Reagovat
Benfica

10/10

Reagovat
CHONG

Škoda těch 2 gólů od Slováků, jinak to bylo i s čistým štítem...

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

A ešte 2 také náhodné.. verím, že ak by takto nepršlo tak by to 0 bola, čo už

Reagovat
O.Giroud

nahodne nahodna bola ta vyhra Portugalska v prvom zapase

Reagovat
Benfica

Aj slovenska luxemburgu

Reagovat
O.Giroud

no a? ja som neprisiel tu s tym, ze co bolo nahodne hlavne Portugalci mali aj stastie v prvom polcase ze tu loptu co si obranca zrazil skoncila na brvne uz ked chces znevazovat 2 goly, ktore dostali

Reagovat
Benfica

Tak boli to 2 nahodne goly, prvy polcas v Porto mohol v pohode byt 5-0, sorry jako ale v tom zapase bolo Slovensko hodne daleko aj bodu.. keby nebolo prsalo tak by sa dalo povedat ze 3 body v "suchom triku"

Reagovat
O.Giroud

v pohode to mohlo byt 5-1, ale to už ti zas nepasuje. A keď sa chceme baviť o náhodach tak zas v prvom zápase nemalo brať Portugalsko 3 body lebo tam im to daroval Dúbravka.

Reagovat
Benfica

Tak, alebo tak z portugalskeho pohladu to boli 2 smolne nahodne goly.. navyse jedine 2 v celom roku a kvalifikacii..

Zeby portugalsky hraci nedali do konca zapasu ani jeden gol, ak by bolo v co javiem 75 minute stale 0-0? To si dost najivny... islandania by mohli hovorit

Reagovat
O.Giroud

Asi tak ako si ty naivny, ze s vykonom v druhom polcase by Slovaci nedali gol a hadzes to tu na to, ze prsalo.

Reagovat
Benfica

No hej, s vykonom ktoremu pomohol dazd, ten vzdy pomaha outsiderovi, za trochu narmalnejsieho pocasia by si ani netukli jak nikto v domacom zapase v PT..

Reagovat
O.Giroud

tak stale tu mame prvy polcas kde padlo brvno, tam zas mali stastie Portugalci ale to zas nevyhovuje lebo stastie moze mat len super Portugalska, ze?

Reagovat
Benfica

v kazdom zapase ma niekto stastie aj smolu.. v tom Portskom zapase mali slovaci ovela ovela viac stastia.. uz len kolko krat to nechali na brankara..

Reagovat
O.Giroud

co ja viem, bolo to vyrovnane a rozhodlo zavahanie Dubravku

Reagovat
Benfica

Tak vyrovnane to nebolo ani nahodou

Reagovat
O.Giroud

A z pohladu Slovakov bol dost smolny gol ten Portugalska v prvom zapase, ktory aj rozhodol a ked tu snivas o nejakom, ze by aj tak dali gol tak ma to taku hodnotu ako keby ja poviem, ze by v tom pripade sme vyhrali lebo by Portugalsko bezhlavo zacalo tlacit a dali by sme to tam z protiutoku.

Reagovat
Benfica

Tak vypracovana sanca po individualnej akcii je menej nahodna ako tecovana strela z dialky

Ale to sa uz bavime o hypotetickych veciac, slovaci v BA nemali na to dat gol, vsade boli neskoro (v utoku) aj pri potencialnych brakoch ktore mali.. stale vacsia pravdepodobnost golu kvalitativne lepsieho timu.. aj ked stat sa moze vzdy hocico

Reagovat
O.Giroud

Tak Lobotkov gol bol pekny, tam fakt neviem kde vidis nahodu a pomoc terenu.

Reagovat
Benfica

V tom, ze keby nebolo prsalo tak nestriela z dialky..

Reagovat
Benfica

A nahoda v tom, ze ti to tam padne 1z10 pokusov, ak vobec

Reagovat
O.Giroud

tak v tom pripade gol proti nam v domacom zapase bol tiez nahodny a teda nemali vyhrat

Reagovat
Benfica

Ok ako povies

Reagovat
Modroočko

Paráda, tretí kôš by mal byť takmer istý. Už teraz za nami naisto skončia Srbi a druhý z českej skupiny, no a je veľká pravdepodobnosť, že lepší než my nebudú Chorváti/Wales, Taliansko/Ukrajina alebo Slovinsko/Kazachstan.

Reagovat
KnoxXx

a Svajciarsko si kde nechal?

Reagovat
Modroočko

prauda

Reagovat
Hurrikane

Za tyhle kalkul komentáře bych normálně trestal nejtěžší skupinou..

Reagovat
Modroočko

To, že tím dosiahol v posledných troch zápasoch najlepšie výsledky a bude vďaka tomu nasadený vyššie, je kalkul?

Reagovat
Spasitel

Škoda tých zápasov s Portugalskom ale tak hlavný je postup ale tak konkurencia bol iba v Luxembursku a v ich naturalizovaných hráčoch Island a Bosna išli futbalovo strašne dole.

Reagovat
ratusek

Pravda, ale před Calzonem byste i v této skupině skončili tak pátí a po třech zápasech bez šance na postup

Reagovat
Modroočko

málo ľudí si uvedomuje, že v poslednej kvalde sme proti Slovinsku, Cypru a Malte získali z 18 možných bodov len desať.

Reagovat
AlevsakNevadi

dufam ze tych nasich "odborníkov" aj jebne od zlosti. Prekvapivo je ticho hlavný hejter Borbély.

Reagovat
O.Giroud

Ved sa vyjadroval v studiu po postupovom zapase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele