Skotská Premier League - souhrn 31. kola

02.04.2011, 18:03, aktualizováno 03.04.2011, 15:41
Komentáře a souhrny
Zápas Celticu na půdě Invernessu byl odložen, přesto zůstává na prvním místě - Rangers totiž doma podlehli Dundee United. Už jenom hodně malá je po porážce 1:3 v St. Mirrenu šance Hamiltonu na záchranu. První šestku si pojistil Motherwell. V neděli se o body rozdělily Hibernian s Hearts...

Hibernian FC - Heart of Midlothian 2:2

03.04.2011 13:45

Góly: 35. Liam Miller (pen.), 80. Ricardo Vaz Tê - 24. Ryan Stevenson, 83. Stephen Elliott

V derby mezi Hibernianem a Heart of Midlothian bylo skutečně nač se dívat a utkání bylo napínavé až do samého konce. Hearts šli brzy do vedení gólem Stevensona, domácí však udrželi krok a z penalty srovnal Miller. Ve druhé půli se na branku čekalo až do závěrečné desetiminutovky, kdy nejprve dostal Hibs do vedení Vaz Te, ale krátce na to srovnal na konečných 2:2 Elliott.

Do první šance se dostal Riordan, jeho střela však postrádala na přesnosti. Hearts, jenž se od úvodu museli obejít bez zraněného Rudolfa Skácela, odpověděli a Driver poslal míč Elliottovi, jeho střela však skončila v náručí gólmana Browna. Levý bek Hibs Callum Booth vyslal nízkou střelu z okraje pokutového území, MacDonald si však lehce poradil. Nebezpečná byla situace po rohu Stevensona, míč však dostal Elliott na hruď a gólman tak s jeho zakončením neměl problémy.

Krátce poté pohrdl velkou příležitostí Bouzid, jehož hlavička po volném kopu Thomsona netrefila bránu. U zrodu vedoucí branky Hearts byl Driver, jehož centr získal Stevenson a přesnou střelou zajistil hostům vedení. Hearts se po gólu nikam nehnali a vypadali jistě, vše ale zhatil faul Zaliukase. Ten nestačil Sodjemu a v pokutovém území ho poslal k zemi, načež uviděl červenou kartu. S pokutovým kopem si Miller poradil a srovnal na 1:1.

Hearts byli po vyloučení uvězněni na vlastní polovině a málem obdrželi druhou branku, Dickoh však Boothův centr poslal hlavou pouze nad bránu. Hibs měli po přestávce skvělou příležitost k otočení výsledku, když Miller našel volného Palssona, jeho nepovedená střela však přeletěla bránu. Další příležitost měl Riordan, jeho zakončení ale dokázal MacDonald vytěsnit.

V závěrečných deseti minutách se hra zatraktivnila, Vaz Te dostal míč od Wotherspoona a otočil výsledek na 2:1. O tři minuty později přišla ojedinělá šance Hearts ve druhém poločase, Webster prodloužil Thomsonův centr do pokutového území a Elliott celou akci zakončil vyrovnávací brankou. Hibs se dál snažili o vítězný gól, MacDonald si ovšem poradil se střelami Riordana i Thornhilla a pomohl Hearts k remíze 2:2.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Kilmarnock FC 0:0

02.04.2011 16:00

Góly: -

Fotbalisté Kilmarnocku si sice definitivně zajistili postup mezi nejlepší šestku a nyní mají náskok šesti bodů na dotírající Motherwell, ovšem čtvrté Dundee United se vzdálilo po senzačním vítězství v Ibrox Parku nad Jezdci z Rangers na rozdíl tří bodů a k tomu má duel k dobru, v současné soupeřově formě se hostům bude tato ztráta stahovat těžko. Kilmarnock navíc na půdě St. Johnstone pouze remizoval a 0:0 a ztratil tak cenné body.

Nicméně ani pro Saints remíza nic dobrého nevěští. Mají sice duel k dobru, ale také už zbývá málo času. Do konce SPL totiž zbývá odehrát už jen tři zápasy. Navíc se Saints nacházejí na osmém místě tabulky a dva body před sebou mají ještě Inverness, které má stejný počet zápasů. Zezadu útočí též Hibernian a proto to vypadá na boj o sedmé až desáté místo ke konci sezóny.

Diváci v McDiarmid Parku se branky nedočkali. Nutno ale podotknout, že gólové příležitosti vskutku k vidění byly. Domácí se mohli dostat do vedení po dvanácti sekundách hry, kdy dlouhou diagonálu Dannyho Graingera zpracoval Collin Samuel a vypálil na gólmana Anssiho Jakkolu. Ten však za pomocí stopera Frazera Wrighta odvrátil do bezpečí. Jakkola měl spoustu práce především v úvodní čtvrthodině.

Nejprve Liam Craig pálil z voleje přímo do Jakkoly, následně si finský brankář Kilmarnocku poradil brilantně též s přímým volným kopem Daveho Mackaye. Poté to z dálky zkoušeli Danny Invincibile a Samuel, jenže poprvé byl proti Jakkola, následně šla střela nad. Hosté se probudili až po necelé půl hodině hry. Dva na jednoho šli hostující hráči Alexej Eremenko s Williamem Grosem, nicméně domácí gólman Peter Enckleman fantasticky vystihl zpětnou přihrávku.

Po pauze opět zasahoval Jakkola po střele Samuela. Poté byli k vidění šance na obou stranách, dvakrát Jakkolu prověřil Chris Millar. Největší možnost spálilo St. Johnstone po rohovém kopu Mackaye, kdy Michael Duberry pálil z deseti metrů o malý kousek vedle. V příštím kole vyzve Kilmarnock před vlastními fandy v Rugby parku konkurenční Inverness, které musí vyhrát, pokud chce do nejlepší šestky. St. Johnstone se popere o naději v Dundee United.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hamilton Academical 3:1

02.04.2011 16:00

Góly: 61. Michael Higdon, 64. Michael Higdon, 71. Michael Higdon - 43. David Buchanan

St. Mirren udělal nesmírně důležitý krok k záchraně, Hamilton naopak k sestupu, v Paisley totiž prohrál 1:3. Hosté přitom po první půli vedli gólem Davida Buchanana, ve druhém poločase však zavelel k obratu kanonýr Michael Higdon a hattrickem otočil výsledek ve prospěch domácích.

První šance zápasu byla vidění po deseti minutách, když McGowan posílal střílený centr, nikdo ho však nevyužil. Krátce poté střílel na druhé straně zdálky Neil a míč trefil brankovou konstrukci. Před půlhodinou hry poslal Hasselbaink míč McAlisterovi, gólman Gallacher však jeho střelu vytěsnil. Deset minut poté byl v souboji jeden na jednoho Flavio Paixao s Gallacherem, brankář St. Mirrenu však znovu nechyboval a míč zablokoval.

Dvě minuty před koncem první půle se odhodlal ke střele Buchanan a jeho povedená střela trefila horní roh brány St. Mirrenu, 0:1. Po přestávce zahrávali domácí rohový kop, Černý ale vyrazil zakončení Maira. Neprosadil se ani Thomson, který v zajímavé šanci trefil pouze postranní síť. Po hodině hry se však St. Mirren dočkal a Higdon ho vrátil do hry.

Vysoký útočník si naběhl na centr van Zantena a hlavičkou poslal míč za záda Černého, 1:1. Dvě minuty na to navíc Canning fauloval v pokutovém území McGowana a uviděl červenou kartu, Hamilton tak dohrával pouze v deseti. S penaltou si Higdon poradil a otočil výsledek na 2:1. S Hamiltonem to nevypadalo vůbec dobře, po dobré práci Darga navíc znovu dostal míč Higdon a potřetí překonal bezmocného českého gólmana. Accies se nedokázali vrátit do zápasu a St. Mirren tak slaví důležité vítězství 3:1.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Aberdeen FC 2:1

02.04.2011 16:00

Góly: 15. Chris Humphrey, 88. Shaun Hutchinson - 90. Nikola Vujadinović

Motherwell vykročil ve veledůležitém zápase o horní polovinu tabulky tou správnou nohou a dokázal nakonec proti houževnatému Aberdeenu získat všechny tři body. Ve Fir Parku před necelými pěti tisíci fanoušky šli domácí do vedení už po čtvrthodině hry a těsný náskok drželi až do samého závěru. Dvě minuty před koncem přidali druhou uklidňující trefu a hostům už ani nepomohla závěrečná trefa z nastaveného času.

Motherwell je proto šestý se čtyřbodovým náskokem na sedmý Inverness, to má ale duel k dobru. Nicméně pokud domácí alespoň ještě jednou ze dvou zbývajících duelů zvítězí, tak jim účast v horní polovině tabulky zřejmě neunikne. Dons naopak bojovali o naději na šestou příčku a chtěli ještě zvrátit nepříznivou situaci po nepovedeném startu do sezóny. Jenže nyní jí definitivně ztratili a musejí se tak smířit s bojem v dolních patrech tabulky.

Aberdeen je v současnosti desátý s jedenatřiceti korálky a na Motherwell ztrácí už devět bodů, což ve třech zbývajících utkáních dožene již velmi těžko. Existenční klání sice nezvládl, boje ovšem pokračují a sedmá pozice je stále velmi otevřená.. Po celý zápas se musel blýsknout gólman Jamie Langfield, kterému hosté vděčí, že nebyl rozdíl ve skóre větší. Domácí byli po většinu utkání lepším výběrem a velmi je uklidnila vedoucí trefa přesně v 15 .minutě

Po dlouhém pasu a chybě levého beka Stevena Smithe, který nedokázal v souboji přetlačit Chrise Humphreyho, se dostal k balónu právě unikají Humprey a umístěnou střelou obhodil bezmocného gólmana Langfielda. Z prvního poločasu to bylo všechno, příliš vážnějších akcí vskutku k vidění nebylo. Po pauze v 58. minutě minul z bezprostřední blízkosti Steve Jones a k balónu se dostal Humprey, který prozměnu branku o něco přestřelil.

Domácí dobře bránili další půl hodinu a v 88. minutě se jim otevřelo jedno okénko obrany Dons, kterého využili. Po rohovém kopu Tima Hateleye se do balónu opřel Saun Hutchinson a umístěnou ranou pokořil Langfielda podruhé. Hostům blýskla jiskřička naděje ve druhé nastavené minutě, kdy brankáře Darrena Randolpha nadvakrát pokořil hlavou Nikola Vujadinovič - 2:1. Na více už ale Aberdeenu nezbyl čas a odjíždí tak z Fir Parku s prázdnou.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dundee United 2:3

02.04.2011 16:00

Góly: 18. Nikica Jelavić, 52. Steven Naismith - 45. David Robertson, 77. David Goodwillie, 89. David Goodwillie

Velké překvapení se v sobotu zrodilo na Ibrox Parku, kde zaváhali domácí Rangers a v zápase s Dundee United prohráli 2:3. Rangers přitom v zápase dvakrát vedli, United však výsledek otočili a znesnadnili tak svému soupeři cestu k ligovému titulu.

Rangers do utkání nevstoupili nikterak aktivně a domácí bránu ostřelovali z dálky Goodwillie, Douglas a Swanson, v 19. minutě však favorit poprvé udeřil. El-Hadji Diouf zahrál volný kop, na který si naběhl Nikica Jelavič a svojí hlavičkou poslal Rangers do vedení 1:0. Hra se po vstřeleném gólu nijak nezatraktivnila a po zbytek první půle toho k vidění příliš nebylo.

Už to vypadalo, že Rangers půjdou do šaten s jednobrankovým náskokem, Swanson ale přesnou přihrávkou našel Robertsona, který srovnal na 1:1. Domácí se ve druhé půli snažili znovu získat vedení na svou stranu a blízko tomu byli po obranném zákroku Dillona, jenž trefil břevno vlastní brány. Z následného rohového kopu našel Edu Naismithe, jenž hlavou vrátil Rangers vedení. Trnem v patě Rangers byl jistě Swanson, jehož další pokus z úhlu bránu jen těsně netrefil.

Hra se poté víc otevřela a nad bránu mířili Whittaker a Jelavič. Zasahovat musel Perniš po šikovném kopu Dioufa, ale poradil si. Třináct minut před koncem utkání přišlo druhé srovnání stavu, Russell dostal centr Dixona a přesnou hlavičkou překonal McGregora, 2:2. United mohli krátce na to i vést, když měl McGregor problémy s centrem Goodwillieho a trefil vlastní tyč.

Po centru Wyldea hlavičkoval Jelavič pouze do Pernišovy náruče, v dramatickém konci utkání však byli vítězi hosté. Whittaker nejprve poslal míč hlavou proti brankové konstrukci, ale na druhé straně dostal balón Goodwillie, místo přihrávky spoluhráčům se rozhodl jít dál a skvělým zakončením vstřelil vítězný gól United. Rangers se už v nastavení na vyrovnání nezmohli a v tabulce tak zůstávají dva body za Celticem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28214361:1767
2.Rangers FC28212562:2765
3.Heart of Midlothian31185846:3059
4.Dundee United301310741:3549
5.Kilmarnock FC311371146:3646
6.Motherwell FC311241534:4240
7.Inverness Caledonian30991239:3836
8.St. Johnstone FC308101218:3434
9.Hibernian FC30961533:4733
10.Aberdeen FC30941732:4931
11.St. Mirren FC30671727:4925
12.Hamilton Academical312101918:5316
Zbývající zápasy
02.04. 13:00Inverness Caledonian - Celtic FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Ferguson6

Dovolím si tvrdiť, že sme v pichi

Reagovat
smazaný uživatel

No konečně ti Gers rupli. Te'd si to jen hlídat. A hlavně neprohrát násl. derby. Bhoys

Reagovat
Ferguson6

Počkať, ale Celtic hrá v Inverness Takže bodový rozdiel zostane rovnaký aj po tom ich zápase

Reagovat
smazaný uživatel

ale kdepak to uz si jen podlehl klamu od Allyho a je C E L T I C

Dneska jsem koukal jak si tu ligu umite pekne zkomplikovat,odchazel jsem od telky za stavu 2:1 a rikal jsem si ze se uz nic nestane,ale stalo se

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele