Skotská Premier League - preview 32. kola

09.04.2011, 10:08, aktualizováno 10.04.2011, 08:18
Previews
Celtic v sobotu vyhrál nad St. Mirrenem, na tahu jsou nyní Rangers, kteří hrají v Hamiltonu. Hosté v případě výhry sníží manko na první místo na dva body, Hamilton už může začít hrát v klidu, z posledního místa ztrácí na předposlední příčku 12 bodů a postup ho podle všeho nemine...
Hamilton Academical - Rangers FC  (neděle 13:45)
Druhý tým tabulky Rangers čeká v neděli zápas na hřišti posledního Hamiltonu. Favorit zápasu je předem jasný, domácí však prohlašují, že jsou odhodláni svého slavnějšího soupeře zaskočit otevřenou hrou.

Hamilton nemá před nedělním zápasem vůbec lichotivou bilanci a v posledním kole prohrál ve veledůležitém utkání o udržení se v soutěži na hřišti St. Mirrenu 1:3. Manažer Billy Reid připouští, že jeho tým v této sezóně doplatil na střeleckou krizi, ale nerad by opouštěl nejvyšší soutěž s tak špatnou bilancí. Reid doufá, že talentovaní hráči jako Ali Crawford jsou budoucností Hamiltonu a hodlá je stavět i do takto důležitých zápasů.

"Jednu věc mohu garantovat, tak jako v posledních utkáních s Celticem a Rangers zkusíme hrát. Neměli jsme s nimi úspěch v rámci výsledků, ale v domácích zápasech proti Celticu a Rangers jsme měli pár světlých momentů. Máme tu jednoho, nebo dva hráče, kteří v poslední době zaznamenali velký pokrok, Ali Crawford a Grant Gillespie jsou skvělí hráči a mým cílem je vychovávat pro klub podobné typy fotbalistů," sdělil Reid.

Rangers si po nečekané prohře s Dundee United napravili v posledním kole pošramocenou reputaci a v St. Johnstonu zvítězili 2:0. V tabulce však na Celtic stále ztrácí a nutně tak potřebují nad posledním celkem tabulky zvítězit. Dobrou zprávou pro hosty je návrat Leea McCulloche, mimo hru jsou však nadále Madjid Bougherra, Vladimír Weiss a Kirk Broadfoot. Domácím budou v neděli chybět potrestaní Martin Canning a Mark McLaughlin a zranění Jon Routledge, Marco Paixao a James Gibson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 5.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian se v sobotním domácím utkání s Motherwellem pokusí navýšit svůj desetibodový náskok na čtvrté Dundee United a rád by si co nejdříve zajistil konečnou třetí ligovou příčku. Motherwell je však silný soupeř, momentálně má třízápasovou vítěznou sérii.

Hearts jsou v utkání považováni za favorita, sedm utkání před koncem sezóny si totiž stále drží pohodlný desetibodový náskok na United a mají tak velkou šanci na kvalifikaci do evropských pohárů. Jednu chvíli měli přitom Hearts už patnáctibodový náskok a počítalo se s nimi i v boji o ligový titul, jejich naděje však utnuly porážky s Celticem i Rangers. V posledním kole Hearts vybojovali remízu 2:2 v derby s Hibernianem.

"V jednu chvíli to vypadalo tak snadně, že jsme si byli sebou velmi jistí. Když máte náskok 12 nebo 15 bodů, neuvědomujete si možná nebezpečí. Ale ta mezera se dokáže rychle zmenšovat. Dundee United ukázali, jak jsou silný tým a dostali se zpět do hry. Ve středu v noci jsme však měli trochu štěstí. Pro nás osobně je prioritou vyhrát každý zápas," sdělil Ryan Stevenson.

Motherwell má také o co bojovat, vítězství na Tynecastlu by mu totiž zabezpečilo místo ve vrchní polovině tabulky, momentálně mají Well sedmibodový náskok na Inverness. Nakročeno k tomu mají dobře, v posledních dvou ligových zápasech totiž svěřenci kouče Stuarta McCalla zvítězili nad Aberdeenem i Dundee United.

McCall má však stejně jako jeho kolega Jim Jefferies velmi širokou marodku. Motherwellu v sobotu nepomohou Francis Jeffers, Gavin Gunning ani Steve Jennings. Navzdory problémům se žebry by měl hrát Keith Lasley. Hearts bude chybět suspendovaný kapitán Marius Zaliukas a nejistý start je u Rudolfa Skácela, Susa Santany a Eggerta Jonssona. Mimo hru zůstávají Kevin Kyle, Lee Wallace a Calum Elliot.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Kilmarnock FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Inverness má stále teoretickou šanci probojovat se mezi nejlepší šestku soutěže, prvním krokem by však musela být sobotní výhra v Kilmarnocku. Domácím se ale daří a v tabulce jsou na dobré páté pozici.

Inverness má před sebou těžké zápasy, po utkání v Kilmarnocku jej čekají domácí zápasy s Celticem a Hearts. Pokud se chce Inverness dostat mezi nejlepších šest týmů, musí všechny tři utkání vyhrát. "Se třemi zápasy do konce základní části je to vše nebo nic. Kdyby se nám podařilo všechny tři utkání vyhrát, bylo by to fantastické. To je náš cíl a proč ne? Jsme hladoví a máme chuť to dokázat," sdělil manažer Terry Butcher.

V posledním kole se jeho celku střelecky nedařilo a na hřišti Dundee United prohrál 0:1. Na šestý Motherwell tedy ztrácí sedm bodů, má však dvě utkání k dobru. Butcher nemá před zápasem žádné čerstvé starosti se zraněními, mimo hru zůstávají dlouhodobí marodi David Proctor a Dani Sanchez.

Domácí Kilmarnock má lepší formu než Inverness, kromě prohry s Rangers a bezbrankové remízy v St. Johnstonu bral v poslední době samá vítězství. V ligové tabulce je momentálně pátý, pouze tři body za Dundee United. V sobotu nebude moci nastoupit potrestaný Manuel Pascali a do konce sezóny si nezahrají zranění Mehdi Taouil a Frazer Wright.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Dundee United předvádělo až do minulého kola skvělé výkony a zdálo se, že pokud bude pokračovat v této neuvěřitelné jízdě, nejenže mu neunikne čtvrté místo, ale mohlo by se dokonce ještě poprat o třetí příčku s Hearts. Nicméně United v minulém kole překvapivě podlehlo Motherwellu a proto s devětačtyřiceti body má náskok pouhých tří bodů na pátý Kilmarnock. Navíc "Srdce" jsou vzdálena na deset bodů.

Strážný anděl stál nad United v utkání na Ibrox Parku, kde hosté zvítězili brankou v nastaveném čase. Dlouhou dobu prohrávali a i přes obrovský tlak dokázali srovnat, nakonec přes neskutečný nápor Jezdců využili chyby soupeře a získali cenné tři body. V SPL až do minulého kola drželi šňůru šesti výher v řadě. Na Motherwell Dundee United prostě nemá štěstí, prohrálo s ním podruhé v důležitém utkání.

Nejprve totiž nestačilo po domácí remíze 2:2 v odvetě čtvrtfinále národního poháru na Motherwell v jasném poměru 0:3 a nedávno po boji tedy padlo na stejném stánku poměrem 1:2. St. Johnstone se nyní nachází na osmém místě a zřejmě bude bojovat o udržení této pozice, desátý Aberdeen totiž ztrácí jen tři body.

Oba soupeři se na stánku Tannadice utkali loni v září a domácí zvítězili těsně 1:0, v předchozích dvou utkáních po remízách 3:3 a 0:0 vítěz znám nebyl. Domácí budou postrádat kvůli zranění lýtka obránce Keitha Watsona, do základní sestavy by se však po zranění mohlo vrátit duo Garry Kenneth - Scott Severin. Jenže dlouhodobě je na marodce opora Darren Dods. "St. Johnstone není nikdy lehký soupeř. Jeho defenzíva je v této sezóně excelentní, musíme být pozorní po celých devadesát minut," je opatrný stratég Peter Houston.

V dresu Saints visí otazník nad startem Davea MacKaye a brankáře Petera Enckelmana. Avšak do nominace se po lehčích zranění vracejí Graham Gartland, Steven Anderson a Collin Samuel. "Naše výkony se zlepšují a my je v tuto chvíli musíme konečně přetavit ve vítězství. Do tohoto utkání jdeme s vírou, hráči opravdu věří v tomto derby v úspěch. Mezi nejlepších šest už postoupit nemůžeme, ale stále je ve hře sedmé místo," uvádí optimisticky asistent trenéra Tony Docherty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu ztratili v posledních kolech obdivuhodnou formu a cenné body spíše ztrácí. Nyní budou mít šanci probojovat se po delší době na deváté místo tabulky, narazí totiž na konkurenční Hibernian. Hosté mají v tuto chvíli pouze o dva body více a jsou také bez šance na nejlepší šestku. Jejich forma též není nijak skvělá a stejně jako jejich sobotní soupeř čekají na výhru už několik kol.

Jedno mají oba výběry společné. Minulé vítězství si totiž připsaly proti Hamiltonu. Od té doby Hibs dokázali uhrát velmi cenný bod s konkurenčním Hearts, jeden bod si odvezli ze hřiště St. Johnstone. Šňůra utkání bez prohry byla přerušena až v minulém klání, kde nastoupil ve velkém tempu Celtic a svého soupeře naprosto nekompromisně smázl během čtyřiceti minut, Hibs už pouze snížili z pokutového kopu.

Aberdeen proti poslednímu celku tabulky zvítězil na konci února a od té doby v lize pouze dvakrát remizoval s Hearts a St. Johnstone shodně 0:0. Nyní se pokusí přerušit sérii tří neúspěchů v řadě. Nejprve Dons nestačili na půdě Dundee United a prohráli 1:3, poté ve Fir Parku podlehli domácímu Motherwellu 1:2 a minule nestačili ani na konkurenční St. Mirren po divokém výsledku 2:3 v jejich neprospěch. Oba sobotní soupeři se naposledy na Piittodrie Stadium utkali loni v říjnu a domácí zvítězili 4:2, velký počet branek se očekává také teď.

Kouč Dons Craig Brown se možná až do konce sezóny bude muset obejít bez Roryho McArdleho. Mírné zdravotní problémy trápí také Zandera Diamonda s Davidem McNameem, oba by ovšem měli nastoupit. Dlouhodobě se na listině zraněných nacházejí Paul Hartley, Yoann Folly, Darren Mackie a Fraser Fyvie. "Je to už dlouho, co jsme v SPL vyhráli. Nicméně výkony proti Hearts a St. Mirrenu nebyly špatné, proto jdu do dvou zbývajících duelů v základní části optimisticky naladěn," věří svým svěřencům Brown.

Hibs už mohou počítat s hostujícím Richie Towellem, do sestavy by se měl vrátit také obránce Francis Dickoh. Avšak zranění na trávník nepustí hned čtveřici hráčů, mimo jsou Danny Galbraith, Steven Thicot, Kevin McCann a Graham Stack. "Máme obrovskou motivaci hrát i v dolních patrech a chceme se za každou cenu poprat o lepší umístění. Toto utkání bude mít vliv na naše konečné umístění, výhra by nás přiblížila vysněnému sedmému místu," uvádí manažer devátého celku SPL Colin Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Celtic sice nedokázal vybojovat první cennou trofej, ovšem nyní jsou ve hře hned dvě a zelenobílí mají k oběma přeci jen blíže, než ostatní soupeři. V semifinále národního poháru vyzve favorit na souboj Aberdeen, v lize má na prvním místě se stejným počtem odehraných zápasů jako druzí Jezdci z Rangers dvoubodový náskok. To sice není nijak velký rozdíl, nicméně po tomto kole by ho měli svěřenci kouče Neila Lennona minimálně udržet.

Celtic totiž přivítá předposlední celek tabulky St. Mirren a na něj se mu v Celtic Parku celkem daří. Domácí totiž od roku 2000 před vlastními fandy s tímto soupeřem z jedenácti utkání pouze jednou remizovali, naposledy v srpnu soupeře deklasovali 4:0. Před dvěma lety dokonce odjížděli Saints s ostudou po drtivé porážce 0:7. Celtic zvítězil v lize třikrát po sobě, poslední prohru utrpěl od Motherwellu (0:2), naposledy zdolal Hibernian (3:1).

St. Mirren musel dlouhou dobu řešit problémy se záchranou a vypadalo to, že bude jediným soupeřem Hamiltonu. Ale stejně jako předchozí konkurenti zabral v ten pravý čas a od Hamiltonu se v tuto chvíli odpoutal na solidních a téměř nedostižných dvanáct bodů. Saints mají v tuto chvíli osmadvacet bodů a mohou bojovat o lepší umístění, než jen jedenácté. Důležité byly obě domácí výhry v posledních dvou kolech, nad Hamiltonem 3:1 a Aberdeenem 3:2.

Po dlouhodobém zranění kotníku by si v základní jedenáctce mohl odbýt svou premiéru v roce 2011 Shaun Maloney. Mimo hru je stále bek Daniel Majstorovič. "Je důležité udržet současný náskok proti slabším soupeřům hlavně v této fázi soutěže. Naší motivaci je získat obě trofeje a uděláme pro to všechno," sebevědomé hlásí křídlo domácích Kris Commons.

St. Mirren už bude moci počítat s Lee Mairem, který kvůli velké zátěží odpočíval, utkání ale zmešká hvězdný Paul McGowan. "Vždycky, když jedeme do Celtic Parku, máme zvýšenou motivaci. Chceme si zahrát pěkný fotbal, uhrát dobrý výsledek a prověřit naše schopnosti proti nejlepšímu celku v lize. Chceme hrát hodně srdcem a předvádět velmi odvážnou hru, snad se nám to vyplatí," snaží se věřit na zázraky trenér Saints Danny Lennon.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC29224364:1870
2.Rangers FC29222564:2768
3.Heart of Midlothian31185846:3059
4.Dundee United311310842:3749
5.Kilmarnock FC311371146:3646
6.Motherwell FC321341536:4343
7.Inverness Caledonian30991239:3836
8.St. Johnstone FC318101318:3634
9.Hibernian FC31961634:5033
10.Aberdeen FC31941834:5231
11.St. Mirren FC31771730:5128
12.Hamilton Academical312101918:5316

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tohle kolo by melo byt jasnou zalozitosti Starych firem,pevne doufam,ze mi svuj zapas v pohode zvladneme a vytvorime na Gers vetsi tlak.U Modrych vladne prapodivna atmosfera vyvolana informacemi o o velkem odchodu hracu po konci sezony a take trestem za"sektarske"popevky v poslednich zapasech EL,nebylo by zle kdyby se to odrazilo i na hristi Hamiltonu,ale nepocitam s tim.Srdce si sve treti misto nijak extra pojistovat nemusi,10bodu na Dundee v teto fazi souteze je dost.

Reagovat
smazaný uživatel

ziadny tlak nebude, my sa na vas nepozerame, vyhrame vsetky zapasy a titul je nas.

aj vy si zaspievajte uz teraz lebo po skonceni sezony vam bude skor do placu.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. o ziadnych odchodoch sa teraz nehovori, novinari vytahuju komu sa koncia zmluvy to je predsa normalne ale toto sa riesi PO sezone a nie pocas a este k tomu v case ked sa treba sustredit na vykony a vysledky. Mame hracov ktori su na hostovani do konca sezony, ti pojdu zrejme vsetci prec (Weiss, Healy, Bartley, Diouf) a su tu taki o ktorych je zaujem (Bougherra, McGregor) ale nic konkretne nie je na stole. Takze ziadna panika, vsetko sa bude riesit ked na to bude vhodny cas.

Riesi sa akurat predaj klubu, novym majitelom sa na 99% stane multimiliardar Craig Whyte ktory okrem zmazania 29 mil. dlhov prispeje na posily sumou 25 milionov pricom uz v prvej sezone (cize toto leto) dostane novy manazer Ally McCoist 8 milionov na posily. Mame hracov ako Jelavic, Naismith, Davis, Bougherra, McGregor, Edu, Whittaker, mlade talenty Ness, Cole, Wylde atd, o buducnost sa niet preco obavat. Dolezite bude ziskat titul pretoze v nasledujucej sezone bude ucinkovat v Champions League len majster, druhe miesto a ucast v Europskej lige nie je z financneho hladiska pre nas zaujimava. Neucast v CHL totiz znamena prist o bonus cca 10 mil. libier co je velmi slusny balik.

Caka nas napinavy ligovy zaver, mozno podobny tomu z roku 2005 ked sa rozhodovalo az v poslednom kole. Posledne OF derby je na programe na velkonocnu nedelu (24.4.) na Ibrox co pri 2-bodovej strate znamena ze ak Rangers vyhra vsetky svoje zostavajuce zapasy bude majstrom on. Ked si vezmeme fakt ze jazdci ucinkovali v tejto sezone okrem ligy este v 2 domacich a 2 europskych poharoch a maju prakticky celu 11-ku reprezentantov je skutocnost ze sa stale drzia v hre o titul obdivuhodna. Celtic sa mohol zaciatku sezony po skorom vypadnuti v europskych predkolach sustredit len uz SPL a napriek tomu si nedokazal vytvorit pred svojim rivalom dostatocny naskok. Aj to svedci o kvalite Rangers. Taktiez dolezite bolo vitazstvo vo finale ligoveho pohara pretoze 4 OF derby po sebe tahali modri za kratsi koniec (vysledkovo ale hlavne herne) a pred ligovym finisom aspon trochu klesol zelenym hrebienok.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

Ligovy pohar ,resp.porazka s vami sice mrzi,ale ve finale nic neresi,stejne tak jako nase pripadne vitezstvi v narodnim poharu,protoze druhe misto a ucast v EL je jasna,takze je to jen trofej na zvednuti sebevedomi.Dulezite je vyhrat ligu a vydelat startovne.

Tvoje reci o tom jak je obdivuhodne jak hrajete snad nemuzes myslet ani vazne,v Evrope to i pres postup zadna slava nebyla,jeden pohar vam vysel,druhy ne,urcite to neni nic z ceho by si mel nekdo sednout na zadek.Liga bude zajimava,je dobry videt ze v soucasne fazi rozhodnou o lize spis ty ostatni kluby,vase ztrata z posledniho zapasu ukazala ze ne vzdy je vse predem dane,my dneska busime do zalezlych Mirrens avypada to taky zle.

OF na Ibrox mi vyhovuje,protoze tam se nam hraje v posledni dobe lepe nez doma,nechame se prekvapit jak to drama dopadne,doufam ve stastny a zeleny konec.

hail hail

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne to tam spadlo,takze i kdyz na Huny tlak nedelame,protoze ti staraji jen o sebe nam se dycha lepe. A jeste si myslim,ze psat ze jste ucinkovali ve 2domacich poharech je trosku nadnesene,z toho narodniho jste byli fuc docela brzo a meli jste casu plno na trenink

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne vystizny obrazok

Reagovat
smazaný uživatel

Mel bys mit radost, ze letos uvidis Rangers s poharem aspon tady na obrazku

Reagovat
smazaný uživatel

no tu tie fotky byvaju dost pod uroven, furt dokola tie iste alebo stare, ja viem ze nemaju svojich fotografov ale vsak na webe sa vzdy da najst vhodne foto ked tomu ruzumies bez toho aby ta niekto prizabil za copyright

Reagovat
smazaný uživatel

no nevim,davat k ligovemu preview fotku z poharove korunace,je to preci jen jina soutez,ale budiz.

Reagovat
smazaný uživatel

Dons mají ligu v prdeli, zápas sezóny bude na konci dubna, se Shelticem v Hampdenu! Tam se musí směřovat všechny síly a vypráskat Iry zpátky do Irska! Je tam velká šance na poháry!

Reagovat
smazaný uživatel

drzim palce

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
smazaný uživatel

pokud vyhrajeme ligu tak vam pohary prinese i jen ucast ve finale,takze muzete byt klidni,i kdyz vam nalozime zase 9:0 tak se vam dvere do Evropy diky nam otevrou,pak si muzes sednout na zadek a psat do Irska dekovne zpravy ty Rozumbrado

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jak účast v semifinále zaručí poháry, když druhé semifinále hrají Well a St.Johnson... Jediná cesta vede přes Sheltic, pohár musí zůstat ve Skotsku!

Reagovat
smazaný uživatel

moje chyba,uz jsem nas videl ve finale,nedoslo mi ze jeste musime preskocit pres ty hvezdami nabite Dons

A pohar ve Skotsku zustane i kdyz jsme Irskym klubem tak mame velmi solidni zakladnu i ve Skotsku,to vis zacali jsme s fotbalem 15let pred vama to se nedke musi projevit

Reagovat
smazaný uživatel

a vies kto zacal s futbalom 15 rokov pred vama?

Reagovat
smazaný uživatel

cekal jsem ze si to nenechas ujit,samozrejme vim kdo tu byl pred nama,ale s kym tech 15let hrala ta vase modra druzina,to vi jen pametnici a ty

Reagovat
smazaný uživatel

Queens Park... jeden z nejslavnějších klubů z Glasgow...

Reagovat
smazaný uživatel

MartanCJ10.04.2011 11:27

Dons mají ligu v prdeli, zápas sezóny bude na konci dubna, se Shelticem v Hampdenu! Tam se musí směřovat všechny síly a vypráskat Iry zpátky do Irska! Je tam velká šance na poháry!

a sen je pryc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele