Ruská Premier Liga - souhrn 18. kola

16.08.2009, 12:04, aktualizováno 16.08.2009, 22:59
Komentáře a souhrny
Hned šest branek bylo k vidění v úvodním zápase 18. kola Premier Ligy v Permu. Místní Amkar však nakonec podlehl Zenitu Petrohrad 2:4. Samara vyhrála v Chimkách a jednou brankou se na tom podílel Jan Koller, o vítězství Lokomotivu nad CSKA se až v poslední minutě postaral Syčev, Kazaň doma rozstřílela Těrek, moskevské derby vyznělo lépe pro Sparta a Rostov podlehl Dinamu Moskva.

Amkar Perm - Zenit Petrohrad 2:4

16.08.2009 10:00

Góly: 2. Martin Kušev, 14. Martin Kušev - 27. Igor Semšov, 34. Igor Denisov, 53. Szabolcs Huszti, 75. Igor Semšov

Premiéra Anatolije Davydova na lavičce Zenitu se stoprocentně vydařila. Zenit po fantastickém obratu zvítězil v těžkém zápase na půdě Amkaru Perm 4:2 a v tabulce se drží těsně za pohárovými příčkami. Mužstvo si tak spravilo náladu před důležitým pohárovým zápasem proti Nacionalu Funchal.

Začátek utkání však podobnému průběhu vůbec nenapovídal. Domácí vlétli do utkání po hlavě a hned z prvního útoku se dostali do vedení gólem Kuševa. I nadále domácí pokračovali v krásné kombinační hře plné rychlých útoků. Na hřišti bylo v podstatě jedinné mužstvo a ve 14. minutě přidal druhý gól Martin Kušev.

Domácí stadion bouřil, Amkar se stáhl do neprostupné obrany a vyrážel do nebezpečných protiútoků. Hráči Zenitu si nedokázali vypracovat žádnou šanci a k ohrožení Narubinovy branky se dostávali jen z ojedinělých standardních situací. Z jedné takové nacentroval míč Szabolcs Huszti a Igor Semšov vstřelil důležitý kontaktní gól.

Vstřelený gól hráče Zenitu očividně oživil a rázem byli na hřišti lepším mužstvem. Ve 33. minutě si domácí obrana musela pomoci pouze za cenu penaltového zákroku. Szabolcs Huszti ze značky pokutového kopu výborného Narubina nepřekonal, ale z následného rohu posadil přesný centr na hlavu Denisova, který srovnal na 2:2.

Ve druhém poločase pokračoval Zenit v převaze na hřišti a domácí s přibývajícím časem odpadali i fyzicky. V 53. minutě poslal Zenit do zaslouženého vedení výborně hrající Huszti a v 75. minutě dokončil fantastický obrat svým druhým gólem Igor Semšov.

V závěru utkání byl navíc po dvou zbytečných žlutých kartách vyloučen domácí Kalašnikov a domácí tak porážku dotrpěli pouze v deseti hráčích.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - Kubaň Krasnodar 1:0

16.08.2009 10:30

Góly: 90. Đorđe Jokić

Premiéra na lavičce Kubaně Krasnodar se trenéru Galstjanovi nepovedla, žlutozelení prohráli na hřišti Tomu Tomsk 1:0 brankou v samotném závěru.

Zatímco domácí Tomsk těší své fanoušky z dobrých výsledků a zatím zažehnává předpokládané sestupové starosti, Kubaň je na tom přesně opačně. Předposlední tým ruské ligy kvůli špatným výsledkům odvolal Sergeje Ovčinnikova a na jeho místo dosadil Pogose Galstjana.

Úvod vyšel hostům, kteří měli více ze hry, ale brzdila je finální fáze. Postupem času se ale hra přesunula na polovině Kubaně a začaly vznikat nebezpečné momenty před brankou Stepanova. Maznov si udělal prostor v soupeřově pokutovém území a jeho střela škrtnula o tyč, vzápětí střílel Klimov přímo do rukou připraveného brankáře Kubaně. Zanedlouho si Klimov přivodil vážné zranění a musel být vystřídán nadějným Djadjunem.

V druhém poločase začala hrozit i nová ofenzivní zbraně Tomičů Artem Dzjuba, který přišel na hostování ze Spartaku Moskva. V 57. minutě talentovaný útočník střílel hlavou těsně nad, o několik minut později byl v pokutovém území Kubaně strčen Chagušem do zad, ale sudí penaltu k překvapení všech neodpískal.

Za výraznou převahu byl Tomsk odměněn v nastaveném čase, obránce Jokič se vyhnul ofsajdové pasti a rozradostnil domácí publikum.

Více informací k zápasu

FK Chimki - Křídla Sovětů Samara 1:3

16.08.2009 12:15

Góly: 9. Oleg Kožanov - 23. Jan Koller, 68. Cimafej Kalačow, 78. Cimafej Kalačow (pen.)

Samara otočila nepříznivý vývoj na hřišti podmoskevských Chimek a po dvou a půl měsících se dočkala ligového vítězství. Na zaslouženém vítězství 1:3 se gólem podílel i Jan Koller.

Přitom pro Samaru úvod utkání nevypadal vůbec dobře, hned v deváté minutě nahlodal už tak malé sebevědomí hostů Kožanov, který otevřel účet zápasu. Na vyrovnání se však nečekalo dlouho, ve 23. minutě se Jan Koller zkušeně prosadil v pokutovém území Chimek a nedal brankáři Komarovovi šanci.

Hosté měli více ze hry a vytvářeli si šance, střelu Adamova musel vyrazit z pod břevna Komarov. Hosté si taky vypracovali velké množství rohových kopů, ale dnes to jejich silná zbraň nebyla.

Ve druhém dějství byl blízko vedoucí branky zkušený záložník Chimek Romaščenko, ale obehrát gólmana Lobose se mu nepodařilo. Domácí zato krutě zaplatili, střídající Ignatjev centrem našel v 69. minutě zapomenutého Kalačeva a Samara se dostala do vedení. Žolík Ignatjev se ukázal jako geniální střídání kouče Sluckého, o devět minut později byl faulován v šestnáctce podmoskevského celku, exekutor Kalačev penaltu proměnil a vstřelil svůj druhý gól v utkání. Závěrečný tlak Chimki nezrealizovaly, protože se nechal vyloučit po faulu na Kollera domácí zadák Ibragimov.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - CSKA Moskva 2:1

16.08.2009 14:00

Góly: 43. Dinijar Biljaletdinov, 90. Dmitrij Syčev - 60. Alan Dzagojev

Ofsajdový gól v devadesáté minutě z kopačky Dmitrije Syčeva zajistil Lokomotivu tři body v moskevském derby proti CSKA.

Derby nabídlo zajímavý fotbal. Ani jeden z týmů nechtěl hrát druhé housle a u obou branek vznikaly nebezpečné momenty. V jednom z nich Glušakov šikovně přenechal míč Syčevovi, ale ruský reprezentant se teprve zastřeloval. Obranu armády nejvíce zlobili domácí ofenzivní esa Odemwingie a Syčev.

Domácí ale málem poslala do kolen vlastní chyba, zpětnou přihrávku Dujmoviče zachytil Vágner Love, ale neohroženě proti němu vyběhl Guilherme a z následné dorážky si na něj nepřišel Ščennikov. Skórovat mohl Krasič po ideální přihrávce Aldonina, ale za minut dvanáct jej dohnal Janbajev. Na druhé straně hlavičkoval Rodolfo z rohu přímo do míst, kde stál připravený Akinfejev.

Iniciativu, kterou mělo CSKA skoro celý první poločas, v jeho závěru převzal Lokomotiv. Železničáři za to byli patřičně odměněni, přesně mířenou chytrou střelou se po přihrávce Glušakova blýskl kapitán Biljaletdinov a brankář armády Akinfejev neměl šanci.

Druhý poločas začalo CSKA náporem, loňský vicemistr se s momentální stav 0:1 nemohl nikterak smířit. Vágner Love mířil v pádu mimo, o chvíli později po skvělém napadání vybojovali míč Krasič s Lovem a Brazilec se po zákroku jednoho ze zadáků Loko dožadoval penalty, marně. Domácí o sobě dali vědět díky Biljaletdinovi, jeho střela postrádala o něco větší přesnost.

K neudržení byl útočník CSKA Vágner Love, ale dnes měl v koncovce smůlu. Po centru Vasilije Berezuckého střílel hlavou uvnitř pokutového území vedle. Alexej poté podobně šikovným způsobem vyslal také Marka Gonzáleze, kterého fanoušci CSKA přivítali banner v jeho rodném jazyce, ale levé křídlo CSKA boj s gólmanem Guilhermem prohrálo.

Velká chvíle chilského reprezentanta přišla v šedesáté minutě. Speedy González se uvolnil přes Kuzmina a vyslal do pokutového území Lokomotivu přesnou přihrávku, která se dostala až na mladého Dzagojeva a ten z výhodné pozice vyrovnal na 1:1. Debut se Gonzálezovi bezesporu vydařil, pro defenzívu Železničářů byl stálou hrozbou.

Do moskevského derby se dostala i brazilská akvizice Loko Wágner Ferreira dos Santos, kterého trenér Semin poslal na hřiště po inkasované brance. Na druhé straně na posledních osm minut šel na hřiště Necida za smolaře Vágnera Lovea.

Závěr utkání byl ve znamení chtíče obou celků tento zápas vyhrát, hrál se tak fotbal nahoru dolů. Obrovskou šanci si vypracoval Krasič, číhající na zadní tyči. Guilherme proti němu však vytáhl bravurní zákrok. Tahounem ofenzivních akcí domácích v posledních minutách byl Dmitrij Syčev, kanonýr Loko utekl Ignaševičovi, ale střílel do rukou Akinfejeva, v další příležitosti Syčev trestuhodně vedle a do třetice se konečně dočkal. Syčev využil přihrávky za obranu od střídajícího Gatagova, který z pozice náhradníka oživil hru Loko a se štěstím míč propasíroval mezi nohy Akinfejeva. Ignaševič se snažil míč doběhnout, ale bylo pozdě. Nutno podotknout, že gólová akce padla z ofsajdu....

Lokomotiv se dočkal prvního vítězství v derby od roku 2007 a mužstvo se pod taktovkou kouče Jurije Sjomina začíná zvedat. To CSKA se čelo opět o něco vzdálilo.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Spartak Nalčik 1:0

16.08.2009 14:30

Góly: 76. Vladimir Kuzmičov

Šesté vítězství pod vedením trenéra Gordějeva si připsal Saturn. V osmnáctém kole mimozemšťané porazili Spartak Nalčik 1:0 zásluhou branky Kuzmičeva.

Zápas začal náporem Saturnu, který využíval slabých míst v obraně Nalčiku a vypracoval si několik slibných střeleckých příležitostí. Hosté z Kavkazu útočili v prvním dějství jen sporadicky.

Svěřenci Jurije Krasnožana se zvedli po změně stran, domácí Saturn se musel dlouhé minuty bránit. Vůbec největší gólový moment spálil Asildarov, když o míč smolně přišel. Domácí se osmělili až v 71. minutě, když střílel žolík Topič, Radič svůj tým podržel.

Trenér Krasnožan vycítil, že v proti podmoskevskému celku má dnes jeho Nalčik na body a poslal do hry druhého útočníka Artema Koncevoje. Paradoxně však hosté v té době inkasovali, když se přesně trefil Kuzmičev. Ve zbytku utkání byly k vidění šance na obou stranách, ale gól už nepadl.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Těrek Groznyj 4:0

16.08.2009 16:45

Góly: 13. Aleksandr Bucharov, 16. Aleksandr Bucharov, 20. Alejandro Domínguez, 89. Aleksandr Bucharov

Vedoucí Rubin Kazaň hattrickem Aleksandra Bucharova a jedním gólem Domingueze rozstřílel Těrek Groznyj 4:0. Na domácím hřišti tak zastavili rozlet ambiciózních Čečenců.

Zápas začal ve vlažnějším tempu, ale hned od prvních minut byl v režii domácích. Po deseti minutách hry domácí poprvé rozvlnili síť za zády brankaře Dikaně. Skórující Bucharov se však nacházel v postavení mimo hru. Chuť si však spravil hned ve 13. minutě, když se prosadil po rohovém kopu Ansaldiho.

O tři minuty později přidal domácí Rubin druhý gól. Karadeniz poslal dlouhý centr do pokutového území Těreku, na který se do vzduchu zavěsil opět bucharov a krásnou rybičkou poslal míč do sítě. Drtivý úvod zápasu pak korunoval ve 20. minutě Alejandro Dominguez, jenž poslal domácí do třígólového vedení.

Po úvodní kanonádě pokračoval Rubin v zápase bezchybnou profesorskou hrou a v klidu si hlídal výsledek. Hráči domácích v klidu kontrolovali hru a sebevědomě kráčeli pro tři body. V 65. minutě pronikl do pokutového území hostí Gökdeniz Karadeniz, kterému rukou doslova sebral míč od nohy padající obránce Kleber. Rozhodčí však evidentní penaltový moment neviděl.

Poslední gólovou tečku zápasu tak vystavil až v 89. minutě opět Aleksandr Bucharov, který dokončil hattrick a uzavřel účet utkání na konečných 4:0 pro domácí.

Více informací k zápasu

FK Rostov - Dinamo Moskva 0:1

16.08.2009 19:00

Góly: 27. Aleksandr Keržakov

Brankář Gabulov a útočník Keržakov byli největšími strůjci vítězství Dinama Moskva na hřišti FK Rostov. První jmenovaný svůj tým několikrát podržel, útočník Keržakov vsítil jedinou branku zápasu.

Zápas začal ostrou rozcvičkou pro brankáře Dinama Gabulova, za prvních jedenáct minut na jeho branku Rostov vystřelil celkem sedmkrát. Osmá střela, kterou vyslali domácí ve čtrnácté minutě, měla nejgólovější parametry, Akimov vysunul Lebeděnka v tváří tvář Gabulovovi, ale útočník jižanů selhal a napálil míč přímo do gólmana moskevských.

Aktivita domácím nevydržela dlouho a ke slovu se začalo dostávat hostující Dinamo. Především kanonýr Alexandr Keržakov zlobil obranu domácích. V prvním případě jeho střelu takřka z nulového úhlu brankář Gerus s potížemi vyrazil a ve 27. minutě už Keržakov slavil gól, když mazáckým způsobem překonal jedničku Rostovu.

Začátek druhého poločasu byl podobný tomu prvnímu, Rostov se pokoušel o nátlak, ale Dinamo skvěle hlídalo křídlo, odkud domácí hrozí tradičně nejvíc. Zahrozil tak pouze Akimov, který nastřelil břevno. Rostovu stále brnkal na nervy Keržakov, ale největší šanci si vytvořil Dmitrij Kombarov, Gerus musel vytáhnout bravurní zákrok.

V závěru zápasu Rostov opět zvýšil tlak a pět minut před koncem utkání musel Gabulov zachraňovat svůj tým, když vyrazil hlavičku Živanoviče mířící pod břevno. Zanedlouho měl Gabulov opět práci, když vyrazil střelu Kulčije po rohovém kopu. Závěr utkání byl ve znamení konfliktů a emocí, Dinamo si těsné vedení pohlídalo.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - FK Moskva 2:1

16.08.2009 19:00

Góly: 45. Pavel Jakovlev, 87. Jevgenij Makejev - 51. Zvonimir Vukić

Dramatické metropolitní derby mezi Spartakem a FK Moskva vyšlo lépe domácím. Červenobílí v Lužnikách zásluhou branek dvou mladíčků Jakovleva a Makejeva porazili měšťany 2:1. Trenér hostů Miodrag Božovič poprvé ve své kariéry v Rusku prohrál dva zápasy v řadě, naproti tomu Spartak ukončil dvouletou sérii klopýtnutí s granátově-červenými.

Kouč Spartaku Karpin překvapil nasazením osmnáctiletého Pavla Jakovleva, a jak se ukázalo, ve schopnostech talentovaného útočníka se nemýlil. Od prvních minut patřil Jakovlev k nejlepším hráčům na trávníku. První poločas byl především boj, hráči FK Moskva hráli v bojovném, někdy až zákeřném duchu. Terčem jejich nevybíravých zákroků byl především ofenzivní mág Spartaku Alex Raphael Meschini. Emotivní utkání každou minutou gradovalo, ve 28. minutě takříkajíc Šešukov zboural Alexe a strhl se menší konflikt, za který bylo žlutou kartou odměněno hned několik fotbalistů na obou stranách.

Fotbalových momentů bylo poskromnu, více ze hry měl Spartak. Domácím se podařilo mírnou převahu zužitkovat ve vedoucí branku v nastaveném čase prvního poločasu. Skvělou spolupráci Wellitona s Jakovlevem zakončil ruský útočník tvrdou ranou přesně pod břevno.

Plány Spartaku uhlídat jednogólové vedení a postupem času hrozit z brejků zhatil v 51. minutě záložník Vukič. Hráči Spartaku se nechali strhnout unikajícím Samedovem, bývalý hráč Spartaku toho využil ke zpětné přihrávce a srbský playmaker Vukič měl jednoduchou pozici.

Spartaku se dlouho nedařilo překonat pevnou obrannou tvrz FK Moskva a v 80. minutě se dokonce hosté málem dostali do vedení. Své sólo ale Golyšev zakončil do míst, kde stál Džanajev.

V 87. minutě nastal klíčový moment utkání. Rohový kop Alexe upustil gólman Ževnov před dorážejícího Kovalčuka, ten sice nastřelil tyč, ale z další dorážky zlomil měšťanské srdce obránce Jevgenij Makejev.

Vedení 2:1 si Spartak Moskva pohlídal a na vedoucí Rubin Kazaň tak stále ztrácí pouhý bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň18114336:1337
2.Spartak Moskva18113434:1636
3.CSKA Moskva1893627:1830
4.FK Moskva1886421:1330
5.Dinamo Moskva1893620:1830
6.Lokomotiv Moskva1877422:1828
7.Zenit Petrohrad1876528:2127
8.FK Saturn1875620:2126
9.Křídla Sovětů Samara1873819:2224
10.Těrek Groznyj1866620:2624
11.Tom Tomsk1865718:2023
12.FK Rostov1857612:1622
13.Amkar Perm1846817:2718
14.Kubaň Krasnodar1836911:2615
15.Spartak Nalčik1818913:2211
16.FK Chimki18241214:3510

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak premiera Davydova na lavicce se vydarila

Jinak jeste k odchodu Advocaata. V patek se s nim Petrohrad rozloucil a bylo to nadherny, Advocaat nakonec neudrzel slzy dojeti. Jako nejuspesnejsimu trenerovi v historii klubu mu za vsechno dekujeme - a navic co sem mel moznost se s nim nedavno potkat, tak je to i strasne sympatickej clovek

http://fczenit.blog.cz/0908/dick-advocaat-se-naposledy-rozloucil-s-petrohradem

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak (mala reklama) sestrih zapasu zapasu a dalsi jako vzdycky na mym webu

http://fczenit.blog.cz/

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
irik

Čau alexi, dal by si mi nějaký kontakt na sebe?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedavam...napis treba na mejl na strankach

Reagovat
irik

fajn .

Reagovat
irik

Eh, na jakejch stránkách ?

Reagovat
smazaný uživatel

o par prispevku vejs

Reagovat
irik

Máš to tam, očekávám tvou odpověď.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že fanoušci Zenitu nezapomněli na vše dobré, co pro klub udělal. Lépe se s ním rozloučit snad ani nemohli.

Reagovat
Shevchenko

Paráda Zenit. Hlavně Semšov a Huszti.

Reagovat
smazaný uživatel

Huszti dneska zahral snad nejlepsi zapas za Zenit - zapas od zapasu se zlepsuje. Na hristi neuveritelne makal, mel prsty v nekolika golech a mam dojem, ze mel i nejvic nabehanejch kilometru na hristi.

Semsovovi se taky zapas poved... ale stejne ho nesnasim

Reagovat
Kubin1989

Jenda Koller parádní výkon, teď jsem zvědav co předvede v repre

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas jsem sice nevidel, ale vypada to, ze Zico posila CSKA do cim dal vetsiho marastu, coz ne ze by me netesilo ...jeho prace se mi nikdy nelibila a jeste po odchodu Zirkova jsou vysledky CSKA cim dal horsi.

Navic ve fortune se asi zblaznili, kdyz na vitezstvi Loxo byl kurz 2.95 za coz jim moc dekuju

Reagovat
smazaný uživatel

Díval jsem se na poločas derby a Gonzálezovi vyšel debut na výbornou, podílel se na gólu Dzagojeva. Jinak hráče Loko Gatagova si zapamatujte, tomu bude patřit budoucnost.

Reagovat
smazaný uživatel

V posledni dobe sem zapasy Loko moc nevidel, jenom ze sestrihu, ale na Gatagova taky koukam.... doufam, ze v pristim kole na Petrovskym se mi moc nepredvede

Reagovat
smazaný uživatel

Krásná fotka v souhrnu, z finále proti Rangers. Teď jsem si krásně zavzpomínal na vítězné tažení Zenitu Pohárem UEFA....

Reagovat
smazaný uživatel

to je pekáč

Reagovat
smazaný uživatel

Zamiloval ses jo? ....moji mlady se Denisov taky libi

Reagovat
smazaný uživatel

Bucharov hraje zase fantasticky ....po Kerzakovovi je podle me v soucasnosti druhej nejlepsi ruskej utocnik vubec a ve hre hlavou je podle me evropska extratrida

Reagovat
smazaný uživatel

(uvidime jestli to v LM potvrdi nebo vyvrati)

Reagovat
smazaný uživatel

Tento rok to v boji o krále střelců nebude taková nuda jako loni...

Reagovat
smazaný uživatel

ale prosimtě..to sou zas superlativy....

Reagovat
M11

Kazan jede

Reagovat
božský John

Lokomotiv

Bucharov a celá Kazaň

jedou jak namydlený...a konečně se probral i Zenit

Reagovat
smazaný uživatel

Poprava Čečenců v přímém přenosu z kopačky kata Bucharova.

Reagovat
smazaný uživatel

Ananidze v základní sestavě proti FK Moskva!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jejda, to je Jakovlev...

Reagovat
smazaný uživatel

Spartaaaaaaaaaaaaak! Ten titul jim letos moc přeju. Hráči FK Moskva k tomu přistoupili podle očekávání, řezali to hlava nehlava, hlavně chudák Alex bude mít modřin jako nikdy. Spartak je se jim však v důrazu vyrovnal a navíc je předčil fotbalovostí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tomsk kdyby tak hrál furt, by mohl ještě zautočit na poháry , to samé i Saturn

Reagovat
smazaný uživatel

Já měl na ten Rubin vsadit

Reagovat
smazaný uživatel

chimki ádie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele