Primeira Liga - souhrn 25. kola

03.06.2020, 21:58, aktualizováno 08.06.2020, 00:02
Komentáře a souhrny
Porto hned v prvním kole po restartu zaváhalo, když prohrálo na hřišti Famalicãa. "Draci" proto mohli přijít o vedoucí příčku a to se také stalo, ale protože Benfica doma jen remizovala s Tondelou, srovnaly se oba celky na 60 bodech. Sporting remizoval v Guimarãesi, Braga jede s prázdnou ze Santa Clary...

CD Santa Clara - SC Braga 3:2

05.06.2020 20:00

Góly: 34. Thiago, 66. Thiago (pen.), 90+2. Carlos - 20. Fransérgio (pen.), 56. Trincão

Fotbalisté Bragy nevyužili možnosti výrazněji uskočit Sportingu v ligové tabulce prohráli ve strhujícím utkání na Azorských ostrovech se Santa Clarou 3:2. Hosté sice v utkání dvakrát vedli, ale odhodlaný domácí tým dokázal průběh utkání zvrátit.

K první výraznějšímu vzrušení na hřišti došlo až ve 20. minutě, kdy byl v pokutovém území sražen k zemi Trincao a sudí Dias ukázal na penaltový puntík. K exekuci penalty se postavil kapitán Fransérgio a brazilský útočník nabídnutou příležitost s přehledem proměnil.

O čtvrt hodiny později prokázali domácí fotbalisté více odhodlání na levém křídle a Sanusi poslal přízemní centr na hranici pokutového území k Thiago Santanovi, který skvělým angličanem vyrovnal skóre zápasu.

Santa Clara mohla jít hned vzápětí po zmatcích v rozehrávce Bragy do vedení, ale z úhlu střílející Sanusi napálil pouze rameno připraveného brankáře Matheuse. Na brazilském brankáři ztroskotal opět z podobného místa Sanusi i o několik minut později.

Na neproměněné šance domácí doplatili po změně stran. V 56. minutě z levého křídla poslal zpětnou přihrávku Sequeira na Trincaa a posila Barcelony pro příští sezónu nekompromisně zakončila přesnou střelou k tyči.

Zvratem v utkání byl faul Raúla Silvy v pokutovém území, po kterém rozhodčí Dias nejenom nařídil pokutový kop, ale také udělil Silvovi už druhou žlutou kartu v utkání a stoper hostů tak šel předčasně do sprch. Nařízenou penaltu do protipohybu Matheuse bez problému proměnil Santana.

I v deseti lidech to mohla být Braga, kdo nakonec zvrátí skóre na svou stranu. V 90. minutě ale Fransérgio nedokázal sám před brankářem Rochou zpracovat míč a dobíhající Wilson Eduardo se již ke střele kvůli skvělému zásahu brankáře nedostal. Nakonec to byla Santa Clara, kdo se radoval z pozdního gólu. V druhé minutě nastavení dostal až příliš prostoru na levém křídle Lincoln a přesným přízemním centrem našel Carvalha, který splnil práci útočníka a rozhodl o výhře Santa Clary.

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Sporting CP 2:2

04.06.2020 22:15

Góly: 32. João Carlos Teixeira, 68. Marcus Edwards - 18. Andraž Šporar, 51. Andraž Šporar

Ani třetí z velkých favoritů portugalské nejvyšší soutěže nedokázal po necelé tříměsíční přestávce zvítězit. Lisabonský Sporting vedl v Guimarãesi 1:0 a 2:1, ovšem domácí Vitória vždy celkem brzy odpověděla. Hosté nedokázali převrhnout misky vah na svou stranu ani přesto, že téměř dvacet minut hráli proti oslabenému protivníkovi. V tabulce zůstali na čtvrté pozici se třiačtyřiceti body, jejich soupeř je šestý s osmatřiceti body na kontě.

Do první větší možnosti čtvrtečního utkání se dostal domácí výběr, když z hranice šestnáctky napřáhl pozdější hrdina Marcus Edwards. Jeho střelu ještě tečoval bránící Mathieu a balón nakonec skončil o necelé dva metry vedle vzdálenější konstrukce. CP se z ničeho nic prosadilo krátce po odehrané čtvrthodině, když obrovskou hrubku brankáře Douglase Jesuse potrestal slovinský útočník Andraž Šporar.

Domácí strážce totiž po dlouhém nákopu Acuñy vyběhl mimo své pokutové území a po velmi nepovedeném sklepnutí na prsa nabídl tutovku právě Šporarovi, jenž bez potíží zamířil doprostřed prázdné branky. Celou situaci ještě konzultoval sudí Carlos Xistra s VAR, nicméně poté gól přeci jen uznal. Vitória na sebe nenechala s reakcí čekat příliš dlouho a krátce po půlhodině hry srovnala stav.

Tentokráte zazmatkoval při rozehrávce gólman Maximiano a svou bídnou přihrávku našel Josepha Amoaha. Ghanský záložník následně předložil lahůdku pro zcela volného Joãa Carlose, proti jehož ráně z osmi metrů neměl Maximiano žádný nárok. Ještě do přestávky mohl Sportingu hned dvakrát vrátit vedení Vietto, ale po dobrých průnicích Cabrala nejprve mířil vedle bližší konstrukce a vzápětí pálil těsně nad břevno.

Šest minut po přestávce se podruhé v tomto střetnutí prosadil Šporar. Naprosto perfektní kolmici za defenzívu Vitórie vymyslel Cabral, šestadvacetiletý Slovinec přelstil ofsajdovou past, obešel vyběhnutého Jesuse a odkrytý prostor tří tyčí branku už nemohl minout. Domácí se v žádném případě nevzdali a přidali na obrátkách. V 56. minutě selhal Edwards a zblízka mířil do boční sítě, stejný hráč toto zaváhání napravil v polovině závěrečného dějství.

Tečovaný centr Davidsona přistál právě na kopačce anglického forvarda, který se příliš dlouho nerozmýšlel a nekompromisně zavěsil do levé šibenice. Klub z města Guimarães si lehce zkomplikoval situaci v 76. minutě, kdy Amoah zřetelně podrazil unikajícího Cabrala a po druhé žluté kartě byl zaslouženě vyloučen. V 84. minutě mohl Cabral dokonce rozhodnout, nicméně když hlavou zblízka nepřekonal Jesuse, tak se výsledek již nezměnil.

Více informací k zápasu

SL Benfica - CD Tondela 0:0

04.06.2020 20:15

Góly: -

Benfica nedokázala využít středečního zaváhání Porta na půdě Famalicãa (1:2) a v domácím prostředí jen bezbrankově remizovala se zachraňující se Tondelou. Svého protivníka jednoznačně přestřílela v poměru 26:5, z toho pětkrát zamířila mezi tři tyče. Pro hosty má bod cenu zlata, za devadesát minut totiž netrefili branku ani jednou. CD momentálně poskočilo na třináctou pozici se šestadvaceti body.

Domácí favorit nevyhrál v portugalské lize potřetí za sebou a v boji o titul mu tyto ztráty mohou citelně scházet. V ligové tabulce i přesto poskočil na vedoucí příčku, před druhým Portem je však jen díky lepšímu skóre. Svěřenci trenéra Bruna Lageho přitom začali skvěle a první větší možnost si vypracovali již po necelých dvou minutách. Po akci na pravém křídle se odrazil míč na kopačku Taarabta, který okamžitě vysunul rozběhnutého Rafu Silvu.

Ten však ve stoprocentní možnosti selhal a z bezprostřední blízkosti trefil jen nohu brankáře Ramose. Po deseti minutách si naskočil na rohový kop z levé strany Jardel a svou hlavou minul bližší konstrukci o několik decimetrů. Ve 30. minutě odcentroval ke vzdálenější tyči Rúben Dias, kam si seběhl Carlos Vinícius a z ostrého úhlu už nedokázal zamířit přesně. Lisabonský klub si v úvodním dějství nic dalšího nevytvořil.

Ani ne šedesát sekund po změně stran mohl otevřít skóre tohoto střetnutí aktivní Rafa Silva, jenomže jeho křižný přízemní pokus proletěl zhruba o dva metry vedle protější tyče. V 54. minutě si právě Silva krásně narazil s Viníciusem a posléze uvolnil zapomenutého Pizziho, jehož tvrdý projektil šajtlí odvrátil fantastický Ramos na rohový kop. Vzápětí napřáhl z necelých pětadvaceti metrů Taarabt a hostující strážce nadvakrát zkrotil balón v rukavicích.

Krátce po odehrané hodině se v šestnáctce Tondely skvěle otočil s míčem Vinícius a jeho ránu směřující do sítě na poslední chvíli zablokoval obětavý Sampaio. Hosté se do své největší příležitosti dostali v 74. minutě, když z dvanácti metrů napřáhl Richard a jeho projektil skončil o centimetry vedle zadní konstrukce. Na opačné straně se po dalším centru od rohového kopu protlačil k hlavičce Dias a orazítkoval přední tyč.

Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem se mohl prosadit střídající Seferović, nicméně jeho skákavá střela přesná nebyla. V 84. minutě se branková konstrukce chvěla podruhé, tentokráte hlavičkoval do břevna další nový muž na trávníku Dyego Sousa. Benfica zazdila poslední velkou naději na vítězství ve třetí nastavené minutě, Sousovu prudkou hlavičku totiž odkopl do bezpečí dobře postavený Petković.

Více informací k zápasu

FC Famalicão - FC Porto 2:1

03.06.2020 22:15

Góly: 48. Fábio Martins, 78. Pedro Gonçalves - 74. Jesús Corona

Hráčům Porta vůbec nevyšel návrat do nejvyšší portugalské soutěže a po téměř tříměsíční přestávce neuspěli na půdě nevyzpytatelného Famalicãa, kterému podlehli nejtěsnějším poměrem 1:2. Domácí se dostali do vedení krátce po změně stran, a i když favorit dokázal srovnat, tak senzační výhru pro outsidera středečního duelu zařídil Pedro Gonçalves. Letošní nováček se posunul na neuvěřitelnou pátou příčku se čtyřiceti body.

Jeden z papírových adeptů na sestup do druhé ligy zaostává za čtvrtým Sportingem o pouhé dva body a navíc výrazně usiluje o evropské poháry. Hosté se zatím udrželi na vedoucí pozici se šedesáti body, ovšem po čtvrtečním duelu Benficy s Tondelou mohou klesnout na druhé místo. Svěřenci trenéra Sérgio Conceiçãa přitom začali aktivněji, do vedení se mohli dostat již po dvanácti odehraných minutách.

Po hezké akci vyprodukoval tvrdou ránu Marega, avšak parádní reflexivní zákrok předvedl gólman Defendi. Ve 21. minutě zkusil štěstí domácí Diogo Gonçalves a levou tyč těsně minul, vzápětí na opačné straně zahrozil Luis Díaz a v nadějné pozici byl na poslední chvíli zablokován. Krátce po půl hodině hry chtěl dostat hosty do vedení Tiquinho Soares, jenomže proti jeho hlavičce znovu skvěle zasáhl famózní Defendi.

Famalicão z ničeho nic udeřilo tři minuty po přestávce. Obrovskou chybu vyrobil brankář Marchesín a tu dokázal potrestat důrazný Fábio Martins, jenž bez větších potíží dopravil balón do sítě. Porto bylo po tomto nešťastném momentu otřesené a dlouho nemohlo najít účinný recept na defenzivu protivníka. Teprve v 73. minutě předvedl krásnou individuální akci Luis Díaz a až v zakončení zaváhal, svůj přízemní pokus uklidil vedle pravé konstrukce.

Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a přeci jen bylo vyrovnáno, to když si Jesús Corona naběhl na vynikající pas od Oliveiry a chladnokrevně překonal bezmocného Defendiho. V 78. minutě však měl poslední slovo Pedro Gonçalves, který napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a přesně trefil levý spodní roh, Marchesín opět neměl čisté svědomí. V nastaveném čase se ještě hosté dožadovali odpískání penalty za ruku Nehuéna Péreze, nicméně píšťalka rozhodčího Almeidy zůstala němá.

Více informací k zápasu

Další výsledky

07.06. 22:00
Rio Ave FC
2:3
Ferreira
Góly: 43. Diego Lopes, 58. Gelson Dala - 11. João Amaral, 14. Douglas Tanque, 52. Bruno Santos
06.06. 22:15
Boavista FC
0:1
Moreirense
Góly: 48. Filipe Soares
05.06. 22:15
CD Aves
0:2
Belen. SAD
Góly: 11. Fabio Szymonek (vl.), 39. Silvestre Varela
04.06. 19:00
CS Marítimo
1:1
Vitória FC
Góly: 11. Rodrigo Pinho - 82. Hélder Guedes
03.06. 20:00
Portimonense
1:0
Gil Vicente
Góly: 49. Lucas Fernandes
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica25193352:1460
2.FC Porto25193351:1860
3.SC Braga25144743:2946
4.Sporting CP25134839:2843
5.FC Famalicão25117740:4140
6.Vitória SC Guimarães25108742:2738
7.Rio Ave FC25108734:2638
8.Moreirense FC2589835:3233
9.CD Santa Clara25961022:2833
10.Gil Vicente FC2579925:3030
11.Boavista FC25781019:2429
12.Vitória FC Setúbal25611818:2829
13.CF Os Belenenses25851221:3829
14.CD Tondela25681120:3026
15.CS Marítimo255101023:3325
16.Paços Ferreira25741421:3625
17.Portimonense SC253101217:3419
18.CD Aves25412023:4913

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Benfica

prvý zápas, prvý surprise..

Reagovat
Benfica

druhý zápas, druhe prekvapenie už chápem prečo tak veľmi chceli získať titul v kancelárii

Reagovat
Ranoth

chuji

Reagovat
Benfica

nevyšiel tiket?

Reagovat
Ranoth

asi tak

Reagovat
Shevchenko

Corona řádí dál.

Reagovat
Benfica

Tak neforma pokračuje aj po pauze..

Reagovat
FC Porto FC

Karma

Reagovat
Benfica

hej no asi som sa včera veľa tešil

Reagovat
cookies

Dle zdejší expresky byli fanoušci z remízy nadšení stejně jako ty

Ne vážně, házení kamenů na autobusy s hráči mi přijde jako neandrtálské chování od jakýchkoliv fanoušků...

Reagovat
Benfica

súhlasím.. toto není dobre, nechcem, aby sme boli ako Sporitng..

Reagovat
smazaný uživatel

Jste stejní.

Reagovat
ďuriLFC

Hm, ale je to traged ten Andraž

Reagovat
smazaný uživatel

Hah, to je dobrý

Ale Famalicão hezky, bylo by pěkný, kdyby ta série a forma ze začátku vydržela déle, ale tak musíme se spokojit s občasnými výhrami Leicesterů, Montpellierů a Wolfsburgů v jiných soutěžích.

Reagovat
Hiko

Boavista se za boha nemohla trefit, zato ten gól od Moreirense...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele