Skotská Premier League - souhrn 32. kola

09.04.2011, 18:12, aktualizováno 10.04.2011, 15:41
Komentáře a souhrny
Rangers slaví hubené vítězství v Hamiltonu a drží se dva body za Celticem, kterému na domácí výhru nad St. Mirren stačila taktéž jediná branka. Hearts jen remizovali s Motherwellem stejně jako Kilmarnock a Inverness. Dundee přehrálo St. Johnstone a Aberdeen podlehl Hibernianu.

Hamilton Academical - Rangers FC 0:1

10.04.2011 13:45

Góly: 44. Nikica Jelavić

Rangers se na hřišti posledního Hamiltonu pořádně natrápili a o jejich výhře rozhodla jediná branka. Vítěznou trefu zaznamenal krátce před koncem první půle útočník Nikica Jelavič.

Zatímco Rangers nastoupili v totožné sestavě jako při posledním utkání, manažer Hamiltonu udělal hned čtyři změny, hosté přesto svého soupeře už od úvodních minut zatlačili do defenzivy, ačkoliv si větší příležitost nevypracovali. První střelu na bránu tak měli až domácí, když Imrie nalevo utekl Fosterovi a nacentroval na McDonalda, s jehož střelou si ale McGregor lehce poradil. Krátce na to měli hráči Hamiltonu skvělou příležitost jít do vedení, když Imrie v pokutovém území upadl v souboji s Davisem a byla odpískána penalta. K pokutovému kopu se postavil sám Imrie, ale jeho slabou střelu McGregor chytil.

Poté se do první šance konečně dostali i hosté, Naismith našel nabíhajícího Laffertyho, jeho střela ale šla přímo do rukavic Černého. Nebezpečný volný kop zahrál Davis a Weir ho vrátil před bránu, nikdo ze spoluhráčů ho však nedoběhl. Po dobré přihrávce Hasselbainka musel před Imriem zakročit Foster a dobrou příležitost měl po centru Crawforda McDonald, McGregor byl ale připraven. Hra se hodně otevřela a Černý musel zasahovat proti štiplavé střele Edua z okraje pokutového území.

Další šanci měl Jelavič, ale i jeho střelu Černý vytěsnil mimo bránu. Krátce poté se Jelavič dočkal, jeho přímý kop z okraje pokutového území skončil přesně v pravém horním rohu brány a chorvatský střelec tak zaznamenal třináctý gól sezóny. Druhá půle začala podobně jako první poločas a úvodní střelu vyslal Chambers, míč však pouze přeletěl bránu. Rangers jinak diktovali hru, ale k ohrožení brány se nedostali, Hamilton tak musel spoléhat na střely z dálky, McGregor však i pokus McAlistera vytěsnil. Do konce utkání si Rangers jednobrankové vedení pohlídali a získali tak důležité tři body.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 0:0

09.04.2011 16:00

Góly: -

Utkání mezi Heart of Midlothian a Motherwellem toho moc nenabídlo a nakonec skončilo bezbrankovou remízou. I jeden bod však stačil Motherwellu k zajištění si místa mezi nejlepší šesticí soutěže, Inverness totiž ve svém utkání nezvítězil.

První střelu vyslal po zmatku mezi Thomsonem a Bouzidem hráč Motherwellu Jones, míč však pouze přeletěl bránu. Na druhé straně dopadla po centru Skácela stejně i střela Elliotta, ale krátce poté získal Stevenson míč po centru Thomsona a gólman Randolph měl s jeho zakončením hodně práce. Blízko k vedoucímu gólu Motherwellu byl Saunders, jehož dalekonosný pokus trefil brankovou konstrukci.

Randolph poté dobře zablokoval Templetona a na delší dobu neměl práci. Na začátku druhé poloviny totiž byla zablokována střela Robinsona a Suso Santana mířil pouze nad bránu. Zdálky se pokusil ohrozit bránu Motherwellu Skácel, ale jeho střela mezi tyče nezapadla. Hosté poté poslali do hry Suttona a po jeho přihrávce měl velkou příležitost Forbes, míč ale po jeho střele skončil na tyči.

Hosty možná bude před semifinále poháru se St. Johnstonem mrzet zranění Humphreyho, kterého musel nahradit Murphy. Svěřenci Stuarta McCalla byli i přesto na konci zápasu aktivnější a Forbes znovu zkoušel štěstí z velké vzdálenosti, míč však bránu pouze minul a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Inverness CT 1:1

09.04.2011 16:00

Góly: 13. Liam Kelly - 10. Jonathan Hayes

Remíza 1:1 na hřišti Kilmarnocku ukončila naděje Invernessu na umístění mezi nejlepší šestkou soutěže. Hosté přitom do utkání vkročili dobře a po deseti minutách se ujali vedení gólem Hayese, vzápětí však srovnal Kelly a výsledkem 1:1 utkání i skončilo.

Utkání mělo svižný rozjezd. První střelu si připsali hosté, ale Tokelyho pokus byl odkopnut na roh. Krátce poté se skvěle předvedl Hayes, když převzal míč, obešel dva obránce a nízkou střelou překonal gólmana Jaakkolu. Kilmarnock však okamžitě odpověděl, ve 13. minutě poslal Kelly z okraje pokutového území přesný lob přes gólmana Essona a srovnal na 1:1.

Nejsnaživějším hráčem Kilmarnocku byl Eremenko, který často posílal centry před bránu, spoluhráči je však nedokázali využít. Do vedení mohli jít domácí po centru Brysona, ale hlavička Ruie Miguela letěla těsně mimo bránu. Jaakkola si dovolil velké zaváhání po volném kopu Dorana, když mu míč vypadl z rukou, dokázal však zareagovat a míč včas chytil.

Inverness potřeboval vstřelit gól, další šance však měli domácí a Esson musel předvést působivý zákrok po střele Miguela. Další velkou příležitost měl po přihrávce Eremenka Gros, ale míč poslal hlavou nad bránu. Esson musel vyrážet nebezpečný centr Haye a míč se odrazil dokonce od brankové konstrukce. Do konce zápasu se již skóre nezměnilo a Inverness tak již nemá šanci probojovat se do horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

Dundee United - St. Johnstone FC 2:0

09.04.2011 16:00

Góly: 45. Johnny Russell, 85. David Robertson

Fotbalisté Dundee United dokázali zvládnout důležité utkání a opět si upevnili čtvrté místo v tabulce. Nyní si vytvořili na pátý Kilmarnock pětibodový odstup a na šestý Motherwell už osmibodový náskok. Navíc úplně v nedohlednu není ani třetí příčka Hearts. Srdce totiž hrají v závěru sezóny hodně bídně. Osmibodové manko se sice dá v šesti utkáních stáhnout, lehká práce to ovšem rozhodně nebude.

St. Johnstone naopak už může v klidu myslet na příští ročník SPL a nyní je úkolem vylepšit současnou devátou pozici. Na sedmou příčku Invernessu ztrácí tři body, soupeř má ale o duel více. I tak se čeká ještě velmi vyrovnaný souboj. Domácí rozhodli o třech bodech až pět minut před závěrečným hvizdem. Do vedení se dostali brankou do šatny v nastavení úvodního dějství, výsledek proti houževnatému protivníkovi pojistili až brankou Davida Robertsona.

Nicméně zápas byl hodně ovlivněn brzkým vyloučením hostujícího hráče. Steven Anderson dostal už v 1. minutě žlutou kartu a po čtvrthodině hry ho sudí poslal předčasně do sprch. Hosté pak odolávali v početní nevýhodě dobrou půlhodinu. Nicméně v samém závěru jim docházely síly a když se snažili tlačit, tak je soupeř potrestal. Přitom Anderson už dostal od sudího také jedno varování. Terčem jeho útoků se stal Danny Swanson.

Hned na úvod obdržel první žlutou po nevybíravém zákroku na Swansona, o několik málo minut později ho poslal k zemi podruhé. Odešel pouze s vědomím varovného prstu sudího. Jenže v 15. minutě fauloval potřetí tvrdším způsobem a rozhodčí byl nekompromisní. Nicméně i tak se Saints drželi a nebýt velice sporné branky v samém závěru úvodního dějství od Johnyho Russela, kdy se totiž jednalo zřejmě o ofsajd, tak by vše mohlo dopadnout jinak.

Po střele Swansona vyrazil gólman Graeme Smith a dorážející Russell rozvlnil síť. Avšak hostující tým se cítil poškozen a mohutně protestoval, trenér Derek McInnes byl dokonce vykázán z technické zóny. Hosté už srovnat nedokázali a v 85. minutě po centru Goodwillieho a přiklepnutí Morgara Gomise bez větších potíží zakončoval Robertson. V příštím kole se pokusí Dundee na výhru navázat doma s Rangers, St. Johnstone přivítá Celtic.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hibernian FC 0:1

09.04.2011 16:00

Góly: 15. Akpo Sodje

Mizérie fotbalistů Aberdeenu v Premier League pokračuje, i když v tomto zápase byli lepším týmem. V téhle soutěži domácí vyhráli naposledy 22. února, od té doby získali na své konto jen dva body. Tentokráte nestačili Hibernianu, svému sousedovi v tabulce, o jehož jedinou branku utkání se postaral již po patnácti minutách hry Akpo Sodje.

V úvodu si oba týmy vyměnily šance - na každé straně po jedné. Za hosty pálil Ricardo Vaz Te do gólmana Langfielda, přitom ovšem stál v ofsajdu, takže případný gól by stejně neplatil, domácí Aluko následně pořádně provětral hostujícího muže v rukavicích Browna. Poté ještě vystřelil nad bránu domácí Blackman.

Po čtvrthodině hry se ujali vedení Hibs. Ti se dostali do rychlého brejku, Thornhill pak rychle našel Sodjeho, který se trefil parádně do šibenice. Velkou možnost na vyrovnání měl Maguire, jenž vzal najednou všechno na sebe a předvedl pěkné sólo, ale k jeho smůle skončil přízemní pokus pouze na tyčce.

Maguire jinak mohl lomit rukama i po přestávce, Brown mu totiž další pokus jen tak tak vyrazil zase do tyče. V závěrečných chvílích byl Hibernian pod obrovských tlakem. Maguire svou přihrávkou našel u vzdálenější tyčky Vernona, který ale z první zamířil vedle. Smith střílel rovněž nad, po něm spálil tutovku Magennis, který hlavičkoval do břevna.

Aberdeen zkrátka svůj mohutný tlak v branku nepřetavil, hosté se mu dokázali ubránit. V letošní sezóně mimochodem Dons tohoto soupeře již dvakrát porazili, nasázeli mu dokonce celkem šest branek, jenže teď v koncovce štěstí neměli. Hibernian naopak slaví ligové vítězství po třízápasovém půstu.

Více informací k zápasu

Celtic FC - St. Mirren FC 1:0

09.04.2011 16:00

Góly: 78. Kris Commons

S velkými problémy urval Celtic vítězství 1:0 nad o záchranu bojujícím St. Mirrenem. Favorit si dlouho nevěděl se sympaticky hrajícím outsiderem rady, o jeho tři body se postaral až v 78. minutě Kris Commons. The Celts tak mají v tabulce pětibodový náskok na druhé Rangers, kteří se v neděli střetnou s Hamiltonem.

Na hostech bylo vidět, že jsou po dvou vítězstvích nad Hamiltonem a Aberdeenem v naprosté pohodě a bez stresu. Ne že by soupeře nějak zvlášť přehrával, nicméně mu pozornou defenzívou nedal příliš prostoru. A třeba ve 13. minutě hlavičkoval nebezpečně Higdon, leč bez gólového konce.

Domácí se opravdu velmi těžko prosazovali. Asi největší šanci prvního poločasu měl Stokes, jehož pěkně našel centr Cha Du-Riho z pravé strany, avšak z dobré pozice zamířil jen těsně vedle brány. Poslední možnost před odchodem do kabin měl Higdon, který ale trestuhodně zakončoval z místa pokutového puntíku bídně nad bránu.

Ve druhém dějství se Celtic pochopitelně snažil o lepší hru, Saints ovšem i nadále skvěle bránili. Hostující gólman Gallacher se mezi třemi tyčemi opravdu moc nezapotil. Sung-Yong Ki ani Mulgrew prostě v koncovce selhali, jedinou trefu nakonec zařídil až dvanáct minut před koncem střídající Commons.

Ten na hřišti vyměnil v 70. minutě Ljungberga, byl to ale právě on, kdo nechal zapomenout na nevýraznou ofenzívu domácích. Maloney dobře podržel míč ve vápně, předal ho následně skotskému útočníkovi, po jehož přízemní střele k bližší tyči se jen Gallacher marně natahoval pravou rukou.

St. Mirren se ještě ve zbývajícím čase pokusil o vyrovnání a Celtic se o průběžnou výhru mohl opravdu obávat. Aktivní směrem dopředu byl překvapivě bek Potter, kterému chyběl kousíček, aby jeho pokus neskončil jen nad břevnem. A v nastaveném čase se opřel do balónu z první, jenže domácí jeho ránu se štěstím vyrazili do zámezí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC30234365:1873
2.Rangers FC30232565:2771
3.Heart of Midlothian32186846:3060
4.Dundee United321410844:3752
5.Kilmarnock FC321381147:3747
6.Motherwell FC331351536:4344
7.Inverness Caledonian319101240:3937
8.Hibernian FC321061635:5036
9.St. Johnstone FC328101418:3834
10.Aberdeen FC32941934:5331
11.St. Mirren FC32771830:5228
12.Hamilton Academical322102018:5416

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
One-Real

Hamilton rozhodně nepůsobil dojmem posledního týmu, Rangers můžou být za tři body hodně rádi.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak ...

Reagovat
smazaný uživatel

Titul přeju Rangers..

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M.Vaza

Vypadá jako Anthony Hopkins..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele