Skotská Premier League - souhrn 1. kola

23.07.2011, 15:27, aktualizováno 25.07.2011, 22:40
Komentáře a souhrny
Úvodní kolo uzavřela bezbranková remíze nováčka Dunfermlinu se St. Mirrenem. Stejný výsledek se zrodil také mezi Aberdeenem a St. Johnstonem, remízou 1:1 se rozešli Rangers s Hearts a Dundee United s Kilmarnockem, Celtic vyhrál na půdě Hibernianu a Motherwell smetl Inverness...

Dunfermline Athletic - St. Mirren FC 0:0

25.07.2011 20:45

Góly: -

Dunfermline se do Premier League vrátil bezbrankovou remízou se St. Mirrenem, za kterou mají prsty hlavně bezchybní brankáři obou celků. Dunfermline a St. Mirren si tak po prvním ligovém zápase připisují do tabulky po bodu.

Po čtyřech letech se Dunfermline vrátil do SPL, což si nenechalo ujít pět tisíc fanoušků. Po pomalejším začátku hry se začal prosazovat St. Mirren a blízko gólu byli McGregor s Van Zantenem, bývalý kapitán Saints John Potter však rozhodujícím blokem zamezil míči v cestě do sítě. Nejblíže vedoucí brance byl nakonec Nigel Hasselbaink, jehož střela těsně minula bránu. V 38. minutě se konečně ukázali i domácí, když volný kop zahrál bezchybně Hardie, gólman Samson však famózním zákrokem vyrazil míč.

Krátce na to však přišel pro domácí příznivce šok, když John Potter údajně fauloval v pokutovém území Thompsona, jenž šel sám penaltu zahrát. Po jeho krátkém rozběhu a špatně umístěné střele vystihl Gallacher směr a pokutový kop chytil. Po přestávce to byla stejná písnička, St. Mirren měl převahu, ale gól nepřicházel. V 51. minutě měl Teale šanci zajistit St. Mirrenu tři body, ale jeho střela mířila mimo bránu. V 67. minutě po dalším faulu Pottera zahrával volný kop Thompson, ale ani tentokrát se gólově neprosadil.

Třináct minut před koncem utkání dostal domácí fanoušky ze sedaček Hardie, kdy jeho další volný kop trefil postranní síť. Na druhé straně se ke střele dostal Hasselbaink, ale Gallacher znovu zakročil. Na konci utkání měl Dunfermline více ze hry, větší příležitost si však domácí nevypracovali a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Dundee United - Kilmarnock FC 1:1

24.07.2011 16:00

Góly: 70. Danny Swanson - 46. Rory McKeown

Dundee United uhráli v utkání s Kilmarnockem remízu 1:1 a kluby se tak ve svém úvodním ligovém utkání museli spokojit s bodem. Kilmarnock šel do vedení hned po přestávce díky gólu Roryho McKeowna, náhradník Danny Swanson však dvacet minut před koncem utkání srovnal stav na konečných 1:1.

Za Kilmarnock nastoupily do úvodního utkání i nové posily McKeown, Patrick Ada, Gary Harkins, Ben Hutchinson a Zdeněk Kroča, aktivněji však začali domácí, halfvolej Rankina ale bránu nenašel. Na druhé straně se ke střele dostal Dayton, ale taktéž nemířil přesně. Na Dixonův centr si poté naběhl Goodwillie, ale ani on se v zakončení neprosadil.

Perniše otestoval Harkin a krátce na to zahrozil znovu, tentokrát však jeho střelu nechtěně zablokoval spoluhráč Pascali. Do druhé půle vstoupil Kilmarnock nejlépe, jak mohl. Debutant McKeown se opřel do míče a přesnou střelou překonal slovenského gólmana, 0:1. Jon Daly se dostal ke dvěma nebezpečným hlavičkám, z nichž jednu zablokoval na brankové čáře Ada.

Střeleckou smůlu Dundee United se podařilo přetrhnout až Swansonovi, který na hřišti nahradil Russella. Jeho tečovaný volný kop zapadl až za záda brankáře Bella, 1:1. V nastaveném čase měl navíc Goodwillie díky Dalymu obrovskou šanci otočit výsledek utkání, ale Bell skvělým zákrokem udržel remízu 1:1 a tím rozhodl i o dělbě bodů.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Celtic FC 0:2

24.07.2011 13:30

Góly: 14. Anthony Stokes, 63. Sung-yueng Ki

Fotbalisté Celticu svůj úvodní duel v SPL zvládli a dostali se na druhé místo tabulky. Hned od začátku tak odskočili svému největšímu rivalovi z Rangers v boji o titul na rozdíl dvou bodů. Na Easter Road zaznamenali poměrně hladké vítězství, když se dostali do vedení už po necelé čtvrthodině hry a pojistku přidali krátce po hodině hry. Do listiny střelců se zapsal druhý nejlepší střelec Celticu v loňské sezóně Antony Stokes a i korejský záložník Ki Sung-Yong.

Domácí měli v úvodní desetiminutovce mírný tlak a tlačili na svého soupeře, ovšem po obrovské chybě gólmana Grahama Stacka od 14. minuty pohrávali. Přímý volný kop Krise Commonse totiž vypadl Stackovi z rukavic a osamocený Stokes neměl problém zakončit. O minutu později se třepetala domácí síť znovu, ovšem sudí kvůli ofsajdu branku Marku Wilsonovi neuznali. Nicméně opakované televizní záběry ukázaly, že se o ofsajd nejednalo.

Domácí zahrozili po spolupráci dvou noviců Garryho O'Connora s Ivanem Sproulem, nicméně jejich souhry nedokázal využít nabíhající David Wotherspoon. Po přestávce zahrozil v úvodu aktivní Sproule, vyrovnávací trefa z toho však nebyla. Ba naopak v 63. minutě se na opačné straně dokázal prosadit dvaadvacetiletý Korejec Ki Sung-Yong. I u druhé branky byl Stokes který našel Yonga nádherným pětadvacetimetrovým pasem a zakončení těžké nebylo - 0:2.

Poté se v dresu Hibs snažil s výsledkem opět něco udělat Sproule, avšak jeho centr mezi tři tyče O'Connor umístit nedokázal. Celtic měl o něco později velkou možnost zvýšit na konečných 3:0, když Sproule ve vápně fauloval Emilia Izaguirreho a rozhodčí Brkneš odpískal pokutový kop. K němu se postavil Gary Hooper a tentokráte gólman Stack ukázal svou kvalitu. Vystihl směr a penaltu zkušenému šutérovi chytil.

V závěru ale Stack vyrobil ještě jednu hrubku, tu ovšem Ki Sung-Yeung nedokázal potrestat a proto se stav zápasu už nezměnil. V příštím kole budou hrát zelenobílí poprvé v Celtic Parku a přivítají nováčka z Dunfermline, což by neměl být až zase tak těžký oříšek. Hibs si budou chtít napravit reputaci v Inverness, které také nezačalo zrovna nejlépe a proto se čeká vyrovnaný souboj.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Johnstone FC 0:0

23.07.2011 16:00

Góly: -

Fotbalisté Aberdeenu začali letos po výsledkové stránce ospale, stejně jako tomu bylo v průběhu celého minulého ročníku. V domácím duelu na Pittodrie Stadium proti St. Johnstone uhráli jen bezbrankovou remízu a k tomu je potkala další nepříjemnost. Loni se Dons potáceli s vyloučenými hráči a ani v tomto kole tomu nebylo jinak. Od 65. minuty hráli bez vyloučeného Ryana Jacka, přitom v celém průběhu zápasu sudí udělil jen tři žluté karty.

A jednu k tomu až v nastaveném čase. První poločas spíše patřil domácím fotbalistům, nicméně hned v úvodu mohli prohrávat po velké hrubce obránce Youla Maweneho. Po jeho chybě se dostal k balónu Cillian Sheridan a poslal přihrávku na Davida Robertsona, ten ovšem v tváří tvář kolumbijskému gólmanovi David Gonzalezovi neuspěl. Poté měl na drusé straně dvě velké šance kapitán Dons Ricky Foster, jenže ani jednou úspěšný nebyl.

Nejprve z přímého volného kopu asi z třiceti metrů těsně minul, následně byl proti gólman Peter Enckelman. Dons sice poté tlačili, až do konce poločasu si ale žádnou vážnější příležitost nevypracovali. Naopak v samém závěru vystrašil Sheridan gólmana Gonzaleze, ten ale nakonec se štěstím úspěšně zasáhl. Po přestávce vrhli domácí všechny síly do útoku, vedoucí branky se ale ne a ne dočkat. Skvělý výkon předváděl především brankář Enckleman.

Ten nejprve fantasticky vyškrábl přímý volný kop Fostera, hned na to dokázal brilantně u tyče zachytit i pokus Darrena Mackieho. Největší šanci zápasu spálil krátce po hodině hry Fyvie. Jeho ránu totiž dokázal Enckleman vyrazit jen před sebe, následná dorážka nakonec skončila na tyči. V 64. minutě po zbytečném incidentu na Murraye Davidsona šel předčasně do sprch Ryan Jack a svěřenci kouče Craiga Browna tak náhle hráli v oslabení.

I přes tento problém byli domácí lepším celkem i v dalším průběhu, do dvou šancí se propracoval střídající Magennis. A když v závěru na druhé straně neuspěl Sherdian, skóre zápasu se do závěrečného hvizdu nezměnilo. V příštím kole vyzve St. Johnstone favorizované Rangers, Aberdeen pojede na půdu konkurenčního St. Mirrenu a určitě bude chtít vybojovat všechny korálky. Proti St. Johnstone totiž scházelo pouze lepší zakončení.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Inverness CT 3:0

23.07.2011 16:00

Góly: 25. Stevie Hammell, 28. Jamie Murphy, 77. Keith Lasley

Fotbalisté Motherwellu v loňském ročníku skončili na šesté pozici a svou pohárovou účast z uplynulé sezóny v tomto ročníku nezopakují. Nicméně do nových bojů vkročili tou správnou nohou a jako jediný celek ze sobotního programu získali všechny tři korálky. A nutno podotknout, že vcelku s přehledem. Loňského nováčka z Inverness snadno přejeli poměrem 3:0 a prozatím se tedy dostali do čela tabulky.

Inverness v uplynulé sezóně s jistotou udrželo nejvyšší soutěž a skončilo na sedmé pozici, dlouho bojovalo také o horní polovinu tabulky. A i když to nakonec nevyšlo, tak dosáhlo na vcelku slušný úspěch. Nyní by podle odborníku mohli mít Caledonian mnohem větší starosti se záchranou a první kolo je toho živým důkazem. Domácí ve Fir Parku rozhodli o své výhře už v prvním poločase a pojišťovací trefu přidali čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Domácí začali aktivněji a do první šance se dostal Jamie Murphy, který ale po spolupráci s Michaelem Higdonem pálil vedle. Murphy ovšem vsítil druhou trefu a vzhledem k tomu, že se o něho v současné době zajímá několik velkoklubů z anglické Premier League, tak mu pobyt ve skotském klubu nemusí už v nejbližších dnech stačit. Motherwell otevřel skóre ve 25. minutě, kdy přesně do černého zamířil Steven Hammell.

Po centru Chrise Humphreyho přiklepl Higdon právě pro Hammella a ten nekompromisně z vápna zamířil z voleje přímo k tyči - 1:0.v Za tři minuty naděje hostů na bodový zisk opět o něco poklesli, když nová letní posila Nicky Law vyslal perfektní pas a Murphy nez emocí zakončil pod tělo bezmocného gólmana Ryana Essona. Hosté se ale poté osmělili a poslední čtvrthodina patřila jim. Avšak pokusy Richieho Forana a Grega Tanseye přesné nebyly.

Domácí následně kontrolovali průběh hry a diváci se ve druhé půli dočkali ještě jedné trefy. V 77. minutě totiž vyslal naprosto senzační ránu z dobrých třiceti metrů Keith Lasley. Bývalý hráč Hearts trefil přímo horní levý roh. V příštím kole jede Motherwell do Rugby Parku, kde narazí na Kilmarnock, Ivnerness přivítá před vlastními fandy Hibernian, od kterého se čekají po loňské zpackané sezóně mnohem lepší výsledky.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 1:1

23.07.2011 13:30

Góly: 58. Steven Naismith - 16. David Obua

Nový manažer Rangers Ally McCoist by si jistě přál lepší začátek svého angažmá na lavičce skotského mistra, v úvodním utkání sezóny měl totiž jeho celek hodně práce, aby s Heart of Midlothian uhrál alespoň remízu 1:1. Hosty totiž v 16. minutě poslal do vedení David Obua a zklamaní domácí fanoušci se dočkali až v 58. minutě pouze vyrovnání zásluhou Stevena Naismithe.

Za Rangers nastoupil poprvé v základní sestavě Juan Manuel Ortiz, nová posila z Hearts Lee Wallace ale začínal jen na lavičce náhradníků. Jeho místo v sestavě Hearts zaujal Grainger a poprvé se ukázali i John Sutton a Mehdi Taouil. Největší pozornost však byla upřena na nového majitele Rangers Craiga Whytea, který se startem utkání rozvinul mistrovskou vlajku. Hned po začátku utkání mohl být gólman Kello rád, že jeho odkop minul Jelaviče, ale větší rána přišla v 8. minutě, kdy se ze hřiště odbelhal bek Webster, kterého v sestavě Hearts musel nahradit Mrowiec.

Vedení se ale ujali právě hosté, když Obua využil rohového kopu Graingera a nikým nechráněný poslal Hearts hlavou do vedení 1:0. Rangers se pokusili o rychlou odpověď, ale nebezpečnější byli i nadále hosté, Templeton mířil z okraje pokutového území těsně mimo, a krátce poté jeho další pokus zablokovala obrana Rangers. Aktivní křídlo Hearts poslalo do šance Obuu, ten ale pod tlakem McGregora trefil pouze postranní síť. Do druhé poloviny utkání vstoupili Rangers mnohem aktivněji a Kello musel zasáhnout proti nepříjemné hlavičce Broadfoota a vytáhl se i proti střele Stevena Davise.

Po přihrávce Jelaviče pohrdl velkou šancí Naismith, který byl už v pokutovém území, ale bránu přestřelil. Po přesném centru Ortize na zadní tyč hlavičkoval znovu Naismith pouze nad bránu, napotřetí už se ale skotský útočník nemýlil, když si tentokrát naběhl na centr Papace a hlavou poslal míč ke vzdálenější tyči, 1:1. Po vyrovnávací brance byli Rangers ještě aktivnější, ojedinělou střelu Hearts ve druhém poločase měl však Obua, McGregor si ale akrobaticky poradil a míč vytěsnil. Papac mohl po spolupráci s Naismithem nakonec otočit stav utkání, ale mířil pouze do rukavic gólmana Kella.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Motherwell FC11003:03
2.Celtic FC11002:03
3.Rangers FC10101:11
 Kilmarnock FC10101:11
 Heart of Midlothian10101:11
 Dundee United10101:11
7.Aberdeen FC10100:01
 St. Mirren FC10100:01
 St. Johnstone FC10100:01
 Dunfermline Athletic10100:01
11.Hibernian FC10010:20
12.Inverness Caledonian10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kello par krat zachranil a za gol nemohol Rangers mali po zmene stran chvilu navrch ,ale po gole , az na par naznakov , nic moc nepredviedli . Chyba im tam Vladko Weiss. Najlepsi bol asi Edu .

Reagovat
Kovi81

delat mezery uz i pred carkama a teckama je silenost me by zajimalo, ktery magor to vymyslel, ze se to tak uchytilo.

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
smazaný uživatel

tak nie ze som si to ani neuvedomil, ale nakoniec som to este obkukal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

Tak remíza bohužiaľ zaslúžená, hlavne prvý polčas sme totálne pos*ali. V druhom to už bolo lepšie, škoda šancí, ktoré mal Naismith. Na strane Hearts perfektne zahrali nové posily - hlavne Grainger. Sutton tam len simuloval, ten Marokánec (neviem meno) tiež dobrý. Na našej strane nie veľmi presvedčivý výkon od Ortiza. Som zvedavý ako sa v ďalších zápasoch predvedie on aj Wallace. Na strane Hearts by som teda za najlepšieho hráča označil Graingera a na našej asi Whittakera alebo Edua...

Reagovat
smazaný uživatel

Pro me nejlepsi hrac na hristi Zaliukas,na vasi strane klidne Edu nebo treba i Davis.Vase ztrata bodu z Ibroxu se vzdycky hodi,uvidime co predvedeme na Hibbs my,ale od posledniho rocniku je jasny ze kazdy bod muze byt rozhodujici

Reagovat
Ferguson6

Zaliukas bol tiež dobrý a aj ma pobavil svojim rozhovorom s rozhodcom Ale verím, že druhému edinburgskému klubu sa bude dariť viac a Hibs si pripíšu 3 body

Reagovat
tulen

wow, uz zacala skotska liga

skoda, ze som nestihol zapas ... ale Srdiecka parada .... nemate niekto downloadlink? alebo rovno stranku, odkial sa najlepsie stahuju zapasy ak nahodou nejaky nestihnem live? dakujem

Reagovat
Ranoth

sazkari musi zurit este ze sem to nedal

Reagovat
smazaný uživatel

9. pre navrat Aberdeenu medzi spicku

Reagovat
smazaný uživatel

Stand Free!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emqick

10. pro udržení Motherwellu na špici tabulky

Reagovat
Ferguson6

Inverness

Reagovat
smazaný uživatel

3body z venku,prvni pule z nasi strany hrozna,ve druhe mirne zlepseni,Zaluska zachytal spolehlive,Loovens v obrane horel,zaloha si neumi dat mic.Stokes se trefil mazacky,stejne tak Ki.Zahozena Hooperova penalta nas dnes nemrzi,ale uz by se nad tim nepromenovanim mel nekdo zamyslet.Rozhodci opet uplne mimo,ofsajd kdyz nam vybiha utocnik pred pulkou atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Anti Old Firm! Dons musí nahoru

Reagovat
smazaný uživatel

Stokes

Reagovat
Filipow

Jedna, dvě.. Celtic si pro titul jde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

My im ten v ligovom pohári radi prenecháme, nech tam máte aspoň jeden za sezónu

Reagovat
smazaný uživatel

Viete preco od leta nedostanete na Celtic Parku pohar caju?

Lebo vsetky pohare budu na Ibrox.

Reagovat
smazaný uživatel

A je to tady zase......

Reagovat
smazaný uživatel

To si tu napísal asi 100x.

Reagovat
smazaný uživatel

X. pre titul Rangers nebo Celtic

Reagovat
madridcan

tomu nemusis veonovat ziadne X...to akoby si napisal X. pre titul Realu Madrid alebo Barcelony

Reagovat
Ferguson6

žiadne alebo... je to len 55. titul pre Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Ou ... Jezdci na samém začátku klopýtli, o to víc to bude v SPL od úvodního kola zajímavější. Doufám, že Hearts nasadí opět vysokou laťku a Dundee Utd. půjdou výše. A St. Mirren se udrží.

Reagovat
smazaný uživatel

podelaly mi tiket rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele