Skotská Premier League - souhrn 15. kola

27.11.2010, 18:02
Komentáře a souhrny
Celtic znovu ztratil body, tentokrát jen remizoval s Invernessem. Kilmarnock porazil Aberdeen, v utkáních Hamiltonu se St. Mirren a Hibernians proti St. Johnstone branka nepadla. Zítra mohou Rangers navýšit náskok v čele ligy na pět bodů.

Kilmarnock FC - Aberdeen FC 2:0

27.11.2010 16:00

Góly: 17. Conor Sammon, 51. Jamie Hamill (pen.)

Fotbalisté Aberdeenu nedokázali rozšířit svou bodovou sbírku ani na půdě Kilmarnocku a pošesté v řadě za sebou prohráli. Tentokráte domácí tým z Rugby Parku dominoval a dostal se na hranici dvaceti bodů, v tabulce SPL mu prozatím patří šesté místo a bojům o záchranu se zatím velmi úspěšný vyhýbá. Naopak Dons doposud posbírali jen deset bodů a v tuto chvíli se nacházejí na předposlední pozici pouze o skóre před Hamiltonem.

Jejich výkon v Rugby Parku opět nijak přesvědčivý nebyl. Hrálo se sice velmi čistě a hosté tak nedohrávali jako v minulém kole skoro celou druhou půli v početní nevýhodě, ovšem tentokráte dvakrát velmi rychle inkasovali a povzbuzený protivník jim už nedovolil ani snížit. Nejprve šli domácí do vedení po čtvrthodině hry, následně pět minut po pauze pečetil výhru Jamie Hamill z pokutového kopu.

Nicméně právě nařízenou penaltu nemohli hosté hodně dlouho vydýchat, podle jejich reakce jí rozhodčí v žádném případě neměl nařídit. Po ospalé čtvrthodině se v modrobílém dresu probudil tradiční střelec. Conor Sammon vsítil již svou čtrnáctou trefu v sezóně, v lize se jednalo o jeho jedenáctý gól a v tabulce střelců mu proto patří dělené druhé místo za suverénním Kennym Millerem z Rangers. Ten jich totiž má hned osmnáct.

Po přímém volném kopu Alexeie Eremenka dokázal gólman Dons Jamie Langfield vyrazit pouze před sebe a pohotový Sammon neměl se zakončením sebevětší problémy. Při druhém gólovém okamžiku nasadil sudí přísnější metr a po necelých pěti minutách hry ve druhé půli pískl do píšťalky po nepatrném kontaktu Langfielda s unikajícím Eremenkem. K páté penaltě Killie v této sezóně se postavil Hamill a byl bezchybný - 2:0.

Eremenko zlobil obranu Aberdeenu i nadále. V samém závěru mohl přidat svou druhou trefu v zápase Sammon, jenže po přesné přihrávce Hamilla branku netrefil. Aberdeen se pokusí v příštím kole napravit tristní bilanci doma se Celticem, ovšem při jeho současné formě mu budou věřit asi jen ti největší blázni. Naopak Kilmarnock bude chtít potvrdit současné postavení ve Fir Parku proti Motherwellu, kde ho ale na druhou stranu čekají nejspíš též krušné časy.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - St. Mirren FC 0:0

27.11.2010 16:00

Góly: -

Hamilton ani v utkání proti St. Mirrenu nepoznal chuť výhry na domácím hřišti a v tabulce je tak stále poslední. Ve vyrovnaném zápase gól nepadl ani na jedné straně a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Grant Gillespie, jedna ze změn v základní sestavě Hamiltonu, se dostával do zajímavé příležitosti, ale zasáhnout stačil Potter. Bratři Paixaovi poté vypracovali šanci pro McDonalda, který pouze mířil nad bránu, a na druhé straně nedosáhl Wardlaw na centr van Zantena. Imrieho volný kop dostal Flavio Paixao, ale bránu netrefil. Krátce před koncem první půle měli dvě příležitosti také hosté, ale Thomson se neprosadil a McGowanův volný kop proletěl těsně vedle brány.

Hned po startu druhé půle našel Casalinuovo volného Flavia Paixaa, ten však bránu nenašel a po centru Imrieho mířil pouze nad Marco Paixao. Saints se v 71. minutě dostali do vedení po vlastním gólu Mensinga, rozhodčí však branku neuznal kvůli ofsajdu Wardlawa. Zvítězit naopak mohl Hamilton, gólovou střelu Goodwina však famózně vyrazil Samson a do konce nepříliš záživného utkání už zajímavější příležitost k vidění nebyla.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Johnstone FC 0:0

27.11.2010 16:00

Góly: -

V nezáživném utkání mezi Hibernianem a St. Johnstonem se diváci gólu nedočkali, ačkoliv k tomu měly obě strany pár příležitostí. Oba kluby tak v tabulce zůstávají na svých příčkách, jen si připsaly další bod.

Domácí Hibs do utkání vstoupili aktivněji, Rankinův pokus však lapil Enckelman, který si poradil i s centrem de Graafa. Zbytek prvního poločasu však ovládla naprostá fotbalová nuda, za zmínku snad stojí jen dalekonosná střela de Graafa, kterou však gólman Enckelman v pohodě vyrazil. Ve druhé půli už byli konečně vidět i hosté a po centru Taylora se do dobré příležitosti dostal Samuel. Místo hlavičky se ale rozhodl zpracovat a Brown míč chytil.

Hosté se snažili využít nejistého výkonu Hibernianu, ale Millar se v zakončení neprosadil a po volném kopu Graingera hlavičkoval Parkin nad bránu. Manažer Hibernianu se snažil zareagovat na průběh hry a na hřiště poslal Wotherspoona a Stephense. Převahu však měli i nadále hosté a nebezpečnou střelu těsně kolem brány vyslal Jackson, který nahradil Samuela. Ke konci zápasu se konečně začali prosazovat i domácí, ale centr Groundse chytil Enckelman a na druhé straně už jen trefil postranní síť Parkin.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Inverness CT 2:2

27.11.2010 16:00

Góly: 38. Sung-yueng Ki, 65. Paddy McCourt - 70. Richie Foran, 83. Grant Munro

Celticu se pomalu a jistě začíná rozplývat sen o snadně získané mistrovské trofeji a naopak si bude muset dávat pozor před dotírajícími vlčáky zezadu, díky posledním ztrátám se totiž náskok vytvořený z úvodu sezóny začíná pomalu vytrácet. Nyní Zelenobílí nedokázali v domácím prostředí zdolat nováčka Inverness. Hosté potvrdili, že jsou prozatím největším překvapením letošní sezóny a po Rangers oloupili i druhý slavný glasgowský celek.

Hosté letos brali bod i na půdě Rangers a jako jediní získali alespoň jeden bod proti oběma glasgowským rivalům. Inverness se v tuto chvíli nachází na čtvrtém místě se ziskem pětadvaceti bodů. Na důležitý bod proti velkému favoritovi se nadřel pekelně. Ještě dvacet minut před koncem totiž hosté prohrávali 0:2, pak však zasadili díky neskutečné bojovnosti a odhodlání dva smrtící údery a Celtic již odpovědět nedokázal.

V prvním poločase dominovali na trávníku domácí a rozhodně si zasloužili jít do vedení. Hned v 5. minutě se ocitl v šanci Daryl Murphy po přihrávce Shauna Maloneyho, gólman Ryan Esson ale šel včas k zemi. O pět minut později musel právě Maloney vystřídat kvůli zranění, nahradil ho pozdější střelec druhé trefy Celticu Paddy McCourt. Následně se dvakrát do slibné možnosti dostal na druhé straně Rooney, avšak z branky se radovali domácí.

V 38. minutě totiž po centru McCourta nasměroval balón přímo k bližší tyči Ki Sung-Yeung a Esson byl tentokráte bezmocný. Po pauze příliš možností k vidění nebylo, oba výběry hrály vyrovnanou partii. Avšak v 65. minutě se rozběhl k úžasnému sólu asi z pětadvaceti metrů McCourt a obelstil gólmana Essona, podél jeho těla zvýšil na 2:0. Logicky se zdálo být rozhodnuto.

Jenže, kdo zná Caledonian, tak musel vědět, že možné je ještě všechno. Pět minut po trefě McCourta totiž ve vápně přešel Richie Foran přes Thomase Rogneho a vykřesal naději. Sedm minut před koncem normální hrací doby navíc po rohovém kopu Rosse Tokelyho vypálil krásně do horní poloviny branky Grant Munro a propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:2. Celticu už nezbyl na další akce čas, ani fyzické síly, stav se proto již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC14121134:1537
2.Celtic FC15112235:1235
3.Heart of Midlothian1482422:1326
4.Inverness Caledonian1574426:1825
5.Motherwell FC1472522:1623
6.Kilmarnock FC1562724:1820
7.Dundee United1454515:2019
8.Hibernian FC1543817:2515
9.St. Johnstone FC1543810:2215
10.St. Mirren FC1534814:2613
11.Aberdeen FC15311115:3110
12.Hamilton Academical1524911:2910
Zbývající zápasy
28.11. 13:00Dundee United - Rangers FC
28.11. 15:15Motherwell FC - Heart of Midlothian

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
zelda

a je to v p*deli, Celtic jasna tutovka a oni to prohrajou !

Reagovat
zelda

*remizujou

Reagovat
smazaný uživatel

Tak uz sa vymeni aj sudi a Celtic stale nie je schopny vyhrat zapas

Tak v com to teda bude pani?

Asi v deravej defenzive ktora miestami nevie co robit. Je paradoxne ze si napriek tomu stale drzi primat najlepsej obrany v lige (statisticky).

Paddy McCourt zaznamenal 600. domaci gol Celticu v SPL (od roku 1998) a stal naozaj za to.

Presiel cez 3 obrancov a polahky prekonal brankara hosti.

To vsak bolo jedine pozitivum z pohladu domacich v dnesnom zapase na Celtic Parku.

Celtic stratil sancu prenocovat na 1.mieste tabulky a tak sa Rangers moze zajtra dostat do vazneho trhaku - 5 bodov.

Zapas na Tannadice je ale otazny, v Skotsku veselo snezi a tak o osude zapasu Dundee Utd v Rangers rozhodne az ranna inspekcia stavu ihriska (o 9:00 hod).

Kilmarnock potvrdil svoju formu zatial co Aberdeen ide nadalej ku dnu tabulky.

Kedy najvyssi cinovnici klubu najdu odvahu odvolat svoju klubovu legendu McGheeho naozaj nevedno... Uz aj straky lietajuce na pobrezi nedaleko Pittodrie vedia ze s tymto panom na lavicke to dalej jednoducho nepojde.

Ostatne zapasy priniesli bezgolove remizy (vobec prve v sezone !) a hlavne Hamilton sa mohol odputat z posledneho miesta keby bratia Paixaovci nezahodili tutovky...

Zajtra nas cakaju slagre (ak nezasiahne pocasie) Dundee Utd v Rangers a Motherwell v Hearts.

Reagovat
smazaný uživatel

Z dnesneho dna je tiez potesujuce (ale ako pre koho ) ze "hostujuci" sudi dnes piskali bezchybne. Strajkokazy tak mozno pridu o pracu alebo pojdu rozhodovat na Maltu

pre vsetkych sudich co dnes SPL piskali.

Reagovat
smazaný uživatel

Apropo co keby ste este raz opravili ten clanok o Dallasovi.

On nevystupil z SPL ale z SFA !

SPL je Scottish Premier League a tam nema ziadnu funkciu, SFA je Scottish Football Association a tam bol az dodnes clenom exekutivy rozhodcov.

Reagovat
smazaný uživatel

ICT opet venku neporazeni

Reagovat
smazaný uživatel

prial som im to ale viac ma to tesi z pohladu Celticu

Konecne si pan kritik najvacsi Lennon uvedomi ze vysledky robia hraci a nie rozhodcovia.

Je vidiet ze ma s koucingom este pramalo skusenosti.

Jeho vecna saskarna a vystupovanie pocas zapasov je neadekvatne mena Celticu.

Ked porovnam spravanie Waltera Smitha s Lennonom tak mi ten maly zrzoun pride ako obycajny poulicny saso s vychodenou jednou ludovou.

Tak vam treba Hoops, tou remizou vas vytrestal boh. Futbalovy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mel Lennona jako hrace docela rad. Tehdy to byla pod O'Neillem sympaticka generace Celticu - Larsson, Sutton, Hartson, Lambert, Beattie, Thompson, Petrov, Bobo Balde, zacinajici Maloney... To urcite uznas i ty jako fanousek jejich rivala Dnes uz to nema kouzlo, po odchodu Nakamury a McGeadyho uz se mi tam nikdo moc nelibi, jen Ledleyho jsem si v Cardiffu oblibil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele