Skotská Premier League - souhrn 13. kola

11.11.2008, 22:56, aktualizováno 12.11.2008, 22:45
Komentáře a souhrny
Celtic porazil Kilmarnock a na čele tabulky má již čtyřbodový náskok, jelikož Rangers jenom remizovali v Motherwellu. Třetí po výhře nad Hibernian zůstává Dundee United, Heart of Midlothian porazil Hamilton a je na čtvrté příčce...

Aberdeen FC - St. Mirren FC 2:0

11.11.2008 20:45

Góly: 80. Andrew Considine, 89. Sone Aluko

Branky těsně před koncem utkání v podání Andrew Considina a Sone Aluka zajistily Aberdeenu vítězství 2:0 nad St.Mirren a poprvé v sezoně se tento klub propracoval mezi elitní šestku.

Začátek zápasu trochu narušila dopravní nehoda, která zároveň způsobila nemalé komplikace fanouškům mířícím na stadion, a tak utkání začalo s malým zpožděním. První příležitost si vypracovali hosté. Centr Murraye však prodloužil Billy Mehmet pouze do připravených rukavic brankáře Langfielda.

Domácí si první velkou příležitost vypracovali v 19. minutě. Brankář Howard podběhl rohový kop Mulgrewa, ale Severinovi ani Zanderu Diamondovi se prostřelit obrannou hráz zastupující už překonaného gólmana nepovedlo. St.Mirrenu bylo opět horko o deset minut později. Tentokrát se do role spasitele pasoval obránce Cuthbert, když skvělým zákrokem zamezil ve skórování Darrenu Mackiemu.

Několik minut poté se dokonce dožadovali hráči St.Mirrenu odpískání penalty, když se ve vápně ocitl na zemi po kontaktu s Fosterem Dorman, ale píšťalka sudího zůstala správně němá. Ke konci poločasu zahrozil ještě nebezpečným přímým kopem Lee Miller, ale výtečně zasáhl gólman Howard.

Po přestávce se obě strany dopředu příliš nehnaly a naopak jako by čekaly na soupeřovu chybu. Blíže ke vstřelení prvního gólu tak měli hosté. Hamilton našel pěkným pasem Mehmeta, ale irský reprezentant do dvaceti let byl na poslední chvíli zastaven skvělým obranným zákrokem v podání Diamonda.

Aberdeen se snažil oživit hru ofenzivními střídáními, čímž však zároveň otvíral svá zadní vrátka. Ještě jednou předvedli fotbalisté St.Mirrenu, jak se hraje má správně hrát na brejky. Na zrodu akce stál Dorman, který uvolnil po pravé straně nabíhajícího Considina, jenž vzápětí přesně odcentroval přímo na Mehmetovu hlavu, ale opět se vyznamenal pohotový Langfield.

Na první branku si tak museli diváci počkat až do 80. minuty. Přímý kop Mulgrewa sice ještě brankář Howard s námahou vytěsnil, míče se však zmocnil Kerr, který okamžitě předložil Considinimu a ten s bez větších problémů uklidil míč do hostující sítě. Definitivně rozhodnuto mohlo být pár vteřin poté, avšak pokud Maguire přesný nebyl. V samotném závěru St.Mirren vsadil vše na jednu kartu, což vedlo k otevření prostoru pro rychlé domácí útočníky a jeden takový výlet do soupeřovy obrany zakončil pěknou střelou do šibenice Aluko a stanovil konečný výsledek utkání na 2:0 pro Aberdeen.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Kilmarnock FC 3:0

12.11.2008 20:45

Góly: 18. Cillian Sheridan, 75. Cillian Sheridan, 84. Shunsuke Nakamura

Celtic opět ukázal, že je v současnosti nejlepším klubem ve Skotsku, když porazil Kilmarnock 3:0. O dvě branky domácích se postaral mladíček Cillian Sheridan, třetí zásah přidal Japonec Nakamura.

Manažer Celticu Gordon Strachan udělal oproti poslednímu ligovému utkání dvě změny, místo Barryho Robsona poslal na kraj zálohy uzdraveného Shunsuke Nakamuru a Paula Hartleyho nahradil ve středu hřiště Massimo Donati.

Už ve třetí minutě kopal domácí tým po faulu na McDonalda přímý kop, Nakamura ale brankáře Combeho nepřekonal. O šest minut později předvedli domácí nádhernou akci, po které ale Shaun Maloney pálil vedle. Na druhé straně neuspěl při hlavičkovém pokusu Simmonds.

V osmnácté minutě strhl Celtic vedení na svou stranu, když si po dlouhém pasu Browna vyměnili balon Scott McDonald s Cillianem Sheridanem a druhý jmenovaný střelou k tyči překonal hostujícího gólmana. Po půlhodině hry pálil těsně vedle z přímého kopu Maloney. Poté mířil vedle hostující Taouil.

Na začátku druhého dějství vyslal Caldwell na steč McDonalda, Australan ale na Combeho nevyzrál. K dalšímu střeleckému pokusu se propracoval Maloney, i tentokrát byl ale hostující brankář úspěšnější. Pak pálil Shunsuke Nakamura z přímého kopu nad.

Čtvrthodiny před koncem se síť Combeho brány rozvlnila podruhé. Po rohovém kopu Maloneyho nejdříve vychytal gólman Killie Donatiho, na dorážku Sheridana už byl ale krátký. Irský útočník tak zajistil dvěma brankami tři body pro tým Gordona Stratchana. Zkázu Kilmarnocku pak ještě dokončil Shunsuke Nakamura, který se prosadil šest minut před koncem po přihrávce Browna.

Celtic tímto vítězstvím odskočil na první příčce konkurenčním Rangers, kteří dnes s Motherwellem pouze remizovali.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Hamilton Academical 1:0

12.11.2008 20:45

Góly: 6. Christian Nadé

První gól francouzského forvarda Christiana Nadeho v sezóně rozhodl o výhře domácích Hearts nad Hamilton 1:0.

První velkou šanci zápasu měl po dvou minutách hry právě Nade, který ukázal, jak dobře si umí pokrýt míč, ale brankář Tomáš Černý mu jeho možnost překazil. Hosté poprvé vystrčili drápky o pár minut později, když si na roh Neila naskočil McLaughlin.

Bývalý útočník Sheffieldu United ukázal svojí sílu v 6. minutě. Wallace nacentroval, Aguiar prodloužil a úplně volný Nade nedal Černému nejmenší šanci reagovat - 1:0. Ve 27. minutě zahrávali Christoph Berra přímý kop, který proletěl celým vápnem až na zadní tyč, jenže tam překvapený Nade nedokázal míč usměrnit do branky.

Po půlhodině hry opadlo tempo zápasů a hosté se tlačila ve větším počtu do ofenzívy, po nepřesné odkopu Jonssona se míč dostal ke Grahamovi, ale jeho střela na bližší týč úspěch neslavila.

O pár minut později zachránil maďarského brankáře domácích odkopem jeho spoluhráč Zaliukas. Po střele McCarthy totiž Balogh vyrazil míč jen před sebe, kde už hosté nebezpečně číhali. Poločas tak vyzněl lépe pro domácí.

Začátek druhé půle vyšel opět lépe hostům, kteří byli aktivnější, více se nabízeli a domácí působili v obraně hodně velké potíže. Své příležitost však v krátkém sledu zahodili Offiong, Graham i Neil.

Hearts zaznamenali výraznější útok v druhém poločasu až kolem 65. minuty. Aguiarův centr našel úplně volného Nadeho, ale ten nezachoval chladnou hlavu a přestřelil. Poté převzali iniciativu opět hosté, výraznější šance z jejich tlaku ale nevznikla.

Domácí se tak dokázali ubránit i závěrečnému tlaku a podle průběhu utkání si připisují velice cenné tři body.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hibernian FC 2:0

12.11.2008 20:45

Góly: 54. Darren Dods, 60. Francisco Sandaza

Ve 13. Kole nejvyšší skotské soutěže porazil domácí Dundee Utd. hosty z Hibernianu 2:0. O góly se postarali Darren Dods a Francisco Sandaza. Zápas měl poměrně jednoznačný průběh a domácí svého soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. Dundee si tak stále drží třetí pozici s 22 body. Hibernian se propadlo na osmou pozici s 15 body.

Dundee zvládá domácí zápasy na výbornou. V minulém kole si doma poradili se silným Aberdeenem v poměru 2:1. Naproti tomu Hibernian doma prohrál s Inverness taktéž 1:2. Domácí trenér udělal oproti minulému utkání v sestavě jedinou změnu. Místo Warrena Feenyho nastoupil v útoku Roy O'Donovan. Na druhé straně bylo změn více. Oproti minulému zápasu nastoupili za Hibernian v základu Andrew McNeil, Steven Thicot, Joe Keenan, John Rankin a Ross Chisholm.

Zajímavé věci se děly až ve druhé půli. Hned ve 46. minutě se povedla spolupráce dvojice Conway - Flood a první jmenovaný nebezpečně prověřil rukavice gólmana McNeila. O osm minut později se borci z Dundee poprvé zaradovali. Paul Dixon poslal z rohu přesný centr na hlavu Darrena Dodse a ten umístěnou hlavičkou překonal hostujícího brankáře - 1:0.

Poté přišel tlak domácích, který vyústil v 60. minutě v druhý gól. Hlavičkou z bezprostřední blízkosti se trefil aktivní Francisco Sandaza a upravil skóre na 2:0.

Po zbytek zápasu už se domácí spíše soustředili na udržení dvoubrankového náskoku, což se jim také bez problémů podařilo. Jedinou větší šanci Hibernianu měl Ross Chisholm, který si naskočil na vynikající centr od Rankina, ale hlavou napálil pouze rukavice připraveného Zaluszky. Naopak domácí mohli přidat třetí gól v 89. minutě. Spolupráci Riordana s Dodsem na poslední chvíli zastavil McNeil.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Rangers FC 0:0

12.11.2008 20:45

Góly: -

Po nedávné remíze s Dundee United zaváhali Rangers znovu, tentokrát si vylámali zuby na Motherwellu, se kterým uhráli bezbrankovou remízu.

První příležitost, která si vyžádala pozornost domácího brankáře Greameho Smitha, byla ve druhé minutě střela Kyleho Laffertyho z dvaceti metrů, gólman Well však neměl s ránou žádné problémy.

Po čtvrt hodině hry bylo rušno na druhé stran hřiště, kde se Keith Lasley z osmnácti metrů opřel do míče, brankář McGregor míč pouze vyrazil. Rangers se v této části zápasu vůbec nemohli dostat do hry.

Ve třicáté minutě vystrašil domácí tým Kris Boyd, jenž po centru Davise hlavičkoval těsně nad břevno. Jezdci se pomalu začali dostávat do tempa a pět minut před přestávkou si tato dvojce spolupráci zopakovala, tentokrát ale Boydovu střelu zastavil brankář Smith.

Na začátku druhého poločasu byl Motherwell za svou aktivitu v úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky odměněn přímým kopem z dvaceti metrů, Hammell ale McGregora překonat nedokázal. O chvíli později požadovali domácí penaltu za ruku Papace, rozhodčí ale naznačil, aby hra pokračovala dál.

Zhruba po hodině hry napřáhl z 25 metrů na bránu domácího týmu Pedro Mendes, Smith ale jeho střelu vyrazil do bezpečí. Ani do konce utkání žádná branka nepadla, a Well si tak ze zápasu odnesli velice cenný bod.

Pro Rangers je to opět velká rána, na Celtic, který s Kilmarnockem nezaváhal, ztrácejí nyní už čtyři body.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Falkirk FC 1:1

12.11.2008 20:45

Góly: 80. Adam Rooney - 19. Michael Higdon

Souboj dvou týmů ohrožených sestupem svého vítěze nenašel. Hosté z Falkirku sice od 19. minuty zásluhou Higdona vedli, ale domácí mužstvo dokázal deset minut před koncem spasit střídající Adam Rooney, který upravil na konečných 1:1.

Do utkání vstoupili lépe domácí, začátek utkání patřil povedené střele Imrieho z dvaceti metrů, která jen těsně minula branku Falkirku. Další příležitost měl na kopačkách v 9. minutě Duncan, ale ani jeho pokus v síti neskončil. Poté se hra začala díky častým faulům na obou stranách kouskovat. Po dvaceti minutách udeřil Falkirk. McCann poslal míč do pokutového území, Lovell si balón zpracoval a přiťukl ho Higdonovi, který ho dopravil do sítě a otevřel skóre utkání. Hosté mohli o několik chvil později udeřit podruhé, aktivní Higdon se znovu chopil míče, ale jeho střela neměla potřebnou razanci. Domácí se snažili vyrovnat, největší šanci poločasu měl Cowie, jeho pokus mířil těsně vedle tyče. Pár minut před koncem první půle střílel z blízka znovu Higdon, ale branku Caledonianu přestřelil.

Trenér domácích poslal od úvodních minut druhé půle na hřiště hned dvojici střídajících hráčů. A tento tah, jak se později ukázalo, se mu velice vyplatil. Druhá pětačtyřicetiminutovka se nesla v duchu několika dobrých šancí domácích. V 53. minutě zachránil hosty před pokusem Imrieho gólman Flinders. O deset minut později fauloval ve vápně hostující McNamara Blacka, ale píšťalka sudího zůstala němá.

Vyrovnávacího gólu se domácí přece jen dočkali. Běžela 80. minuta a Black poslal do brejku Rooneyho, který utekl obraně Falkirku a vyrovnal na konečných 1:1.

Po 13 odehraných zápasech je Caledonian na devátém místě se ziskem 14 bodů, Falkirk má pouze o bod méně a je v těsném závěsu za domácím týmem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC13111134:1334
2.Rangers FC1393130:1030
3.Dundee United1364319:1422
4.Heart of Midlothian1362514:1720
5.Aberdeen FC1352613:1417
6.Motherwell FC1352616:1817
7.Kilmarnock FC1351711:1916
8.Hibernian FC1343613:1915
9.Inverness Caledonian1342715:2014
10.Falkirk FC1334616:1913
11.St. Mirren FC133378:1412
12.Hamilton Academical1331911:2310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je naprosto skvělý, Celtic Václcuje konkurenci a Rangers rozdávají body. Kéž by to takhle pokračovalo . Let´s go the hoops.

Reagovat
j_mrazik

Tahle soutěž je fakt pouze o 2 týmech.

Reagovat
smazaný uživatel

sice to nesleduji, ale podle tabulky to tak vcelku vypada..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele