Skotská Premier League souhrn - 15. kolo

01.12.2007, 16:16, aktualizováno 02.12.2007, 17:08
Komentáře a souhrny
V poslední minutě ztratil Celtic vítězství na hřišti Hearts. Zaváhání úhlavního rivala využili Rangers, kteří se díky domácí výhře nad Kilmarnockem vedoucímu Celtiku přiblížili v tabulce na rozdíl jediného bodu.

Heart of Midlothian - Celtic FC 1:1

01.12.2007 13:30

Góly: 90. Andrius Velička (pen.) - 73. Scott McDonald

Dosavadní lídr tabulky Celtic Glasgow zaváhal na půdě Hearts of Midlothian. Na Tynecastle Stadium uhráli The Bhoys pouze remízu 1:1. Na branku Scotta McDonalda ze sedmdesáté minuty odpověděl v poslední minutě zápasu z pokutového kopu Andrius Velicka.

Hearts začali velice aktivně a do šance se po spolupráci Laryea Kingstona a Andrew Drivera dostal Andrius Ksanavicius, jeho střela šla však vedle. Poté odpověděl Celtic. Jarošíkova dalekonosná střela z 25 metrů skončila naštěstí pro domácí tým nad břevnem. Výkony na obou stranách nebyly nijak oslnivé. Nicméně fanoušky Hearts nadchl přímý kop Drivera z pětadvaceti metrů, který ale gólem neskončil. V sedmdesáté třetí minutě ukončil čekání na gól kiks domácího gólmana Anthonyho Bassa. Přímý kop Paula Hartleyho z 25 metrů měl být pro Bassa snadnou záležitostí, ale míč mu ve vzduchu vypadl z rukavic přímo k Scottu McDonaldovi, který se z devíti metrů už nemýlil.

Brankář domácího týmu se pak ale zaskvěl skvělým zákrokem proti střele McGeadyho. Každopádně Celtic vítězství neudržel. V nastaveném čase se po faulu Garyho Caldwella na Ibrahima Talla pískala penalta, s kterou si poradil Andrius Velicka.

Edinburghský tým si tak připsal důležitou remízu, ale v tabulce se vzhůru neposune. Celtic i přes zaváhání zůstává v čele Scottish Premier League.

Více informací k zápasu

Dundee United - Inverness CT 0:1

01.12.2007 16:00

Góly: 20. Ian Black

Inverness v patnáctém kole skotské nejvyšší soutěže přerušilo šňůru Dundee, která čítala pět vítězných utkání na domácím hřišti v řadě za sebou. Hosté si z Tannadice Parku odvezli těsné vítězství 1:0.

Jediný gól zápasu padl ve dvacáté minutě. Ian Black si všiml vyběhnutého brankáře Dundee a tak vyslal z pětadvaceti metrů střelu, která přeletěla Grzegorze Szamotulskiho a zapadla přesně do brány. Tato Blackova trefa byla teprve druhou inkasovanou brankou Dundee na domácím stadionu v této sezoně.

Dundee si v první půli nevytvořilo žádnou pořádnou šanci. Až na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky se z pětadvaceti metrů opřel do míče domácí hráč Jordan Robertson. Jeho pokus šel bohužel pro United těsně vedle. Poté mizérii Dundee komentoval nepodařenou hlavičkou z pouhých šesti metrů Kenneth. Dundee stále pokračovalo v náporu, ale nic z toho nevytěžilo. Místo toho mohl na druhé straně zvýšit vedení Inverness John Rankin, ten ale na brankáře Dundee nevyzrál. V závěrečné čtvrthodině měli domácí opět velký tlak, ale vyrovnávací branku se jim vstřelit nepodařilo a tak ze zápasu odešli s porážkou 0:1.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Gretna FC 3:0

01.12.2007 16:00

Góly: 44. David Clarkson, 61. Chris Porter, 74. David Clarkson

Motherwell si připsal zasloužené vítězství 3:0 nad soupeři z Gretny. Dvěma brankami pomohl k dobrému výsledku svého týmu David Clarkson, jeden gól přidal Chris Porter. Motherwell si připsal všechny body a dál bojuje o přední místa tabulky, Gretna je stále beznadějně poslední.

Lepší vstup do zápasu měli přitom hosté, Yantornovu střelu ale lapil gólman Smith. Domácí okamžitě odpověděli střelou McCormacka, Fleming ale míč vyrazil na roh. Motherwell dál útočil, McGarryho střela ani Craiganova hlavička ale gólem neskončily. Chvíli před přestávkou měl velkou šanci Porter, jeho hlavičku ale vyrazil Fleming a před Clarksonem uklidil míč do bezpečí Gavin Skelton. Dvě minuty před koncem prvního poločasu se fanoušci konečně dočkali gólu. Po spolupráci Patersona a Portera se k míči dostal Clarkson a zblízka poprvé překonal Fleminga. Motherwell tak šel do šaten s jednogólovým vedením.

Chvíli po přestávce měl šanci vyrovnat Yantorno, míč ale do brány nedostal, naopak po hodině hry přišel druhý gól domácích. McCormack zahrával roh, míč doletěl ke vzdálenější tyči, Craigan ho posunul zpět kde už byl Porter a ten přesnou ranou do pravého horního rohu přidal druhý gól Motherwellu. Ihned po obdržené brance byl střídán Makinwa, místo něj naskočil do zápasu McLaren. Yantorno o chvíli později zahrával volný kop, ale míč mířil mimo bránu. Vzápětí přišel třetí gól domácích. Fitzpatrick přihrál MCormackovi, který poslal míč Clarksonovi a ten přesným zakončením nedal Flemingovi šanci. O čtyři minuty později si mohl Clarkson připsat hattrick, střílel ale těsně vedle.

Motherwell si tak zaslouženě připsal vítězství, Gretna bude mít ještě hodně práce aby ji nepostihl sestup.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Kilmarnock FC 2:0

01.12.2007 16:00

Góly: 4. Jean-Claude Darcheville, 55. Steven Whittaker

Glasgow Rangers si v dnešním utkání došli k vítězství 2:0 nad soupeřem z Kilmarnocku a dál se ženou za prvním místem Celticu. V prvním poločase zajistil svému týmu vedení Darcheville, v druhé půli pak pečetil vítězství Rangers Whittaker.

V sestavě domácích se od začátku objevili dva bývalí útočníci Kilmarnocku Kris Boyd a Steven Naismith, kteří nahradili Hemdaniho a Beasleyho. Na postu levého obránce vyběhl do zápasu Whittaker místo Papace. Nejaktivnějším hráčem byl zpočátku zápasu Darcheville, útočník Rangers. Hned první šance tohoto hráče mohla skončit gólem, Murray ale stačil míč dostat do bezpečí. O chvíli později po rohovém kopu Fergusona, střílel těsně nad bránu Lee McCulloch. Vedoucí gól Rangers zařídil dobře hrající Darcheville. Po dlouhém výkopu gólmana Rangers McGregora posunul Boyd míč Darchevillovi a francouzský útočník se v zakončení nemýlil. Další šance Boyda a Naismithe skončili jen vedle brány gólmana Combeho.

Velkou smůlu na zranění měli Rangers i v tomto zápase. Autor gólu Darcheville odkulhal se zraněnou patou do kabin, místo něj naskočil do zápasu Charlie Adam. Manažer Rangers Walter Smith má tak další starost se zraněným hráčem. Na marodce už jsou Nacho Novo a DaMarcus Beasley, nyní se k nim připojil další ofenzivní tahoun. Poslední velkou šanci prvního poločasu měl znovu hráč domácích. Kris Boyd ale druhý gól Rangers nepřidal.

Rangers vkročili do druhé půle znovu velmi aktivně a v 55. minutě padl druhý gól zápasu. Od Naismithe se míč dostal k levému obránci Rangers Whittakerovi, který střelou do horního rohu brány nedal Combemu žádnou šanci. Domácí se dál tlačili do šancí, Naismith ale přízemní střelou mířil vedle. Zvýšit vedení mohl o chvíli později Boyd, čárový rozhodčí ale ukázal ofsajd. V další šanci se ocitl Naismith, v pokutovém území ho následně fauloval Murray, rozhodčí ale na pokutový kop neukázal. Fanoušci Rangers byli vzteky bez sebe, když ten samý hráč znovu fauloval, tentokrát to odnesl Adam. Rozhodčí ale námitky hráčů Rangers ignoroval. Rangers si i tak pohodlně došli pro jasné vítězství 2:0 a dál tak můžou útočit na vedoucí Celtic.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Falkirk FC 1:5

01.12.2007 16:00

Góly: 50. Billy Mehmet - 5. Pedro Moutinho, 14. Steven Thomson, 41. Pedro Moutinho, 82. Graham Barrett, 85. Carl Finnigan

Falkirk ukončil své dlouhé čekání na druhé venkovní vítězství v této sezoně. Na pudě St. Mirrenu zvítězil přesvědčivě 5:1. Největší zásluhu na takto vysokém vítězství měl hráč hostí Pedro Moutinho, který se do domácí branky trefil dvakrát.

První dva góly padly už v prvních patnácti minutách zápasu. Jako první se trefil v páté minutě již zmiňovaný Moutinho. Portugalský hráč vtrhl do vápna a z hranice penalty nedal brankářovi Chrisu Smithovi šanci. O devět minut později se prosadil Steve Thomson, který vystřelil z hranice vápna a zdvojnásobil vedení Falkirku. A kdyby se povedlo lépe zakončit Craigu Higdonovi, mohli hosté vést po úvodní čtvrthodině už 3:0. Nicméně, Falkirk se kýženého třetího gólu dočkal ještě před přestávkou. Ve 41. minutě trefil Pedro Moutinho z hafl-voleje horní roh branky a fanoušci hostujícího týmu mohli jásat potřetí.

St. Mirren vykřesal jiskřičku naděje pět minut po přestávce. Centr Birchalla našel Mehmeta a ten střelou k tyči snížil na 3:1. Na začátku poslední desetiminutovky však Graham Barrett po centru Moutinha pokořil domácí defenzivu počtvrté. A domácí fanoušci už věděli, že na toto odpoledne nebudou vzpomínat v dobrém. Ale to ještě nebylo vše. Definitivní tečku za zápasem udělal Carl Finnigan, který svým gólem upravil na konečných 5:1.

Falkirk tímto vítězstvím předskočil v tabulce svého dnešního soupeře a nyní se nachází na desáté pozici.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hibernian FC 3:1

02.12.2007 15:00

Góly: 33. Lee Miller, 47. Chris Clark, 86. Derek Young - 24. Steven Fletcher

I když Aberdeen od 24. minuty prohrával, nevzdal se a zápas otočil na svou stranu. Do vedení dostal Hibernian Steven Fletcher, o chvíli později ale vyrovnal Lee Miller a dva góly v druhém poločase rozhodly o jasném vítězství domácích 3:1.

V sestavě Aberdeenu chyběli zranění Jackie McNamara, Jamie Smith, Zander Diamond a trenér do základní sestavy překvapivě nepostavil ani kapitána Scotta Severina, na jehož místo zařadil Karima Touzaniho. Aberdeen přesto začal velmi dobře a Nicholson pořádně protáhl gólmana Ma-Kalambaye. O pár minut později se Nicholson dostal do další příležitosti, mířil ale nad bránu. Hosté se také začali dostávat do šancí. Zemmama prošel přes několik hráčů, poslal dobrou přihrávku Fletcherovi a ten prostřelil Langfielda. Domácí ale dokázali na gól odpovědět. Ve 33. minutě Chris Clark nacentroval z levé strany do pokutového území a Lee Miller přesnou hlavičkou vyrovnal na 1:1. Aberdeen se tímto gólem zvedl, po přihrávce Younga měl obrovskou příležitost dostat svůj tým do vedení Maguire, svou šanci ale zahodil nepovedenou střelou vysoko nad bránu.

Ihned po přestávce se Aberdeen dostal do vedení. Volný kop Nicholsona srazil povedenou tečí do brány Clark a Aberdeen už své vedení nepustil. Domácí pokračovali v útočné hře, Maguire ale Ma-Kalambaye nedokázal prostřelit. Aktivní Maguire v další šanci chytrou přihrávkou vyzval ke skórování Millera, ten ale míč nedoběhl. O chvíli později skvělým zákrokem vytěsnil Clarkovu střelu Ma-Kalambay a držel naděje Hibs na vyrovnání. Aberdeen si chtěl vedení udržet a nejen že se mu to povedlo, Young stačil dokonce ještě jeden gól přidat. Po volném kopu Nicholsona se k míči dostal právě Young a přesným zakončením pečetil vítězství domácích na 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Celtic FC14102238:1232
2.Rangers FC14101335:1231
3.Hibernian Edinburgh1575324:1826
4.Dundee United1582521:1526
5.Motherwell FC1582519:1526
6.Aberdeen FC1563622:2321
7.Hearts of Midlothian1555525:2520
8.Kilmarnock FC1544715:2116
9.Inverness Caledonian Thistle1551917:2816
10.Falkirk FC1443723:2915
11.St. Mirren FC144289:2514
12.Gretna FC15121210:355

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic Glasgow a Glasgow Rangers nehrajou Skotskou Premier League, tak proč je tam ten amatér, který psal ten článek pořád cpe?

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

jinak by si tady celý autorský tým měl společně sednout a zjistit si jak se OPRAVDU nazývají fotbalové kluby z města Glasgow.....protože glagowské kluby, které se vyskytují v jejich článcích a následně v tabulkách právně neexistují.....a pokud náhodou ano, tak ale hrajou nějaký městský přebor......

Reagovat
Shevchenko

No ty seš neuvěřitelný debil

Reagovat
smazaný uživatel

a můžeš mi říci důvody? To že chci aby se klub, který mám rád, nazýval tak jak se skutečně jmenuje a nepoužívaly se nějaké jeho neexistující patvary?....navíc toto je fotbalová stránka s nějakou odbornou úrovní, takže tady kluby jako Everton Liverpool, West Ham United Lodnýn snad nemají co dělat......takže o tom debilovi bych to mohl spíše obrátit...

Reagovat
Shevchenko

Nikde na světě neuvidíš napsané: dnes AC Sparta Praha prohrála, meleš o hovnech, debile.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

hm, co chtít od poblázněného fanouška Chelsea Londýn a Sparty TOYTA AXA Praha....ta kombinace je už sama o sobě něco jako diagnóza.....o čemž nás tady také neustále přesvědčuješ...hlavní tvůj znak - nikdy nepoužívat argumenty....chudáku

Reagovat
Shevchenko

No vidím že nejenom mě, ale všem tady si za debila 1. Nefandím Cheslea ani Spartě, ale Milánu a Baníku, 2. Pořád jsem nějak nepochopil proč ti tolik vadí výraz Celtic Glasgow. To tu jako všichni jenom že ty řekneš musí psát výraz Celtic Glasgow FC (myslím) ?? A taky nechápu proč tu sereš argumenty typu Everton Liverpool nebo West Ham United Londýn když víš, že to tu nikdy nikdo nenapsal!

Reagovat
smazaný uživatel

kdybys nejprve uvažoval a zjistil si FAKTA a AŽ pak psal, udělal bys chlapečku daleko lépe. Zjisti si jak se SKUTEČNĚ jmenujou glasgowské kluby a pak napiš další příspěvek, ve kterém se mně možná i omluvíš za svou mladickou nerozvážnost a argumentační hloupost...pak možná pochopíš i ten "můj" West Ham United Londýn..za označení Glasgow Rangers FC by tě totiž skutečný fan Rangers nakopal do prdele...

jo, zamysli se nad tímto moudrem : "myslet neznamená vědět", na tebe to přesně sedí....

Reagovat
Shevchenko

NO A CO ŽE JSEM TO NEVĚDĚL? No a co? mě je ten tvůj Rangers FC u prdele! V životě jsem neviděl napsané: dnes hraje Celtic FC proti Rangers FC, protože každý ví, že jsou to kluby Celtic Glasgow a Glasgow Rangers. Ale už tu raději končím bo ty si největší omezenec, se kterým sem se tady kdy setkal.

Reagovat
smazaný uživatel

teď ses chlapečku projevil jako totální výmázlo.....je mi jedno, že jsi to nevěděl, ale není mi jedno, že se chováš jako totální trotl - bez hlubších znalostí máš ve všem naprosto jasno, nejsi ani schopen si zjistit fakta a furt si meleš to svoje - založené jen na tvých dojmech......podívej se třeba na anglické fotbalové servery, NIKDE tam nenajdeš Glasgow Rangers, protože za takové označení by je tam sežrali......a to že chci aby se můj oblíbený klub nenazýval nějakým patvarem, opravdu neznamená že jsem debil.....ale chápu, že toto vysvětlit nějakému jednoduchému pubescentovi je asi nad mé síly....

Reagovat
smazaný uživatel

Proc tu delas z komara velblouda? Cela tahle hadka je naprosta volovina, asi se moc nudite panove...jestli ti to bruce tak vadi, tak napsi oficialni stiznost na tvurce webu nebo tak neco, ale nerozpoutavej tu nakou naprosto debilni hadku...Myslim, ze zadnymu fanouskovi (az na tebe) nevadi ty "amaterske" nebo "pravne nepresne" nazvy, dulezity je prece vedet o co jde, a kdyz se na fotbalovym serveru napise Celtic Glasgow, tak je mi asi jasny, ze nejde o sachovy krouzek .....Btw. nemyslim, ze by mel nekdo psani clanku zde jako praci na plny uvazek, tudiz je to opravdu jen amatersky web, doufam tedy, ze mu odpustis, ale samozrejme pokud te to tak urazi, nikdo te nenuti, abys tyto stranky navstevoval ....A pokud opravdu chces tento web navstevovat a zaroven necist tak strasne omyly, tak ti doporucuji nabidnout se jako pisatel clanku o skotske lize, my ti to pak tady moc radi zdrbnem....premyslej prosim trochu....

Reagovat
smazaný uživatel

Bruce, ty jsi fakt totální výmaz, vztekat se kvůli tomu, jestli se tým píše Celtic FC nebo Celtic Glasgow. Radši by ses měl starat o "svůj" Tottenham, zase jim včera nějak došel dech

Reagovat
Kily

ano, máš pravdu, jsou to Celtic FC a Rangers FC, ale proč to nenapíšeš slušně, začneš si tady vyskakovat, navážet se do ostatních a začít si hrát na boha. Někdo píše Celtic Glasgow a Glasgow Rangers, někdo zase k představení dalšího soupeře, že v jeho městě byla v roce 1820 zřízena kanalizace. Jestli se ti to nelíbí, tak ny tyhle stránky prostě nechoď a hotovo, myslím si, že spoustě lidí tady chybět nebudeš

mimochodem koukej: http://www.efotbal.cz/index.php?page=clanek&clanek=27513

tam je to taky, tak běž na chvíli otravovat k nim a seřvi efotbal

Reagovat
smazaný uživatel

jsem tady proto, abych kultivoval místní fotbalové ametéry a abych dával věci do správných souvislostí....problém s tím má jen nablblá pubescentní omladina....

jestli sis nevšiml, tak jsem pouze taktně upozornil na chybu....a místní blbové, bez toho aby si zjistili fakta mně hned označili za debila....

Reagovat
Shevchenko

Amatéři? A ty si co?

Reagovat
smazaný uživatel

hm ..tys to tady dneska fakt vyhrál ..si asi starý ostřílený kmet co?

Reagovat
smazaný uživatel

Eurofotbal už je celkem profesionální server a pokud bude každý přispivatel, který dá najevo nesouhlas v článku posílán do prdele, podle mě to nebude to pravé ořechové.

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, ale příště bys to mohl napsat trošku slušnější formou.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že má forma byla v pořádku....to jen pár místních zabedněnců co neumí počítat do 5 tuto informaci nepobralo - za to já ale opravdu nemůžu...:-)

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, no, na oficiálních stránkách skotské ligy je zase psáno jen Celtic a Rangers ... podle toho, cos psal, tak tam chybí FC, žádný Celtic a Rangers právně neexistuje, tak si nejdřív stěžuj těm amatérům, co dělají skotskou ligu... hned potom jdi na oficiály Rangers FC, kde také chybí to FC ... jak se pak normální člověk má dozvědět, že nejde třeba o glasgowský proslulý kroužek šachů?

a nebo se jednoduše upokoj s tím, že takhle každý jasně ví, o jaký tým jde, napiš normálně, že se ty týmy správně píší trochu jinak a v příštím souhrnu buď šťastný, že se tvá námitka projevila ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers a Celtic jsou běžně používané názvy....na rozdíl od naprosté příšernosti jako je Glasgow Rangers či Celtic Glasgow....což je jen taková zhovadilá specialita českých novinářů.....

je opravdu zarážející, že když chci aby se něco tak zásadního jako název klubu psalo tak jak se má správně psát se u pár místních jednoduchších userů obrací proti mně... ....neuvěřitelné

Reagovat
smazaný uživatel

neobracelo by se, kdybys na to upozornil normálním způsobem ... navíc, to že se ve světě píše Celtic neznamená, že jednodušší češi to musí kopírovat ... Celtic Glasgow navíc vůbec nic nekomolí, každému je jasné o koho jde, horší by to bylo se Celtic Edinburgh ... jestli ti to tak příšerně vadí, že na to musíš upozorňovat tak, jak si to udělal, tak si čti třeba BBC a české "amatérské" portály vůbec nečti ... ale stejně nechápu, proč by český žurnál měl psát Celtic místo Celtic Glasgow z toho důvodu, že je to tak např. na BBC...

Reagovat
smazaný uživatel

Díky kiksu brankáře jsou dva body fuč. Jen aby Celticu nechyběly.

Reagovat
smazaný uživatel

a já naopak doufám, že ty ztracené body budou Celticu chybět....

Reagovat
smazaný uživatel

Kiks snad udělal brankář Hearts ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts jsou jako klub jeden velký KIKS...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele