Skotská Premier League - preview 7. kola

03.10.2009, 08:41, aktualizováno 04.10.2009, 08:55
Previews
Ze sedmého kola skotské ligy zbývá dohrát jediný zápas, zato ten nejprestižnější. Dnes je letos poprvé na programu Old Firm Derby. Domácí Rangers do něj vstupují v horší pozici, na vedoucí Celtic ztrácejí čtyři body a chtějí se svému rivalovi přiblížit.
St. Mirren FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
St. Mirren čeká v sobotu těžký zápas s Heart od Midlothian, který se v posledních zápasech výsledkově zvedl. Hráči domácího St. Mirrenu jsou však na Hearts dobře připraveni a věří v úspěch.

Hráči St. Mirrenu jsou momentálně na deváté ligové pozici, se ziskem pěti bodů. V šestém kole však narazili na vedoucí tým tabulky, Celtic, se kterým prohráli 0:2. Právě v tomto zápase se zranil útočník Michael Higdon, přidá se tak s Mo Camarovi a Stevenu Robbovi, kteří do utkání nemohou nastoupit. Do hry se naopak vrací Lee Mair, který měl trest.

Obránce St. Mirrenu, David Barron si myslí, že Hearts nehrají ve zrovna oslnivé formě, což může dát jeho celku šanci. "Stejně jako u nás, jdou v této sezóně jejich výkony nahoru a dolů. V některých zápasech vypadají opravdu dobře, ale jindy zase jako Hearts nevypadají. Minulou sezónu skončili třetí, ale teď jako jeden ze tří nejlepších týmů nehrají. Nedávno se trochu zvedli a zítra na to budou chtít navázat, musíme je proto zastavit," věří Barron.

Hearts se po slabším startu do sezóny zlepšili a v šestém kole nedovolili Hamiltonu překvapit. Po výhře 2:1 se tým z Edinburghu posunul v tabulce na sedmé místo. Hostům budou stále chybět zranění Gary Glen, Callum Elliot a Eggert Jonsson, obránce Marius Zaliukas by však do zápasu mohl zasáhnout.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kilmarnock FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Kilmarnocku se nacházejí s pěti solidními body na osmém místě tabulky a rádi by se dlouho vyhýbali záchraně, jejich cílem je po základní části skončit do šestého místa. To Aberdeen vždycky myslí vysoko a zatím je pátý, v poslední době má navíc neuvěřitelnou formu a minule dokonce obral o body i favorizované Rangers. Mrzet tak může pouze vyřazení z národního poháru na půdě Dundee po prodloužení.

Aberdeen navíc v Rugby parku v loňské sezóně dokázal zvítězit 2:1 a při současných výkonech by klidně mohl na tento úspěch navázat, ovšem ani Kilmarnock nechce dát svou kůži na trh zadarmo. Dokázal nedávno obrat o bodíky Jezdce, jenže v dalším průběhu vypadl doma z ligového poháru proti St. Mirrenu a v lize uhrál jen bodík s outsiderem z Falkirku.

Domácí celek může přivítat Craiga Brysona, který dlouhodobě trpěl se zraněným tříslem, nyní už je však v plné zátěži a je schopen naskočit od začátku. V zápasu ještě ale nebude k dispozici základní kámen Manue Pscali, který byl vyloučen v duelu s Rangers a jeho trest ještě trvá. "Pokud zahrajeme v posledních dvou duelech takhle špatně, je vidět, že nepodáváme vyrovnané výkony," kriticky se vyjádřil k současné formě svých svěřenců záložník Gavin Skeleton.

"Teď na to ale nechceme myslet a pokusíme se o velkou přeměnu. Každý je někdy v útlumu a my ho nyní zažíváme, možná by jsme potřebovali pauzu. Nicméně naše frustrace nám nemůže bránit v tom abychom přestali sbírat body," volí odvážná slova Bryson. Aberdeen nepřiveze dlouhodobě zraněného obránce Zandera Diamonda, kvůli svalovým problémům je také vyřazen Jerel Ifil.

"Musíme si počkat na příležitost a hlavně nepolevit vzadu. Kilmarnock se totiž snadno dostane na koně a jen těžko se z něho sundavá. Když jsem vyhrál v Celticu zlatou kopačku pro nejlepšího střelce ligy. Bylo to hlavně díky tomu, že jsem měl skvělé spoluhráče, kteří mi přihráli. Proto záleží na tom, jak budeme kombinovat," zná recept úspěchu útočník Aberdeenu Lee Miller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Falkirku se začátek sezóny příliš nevydařil, v každém z posledních tří zápasů si však připsal bod, proto fanoušci The Bairns věří v lepší období. Tentokrát zajíždí Falkirk na Fir Park, kde hraje domácí zápasy momentálně šestý tým tabulky, Motherwell.

Motherwell se s devíti body ze šesti zápasů stále drží na dohled nejvyšším příčkám, které jsou pro The Well velkou inspirací. Poslední zápas Motherwell nezvládl a prohrál 1:3 s rozjetým Hibernianem. Manažer Jim Gannon stále netuší, zda bude moci využít služeb záložníka Toma Hateleye, který má problémy s kolenní šlachou. Mladíci Paul Slane a Shaun Hutchinson se vrací k plnému tréninku.

Gannon věří, že jeho tým se z chyb proti Hibernianu poučil a s Falkirkem podá lepší výkon. "Myslím, že jsme potřebovali zlepšit rychlost myšlení a pohyb v útočné polovině, věřím proto hráčům, že budou schopni vytvářet si gólové příležitosti. Na tom jsme tvrdě pracovali. Trénink byl opravdu intenzivní a tvrdý, nemůžeme se už dočkat soboty," vyjádřil se Gannon.

Falkirk si v novém ligovém ročníku stále nepřipsal výhru, v posledních třech utkáních včetně zápasu s Kilmarnockem však uhrál remízu 0:0, což svědčí o dobré obraně, ale horší produktivitě. Tu by mohl posílit návrat uzdraveného záložníka Scotta Arfielda, který měl zraněný kotník. Thomas Scobbie a Danijel Marceta se v minulém utkání zranili, pro zápas jsou však připraveni Ryan Flynn a Vitor Lima.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
St. Johnstone je posledním týmem skotské ligy, který ještě nevyhrál. Mohl by to zlomit proti Hamiltonu, ten je na tom v tabulce jen o málo lépe.

Hamilton v minulých kolech získal hned čtyři body po výhře nad Hibernian a remíze s Falkikrem. Minule ovšem jasně nestačil na Hearts a tak má zase co napravovat.

Výkony předloňského nováčka se ale výrazně zlepšily, po neskutečně zpackaném začátku už začal sbírat body a hlavně je silný doma. Nyní přivítá St. Johnstone, se kterým se utkal ještě ve druhé lize a doma ho 2x dokázal udolat. Jednou poměrem 2:0, předtím 1:0. Hamilton se nemůže spolehnout na tradiční trojici absentovaných Derek Lyle, James Gibson a Alex Neil, naopak se ale do sestavy vrací Simon Mensing po svalových problémech.

Debut by si mohl odbýt nově příchozí Guillaume Beuzelin, který přišel na hostování z Hibs na měsíční zkoušku. "Zjistili jsme, že někdy to trvá, než si tým zvykne na SPL a nám se právě tohle stalo. Jako jeden z nových mančaftů hrajeme s nadšením a musím říci, že dosavadní zisk bodů je zatím adekvátní s tím, co nabízíme. V poslední době předvádíme otevřený styl fotbalu, což v loňské sezóně moc k vidění nebylo," všímá si změn oproti minulému ročníku trenér domácích Billy Reid.

Hosté už přivezou dvojici dlouhodobě zraněných Kevina Rutkiewicze a Graema Smithe, oproti minulému vystoupení s Dundee je též fit Steven Milne, který byl lehce zraněn. "Konečně by jsme chtěli jednou obětovat dobré výkony na úkor bodů. Většinou totiž uděláme jednu hrubku nebo díky krásným momentům ztratíme koncentraci. Naším prvotním úkolem je především se zachránit," klade na srdce svým svěřencům před důležitým vystoupením trenér Derek McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Hibernianu vyšel start do sezóny nad očekávání a po posledním zápase se dokonce dotáhl na druhé Rangers. Tým kouče Johna Hughese ale čeká těžký zápas, postaví se proti čtvrtému Dundee United.

Hibernian minulý měsíc podával dobré výkony a mrzet ho může snad jen prohra s Hamiltonem ve čtvrtém ligovém kole. V zatím posledním zápase byl však Hibernian znovu na vítězné straně, 3:1 vyhrál v Motherwellu. Tým by měl posílit návrat uzdraveného Iana Murrayho a Darren McCormack si doléčil své zranění kolene. Společně s Wotherspoonem a McCannem bude bojovat o místo pravého obránce.

"V sobotu nás čeká obtížný zápas, budeme hrát proti týmu, který je pracovitý, organizovaný, vždy je dobře fyzicky připravený a dokáže hrát pěkný fotbal. Víme, co je v sázce, proto by to mohl být opravdu dobrý fotbalový zápas. Minulý týden jsme hráli dost útočně. Teď ale musíme dobře pracovat i na druhé straně," prohlásil před očekávaným utkáním manažer Hibs John Hughes.

Dundee United dělí od Hibernianu pouze bod, šance na bodový zisk má proto velké. V šestém kole si United poradili s nováčkem soutěže St. Johnstonem, který porazili na jeho hřišti 3:2. Velkou ztrátou pro hosty může být nemocný Lee Wilkie, navíc když je Danny Swanson suspendovaný. Morgaro Gomis je naopak v pořádku a mohl by nastoupit, o startech Andyho Webstera a Dannyho Cadamarteriho se ale rozhodne až před utkáním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rangers FC - Celtic FC  (neděle 13:30)
Je to tady. První velké Odl Firm v sezóně. Možná to nejméně důležité, ale na druhou stranu rozhodně hodně zajímavé a možná vůbec nejsledovanější v celé soutěži. Lepší pozici má před očekávaným duelem Celtic, který je o čtyři body vepředu a k udržení vedení mu proto stačí získat na Ibrox parku remízu. Na to ovšem ani jeden výběr nehraje a nebere nic než vítězství, náboj a kvalita by tak chybět určitě neměla.

Jenže fanoušci se obávají, že bude chybět kloudná přihrávka a k vidění bude hodně nepřesností. Ani jeden tým totiž vůbec nezáří na evropské scéně a spíše dělá skotskému fotbalu ostudu. Jezdci v minulém kole doma podlehli španělské Seville 1:4 a s jedním bodem zatím okupují poslední místo v tabulce. To samé platí pro Celtic, který ale čelí ještě většímu kolapsu. Na úvod prohrál v Hapoelu, nyní doma remizoval s Rapdiem a musí zabodovat se silným Hamburkem.

Oba soupeři se tady naposledy potkaly loni v květnu a toto klání rozhodlo o tom, že titul nakonec spadne do kapsy Jezdcům z Rangers. Domácí výběr totiž udolal soka 1:0 a mohl se radovat. Obecně ale v tomto derby v průběhu roku vítězí spíše hostující mančaft, předtím Zelenobílí vykradli posvátný stánek stejným poměrem 1:0. Žádný gólový koncert se čekat nedá, maximálně jedna nebo dvě trefy.

Kouče Waltera Smítne postihla těsně před výkopem nečekaná zpráva, mimo totiž bude kvůli chřipce stabilní člen základní jedenáctky, obránce Madjid Bougherra. Po nemoci by se měl na hřiště vrátit Lee McCulloch, ale nebude hrát určitě od začátku. Nicméně fit by už mělo být duo Lafferty - Kenny Miller, v útoku by proto problém být neměl. "Nechceme být za Celticem o sedm bodů, tato ztráta by se těžko stahovala," chce se dostat na vítěznou vlnu kouč Walter Smith.

"Oba týmy jsou ale v podobné situaci a bude hodně záležet na detailech. Podle mého je nejdůležitější věcí pohlídat si zadní vrátka a naopak využít momentu překvapení, což je naše specialita," vyjádřil se s mírnými obavami Smith. Trenér Celticu Tony Mowbray nemá stoprocentně vyřazeného nikoho, ale po zranění se zotavují ještě obránce Andreas Hinkel a křídlo Paddy McCourt, rekonvalescenci kotníku podstupuje záložník Scott Brown.

"V lize jsme ztratili jen jednou a proto máme lepší výchozí pozici. Můžeme hodně získat a soupeře dostat po velký tlak. Vím, jak je to hrozně nervově vypjaté. Když mi bylo 18, tak si tu atmosféru ještě pamatují," snaží se zavzpomínat na staré časy Mowbray. "Je o hodně speciální utkání, přímo obrovské. Dva největší kluby hrají proti sobě ze stejného města, mají nejlepší fanoušky a jsou uznávány i ve světe. Je to maso," rozplývá se Mowbray před výkopem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC651014:516
2.Rangers FC633010:312
3.Hibernian FC640211:612
4.Dundee United63218:511
5.Aberdeen FC62315:39
6.Motherwell FC62317:69
7.Heart of Midlothian62137:97
8.Kilmarnock FC61235:65
9.St. Mirren FC61234:75
10.Hamilton Academical61144:124
11.Falkirk FC60333:93
12.St. Johnstone FC60339:163

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska doufam ve 3 body, prece jenom musime byt v tabulce trochu nekde jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Oba skotské velkokluby v posledních zápasech nic moc (tedy v Evropě). Bude to o tom, kdo dá gól vyhrál. Kdo udělá méně chyb bude bodovat. Vidím to na plichtu 0:0 nebo 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to mit naboj jako vzdy,tise doufam ze z Ibroxu odvezeme 3body

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele