Skončila španělská Primera Division

12.05.2002, 10:11
Aktuality
Ve Španělsku se včera posledním kolem uzavřela letošní sezóna Primera Division. Valencia, která už měla titul jistý, se s domácími fanoušky rozloučila výhrou 2:0 nad Betisem. Nejisté bylo ještě čtvrté místo znamenající účast v Lize Mistrů, ohrozit Barcelonu mohla ještě Celta Vigo. Barcelona sice jen remizovala na hřišti sestupující Zaragozy, i to ale stačilo, takže trojici Valencia, Deportivo, Real doplní v příštím ročníku Ligy Mistrů FC Barcelona. Na Vigo spolu s Betisem zbyl jen pohár UEFA. Do poháru UEFA jde ještě ze sedmého místa Alaves, protože ve finále poháru se střatly dva týmy, které se kvalifikovaly do Ligy Mistrů (Real a Deportivo).

Real Madrid měl pro tuto sezónu velké plány. Ulpynulo sto let od jeho založení a královský klub to chtěl královsky oslavit - ziskem všech trofejí. Dvě už mu ale unikly - ve finále poháru podlehl Deportivu, titul mu sebrala Valencia. Zbývá tak už jen finále Ligy Mistrů, kde se Real ve středu utká s německým Leverkusenem. Ten je na tom podobně, domácí titul nezískal a v domácím poháru také prohrál až ve finále (se Schalke).

Kromě posledního místa zajišťujícího Ligu Mistrů se bojovalo ještě o záchranu. Až v posledním kole se výhrou nad Valladolidem zachránila Mallorca, pro kterou je tato sezóna obrovským zklamáním. 16. místo je od sezóny 1996/1997, kdy se Mallorca probojovala mezi elitu, nejhorším umístěním. Za čtyři sezóny, které Mallorca v Primera Division zatím strávila, dvakrát skončila třetí a vybojovala účast v Lize Mistrů, jednou byla šestá a jednou desátá. Spolu se Zaragozou sestupují Las Palmas, které místo nutné výhry uhrálo jen bod, a Tenerife, které mělo šanci zachránit se jedině na úkor Realu Mallorca. K tomu ale potřebovalo prohru Mallorcy a doma vyhrát nad Athleticem Bilbao, ani jedno se nestalo, takže se Tenerife po jediné sezóně mezi elitou vrací zpět do druhé ligy. Las Palmas sestupuje po dvou letech. Pro Zaragozu je sestup velkým zklamáním, v posledních deseti letech dokázala vybojovat jedno třetí a jedno čtvrté místo a jinak se vždy držela v klidném středu tabulky.

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Gratulace do Valencie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele