Skotská Premier League - souhrn 11. kola

07.11.2009, 15:41, aktualizováno 08.11.2009, 15:47
Komentáře a souhrny
Celtic jen remizoval na hřišti Falkirku a jeho náskok na čele se ztenčil, domácí zůstali poslední. Rangers dokázali porazit St. Mirren a posunuli se na druhé místo tabulky před Hibernian, který v derby jenom remizoval s Hearts. Vysoký Standard si i nadále drží Dundee United, do první šestky pronikl Aberdeen.

Heart of Midlothian - Hibernian FC 0:0

07.11.2009 13:30

Góly: -

První letošní derby mezi Heart of Midlothian a Hibernianem muselo diváky zklamat, po celý zápas se hrál nezáživný fotbal a přestože měli převahu domácí, nikoho nepřekvapil bezbrankový výsledek.

Hearts jsou letos ve velice špatné formě a zlepšení výkonů neukázali ani v derby s Hibs, kteří ale evropské ambice také svými dlouhými nákopy před bránu nepotvrdili. Hibs v utkání postrádali stopera Sola Bambu a hned v prvních minutách hry měli problém uhlídat hlavičkujícího Nadého, jehož pokus byl vyražen. Typicky rychlý úvod zápasu brzy vystřídala opatrná hra, častěji však měli stále míč na kopačkách domácí.

Po 19 minutách hry dostal míč kapitán Hearts Michael Stewart, jeho střela z okraje pokutového území ale do brány nezamířila. Další vysoký míč ohrožoval nejistou obranu Hibs o chvíli později, Blackova střela však byla tečována mimo bránu. Hibs nabídli v prvním poločase málo, za zmínku snad stojí jen střela Stokese, se kterou ale neměl gólman Balogh větší problémy.

Druhý poločas začal zajímavým sólem Andrewa Drivera ze středové čáry k pokutovému území Hibs, závěrečná střela ale Stacka neohrozila. Nish a Hogg svoje hlavičky nezvládli, stejně jako na druhé straně Black, jenž se o chvíli později neúspěšně pokusil překvapit Stacka z dálky. Fanoušky Hibs zvedla ze sedadel až střela Nishe, kterou ale Balogh famózně vyrazil. Brankář domácích měl práci i o pár minut později, kdy ho testoval Riordan. Na konci utkání už týmy zkoušely jen dlouhé nákopy, ze kterých však gól nepadl.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 0:2

07.11.2009 16:00

Góly: 22. Damien Casalinuovo (pen.), 57. Damien Casalinuovo

Dundee United potvrdilo svoji fazónu z posledních kol a po špatném začátku začíná stoupat tabulkou vzhůru, dostalo se totiž už na čtvrté místo za Hibs a má rozhodně dále o co bojovat. Kilmarnock tak v druhém duelu po sobě nedal branku a i tentokráte byla porážka zcela zasloužená, do zakončení se totiž dostával zřídkakdy a byl soupeřem po většinu času přehráván. V tabulce klesnul o jedno místo, ovšem stále má dostatečný náskok na sestup.

Hrdinou zápasu se stal Damian Casalinuovo, který nejprve otevřel skóre z penalty a následně po pauze druhou trefou definitivně rozhodl. Nicméně už v 5. minutě zřejmě sudí upřel domácím penaltu, když bek Dundee Andy Webster fauloval Jamieho Hamilla. Píšťalka rozhodčího ovšem zůstala němá. V úvodu byli domácí mnohem lepší a několikrát se musel vytáhnout brankář Dundee Nicky Weaver.

V 10. minutě vytěsnil hezký pokus Hamilla, o něco později brilantně zasáhl proti voleji Kylea. Jenže co to bylo platné, když v 21. minutě Garry Hay nešikovně popostrčil ve vápně Myrie-Williamse a tentokráte byl verdikt nekompromisní - penalta! K ní se právě postavil argentinský hrdina Casalinuovo a nedal brankáři Marku Brownovi žádnou naději, stadionem Rugby Park to jenom zahučelo.

Osm minut před pauzou se už ale Brown vytáhl proti povedené střele Morgana Gomise z 25 metrů, tygřím skokem k tyči zabránil smrtícímu druhému úderu. V závěru půle ovšem neskutečně zachytal hostující Weawer. Po rohovém kopu jen tak tak vytěsnil volej Gavina Skeltona, dvě minuty před koncem ještě lépe zasáhl proti pokusu Kylea z hranice penaltového puntíku. Jenže po pauze už Dundee v ofenzívě řádilo.

V 52. minutě Casalinuovo ještě Browna z 10 metrů nepřekonal, jistý brankář vyškrábl jeho ránu vedle tyče. Jenže o pět minut později uvolnil David Goodwillie ve vápně Myrieho-Williamse. Jeho střelu dokázal Brown vyrazit jen před sebe a pro Casalinuova to byla vskutku snadná prácička - 0:2. Hosté si vypracovali i další šance a do ničeho Killie nepustili, dvě nejvážnější akce poražených neproměnil střídající Conor Sammon.

Více informací k zápasu

Rangers FC - St. Mirren FC 2:1

07.11.2009 16:00

Góly: 1. Kris Boyd, 57. Kris Boyd - 88. Stephen O'Donnell

Dva góly útočníka Krise Boyda rozhodly o vítězi utkání mezi Rangers a St. Mirrenem. Boyd dostal domácí do vedení už v první minutě a ve druhém poločase stav ještě zvýšil. Na konečných 2:1 už jen snižoval O'Donnell.

Boyd se vrátil do základní sestavy domácích, ve které nebyl pro utkání na hřišti rumunského Urziceni. A právě kanonýr Rangers vstřelil jeden z nejrychlejších gólů historie SPL, když se trefil už po devatenácti sekundách hry. Ke střele se jako první dostal Fleck, jeho ránu však Gallacher vyrazil pouze k Boydovi, který zařídil rychlé vedení Rangers. Omráčený St. Mirren dělal chyby, Naismith ani Fleck jich však nevyužili. Na druhé straně střílel Dorman, McGregor ale podržel domácí tým.

McGregor měl práci i nadále, do pokutového území se dostal Mehmet a brankář Rangers musel míč vyrazit. St. Mirrenu vyšel závěr poločasu, v tom druhém však znovu nezačal dobře. Obránce Potter si neporadil s vysokým míčem a pustil do šance Nova s Boydem, zdvojnásobení vedení ale ještě nepřišlo. O chvíli později zkoušel letící míč uklidit za bránu Murray a trefil přitom tyč vlastní brány.

Druhý gól Rangers ale přesto přišel, Beasley našel volného Nova, ten přihrál napříč pokutovým územím Boydovi, který zvýšil na 2:0. Boyd mohl zaznamenat i hattrick, ale jeho hlavička trefila tyč Gallacherovy brány. V závěru zápasu už jen snížil O'Donnell, Rangers však o vítězství 2:1 nepřišli.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Motherwell FC 2:2

07.11.2009 16:00

Góly: 61. Simon Mensing, 82. Marco Paixao - 78. Jamie Murphy, 87. Lukas Jutkiewicz

Remíza se opravdu očekávala a i když Motherwell letos uměl v mnoha případech překvapit, na lepší umístění než na hranici první šestky však zřejmě myslet nemůže. Zatím je pátý s dostatečným odstupem na další konkurenty a je to pro něj v této části dobrý průběh sezóny. Branky se urodily až po hodině hry a hosté museli zachraňovat cenný bod v samém závěru. Hamilton si udržel předposlední místo a bodově se dotáhl na St. Johnstone a Kilmarnock.

Po prvním poločase to vůbec nevypadalo, že by se ještě urodil gólový koncert a po necelé hodině hry by si málokdo vsadil i na to, že padnou třeba jen dvě branky. Jenže na konci se oba protivníci rozstříleli a měli okénka v obraně. Dramatické Lanarkshire derby bylo od začátku v bojovném duchu a tvrdé zákroky určitě nechyběly. Motherwell v úvodu tlačil a první pokus si vypracoval Jutkiewicz, s ním si ale dokázal poradit český strážce Tomáš Černý.

Hned poté ho už překonal aktivní Sutton, jenže ho při tom atakoval nedovoleně a sudí branku neuznal. Hamilton zahrozil po čtvrthodině hry, Beuzelinova dělovka ale přesná nebyla. Stejný hráč svůj mančaft oslabil již po půlhodině hry po druhé žluté kartě. Nejprve dostal dvě minuty před důležitým momentem první a následně nervy neudržel podruhé. Další pohroma přišla šest minut před pauzou.

Ve vápně fauloval Richard Hastings O'Briena a na penaltu se odvážil Forbes. Avšak zamířil do středu branky, kde byl připravený Černý. Motherwell spaloval další a další šance, neskutečný výkon předvedl Černý, který pochytal všechny čtyři velké tutovky soupeře v úvodní čtvrthodině druhého dějství. Proto pravidlo nedáš-dostaneš bylo nevyhnutelné i v početní nevýhodě. Po Paixaově rohovém kopu si hlavou naskočil Simon Mensing a stylem a la Jan Koler vymetl přesně šibenici.

Možná by ani tolik branek nepadlo, kdyby v 78. minutě nenapřáhl skoro ze 30 metrů skotský mladíček Jamie Murphy a trefil také horní roh branky, Černý pouze zaplaval vzduchem - 1:1. O pár minut později ale navrátil vedení domácím hrdina Paixao, který po pasu Wesolowskiho mířil z hranice penalty též do horního růžku. Konečnou podobu výsledku určil Jutkiewicz, jež překonal Černého.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Johnstone FC 2:1

07.11.2009 16:00

Góly: 15. Sone Aluko, 83. Lee Miller (pen.) - 76. Liam Craig

Fotbalisté Aberdeenu konečně zvítězili a i když jejich výkon nebyl zcela optimální, získali další tři bodíky a poskočili v tabulce do nejlepší šestice. St. Johnstone paradoxně i přes porážku poskočili o jednu příčku výše před Kilmarnock vlivem lepšího skóre. Celý zápas rozhodla penalta Lee Millera sedm minut před koncem. Hosté sice jednou srovnat dokázali na 1:1, po tomto momentu se jim to ale nepodařilo.

V úvodu utkání byl hlavním aktérem domácí záložník Sone Aluko. Ten mohl otevřít skóre už ve 2. minutě hry, kdy ho uvolnil krásným pasem Charlie Mulgrew, avšak Aluko napálil pouze boční síť. Hosté okamžitě odpověděli tutovkou finského zabijáka Johanssona, jeho divoký pokus byl však těsně nepřesný. Po čtvrthodině se ovšem domácí prosadili a konkrétně právě Aluko.

Gólu předcházela skvělá práce Pawletta, který obešel obránce Graingera a předložil míč Alukovi, jenž jako úhoř proklouzl mezi dva obránce a střelou podél gólmana Graema Smithe otevřel skóre. Krátce před pauzou mohl navýšit aktivní Pawlett, jeho hodně tvrdou dělovku ovšem dokázal vyrazit skvělý brankář Smith mimo. Tři minuty před pauzou musel zasahovat na druhé straně také Langfield, jenž u bližší tyče zkrotil pokus Samuela.

Oba mančafty po pauze vystřídaly, první vážnější možnost spálil po necelých deseti minutách hry Jerel Ifil, jenž z dobrého postavení pálil nad. Všechno mu bylo odpuštěno po hodině hry, kdy dokázal zaskočit za překonaného brankáře Langfielda a z brankové čáry odvracel do bezpečí Deucharův pokus. Hosté tlačili stále intenzivněji a opět se musel vytáhnout Ifil. V 73. minutě přeloboval Kevin Rutkiewicz bezmocného Langfielda, Ifil i tentokráte hlavou zabránil vyrovnání.

Jenže to nakonec přišlo v 76. minutě, skvělý Deuchar vybojoval balón proti Darrenu Mackiemu a předložil ho Liamu Craigovi, jenž bez sebemenších problémů zavěsil. V 82. minutě ovšem Grainger stáhl ve vápně k zemi Millera a sám postižený se postavil ke značce pokutového kopu a nekompromisně proměnil. Poslední šanci si vytvořil domácí Paton, z velké dálky ale tři tyče minul, a domácí proto těsnou výhru uhájili.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Celtic FC 3:3

08.11.2009 13:45

Góly: 61. Scott Arfield (pen.), 64. Pedro Moutinho, 83. Mark Stewart - 55. Gary Caldwell, 72. Scott McDonald, 79. Scott McDonald

Zápas mezi posledním Falkirkem a prvním Celticem skončil překvapivým výsledkem 3:3. Přitom domácí Falkirk měl díky skvělé hře šanci i vyhrát, Celtic ale získal alespoň bod.

Domácí měli na začátku utkání převahu a po sedmi minutách hry hlavičkoval nebezpečně Darren Barr. Ještě větší příležitost ke vstřelení vedoucí branky měl Vitor Lima, jemuž do gólové šance nahrál Flynn, záložník Falkirku ale zaváhal a gólman Zaluska si s míčem poradil. Hodně vidět byla v dresu Falkirku staronová posila Moutinho, jenž se postaral o další příležitost domácích, když ho chytil Caldwell, ale Marceta výhodu nevyužil.

Na druhé straně střílel McGeady a Olejnik vytáhl skvělý zákrok. Převaha Falkirku málem byla k ničemu, těsně před koncem první půle totiž MacDonald fauloval Foxe a rozhodčí nařídil pokutový kop. K němu se postavil McGeady, Olejnik ale Falkirk svým zákrokem zachránil. Až deset minut po startu druhého poločasu byla k vidění další šance a Caldwell se po volném kopu Robsona nemýlil, 0:1.

O pět minut později bylo vyrovnáno, Caldwell totiž fauloval Flynna a Arfield z pokutového kopu srovnal. Brzy poté centroval Flynn a Moutinho svou precizní střelou zařídil Falkirku vedení 2:1. Gólová přestřelka pokračovala o osm minut později, když McDonald dokázal využít skvělé přihrávky Foxe a prostřelil Olejnika. Na druhé straně se neprosadil Lima, proto o pár minut později měli znovu slovo hosté.

Útočník Samaras nalezl volného McDonalda a australský fotbalista vstřelil gól na 3:2 pro Celtic. Falkirk si alespoň bod za svůj výkon zasloužil a nakonec se mu podařilo srovnat. Flynn našel nabíhajícího Stewarta, jenž střelou do rohu brány vyrovnal na konečných 3:3. Celtic zaznamenal i další gól, ale rozhodčí viděl ofsajd a McDonaldovi hattrick neuznal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC1173123:1124
2.Rangers FC1064017:722
3.Hibernian FC1163216:821
4.Dundee United1054114:719
5.Motherwell FC1146114:1118
6.Aberdeen FC113539:1014
7.St. Mirren FC1133513:1612
8.Heart of Midlothian112459:1310
9.St. Johnstone FC1123617:239
10.Kilmarnock FC112368:149
11.Hamilton Academical1123610:199
12.Falkirk FC110568:195

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

fajn kolo, Rangers a Aberdeen plný počet, a na závěr je ještě samozřejmě pogratulovat Celticu k zisku zaslouženého bodu..

Reagovat
smazaný uživatel

Infarktovka ve Falkirku s bodovym koncem.Zase si tu ligu pekne komlpikujeme

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jak na houpačce. Ustálit výkony hlavně doma kua C´mmon hoops.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele