Skotská Premier League souhrn - 38. kolo

22.05.2008, 22:55, aktualizováno 22.05.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Celtic dotáhl svůj skvělý finiš do úspěšného konce, vyhrál sedmý zápas v řadě a potřetí za sebou se raduje ze zisku titulu. První místo sice dlouho neohroženě okupovali Rangers, ale závěr sezóny, zřejmě také kvůli únavě z velkého počtu nahromaděných zápasů, nezvládli a potvrdili to dnešní porážkou na hřišti Aberdeenu.
O titul

Aberdeen FC - Rangers FC 2:0

22.05.2008 20:45

Góly: 63. Lee Miller, 77. Darren Mackie

Všichni fanoušci Rangers jsou v slzách, jejich oblíbenci byli blízko titulu, nakonec je ale kvůli špatnému konci ligy předstihl Celtic. Dnešní zápas museli hráči Rangers vyhrát, to se jim ale nepovedlo, prohráli v Aberdeenu 0:2 a s myšlenkami na titul se rozloučili. Aberdeen poslal do vedení v 63. minutě Miller a v 77. minutě pojistil domácí vítězství Mackie.

Výkon Aberdeenu v tomto zápase byl více než působivý, svěřenci kouč Calderwooda si díky výhře zajistili konečné čtvrté místo. Rangers šli do utkání s tím, že musí získat tři body a doufat v klopýtnutí Celticu, nestalo se ale ani jedno. Do útoku Rangers se postavila dvojice Cousin - Darcheville a v sestavě byli také Charlie Adam a Cuellar. Boyd, Novo a Broadfoot seděli na lavičce náhradníků. Červení nastoupili oproti poslednímu utkání se dvěma změnami, v sestavě byli Zander Diamond a Chris Maguire a jen na lavičce seděli Andrew Considine s Joshem Walkerem. Hosté měli první šanci a Langfield musel vytasit parádní zákrok po střele Cuellara. Na druhé straně pálil jen nad bránu Maguire. Barry Ferguson se ocitl v další velké příležitosti, místo přihrávky volnému Darchevillovi ale zvolil střelu vysoko nad bránu Langfielda.

Aberdeen málem vsítil vedoucí gól ihned po začátku druhé půle, střelu Nicholase ovšem lapil Alexander. Darcheville mohl dostat do vedení hosty, neměl ale sílu a Langfield jeho střelu chytil. Walter Smith začal v 62. minutě se změnami, ze hřiště odešli Cousin i Darcheville a nastoupili místo nich Boyd a Novo, střídání ale Rangers nepomohlo. Nicholson zahrával o minutu později volný kop, našel hlavu Millera, který překonal Alexandera a zajistil Aberdeenu vedení 1:0. Rangers se z inkasované branky nemohli zpamatovat a v 77. minutě jejich naděje ještě více pohasly. Miller přihrál do běhu Mackiemu, který prostřelil Alexandera a zvýšil na konečných 2:0. V 80. minutě neunesl prohru Novo a tvrdě fauloval Duffa, za což ihned viděl červenou kartu. Aberdeen si došel pro výhru 2:0.

Více informací k zápasu

Dundee United - Celtic FC 0:1

22.05.2008 20:45

Góly: 72. Jan Vennegoor of Hesselink

Mistrovská trofej míří na Celtic Park, jelikož svěřenci Gordona Stratchana dokázali v posledním ligovém kole porazit Dundee United na jeho hřišti 1:0. Vítěznou branku zápasu zařídil Jan Venegoor of Hesselink.

Toto utkání se odehrávalo souběžně s dalšími dvěma zápasy. Fanoušci Celticu upírali zrak také na Pittodrie Stadium, kam přijeli rivalové z Rangers, ti však zápas nezvládli a ještě tak pročistili Celticu cestu k titulu.

Zápas začal ze strany favorita velmi vlažně a do první vážnější příležitosti se v šesté minutě dostal domácí Noel Hunt, jenž se po dlouhém výkopu brankáře Zalusky dostal za obranu hostí a svůj pokus namířil přímo do náruče Artura Borce. Poté se hostující tým probral a ve třinácté minutě vybojoval Venegoor of Hesselink na středu hřiště balon pro Nakamuru, který našel ve vápně McGeadyho. Irský záložník střelou z voleje trefil pouze rukavici Zalusky. Za další dvě minuty si Shunsuke Nakamura pohrál se dvěma domácími hráči a nacentroval míč přímo na hlavu Barryho Robsona, tomu však radost z gólu zkazil opět domácí gólman. Po půl hodině hry se o slovo přihlásili opět United. Po chybě Naylora se zmocnil míče Flood a našel volného Swansona, domácí útočník ale z první pálil vedle.

V úvodu druhé půle využil zaváhání domácí defenzívy Venegoor of Hesselink a prozkoušel pozornost Zalusky, ten byl však ve střehu a jeho ránu v klidu zneškodnil. O tři minuty později si chtěl Nakamura v pokutovém území domácích vymodlit penaltu, rozhodčí byl však opačného názoru a udělil japonskému záložníkovi žlutou kartu za simulování. Potom zahrozilo Dundee, když si Mark De Vries položil ve vápně Naylora a pálil vedle, následně zaměstnal Boruce povedenou dalekonosnou střelou Swanson. Vítězný gól utkání padl v 72. minutě, po rohovém kopu Barryho Robsona se do vzduchu zavěsil Jan Venegoor of Hesselink a "zabijáckou" hlavičkou rozvlnil síť. A když v nastaveném čase lapil gólman Zaluska pokus střídajícího Scotta Browna, skončilo utkání těsným vítězstvím zelenobílých.

Celtic potřetí za sebou získal titul skotské Premier League a i když to v průběhu sezony z mužstvem Gordona Stratchana vypadalo všelijak, nakonec se z prvenství radují v Parkheadu.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Motherwell FC 0:2

22.05.2008 20:45

Góly: 4. Simon Lappin, 50. Jamie Murphy (pen.)

Hibernianu se domácí zápas proti Motherwellu nevydařil. Hosté se ujali vedení už ve 4. minutě gólem Lappina a v 50. minutě hry ještě zvýšil na konečných 2:0 pro Motherwell z penalty Murphy.

Motherwell má již zajištěné místo v Poháru UEFA, na jeho výkonu to ale nebylo znát, už od úvodních minut hosté vládli hřišti. Guillaume Beuzelin fauloval Stephena Hughese a byl odpískán přímý kop. K míči se postavil Simon Lappin a nechytatelnou střelou ho poslal za záda gólmana McNeila, 0:1. Domácí se po gólu probudili a Nish s Fletcherem prověřili připravenost brankáře hostí. Ve 29. minutě našel O'Brien volného Fletchera, střelec Hibs ale tentokrát mířil mimo. Mark McGhee musel střídat, ze hřiště odešel zraněný Hammell a nahradil ho Darren Smith, který svým gólem proti Aberdeenu zajistil místo v Poháru UEFA.

Do druhé půle vyběhl Jamie Murphy a jeho příchod byl užitečný. V 50. minutě nastala v obraně domácích velká chyba, záložník Jones se nedohodl s McNeilem a k míči se dostal McCormack, kterého musel prvně jmenovaný srazit k zemi. Rozhodčí ihned ukázal kapitánovi domácích žlutou kartu a Murphy šel kopat penaltu. S přehledem ji proměnil a dostal Motherwell už do dvoubrankového vedení. V 61. minutě se do další šance dostal Ross McCormack, McNeil ovšem stačil míč vyrazit mimo bránu. Zbytek utkání ovládl tým Marka McGheeho, poctivě bránil a soupeře už do šance nepustil. Motherwell zvítězil v Hibernianu 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC38285584:2689
2.Rangers FC38275684:3386
3.Motherwell FC381861450:4660
4.Aberdeen FC381581550:5853
5.Dundee United3814101453:4752
6.Hibernian FC3814101449:4552

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
-PeCa_08-

dobré celtic.ale takto si nechat vzít titul rangers..

Reagovat
cubinho

Supeeeeeeeeeeeeeer!!!!!!

Reagovat
fantomas

Gratulace Celticu a yogutovi poklona za to, jak byl vytrvalý ve víře v uspech

Reagovat
stiba

tak rangers to meli tezky kdyz hrali 4., 7., 10., 17., 19., 22., a do toho jeste finale uefy to by asi nedal nikdo

Reagovat
cubinho

Celtic by to dal

Reagovat
stiba

tak tohle by nedal nikdo - to bys musel mit v tymu tak 30 kvalitních hráčů , co můžou nastoupit v základu aby si to dal

Reagovat
stiba

jako v 19ti dnech 7 zápasů je prostě strašně moc

Reagovat
cubinho

tojo...

Reagovat
smazaný uživatel

To by asi nevydržel žádnej mančaft!

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo vi jak to bylo?Kazdopadne Rangers velice sympaticky mlady tym.Muzou jen litovat,ze liga neni kvalitnejsi,protoze o tu elitu opet s nejvetsi pravdepodobnosti prijdou.Velice zajimave taky to,ze v UEFE to protaktizovali az do finale a v lize do prdele.Jinak jak pisu vsechna cest.

Reagovat
smazaný uživatel

je mi luto,ze rangers nevyhrali ...celu sezonu boli lepsi..ale zaplatili za to ze hrali na viacerych frontoch...prisli aj o uefu a aj ligu a takto im ostal jeden pohar a o druhy hraju ....skoda,snad to bude buducu sezonu lepsie...treba dobre nakupy ...inak to bude na tom istom

Reagovat
smazaný uživatel

A to jeste dostal Celtic tresnicku na dort. Primy postup do Champ League Protoze MUFC vyhral. Tomu rikam trefa do cerneho

Reagovat
smazaný uživatel

kua, já myslel, že to letos vyjde Letos stojí ten fotbal opravdu za hovno . Jedinej mi vyhrál ManU, jinak je to hrůza

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak Rangeeeeeeeers

Reagovat
smazaný uživatel

rangers jedina chyba na 16 tisic - super tedy

Reagovat
cubinho

nemáš vsázet na takové voly

Reagovat
smazaný uživatel

rangers dobre letos zahral...skoda tej uefy, ve skotsku to viacej prajem Celticu

Reagovat
smazaný uživatel

ten závěr skotské ligy byl totální hnus.....no aspoň má papež radost...

Reagovat
smazaný uživatel

do hajzlu s pruhovanejma židama netruchlete modrří bratři! příští sezona je vaše

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele