Skotská Premier League - souhrn 7. kola

03.10.2009, 17:55, aktualizováno 04.10.2009, 15:24
Komentáře a souhrny
Rangers v derby porazili Celtic a snížili manko na svého rivala na jeden bod. Hibernian v nejzajímavějším sobotním zápase přišel o výhru nad Aberdeenem a nakonec jenom remizoval 1:1. Hamiltonu se příliš nedaří a potvrdil to i doma se St. Johnstone. Motherwell zdolal Falkirk, St Mirren si poradilo s Hearts a Kilmarnock remizoval s Aberdeenem...

St. Mirren FC - Heart of Midlothian 2:1

03.10.2009 16:00

Góly: 38. Steven Thomson, 65. Craig Dargo - 31. José Gonçalves

Hearts i přes vedoucí gól Goncalvese nedokázali získat v zápase proti St. Mirrenu body. Brzy totiž srovnal Thomson a ve druhé půli vystřelil St. Mirrenu výhru 2:1 Dargo. Domácí si připsali první výhru na novém stadionu.

Hosté byli na začátku utkání lepším týmem a už po dvou minutách si vytvořili gólovou příležitost. Thomson našel z rohového kopu Witteveena, ale jeho hlavička bránu nenašla. David Obua zkusil štěstí zdálky, jeho pokus však St. Mirren neohrozil. Hearts se přesto krátce po půlhodině hry dostali do zaslouženého vedení. Povedená střela Susa z okraje pokutového území byla vyražena Gallacherem a ani z následného rohového kopu gól napadl, druhý roh však znamenal vedení hostů.

K rohovému kopu se tentokrát postavil Thomson a Gallacher na střelu Goncalvese nedosáhl. Už o sedm minut později bylo vyrovnáno, když se k míči dostal Steven Thomson a jeho nízká střela znamenala srovnání stavu. Witteveen mohl dvakrát vrátit Hearts vedení, v obou případech však v zakončení zklamal.

St. Mirren byl dál pod tlakem a problémy nadělal Gallacherovi zejména volný kop Thomsona. Domácí ale přesto vstřelil vítězný gól, když Mehmet našel hlavičkou Darga, jenž krásnou střelou do horního rohu brány zajistil domácím vítězství 2:1. Do konce utkání byl St. Mirren aktivnější a Balogh musel zasahovat proti nepříjemné střele Innese.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Aberdeen FC 1:1

03.10.2009 16:00

Góly: 78. Danny Invincibile - 84. Gary McDonald

Fotbalisté Kilmarnocku si připsali již třetí remízový výsledek v řadě a nutno podotknout, že nyní neměli vůbec daleko ke třem bodům. Branky totiž začaly padat až v poslední čtvrthodině a domácí šli v Rugby parku do vedení, jenže pět minut před koncem chyboval gólman Brown a tak se musejí spokojit s konečnou plichtou 1:1. I přes bodový zisk klesli Kilie na deváté místo tabulky, Aberdeen si též o místečko pohoršil a je šestý.

Dlouhou dobu to vypadalo, že se diváci branky nedočkají. Když se to nakonec ke vší radosti podařilo, další si už moc nepřáli. Jenže přeci jen se ještě jeden v síti třepetal a naplněným stánkem to po oborové hubce gólmana Marka Browna jen zahučelo. První vážnější možnost si vypracovali hosté, prudkou hlavičku aktivního Petera Pawletta ovšem dokázal vrazit mimo tehdy ještě skvělý Brown.

Na druhé straně si poradil s ranou Garryho Haye gólman Jamie Lingfield a odražený balón musel před dotírajícími spoluhráči odkopávat obránce Mark Kerr. Langfield se musel činit též o něco později, z hranice vápna hlavičkoval Old a brankář Dons musel vyrazit nad branku. Aberdeen ale pozadu zůstat nechtěl a po přímém kopu Charlieho Mulgrewa pálil tvrdě na Browna Paton, na gólmana ovšem nevyzrál. V dalším průběhu se opět hrálo nahoru dolů, více práce měl Langfield.

Ten nejčastěji likvidoval pokusy Fernandeze a Invicibleho, který se 12 minut před koncem přeci jenom dočkal. Velké štěstí přinesl Kilie střídající Russel, který pobyl na hřišti pouhou minutu a domácí mohli zvedat ruce nad hlavu. Právě Russel totiž povedeným pasem uvolnil šťastného střelce a ten pod tělem Langfielda rozvlnil síť - 1:0. Když to opravdu vpadalo, že hosté nenajdou síly na obrat, přišel katastrofální moment pro gólmana Browna.

Strážce domácí klece totiž nedokázal v náručí ukrýt lehký balón z přímého volného kopu od Mulgrewa a zcela volný Gary McDonald neměl nejmenší problém uklidit - 1:1. Do konce utkání se ještě lepší Kilmarnock snažil strhnout vítězství na svou stranu, to se ovšem nestalo. Šanci na reparát bude mít na půdě Hibs, Aberdeen chce doma porazit konkurenční Hearts.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Falkirk FC 1:0

03.10.2009 16:00

Góly: 18. Lukas Jutkiewicz

Motherwell se vrátil na vítěznou cestu, díky sobotní výhře 1:0 nad Falkirkem. Jediný a tedy i rozhodující gól utkání vstřelil už v 18. minutě zápasu Lukasz Jutkiewicz.

Těžké podmínky mařily fotbalovou podívanou, silný vítr dělal při vysokých míčích velké problémy. Hosté však byly už na začátku utkání blízko vedoucímu gólu, Barr však po volném kopu Scobbieho mířil hlavou těsně mimo bránu. O chvíli později zapříčinil Barr rohový kop, který zápas rozhodl. Humphrey se postavil k míči a poslal ho přesně na hlavu nabíhajícího Jutkiewicze, jenž nedal Olejnikovi žádnou šanci.

Falkirk se pokoušel vyrovnat, když už se však ke střele dostal Arfield, Ruddy míč lehce chytil. Na druhé straně měl zajímavou příležitost Finnbogasson, ale přestřelil bránu. Lynche o poločase nahradil Lima a náhradník Falkirku byl blízko vyrovnávající brance, mířil však těsně vedle tyče. Nejblíže vyrovnání byl Arfield, ale jeho pokus se odrazil od brankové konstrukce a Stewart nepochopitelně přestřelil.

Falkirk byl dál u balónu a drtil obranu Motherwellu, na Finniganovu přihrávku ale Stewart ve velké šanci nedosáhl. Zvýšit vedení domácích mohl Murphy, ale Barr míč odrazil. Stewart neměl zrovna dobrý den, další jeho pokus mířil mimo bránu. Krátce před koncem utkání střílel Marceta, Ruddy ale na brankové čáře míč chytil.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - St. Johnstone FC 0:2

03.10.2009 16:00

Góly: 45. Steven Anderson, 84. Danny Grainger

Nováček soutěže uspěl na půdě loňského nováčka a posunul se v tabulce z posledního místa, připsal si k tomu první nulu v sezóně. St.Johnstone se potácelo v krizi a i podle slov trenéra Dereka McInnese šly body na úkor krásné hry. Nyní se to ale změnilo, hosté dokázali vsítit branku v nastavení první půle a tři body pojistily v závěru té druhé. Poskočení na desáté místo a premiérová výhra v SPL dávají jistě hodně povzbuzení do dalších klání.

Tři body mají kouzelný nádech poté, co rozdílovou trefu vsítil novic v sestavě Steven Anderson a potvrdil proto obecný fakt, že novinky opravdu napomáhají k celkovému zlepšení života. V průběhu byl největší oporou hostů gólman Alan David Main, jenž se vytáhl proti hodně tutovkám Accies. Po nudném začátku se do první vážnější možnosti dostal Kenny Deuchar, který po přihrávce Dannyho Graingera krásně vypálil, skóre však otevřít nedokázal.

Následně bylo až do konce půle velkou hrozbou duo Steven Milne - Liam Craig, jejich kombinace ani tvrdé pokusy ale za zady hostujícího brankáře neskončily a tak St.Johnstone udeřilo. Po dlouhém centru hlavičkoval do otevřené klece obránce Anderson a Černý neměl na vzdálenější tyči žádnou šanci zasáhnout. 8 minut po pauze mohl vyrovnat po rohovém kopu Richard Hastings, jenže na brankové čáře dokázal včas odkopnout skvělý Anderson.

Po hodině hry se snažil udělat něco s výsledkem střídáními kouč Hamiltonu Billy Ried, avšak oči pro pláč mu zbyly šest minut před závěrečným hvizdem. Chytrým průnikem totiž proklouzl do vápna Daniel Grainger a pohotovou ranou do pravého horního rohu dal hostům definitivně klid. V samém závěru mohli domácí snížit alespoň po přímém volném kopu Marca Paixao, ani teď ale nebyl gólman Main překonán a výsledek tak zůstal nezměněn.

V příštím kole přivítá St.Johnstone před vlastními fandy Jezdce z Rangers, Hamilton se bude prát o další body na půdě Dundee United.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Dundee United 1:1

03.10.2009 16:00

Góly: 27. Merouane Zemmama - 72. Andy Webster

Hibernian dál pokračuje v dobrých výsledcích a v dnešním zápase proti Dundee United sahal po třech bodech. Ty nakonec Hibs ukradl obránce Andy Webster, který svým gólem ze 72. minuty zajistil United alespoň remízu 1:1.

Hibs vstoupili do utkání aktivně a i přes silný vítr, který trápil fotbalisty na Easter Road, se ve 13. minutě dostal ke střele Stokes, jehož ránu musel vyrážet gólman Weaver. Irský fotbalista o chvíli později nastřelil brankovou konstrukci, od které se míč odrazil do bezpečí. Hibernian na začátku utkání jasně naznačil, že hodlá srazit ze druhého ligového místa Rangers, které čeká zápas až v neděli.

Ačkoliv se oba celky snažily hrát s míčem na zemi, podmínky na hřišti zmařily několik zajímavých příležitostí. Hibernian se přesto dostal do zaslouženého vedení, když se dokázal přes Webstera uvolnit Zemmama a levačkou mířil přesně, 1:0. United v první půli trpěli hlavně v ofenzivě, obránci Hogg a Bamba byli bezchybní.

Zemmama byl u další velké příležitosti Hibernianu, když dokázal z volného kopu najít Stokese, jenž gólovou šanci zazdil nepřesnou střelou. Craig Levein zřejmě o poločase dobře motivoval své hráče, kteří byli ve druhé půli nebezpečnější, střela Buabena například mířila těsně mimo bránu.

Morgaro Gomis měl další příležitost United k vyrovnání skóre, nedokázal ale nasměrovat míč do brány. Hibs naopak mohli svoje vedení zvýšit, když se v pokutovém území dostal k míči Riordan, mířil však mimo. Hosté později rozhazovačné Hibs potrestali, když se míč letící z kopačky Webstera odrazil od tyče do brány. Chvíli před koncem uviděl za faul na Stokese červenou kartu Buaben, výsledek zápasu to však již nezměnilo.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Celtic FC 2:1

04.10.2009 13:30

Góly: 8. Kenny Miller, 15. Kenny Miller - 25. Aiden McGeady (pen.)

Rangers zapomněli na nedávné nepovedené výkony a z derby proti Celticu vytěžili díky dvěma brankám Millera plný zisk bodů. Za hosty pouze snižoval z penalty McGeady, ve druhé půli Celtic svoji převahu nevyužil.

První minuty zápasu se hrály ve velké rychlosti a zejména Maloney s McDonaldem testovali obranu Rangers. Ve třetí minutě nacentroval Wilson, míč se dostal k Maloneymu, jehož střelu však nohou zneškodnil McGregor. Celtic znovu ukázal, že mu dělají problémy začátky zápasů, s Dundee United, Hearts i Rapidem Vídeň inkasoval brzký gól a už v osmé minutě se přidal i Miller.

Zrod akce byl u Boyda, který přesnou přihrávkou středem obrany Celticu našel nabíhajícího Millera, jenž v zakončení zachoval klid a prostřelil Boruce. O pár minut později byl Celticu zapřen pokutový kop, když Weir evidentně fauloval Maloneyho, rozhodčí ale penaltu neodpískal.

Celticem inkasovaný gól znatelně otřásl a už v 15. minutě vedli hráči Rangers o dvě branky. McGregor vykopl míč až hluboko na polovinu Celticu, Miller využil chyby bránícího Loovense a pohotově poslal míč do brány, 2:0. Celtic brzy vedení Rangers snížil, když Papac nemotorně fauloval v pokutovém území Zhenga Zhi. K penaltě se postavil McGready a přestože se McGregor míče dotkl, nedokázal balón vyrazit.

Krátce před koncem první půle utrpěli Rangers už druhou ztrátu v zápase. Zraněného Littlea, jenž ze hřiště odešel už po pár minutách hry, následoval i Boyd, který inkasoval od N'Guema tvrdou, ale neúmyslnou, ránu do obličeje. Přesto mohli domácí své vedení znovu zvýšit, Miller však tentokrát nemířil přesně.

Na druhé straně zkusil štěstí McDonald, gólman Rangers ovšem míč lehce chytil. V 68. minutě konečně ukázal své schopnosti McGeady, jenž zamotal hlavu čtyřem bránícím hráčům, střela se mu však nepovedla. Dvacet minut před koncem utkání měli hráči Celticu možnost srovnat stav utkání, když Wilson našel Maloneyho, ten ale mířil těsně mimo.

V tvrdém utkání padlo hned několik žlutých karet, napomenuti byli ve druhé půli například Mendes, Wilson, Novo, Brown, nebo Loovens. Ke konci utkání se do hry znovu dostali hráči Rangers, pět minut před koncem utkání získal míč Novo, jeho lob však parádně vyrazil Boruc.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC751115:716
2.Rangers FC743012:415
3.Hibernian FC741212:713
4.Dundee United73319:612
5.Motherwell FC73318:612
6.Aberdeen FC72416:410
7.St. Mirren FC72236:88
8.Heart of Midlothian72148:117
9.Kilmarnock FC71336:76
10.St. Johnstone FC713311:166
11.Hamilton Academical71154:144
12.Falkirk FC70343:103

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hunove maji sice o zapas mene,ale je to pekny pohled vudet je na 3miste

Reagovat
rufus

Rangers!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Hiko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zatr sakr,ten prohnany zradce Miller

Zapas plny nasazeni a emoci,kdyby se nehralo ve Skotsku tak bych si stezoval na rozhodciho,protoze prinjmensim to skrceni ve vapne mela byt jasna penalta,ale pisknout ve Skotsku 2 proti jednomu tymu,to tak jedine za vrazdu Nebudeme uplakanci,porad mame bod navic,je treba sbirat bodiky a krok za krokem smerovat k titulu,nic jineho neberem

Reagovat
smazaný uživatel

jeste k Celticu

zapas se moc nepovedl nasi cerne perle a take Loovens neml uplne svuj den,za to Maloney radi jako za starych casu a McGeadyho pokud bude takhle dal motat hlavy protihracum asi dlouho neudrzime.Nemuzu si pomoci,ale k MCDonaldovi mi chybi druhy kvalitni zakoncovatel,Cinska posila zahrala solidne,Fortune se snad take brzy vrati,Samaras neni uplne muj salek caje a Paul Cadiz zatim urcite kvalitu nema.

Reagovat
smazaný uživatel

2 Celticboy: tez sem fanouskem Hoops,prvni polocas sem dnes bohuzel zaspal,ale druhy sem sledoval..souhlasim se vsim..samaras je kopyto,fortune me teda ale zatim taky nepresvedcil..mcgeady a maloney jsou jasni tahouni,zejmena mcgeady udelal nehorazny progres..cadise sem dnes videl na hristi poprve..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele