Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 10. kolo
19.11.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Rheinpark Stadion (© AFP)

Lucemburčany ve Vaduzu neochromilo ani vyloučení, rekordní kvalifikaci korunoval Rodrigues

Hráči Lucemburska zvítězili v posledním utkání kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy na hřišti Lichtenštejnska 1:0. Utkání výrazně ovlivnila situace z páté minuty, kdy po nevybíravém zákroku uviděl červenou kartu hostující Danel Sinani. Ani početní nevýhoda ovšem hosty příliš nezbrzdila, a ti se tak postupem času propracovali až k vítězné trefě, o kterou se po změně stran postaral Gerson Rodrigues.

Celek z Beneluxu tedy zakončil boje o Euro se ziskem rekordních 17 bodů a mohl se těšit na březnovou baráž o účast na závěrečném turnaji v Německu.

Lucembursko přijíždělo na půdu beznadějně posledního Lichtenštejnska s pocity velkého zklamání, jelikož v minulém utkání definitivně přišlo o postup na mistrovství Evropy. Svůj duel proti Bosně sice ovládlo poměrem 4:1, v souběžně hraném zápase ovšem Slovensko porazilo Island, čímž si zajistilo místenku na turnaji právě na úkor Červených lvů. Hosté si tak chtěli v posledním klání skupiny alespoň zastřílet, k čemuž měli dobré předpoklady, protože domácí všechny dosavadní duely prohráli při celkovém skóre 1:27.

Hned v páté minutě do zápasu výrazně promluvila francouzská sudí, která za surové došlápnutí na nohu jednoho z domácích hráčů ukázala červenou kartu Sinanimu. Navzdory početní nevýhodě diktovali tempo duelu Lucemburčané, v úvodní půlhodině se však dostali k jedinému a navíc velmi nepřesnému střeleckému pokusu. První a zároveň poslední zakončení mezi tři tyče před poločasovou pauzou si až v nastaveném čase zapsal do statistik Vincent Thill, který však ranou doprostřed brány gólmana domácích nepřekonal.

Po změně stran Červení lvi zvýšili aktivitu a dostali soupeře pod výrazný tlak. V 50. minutě si dokonce vytvořili nadějné přečíslení, Gerson Rodrigues však v klíčový okamžik nepřihrál Vincentu Thillovi přesně a velká příležitost vyústila jen v nepovedenou střelu z úhlu. Lucemburčané se proto trefy dočkali až v 69. minutě. Florian Bohnert posadil milimetrový centr na hlavu Gersona Rodriguese a útočník působící v nejvyšší turecké soutěži se nemýlil. Zbytek utkání si tým z Beneluxu pohlídal a bezradné Lichtenštejnsko do žádné šance nepustil.

Lucembursko tak poslední zápas zvládlo a zakončilo skupinu vítězně. I přesto, že na Euro alespoň prozatím nepostoupilo, mohlo být se svými výkony v kvalifikaci velice spokojeno.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele