Skotská Premier League - souhrn 27. kola

26.02.2011, 14:56, aktualizováno 27.02.2011, 17:55
Komentáře a souhrny
Celtic v prvním nedělním zápase neuspěl v Motherwellu a dovolil tak Rangers snížit náskok výhrou nad St. Johnstonem. Kilmarnock porazil St. Mirren, Hamilton v závěru ztratil výhru nad Dundee United, sestupovým pozicím se vzdálil Hibernian. Mezi Aberdeenem a Hearts branka nepadla...

Rangers FC - St. Johnstone FC 4:0

27.02.2011 16:00

Góly: 5. Nikica Jelavić, 41. Kyle Lafferty, 81. Saša Papac, 90. Nikica Jelavić

Domácí Rangers využili zaváhání městského rivala Celticu a před vlastními fanoušky si v pohodě poradil se St. Johnstonem, který vyprovodili výpraskem 4:0 a na čelo ztrácejí pět bodů, přičemž mají stále dva zápasy k dobru.

Utkání začalo ve velmi dobrém tempu a přispěla k tomu také rychlá branka Rangers. Střelu Edua ještě hostující obránci dokázali ztečovat, ale jako první na odraz zareagoval Jelavić, který z voleje nedal hostujícímu brankáři Enckelmanovi žádnou šanci - 1:0.

Pro hosty přišel další šok v sedmnácté minutě, kdy musel ze hřiště odstoupit zraněný Duberry, toho nahradil Maybury. K další šanci se dostali domácí po dvaceti minutách. Lafferty skvěle odcentroval, Jelavić na míč sice nedosáhl, ale na zadní tyči stál zcela volný Healy, proti jehož střele se skvělým reflexem vyznamenal brankář St. Johnstonu.

Před poločasem spálil dvě šance Kyle Lafferty, který nejdříve netrefil branku a ve druhém případě nechal vyniknout Enckelmana. Své zaváhání však napravil ve 41. minutě. Wylde, který vystřídal zraněného Vladimíra Weisse ml., poslal do vápna ostrý centr, na který si naskočil právě Lafferty a třiadvacetiletý útočník mohl slavit.

Tempo ve druhém poločase bylo skoro poloviční oproti prvnímu dějství. Bylo to dáno zejména tím, že hosté jen bránili a domácím se moc k brance svého soupeře nechtělo. Raději volili klidnou kombinaci ve středu hřiště a občas se snažili dlouhým míčem překvapit St. Johnstone.

V poslední desetiminutovce však Rangers ještě přepnuli na vyšší rychlostní stupeň. V 81. minutě si dvakrát skvěle vyměnili míč Papac s Jelavićem a první jmenovaný neměl problém se zakončením - 3:0. V závěrečný minutě se ještě střelec první branky Jelavić dostal do dobré střelecké pozice a stanovil na konečných 4:0.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Celtic FC 2:0

27.02.2011 13:45

Góly: 2. John Sutton, 49. John Sutton (pen.)

Překvapení se zrodilo v Motherwellu. Suverénní Celtic totiž u pátého celku tabulky prohrál o dvě branky a ztratil tak tři body ze svého náskoku oproti Rangers.

Už v první minutě zahrozil Motherwell, když chyboval Mulgrew. Naštěstí střelu jednoho z domácích fotbalistů odvrátil na poslední chvíli na roh Majstorović. O minutu později se však poprvé měnilo skóre. Brankář Forster a opět Charlie Mulgrew se vůbec nedomluvili, tohoto zaváhání využil domácí kanonýr Sutton a rozjásal fanoušky na Fir Park Stadium.

Hostujícímu Celticu chvilku trvalo, než se z tohoto rychlého gólu oklepal. Po patnácti minutách se dostali hosté ke standardní situaci. Commons nacentroval a Wilsonova hlavička jen těsně letěla nad břevno branky Randolpha. Motherwell byl díky vstřelené brance ve větší psychické pohodě, což bylo znát zejména na rozehrávce a kombinacích domácího celku.

Hra se na deset minut uklidnila, obě mužstva si dávala pozor zejména na defenzívu a ztrácela míče okolo středové čáry. K dalším dvěma dobrým střeleckým pokusům se dostali hosté. Nejdříve pozornost Darrena Randolpha vyzkoušel Anthony Stokes a o minutu později vyslal další dobrou střelu Scott Brown. S oběma pokusy si však domácí brankář bez větších potíží poradil, a tak se šlo do šatny za stavu 1:0.

Také začátek druhého poločasu patřil domácím, kteří na svého soupeře opět vlétli a nenechali jeho hráčům ani metr prostoru na rozehrání. Po rohovém kopu Forbese orazítkoval Hutchinson jen břevno, ale to domácí rozhodně nemuselo mrzet. Hlavní rozhodčí si totiž ve vápně všiml, že si Izaguirre pomohl nedovoleným zákrokem proti Lasleymu a nařídil pokutový kop. K míči se postavil John Sutton a svou druhou brankou v tomto utkání dorazil hostující Celtic.

Vedoucí tým soutěže se sice snažil vrátit do utkání a dostat domácí pod tlak, ale to se mu ani v nejmenším nedařilo. Kouč hostí se ještě pokusil oživit hru svých svěřenců, když na hřiště poslal Samarase a Juareze, ale ani tato změna nedodala Celticu potřebný impuls k nějakému pokusu o obrat.

V závěrečných minutách se navíc proti několika střelám opět vyznamenal Randolph, který svým výkonem jen podtrhl skvělý výkon Motherwellu, jenž zaslouženě před vlastními fanoušky zvítězil 2:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Inverness CT 2:0

26.02.2011 16:00

Góly: 58. Callum Booth, 89. Lewis Stevenson

Ještě před pár týdny to s budoucností Hibernianu v nejvyšší soutěži vypadalo černě, nyní však klub z Edinburghu zažívá fantastické období a zvítězil již počtvrté v řadě. Na Easter Road si poradil i s šestým Invernessem, nad kterým díky brankám Boothe a Stevensona vyhrál 2:0.

Inverness začal dobře a po střele Rooneyho musel zasahovat domácí gólman Stack. Postupně se však do hry dostávali také hráči Hibs, Sodje mířil těsně vedle brány a střelu Scotta lapil brankář Esson. Esson musel znovu zasahovat po ráně Wotherspoona, k odraženému míči se ještě dostal Riordan, ale mířil jen do postranní sítě. Po centru Forana měl další příležitost Adam Rooney, ale Stack míč dobře zablokoval nohama.

Připravenost gólmana Essona prověřil Riordan a z následného rohového kopu musel Duncan čistit nebezpečnou hlavičku Palssona. Domácí byli častěji u míče, ale do konce první půle nedokázali ze své převahy nic vytěžit. Hned po startu druhého poločasu zasahoval Esson proti Riordanovi a na druhé straně musel z brány vyběhnout Stack, aby se dostal do cesty Rooneymu. Šance byly dál k vidění na obou stranách a Sodje v zajímavé příležitosti mířil pouze mimo bránu.

Krátce před hodinou hry získal Booth na okraji pokutového území míč od Riordana a následnou střelu namířil tak přesně, že Esson neměl šanci na ni dosáhnout, 1:0. Hibs mohli jít brzy do dvougólového vedení, Riordan ale místo přihrávky lépe postavenému Palssonovi zvolil střelu, kterou Esson jednou rukou vyrazil.

Inverness se snažil o vyrovnání, ale nejprve dobře zasáhl Booth a po rohu Dorana přestřelil bránu Tokely. Následně přišel druhý gól Hibernianu. Se střelou Palssona si Esson ještě poradil, ale v 89. minutě dostal po spolupráci Palssona s Boothem míč Sodje a našel náhradníka Stevensona, který zvýšil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 2:0

26.02.2011 16:00

Góly: 13. William Gros, 29. Alexej Eremenko

Kilmarnock si dál drží dobrou čtvrtou ligovou pozici, nad St. Mirrenem zvítězil 2:0. Hvězdou domácího týmu se stal William Gros, který ve svém prvním zápase za nový klub vstřelil vedoucí gól a na druhý přihrál Alexeji Eremenkovi.

Kilmarnock vstoupil do utkání s velkým množstvím změn v sestavě a již od prvních minut byly nebezpečné zejména centry Eremenka a Brysona. Na druhé straně se k ojedinělé střele zdálky dostal McGregor, ve 13. minutě však Eremenko poslal do šance Grose a devatenáctiletý bývalý hráč Le Havru střelou mezi nohami gólmana Gallachera poslal Kilmarnock do vedení 1:0. Na domácích nebyla poznat vysoká prohra s Aberdeenem a hráli pěkný fotbal, který krátce před půlhodinou hry korunovali druhým gólem.

Oba autoři první branky si role vyměnili, tentokrát Gros našel Eremenka, na jehož přesnou střelu, která se před bránou ještě odrazila, Gallacher nedosáhl, 2:0. St. Mirren vstoupil do druhé půle s jednou změnou, Goodwina nahradil McLean. Buddies se změna vyplatila a McLean skutečně vnesl do hry větší energii a málem i snížení nepříznivého stavu.

McLeanova nízká střela trefila tyč a následně gólmana Jaakkolu, útočník Dargo byl však při pokusu o dorážku v ofsajdu. Eremenko mohl naopak zvýšit, když získal míč po centru Haye, Travner však Gallachera zastoupil a míč vykopl. Sám Travner na druhé straně našel z rohového kopu hlavu McGregora, ale Bryson na čáře zachytil míč. Pokus Hamilla mířil těsně mimo bránu a ze hřiště poté za hlasitého potlesku odešel Gros, který již z lavičky sledoval konec zápasu a vítězství svého týmu 2:0.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Dundee United 1:1

26.02.2011 16:00

Góly: 33. Mickaël Antoine-Curier - 83. Andis Shala

Hamilton Academical nevyužil šance přiblížit se v tabulce dalším adeptům na sestup a i přes dobrý vývoj utkání jen remizoval s Dundee United 1:1. Accies šli do vedení krátce po půlhodině hry díky proměněné penaltě Antoinea-Curiera, ale United sedm minut před koncem zápasu srovnali, trefil se Andis Shala.

Hamilton, jenž měl před utkáním za cíl nejhůře remízu, vstoupil do utkání aktivně a vidět byl především Antoine-Curier. V defenzivě však domácí vypadali křehce, každá příležitost United zaváněla velkým problémem. Po centru Robertsona mířil hlavou těsně mimo bránu Goodwillie a zaváhání Skeltona vedlo k nebezpečné střele Conwaye, Černý však dobrým zákrokem svého spoluhráče zachránil. Velkou příležitost poté promarnil Russell, který míč špatně trefil po přihrávce Goodwillieho napříč pokutovým územím.

Na druhé straně získal míč Skelton, ale jeho střela letěla mimo bránu. V 33. minutě měl Skelton míč znovu a už byl v pokutovém území, když ho nohou zasáhl Buaben. Kontakt mezi oběma hráči byl minimální, rozhodčí přesto odpískal pokutový kop, který Antoine-Curier proměnil a dostal Hamilton do vedení. United měli obrovskou příležitost srovnat stav, kdy se centr Dixona snesl k Robertsonovi, ten ale bránu přestřelil. United krátce po startu druhé půle provedli dvoje střídání, ale k větší aktivitě to nevedlo.

V rozmezí dvaceti minut střídali domácí hned třikrát a vzadu vypadali silnější. Po centru Imrieho se k míči dostal Casalinuovo, ale Dixon jeho slabou hlavičku zablokoval. Accies se v už tak dosti nudném druhém poločasu ještě více zatáhli, následkem čehož musel Černý zasahovat jen proti dalekonosné střele Dixona. V 83. minutě však přišlo nečekané vyrovnání, Conway nacentroval do pokutového území, kde nejvýše vystoupal Shala a hlavou srovnal na 1:1. V nastavení mohl otočit stav Goodwillie, Černý ale dobře zasáhl a svému týmu zajistil alespoň bod.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Heart of Midlothian 0:0

26.02.2011 13:00

Góly: -

Aberdeen dokázal potvrdit dobrou formu z posledních kol a jeho naděje na umístění v nejlepší šestce stále žije. Domácí totiž s favorizovanými Hearts uhráli bezbrankovou remízu a mají na kontě jedenatřicet bodů, šest kol před koncem ještě pohodlně mohou dohnat ztrátu na největší konkurenty. Naopak pro Srdce je to v boji o titul ztráta. Na vedoucí Celtic ztrácejí devět bodů, na Rangers jeden, ovšem ti mají hned tři duely k dobru.

I tak musí být hosté s prozatímním průběhem sezóny spokojeni, posbírali úctyhodných pětapadesát bodů a jejich bilance se ještě může rozrůst. Nyní ale nedokázali vyzrát na kompaktní obranu Dons a po dlouhé době nedokázali porazit papírově slabšího protivníka. Aberdeen dokázal získat ze tří posledních duelů sedm bodů a co je ještě lepší, ani jednou neinkasoval. K tomu domácí přeci jen byli lepší a mohli vyhrát, jenže se neprosadili v koncovce.

Aberdeen měl v průběhu mnohem vážnější akce a za hosty řádil pouze Rudolf Skácel, který občas ohrozil jinak nezaměstnaného gólmana Jamieho Langfielda. Na opačné straně se gólman Kello musel ohánět o sto procent více. Brilantně zlikvidoval střelu Sone Aluka, následně pil krev také Rory McArdlemu a Chrisi Maguireovi, které vychytal ve stoprocentních příležitostech. Hearts hrozili jen krátce po pauze.

Do skvělé příležitosti se probojoval právě Skácel, ovšem Jamie Langfiled dokázal se svými rukavicemi zázračné věci a českého krajánka nadvakrát vychytal. S přibývajícím časem šancí Dons neubývalo. Do skvělé možnosti se v závěrečné čtvrthodině propracoval Ryan Jack, avšak se svou střelou neuspěl, následně Kello vychytal střídajícího kanonýra Nicka Blackmana a hlavně hostujícímu gólmanovi mohou jeho spoluhráči děkovat za bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC27204359:1764
2.Rangers FC25192457:2359
3.Heart of Midlothian27174641:2255
4.Kilmarnock FC271161040:3339
5.Motherwell FC281141331:3537
6.Inverness Caledonian27891036:3533
7.Dundee United24710728:3131
8.Aberdeen FC27931530:4430
9.St. Johnstone FC26861217:3330
10.Hibernian FC27841528:4328
11.St. Mirren FC27571522:4422
12.Hamilton Academical26291515:4415

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kello

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen

I když škoda, určitě se z toho dalo vytěžit víc! Hlavně že je pryč boj o záchranu, na šestku už jenom 3 body! STAND FREE!

Reagovat
smazaný uživatel

A teď Rangers všechno vyhrát a je titul.

Reagovat
smazaný uživatel

hehe, Celtic hezky dostal

Reagovat
smazaný uživatel

Well dobře, připomíná mi to http://www.youtube.com/watch?v=F-kNWP4P9wg&feature=related

Glasgow Celtic peadophiles oh oh oh oh oh

Reagovat
smazaný uživatel

22.maj 2005 Helicopter Sunday

Celtic potreboval na titul bod, cely zapas viedol 1-0 ale pred koncom Scott McDonald (neskor hrac Celticu) vyrovnal aby v nadstavenom case rozhodol o vitazstve Motherwellu 2-1.

Islo o posledny a rozhodujuci zapas sezony, trofej bola pripravena na Fir Parku aby ju vzapati posadili do helikoptery ktora ju letela odovzdat do Edinburghu hracom - Rangers.

Bol to nezabudnutelny den aky sa uz zrejme nikdy opakovat nebude...

Spominame radi

Reagovat
smazaný uživatel

Aliku, mel Forster nejaky podil na golech? Jak celkove chyta? Ja videl jen dve derby, ale zajimalo by me, jak se mu vede celkove

Reagovat
smazaný uživatel

sorac ze odpovedam az teraz ale bol som mimo.

v Motherwelli ani na jednom, prvy mu zavaril Mulgrew a Sutton ho potom obisiel a do prazdnej skoroval a pri druhom ho poslal z penalty na opacnu stranu.

celkovo je Forster velkou oporou, klobuk dole z 3.ligy do SPL pritom zo zaciatku sezony bola novozlozena obrana Celticu poriadne derava a on bol jediny co to tam hasil.

nema vyznam okolo toho nejak diskutovat, v klube patri k absolutne najlepsim, mozes sa tesit na jeho navrat na St James

zatial sleduj jeho formu aj na:

http://www.premierleague.cz/web/cz/aktuality/archiv/index.php?kategorieId=15&btnShow=Odeslat

Reagovat
smazaný uživatel

Mulgrew... On nikdy dozadu nějaký super nebyl, nejlepší by bylo, kdyby zůstal u Dons

Reagovat
Robbie

aby schnili Celtic my jediný pojebali tiket

Reagovat
Ferguson6

Takže zase o bod vedieme Ale výhra Motherwellu ma neprekvapila...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele