Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 10. kolo
19.11.2023 20:45 CET
3 : 3
(2:2)

Reportáž

Momentka z utkání Skotsko - Norsko, oslavující Nathan Patterson (© AFP)

Norové stříleli branky i bez Haalanda. Gólové představení ve Skotsku vyústilo v remízu

Reprezentanti Skotska zakončili vydařenou kvalifikaci na mistrovství Evropy remízou 3:3 s Norskem. Skandinávci v posledním zápase skupiny A i přes absenci Erlinga Haalanda dvakrát vedli, pokaždé se ovšem vlastními chybami o vybudovaný náskok připravili. Nejprve střelec první branky hostů Aron Dönnum způsobil pokutový kop, podruhé zase soupeři pomohl vlastním gólem Leo Ostigard. Po změně stran se domácí dokonce dostali do vedení, radost ze tří bodů jim ovšem překazil chvíli před koncem Mohamed Elyounoussi.

Skotsko již mělo postup na mistrovství Evropy dlouhou dobu zajištěný, což se také projevilo na jeho posledních výkonech. Fotbalisté ze země kiltů totiž čtyři duely v řadě nevyhráli, přičemž v týdnu ztratili body i na hřišti předposlední Gruzie. Skvělou formu alespoň nadále předváděl Scott McTominay, jenž právě proti Gruzíncům přidal již svou šestou trefu v tomto kvalifikačním cyklu. V závěrečném duelu skupiny přivítali Tartanoví teriéři na vlastní půdě výrazně oslabené Norsko, které přicestovalo bez Haalanda. Ten se zranil v zápase s Faerskými ostrovy.

I bez svého kanonýra se Norové rychle dostali do vedení. Ve třetí minutě si našel Dönnum ve vápně odražený míč, v klidu si jej připravil a umístil k levé tyči skotské branky. Norský střelec stál i za vyrovnávacím gólem Skotů. Ve vlastním vápně nešikovně zahrál rukou a nařízenou penaltu domácí kapitán John McGinn s přehledem proměnil. Hosté ale nesložili zbraně a už o 10 minut později strhli vedení zpět na svou stranu. Centr Juliana Ryersona tečoval jeden ze skotských obránců na přední tyč, kde Jorgen Strand Larsen i s trochou štěstí procedil míč skrz brankáře Zandera Clarka. Ještě do poločasu ovšem stihli domácí znovu vyrovnat. Roh Scotta McTominaye sice prodloužil jeden z jeho spoluhráčů přímo na norského obránce Ostigarda, ten si ale míč srazil do vlastní branky.

Skotsko nenechalo soupeře na počátku druhé půle znovu odskočit do vedení a samo v 59. minutě dokonalo obrat. Armstrong vyvezl míč od rohového praporku, ve vápně si narazil s McGinnem a střelou na přední tyč překonal brankáře Egila Selvika. Zápas se i po skotském gólu hrál ve vysokém tempu z obou stran s množstvím tvrdých soubojů, ani jeden z týmů si však nedokázal tvořit vážnější příležitosti. V 81. minutě se v ojedinělé šanci objevil Kristian Thorstvedt, jeho hlavičku z úrovně penalty ovšem zneškodnil brankář Clark. Norové se ale přece jen dočkali. Centr Ryersona přeletěl celé vápno až na zadní tyč, kde si na něj naběhl Elyounoussi a nikým nebráněný ho hlavou poslal do sítě.

Vyrovnané utkání tak nakonec v závěrečné bitvě skupiny vítěze nepřinesla. Skotsko bude nyní veškeré své síly a soustředění směřovat na nadcházející Euro. Norové si naopak musí zanalyzovat velmi nepovedenou kvalifikaci.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele