Primeira Liga - souhrn 32. kola: Sporting oficiálně mistrem

09.05.2021, 18:00, aktualizováno 12.05.2021, 23:17
Komentáře a souhrny
Sporting porazil Boavistu a dvě kola před koncem si zajistil mistrovský titul. Benfica vyhrála na půdě Nacionalu a drží šanci na druhé místo, když před zbývajícími dvěma zápasy ztrácí na Porto, které si poradilo s Farense, čtyři body. Počtvrté v řadě ztratila Braga, která tentokrát neudržela vedení na půdě Gil Vicente, s nímž remizovala 1:1...

Sporting CP - Boavista FC 1:0

11.05.2021 21:30

Góly: 36. Paulinho

Lisabonský Sporting dotáhl svou misi do úspěšného konce a po úterní těsné výhře nad zachraňující se Boavistou (1:0) slaví v portugalské lize vytoužený titul, na který čekal dlouhých devatenáct let. Ve své stočtrnáctileté historii dosáhl na svůj devatenáctý triumf a v příštím ročníku se může těšit na návrat do základní skupiny Ligy mistrů. Naopak hostující výběr čeká ve dvou zbývajících duelech nervy drásající bitva o holé přežití.

Domácí celek navíc prodloužil šňůru bez ligové porážky na dvaatřicet utkání v řadě, doposud vybojoval dvaaosmdesát bodů a před druhým Portem drží nedostižný osmibodový náskok. Klub z Porta se naopak nachází až na šestnácté barážové příčce s třiceti body a musí se velmi dobře připravit na poslední dvě střetnutí. Sporting vstoupil do tohoto utkání s velkým odhodláním a v úvodní dvacetiminutovce si vytvořil hned několik gólových možností.

Nejprve napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů Nuno Santos a svou kroucenou střelou orazítkoval vzdálenější konstrukci, vzápětí se po rohovém kopu vyšvihl do vzduchu Paulinho a svou hlavičku minul protější tyč zhruba o metr. Krátce po odehrané čtvrthodině zkusil vystřelit také João Mário, nicméně levou tyčku netrefil o několik decimetrů. Jasný favorit znovu zahrozil přesně v polovině úvodního dějství.

Na vynikající kolmici Santose si naběhl Nuno Mendes a tvrdě vypálil z mírného úhlu, jenomže k jeho smůle pouze napálil bližší spojnici. Sporting se dočkal zaslouženého vedoucího gólu deset minut před výměnou stran. Na levé straně se zjevil Nuno Santos a svou prudkou přihrávkou našel před hranici brankového území Paulinha, jenž z první nekompromisně zavěsil přímo pod horní tyčku.

Hosté se v žádném případě nevzdali a ještě do přestávky chtěli srovnat, nicméně projektil Nuna Santose z osmi metrů brilantně zneškodnil gólman Adán. Do druhého dějství opět lépe vstoupili svěřenci trenéra Rúbena Amorima a ve 47. minutě byli blízko k pojištění svého náskoku, avšak volný Paulinho nechal vyniknout jen brilantního brankáře Jardima.

Pak se hra přeci jen uklidnila a Sporting si hlídal dostatečný náskok. V 78. minutě se za defenzívou Boavisty zjevil rozběhnutý Pedro Gonçalves a dostal se i do zakončení, ovšem z mírného úhlu trefil bližší konstrukci. V následujících minutách se již nic zásadního nestalo a po závěrečném hvizdu vypukly na trávníku mohutné oslavy Sportingu, které provázel i pestrobarevný ohňostroj.

Více informací k zápasu

CD Nacional - SL Benfica 1:3

11.05.2021 19:00

Góly: 8. Pedrão - 78. Pedrão (vl.), 81. Gonçalo Ramos, 86. Gonçalo Ramos

Benfica nemůže být s tímto ligovým ročníkem příliš spokojená, a i když se v závěru sezóny přeci jen dostala do solidní formy, tak to na přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů stále nevypadá příliš reálně. "Orli" se po výhře 3:1 nad Nacionalem nachází na třetím místě se ziskem sedmdesáti bodů, ovšem dvě kola před koncem ztrácí na druhé Porto čtyři body a musí tak doufat, že jejich úhlavní konkurent už ani jednou nevyhraje.

Lisabonský celek tedy pravděpodobně obsadí třetí příčku a o hlavní fázi nejprestižnější evropské klubové soutěže pravděpodobně bude bojovat v kvalifikaci. Jeho úterní protivník je po další porážce jednou nohou ve druhé lize, s pětadvaceti body na kontě je úplně poslední a za patnáctou pozicí týmu Rio Ave zaostává o bodů šest. Jeho naděje na záchranu se proto pohybuje už jen v teoretické rovině.

Přitom se svým favorizovaným rivalem držel krok a ještě čtvrthodiny před závěrečným hvizdem vedl, nicméně pak hned třikrát inkasoval a jeho šance na bodový zisk se rozplynula. Domácí začali skvěle a skóre otevřeli již po necelých osmi odehraných minutách. Po rohovém kopu z levé strany a prodloužené hlavičce zakončoval zcela osamocený Riascos, a i když svou hrudí zblízka trefil jen bližší tyč, tak dorážející Pedrão bez potíží rozvlnil síť.

Nacional dokonce mohl pojistit náskok krátce po odehrané půlhodině, ale Éber Bessa po vynikajícím průniku přes několik protihráčů nevyzrál na pozorného brankáře Leiteho. Ihned po změně stran si málem vsítil vlastní gól Otamendi, avšak jeho nechtěnou teč bravurně vyškrábl famózní Leite do zámezí. Jasnému favoritovi se povedlo rozvlnit síť v 51. minutě, jenže trefa po přesné střele Tavarese z dvaadvaceti metrů nakonec neplatila kvůli předchozímu nedovolenému zákroku Lucase Verissima na Pedra Mendese.

Hostům se přeci je podařilo srovnat krok v 78. minutě. Po zpětné přihrávce z levé strany okamžitě vystřelil švýcarský kanonýr Seferović a jeho pokus smolně tečoval do vlastní branky Pedrão. V rozmezí 81. - 86. minuty rozhodl o úspěchu lisabonského klubu střídající Gonçalo Ramos hned dvěma zásahy. Teprve devatenáctiletý záložník nejprve snadno usměrnil balón do pravého spodního rohu poloprázdné branky a následně po brejku čtyři na dva propálil gólmana Filipeho šťastnou ranou z osmi metrů.

Více informací k zápasu

FC Porto - SC Farense 5:1

10.05.2021 21:15

Góly: 6. Mehdi Taremi (pen.), 14. Toni Martínez, 20. Luis Díaz, 59. Mehdi Taremi, 84. João Mário - 89. Licá

Porto si i přes absenci vykartovaného Sérgia Oliveiry bez větších problémů poradilo doma s Farense, jemuž bezpochyby hodně uškodilo vyloučení Bilela Aouacheriy ze 30. minuty, a pojistilo si své postavení na druhém místě tabulky. I v době, kdy jeho sok hrál ještě v plném počtu, inkasoval celkem třikrát, přičemž konečnou porážku pak jen zmírnil v závěru.

Domácí naposledy sehráli velmi náročné derby s Benficou, které bylo velmi důležité pro zachování odstupu od lisabonského protivníka, a finální remíza jim tento cíl zaručila. Až do posledních pasáží sezóny pouze nesmí svoje zápasy výrazně pokazit a kvalifikují se přímo do Ligy mistrů. K nějakému selhání určitě nedošlo v nynějším mači proti nováčkovi soutěže.

Dragoes zásadně pomohl brzký vstřelený gól už ze 6. minuty utkání. Bránící Licá nevědomky zahrál ve vlastní šestnáctce rukou, bohužel pro něj si počínal proti fotbalovým pravidlům, a tak byla nařízena penalta. Taremi se jako exekutor nezmýlil, zvolil tvrdé zakončení, kterému mohl brankář Beto jen stěží čelit, ačkoli se mu podařilo vystihnout směr soupeřovy střely.

Další změna skóre přišla na řadu poměrně záhy, konkrétně o osm minut později. Taremi si tentokráte na své konto připsal asistenci, uvolnil svou přihrávkou dopředu Toniho Martíneze, jenž si na ni naběhl na hranici ofsajdu, a i když si Beto při likvidování této šance na míč sáhl, v cestě za brankovou čáru ho zkrátka nezastavil. A o šest minut později udeřilo Porto potřetí.

Opětovně byl zakladatelem celé akce Taremi, který na levé straně ve správnou chvíli posunul balón na Díaze, ten si ho v pokutovém území narovnal na svou pravačku a namířil ho ideálně ke vzdálenější tyčce. Hosté se poté smiřovali s ještě jednou ránou, do přestávky byl vyloučený Aouacheria, který sice zřejmě nechtěně, přece podrážkou kopačky trefil Wilsona Manafu.

Utkání se následně dohrávalo spíše z povinnosti. Svůj náskok portský výběr navýšil v 59. minutě, podruhé se na listinu šutérů zapsal Taremi, který pohotově zužitkoval kolmici od Otávia, a v 84. minutě se trefil i jeho spoluhráč João Mário na zadní tyč. Farense se podařilo snížit v 89. minutě, Licá využil nesprávného obranného zákroku vracejícího se Dioga Leiteho.

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - SC Braga 1:1

09.05.2021 21:00

Góly: 29. Claude Gonçalves - 9. Ricardo Horta

Hráči Bragy nepřerušili ligovou šňůru bez vítězství ani v derby s Gil Vicente a po remíze 1:1 definitivně přišli o naději na třetí příčku zaručující kvalifikaci Ligy mistrů, neboť v portugalské nejvyšší soutěži před sebou mají poslední dvě utkání a za Benficou zaostávají o nedostižných sedm bodů. V letošním ročníku tak jistojistě obsadí čtvrtou pozici a čeká je základní skupina Evropské ligy. Domácí poskočili na desáté místo se šestatřiceti body.

Gil Vicente ještě v tuto chvíli nemá jistou záchranu, na druhou stranu je to za ním nesmírně našlapané a ve zbývajících dvou kolech tak bude potřebovat alespoň jedno vítězství. Do tohoto nedělního utkání nevstoupilo příliš dobře, jelikož už po necelých devíti odehraných minutách prohrávalo. SC šlo do vedení zásluhou svého kanonýra Ricarda Horty, jenž se v tomto ligovém ročníku prosadil již podeváté.

Po naprosto skvostném pasu z levého křídla stanul u vzdálenější tyče Ricardo Esgaio a balón z první vracel před branku, kde našel právě Hortu a ten bez větších potíží rozvlnil síť střelou ze sedmi metrů. Favorit tohoto střetnutí mohl navýšit svůj náskok ani ne o minutu později, ale rozběhnutý Abel Ruiz pálil jen do bližší boční sítě. FC z ničeho nic vyrovnalo po necelé půl hodině hry díky odvrácenému rohovému kopu.

Odražený míč se totiž dostal na kopačku Clauda Gonçalvese, který ho z osmnácti metrů usměrnil přímo do pravého spodního růžku a gólman Matheus se po této přízemní dělovce natahoval marně. Hosté si chtěli vzít zpět svůj ztracený náskok dvě minuty před poločasovou přestávkou, nicméně razantní projektil Galena z pětadvaceti metrů ukryl ve svých rukavicích pozorný brankář Denis.

Braga po změně stran přidala a doslova obléhala pokutové území protivníka, ovšem po většinu času hrozila jen ze střední vzdálenosti. V 51. minutě napřáhl z dvaadvaceti metrů aktivní Galeno a přední konstrukci minul o několik decimetrů, následně se dostal k hlavičce Bruno Rodrigues a ani on nevyzrál na vynikajícího domácího strážce.

SC si vytvořilo poslední velkou možnost deset minut před závěrečným hvizdem, avšak střídající Šporar nepochopitelně poslal míč mimo tři tyče, Naopak v 87. minutě chtěl otočit vývoj nově příchozí Fujimoto, ale japonský záložník zcela odkrytou branku trestuhodně přestřelil.

Více informací k zápasu

Další výsledky

12.05. 21:15
Vitória SC
1:2
Famalicão
Góly: 6. Bruno - 21. Božidar Kraev, 85. Heriberto Tavares
11.05. 17:00
CD Tondela
1:3
Belen. SAD
Góly: 3. Mario González - 20. Mateo Cassierra, 39. Miguel Cardoso (pen.), 59. Mateo Cassierra
11.05. 17:00
Santa Clara
1:0
Rio Ave FC
Góly: 52. Carlos
10.05. 19:00
Portimonense
1:2
Moreirense
Góly: 20. Fabrício (pen.) - 44. Nahuel Ferraresi, 82. Gonçalo Franco
09.05. 16:00
Ferreira
1:1
CS Marítimo
Góly: 12. Luíz Carlos - 40. Joel Tagueu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP32257057:1582
2.FC Porto32228267:2974
3.SL Benfica32217462:2370
4.SC Braga32186851:3260
5.Paços Ferreira321481037:3750
6.Vitória SC Guimarães321261436:4142
7.CD Santa Clara321171438:3640
8.CF Os Belenenses329131025:2940
9.Moreirense FC329131033:4140
10.FC Famalicão329101337:4537
11.Gil Vicente FC321061630:4036
12.CD Tondela321061634:5336
13.Portimonense SC32971634:4034
14.CS Marítimo321041826:4234
15.Rio Ave FC326131323:3631
16.Boavista FC326121436:4830
17.SC Farense326101630:4428
18.CD Nacional32671929:5425

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Benfica

Mám otázku na užívateľa menom Hiko

eventuálna situácia.. posledné kolo ligy.. Sporting hraje proti Boaviste.. a sú 2 možnosti.. v prípade výhry Sportingu bude Sporting šampión, ale Boavista určite zostúpi. Druhá ak Boavista vyhrá tak sa zachráni, ale Sporting príde o titul.. remíza nerieši nič, Boavista sa nezachráni a Sporting príde o titul..

Čo by si si vybral, ako lepšiu možnosť?

PS: tak snáď to tu nájdeš

Reagovat
eleven11

Aj Sofia by bola v pi ci

Reagovat
Hiko

Neuváděj mě to takové situace, už včera jsem měl problém. Ale abych se přiznal, pro mě je víc Boavista. V těch dvou situacích, co popisuješ, bych ale vždy volil menší zlo - tzn. pokud by Sporting získával tituly jak na běžícím pásu, pak bych preferoval záchranu BFC. Naopak pokud bych cítil, že Boavistě rok ve druhé lize spíše pomůže se probrat, bral bych Sporting.

Spíš bych si radši představoval situaci, že Sporting s Boavistou hrajou v posledním kole o titul

Reagovat
Benfica

včerajšia situácia bola inšpiráciou

Reagovat
noustres

Titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Eu quero o Sporting campeão!

Reagovat
smazaný uživatel

TIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIITUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUULLLLLLL !!!!!!

Reagovat
noustres
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elmas

Nejdřív se Sporting nedostane ani do EL, a pak udělá takovouhle jízdu ...

Reagovat
Kixi Syhimour

Obrovská gratulace Sportingu

Hanovy týmy konečně začaly vyhrávat své ligy

Reagovat
Realita

Co je Hanovy??

Reagovat
Kixi Syhimour

Přivlastňovací tvar od jména Han, který tady fandí Sportingua teď si pravděpodobně dává slavnostní rum z balkonu.

Reagovat
Han střelil první

Za rok Baník

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
FC Porto FC

Jak nás sakra mohl Sporting s dorostencama porazit :D

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Rothbard

Adán taky zajímavý příběh. Odejde jako nechtěný z Realu, toulá se různě po klubech ve Španělsku, aby letos přestoupil do Sportingu a ejhle, je z toho titul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele