Primeira Liga - preview 8. kola

27.11.2020, 10:05, aktualizováno 30.11.2020, 08:43
Previews
Sporting, Braga i FC Porto o víkendu vyhrála a na tahu je nyní Benfica. Lisabonský celek cestuje do Marítima, kde na něj čeká souboj s předposledním týmem tabulky...
CS Marítimo - SL Benfica  (pondělí 20:00)
Pondělní dohrávka 8. kola portugalské ligy se odehraje na Madeiře, kde proti domácímu Marítimu nastoupí lisabonská Benfica. Svěřenci Jorgeho Jesuse ztratili po vydařeném úvodu sezóny formu a prohráli poslední dva ligové zápasy.

Úvodní ligová utkání vyšla Benfice zcela dokonale. Historicky nejúspěšnější portugalský klub v létě dobře posílil a nové akvizice v čele s útočnou dvojicí Darwin Núňez - Luca Waldschmidt svého zaměstnavatele vyšvihly do čela ligové tabulky.

V listopadu si ovšem letošní speciální a velmi náročný zápasový program začal vybírat svou daň. Orli po úvodních pěti výhrách prohráli na začátku měsíce na hřišti Boavisty 0:3, a na první ztrátu nedokázali zareagovat o týden později, kdy podlehli na vlastním stadiónu Braze 2:3.

Také v evropských pohárech se Jesusovi svěřenci nemohli radovat ze tříbodového zisku. Ještě před reprezentační srazem doma pouze remizovali 3:3 s glasgowským Rangers, a i tento týden ve Skotsku si oba soupeři po remíze 2:2 rozdělili body.

V takřka uplynulém měsíci tak Benfica zvítězila pouze minulý víkend v třetím kole domácího poháru, ve kterém udolala Paredes 1:0. Velké problémy měla v poslední době hlavně obrana, která ve čtyřech listopadových zápasech v lize a Evropské lize inkasovala hned jedenáctkrát, což je víc než ve všech předchozích utkáních dohromady.

Ani Benfice se nevyhnuly trable spojené s pandemií koronaviru a pozitivní testy na tuto nemoc s největší pravděpodobností do hry nepustí hned trojici hráčů. Mezi pozitivně testovanými jsou Weigl, Taarabt a Núňez, ke kterým se v absentování nadcházejícího duelu ještě tři zranění obránci - Almeida, Todibo a Nuno Tavares.

Marítimo také nemůže být se svými posledními výkony spokojeno. Tým z ostrova Madeira po obstojném začátku sezóny a dvou výhrách v úvodních třech kolech nedokázal pokračovat v dobrých výsledcích, a ze zbývajících čtyř odehraných kol vydoloval již pouhý jeden bod za bezbrankovou remízu v ostrovním derby s Nacionalem. Svěřencům Lita Vidigala tak patří až patnácté místo v ligovém pořadí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.48 - 5.22 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Rio Ave FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.18 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portimonense SC - CD Nacional  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.38 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Boavista FC - CF Os Belenenses  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.15 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - SC Farense  (neděle 21:00)
Nedobře vstoupila Braga do nového ročníku, úvodní dvě porážky proti Portu a Santa Claře jsou už ovšem dávno zapomenuty a svěřenci lodivoda Carlose Carvalhala po pěti ligových výhrách v řadě vystoupili velmi rychle na přední pozice. Že by přitom zrovna v souboji s nováčkem ligy z Fara hodlali svou sérii zbytečně utnout, to se říci určitě nedá.

Domácí nejenže působí velmi dobrým dojmem v rámci Ligy NOS, slušně se prezentují také v Evropské lize, v níž ve čtvrtek uhráli velmi cenný bod s Leicesterem, ačkoli dokonce nebyli daleko od konečného vítězství. Pokud vyloženě nepokazí zbývající dva zápasy ve skupině, měli by se spolu s anglickým výběrem zaradovat z postupu do jarní fáze této soutěže.

I proto je potřeba udržovat optimální pohodu i nadále, neboť hned příští týden čeká Bragu utkání na evropské scéně v Aténách. A tenhle mač může být tím klíčovým. "Hráli jsme ve čtvrtek proti velkému soupeři. Fantasticky jsme k duelu s Leicesterem přistoupili. Ukázali jsme, že chceme vyhrát. Jsme spokojeni jak s výsledkem, tak s výkonem," říkal domácí kouč.

Tomu teď bude chybět zraněný Rui Fonte, dlouhodobě mimo hru je Moura, otazník visí nad startem Nicoláse Gaitána, jehož zdravotní stav se každopádně lepší. K dispozici by naopak měli být Ricardo Horta či Fransérgio. "Pro mě samotného bylo obrovským zadostiučiněním, že jsem ve čtvrtek viděl svůj tým takto skvěle hrát," dodal Carlos Carvalhal k minulému mači.

Farense si na účast mezi portugalskou fotbalovou smetánku evidentně ještě zvyká. Už několikrát však mužstvo trenéra Sérgia Vieiry prokázalo, že umí své protivníky potrápit, jako například v souboji s Benficou nebo vždy nepříjemným Famalicãem. Naposledy už přece zaznamenalo svůj první úspěch, premiérové vítězství urvalo doma nad portskou Boavistou.

Přes reprezentační přestávku se údajně stihl dát do kupy Fábio Nunes i César, zdravý by již měl být taktéž Djalma, ovšem svalové potíže ještě nepřekonal Fabrício Isidoro. Jistotou je pro Farense taktéž neúčast Pedra Henriqueho, který je vykartovaný. Hosté mimochodem nehráli soutěžní klání už tři týdny, jelikož Portugalský pohár se jich v předchozím týdnu netýkal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.28 - 8.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - FC Porto  (sobota 19:00)
FC Porto podle posledních zápasů zažehnalo výsledkovou i herní krizi z úvodu sezóny a prodloužit vítěznou sérii hodlá proti Santa Claře. Úkol to ovšem nebude jednoduchý, protože Os Açoreanos zahájili sezónu dobře a v tabulce jsou pouhé tří body za obhájcem titulu.

Na Estádio do Dragão v úvodu sezóny rozhodně nepanovala dobrá nálada. Tým pravidelně bojující o titul má na svém kontě po sedmi odehraných kolech už dvě porážky, jednu remízu a v tabulce se nachází na nezvyklém čtvrtém místě s šestibodovou ztrátou na vedoucí Sporting.

Pravě na stadiónu Sportingu zaznamenalo Porto svou jedinou remízu. K té přidalo čtyři tříbodové zisky, a právě dvě prohry s Paçosem Ferreira a Marítimem, jež se pohybují až v druhé polovině tabulky. V obou případech navíc "Draci" prohráli 2:3 a je to právě obrana, která je i po necelé čtvrtině sezóny ve fázi sehrávání. Oproti loňské mistrovské sestavě již v Portu nepůsobí Telles, jenž přestoupil do Manchesteru United a na marodce se nyní nachází i zkušená stoperská dvojice Pepe - Marcano.

Poslední zápasy ovšem nasvědčují, že Sérgio Conceição našel ty správné hráče. Porto si v posledních dvou zápasech Ligy mistrů poradilo s Marseille doma 3:0 a tento týden stejného soupeře porazila 2:0 i ve Francii. Portu se dařilo také v posledním ligovém utkání, které proběhlo ještě před poslední reprezentační pauzou. V tom doma zvrátilo nepříznivý vývoj a porazilo poslední Portimonense 3:1.

Jednou z hlavních postav posledních výher je střední záložník Sérgio Oliveira, který po Danilo Pereirovi převzal nejenom kapitánskou pásku, ale také roli špílmachra. Je to právě on, kdo svými góly a asistencemi drží slavný klub na dosah nejvyšším příčkám.

Ty má po sedmi ligových kolech na dosah překvapivě také Santa Clara. Tým z Azorských ostrovů pod vedením Daniela Ramose dokázal navázat na výkony pod Joãem Henriquesem a s deseti body se nachází na šestém místě ligové tabulky. Hlavním tahounem týmu je brazilský útočník Thiago Santana, který je se šestí góly na druhém místě v tabulce střelců.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.78 - 4.32 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - Moreirense FC  (sobota 21:30)
Lisabonský Sporting po dlouhých letech koukání na záda svých největších rivalů zahájil úspěšně novou sezónu, a po sedmi odehraných ligových kolech je v čele ligy se čtyřbodovým náskokem na druhou Benficu. Na dobré výkony chce navázat proti Moreirense, které kvůli koronavirové nákaze v týmu takřka měsíc čekalo na ligový zápas.

Před sezónou by jenom málokdo tipoval, že Sporting vůbec ohrozí pozici dvou ligových hegemonů posledních let Benficy a Porta. Mladá sestava Rubéna Amorima ovšem kosí jednoho soupeře za druhým a kromě domácí remízy s Portem vyhrála všechna ligová utkání, což ji vyšvihlo až na první místo ligové tabulky.

První zápasy zelenobílých přitom nijak nenasvědčovaly tomu, že by se na výkonech či herním projevu celku z hlavního města mělo něco měnit. Sporting sice první utkání vyhrával, ale výhry to byly zejména vydřené a po brzkém vypadnutí v předkole Evropské ligy s Linzem se očekávalo, že i v lize přijdou první prohry.

Lvi ovšem v posledních kolech předvádějí zcela suverénní výkony a konfrontaci s jejich dobrou formou zažila před měsícem Tondela, která z Estádio Jose Alvalade odjížděla s výpraskem 4:0. Stejný výsledek Sporting zaznamenal i v Guimarãesi, kde nedal šanci domácí Vitórii. Dobré rozpoložení mladého kádru se potvrdilo i minulý víkend v poháru, ve kterém rozmetal Sacavenense 7:1.

Přestože momentálně není v sestavě ligového lídra hráč, který by podával nevyrovnané výkony, je v ní jeden, jež nad ostatními vyčnívá. Dvaadvacetiletý záložník Pedro Gonçalves neboli Pote, který do Sportingu přišel v létě z Famalicãa, zaskočil ligu svými výkony a díky sedmi gólům v posledních čtyřech ligových zápasech vede tabulku střelců. Talentovaný fotbalista si ovšem ze srazu reprezentační jednadvacítky přivezl lehké zranění kolene a jeho start proti Moreirense od úvodního hvizdu není pravděpodobný.

Případná absence momentálně největší hvězdy domácího celku alespoň lehce zvyšuje šanci Moreirense na uhrání dobrého výsledku. Tým ze severního Portugalska byl nucen po odchodu trenéra Soarese do Gil Vicente angažovat z druholigového Chaves Césara Peixota. Čtyřicetiletý trenér kvůli koronavirové nákaze v klubu přišel o první zápas, ve kterém minulý týden Moreirense v poháru udolalo třetiligové Merelinense, ale v Lisabonu by již měl být na lavičce svého týmu.

Situace v sestavě hostů ovšem ani nadále není ideální. Do zápasu stoprocentně kvůli zranění nenastoupí Nuno Pedro a Amador. Koronavirus do hry zase nepustí Filipe Soarese a start od úvodního hvizdu není pravděpodobný ani v případě Conteho, Silvy a Rodriguese.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.97 - 15.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - FC Famalicão  (pátek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.22 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - Vitória SC Guimarães  (pátek 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.18 - 3.57 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP761019:419
2.SL Benfica750217:915
3.SC Braga750212:715
4.FC Porto741218:1013
5.CD Nacional72418:710
6.CD Santa Clara73137:710
7.Rio Ave FC72415:510
8.Vitória SC Guimarães73134:710
9.FC Famalicão723211:149
10.Paços Ferreira62227:88
11.Moreirense FC62225:68
12.CD Tondela72236:128
13.CF Os Belenenses71423:57
14.CS Marítimo72148:117
15.Boavista FC713310:156
16.SC Farense71249:125
17.Gil Vicente FC71245:95
18.Portimonense SC71155:114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Freedo

Jak se jeví Pedro Gonçalves herně? Podle statistik docela jede. Novej Bruno?

Reagovat
smazaný uživatel

Celkom veľký prísľub do budúcnosti aj herne je skvelý

Reagovat
Han střelil první

Fenomeno

Reagovat
Freedo

A je Brunovi podobný i herně? Jak by jsi ho popsal? Předem díky.

Reagovat
Han střelil první

Zatím se to nedá srovnávat. Má skvělý výběr místa, je rychlý a drzý s míčem, ale zatím se to těžko soudí po osmi kolech. Má formu, uvidíme, jak mu to půjde, když mu občas něco nevyjde.

Reagovat
Freedo

Díky. Mě právě zajímalo, jestli má předpoklady pro to být podobný tvůrce hry, nebo je vyloženě gólovej podhrot.

Reagovat
Han střelil první

Spíše gólový hráč. Stěžejním hráčem ve vytváření šancí je teď ve Sportingu Nuno Santos, ty jeho centry jsou lahůdka.

Reagovat
Freedo

A to oba jsou ve Sportingu první sezónu! Dobrý nákupy. Co říkáš na Tiaga Tomáse, ročník 2002?

Reagovat
Han střelil první

Je to obrovský talent, ale má docela namyšlený herní projev, takže když se mu nevyvedou první akce, tak to stojí za prd celý zápas. Je mladý, slušelo by mu hostování, bohužel to podle mě není ten Felixovský typ, který hned začne válet.

Reagovat
JessePinkman

Ty statistiky má skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

Força Sporting! Takhle až do konce!

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

možno tak do konca roka

Reagovat
smazaný uživatel

Tým je kvalitní a hraje v dobré pohodě. Letos to vidím nadějně.

Reagovat
Benfica

ajjjj no.. nefandíš Sportingu prvý rok a taký si optimista

btw to isté som si hovoril minulého roku pri Benfice..

Reagovat
smazaný uživatel

Letos je to nadějný, všichni hrajou bídu. A my jsme v optimálním rozložení, po dlouhých letech dokážeme vyhrávat zápasy se slabšími soupeři a ty těžký zvládneme uhrát na remízu

Reagovat
Han střelil první

Já tu vidím obrovskou výhodu v absenci pohárů a nějakém prostoru pro odpočinek. Máme fresh trenéra, z jehož příchodu jsem moc nadšený nebyl, ale z jeho působení už nadšený jsem. Plud díky za to, že se u vás nechytl Santos, ten kluk je neskutečný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele