Primeira Liga - preview 6. kola

30.10.2020, 09:04, aktualizováno 02.11.2020, 08:38
Previews
Benfica se představí na půdě Boavisty a bude hájit svou stoprocentní bilanci, jakýkoli bodový zisk bude znamenat návrat do čela tabulky před Sporting a zároveň odskočení FC Porto, které v pátek nestačilo na Ferreiru. Braga vyhrála třikrát v řadě a její další obětí se má stát Famalicão...
SC Braga - FC Famalicão  (pondělí 19:45)
Braga dala zapomenout na neúspěchy v úvodních kolech a v posledních utkáních soupeře drtí na domácí i evropské scéně. Jako další protivník ji čeká kometa loňské sezóny Famalicão, které vůbec nenavázalo na snový úvod z minulého roku.

V Braze může panovat po úvodních utkáních sezóny spokojenost. Arsenalistas pod vedením nového trenéra Carlose Carvalhala sice vstoupili do sezóny dvěma prohrami, ale v posledních třech kolech zabrali a porazili postupně Tondelu (4:0), Nacional (2:1) a uspěli i před týdnem ve vyhroceném derby s Vitórií Guimarães (1:0).

Carvalhalovi svěřenci zatím zvládají náročný program i na evropských trávnících. Hned v úvodním duelu základních skupin Evropské ligy bez problému porazili doma aténské AEK 3:0 a za tři body to měli i v Záporoží proti Luhansku, který ve čtvrtek udolali 2:1.

Velký podíl na dosavadních úspěších severoportugalského celku bezpochyby má malá marodka. Jediných hráčem prvního týmu laborujícím se zraněním Rui Fonte, který je ze hry již od července. K tomu se na tribuně přidají hříšníci z minulého týdne Carmo s Fransérgiem, kteří si odpykají trest za červenou kartu. Zpátky ve hře je ale již zvučná letní posila Nicolás Gaitán, který si debut odbyl proti Luhansku a hned se uvedl krásným gólem.

Nacházející soupeř Bragy - Famalicão - může pouze vzpomínat na krásné časy před rokem, kdy se zcela překvapivě vyhříval na čele ligové tabulky. Svěřenci João Pedro Sousy, dlouholetého asistenta Marca Silvy, opět lahodí oku diváka ofenzivním fotbalem a hodně góly, ty ovšem sami také inkasují.

Aktuální skóre Famalicãa po pěti odehraných kolech je 9:12 a pouze Tondela s Boavistou inkasovala tolikrát. Zároveň ale nikdo krom vedoucí trojice tolik gólů nevstřelil. Přesto patří Famalicãu v ligové tabulce až 13. místo za jedno vítězství, tři remízy a jednu prohru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.78 - 7.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - SL Benfica  (pondělí 22:00)
O motivaci postaráno mají hráči Benficy před dohrávkou 6. kola portugalské nejvyšší soutěže na stadiónu portské Boavisty. V neděli se před "Orly" na první místo díky výhře nad Tondelou dostal městský rival Sporting a družina Jorgeho Jesuse si chce vedení vzít zpátky a udržet tak vítěznou vlnu.

Benfice se totiž v letošní sezóně nadmíru daří. Pryč jsou již slzy, které byly uroněny po neúspěšné kvalifikaci o postup do Ligy mistrů, protože Benfica od onoho nešťastného zápasu s PAOK Soluň v polovině září pouze vyhrává. V lize vyhrála všech pět dosavadních utkání se skvělým skóre 15:3 a problémy ji nadělalo pouze Farense, které na Estádio da Luz prohrálo po velkém boji 2:3.

V evropských pohárech to zatím Benfice také vychází. Po vydřené výhře 4:2 v Poznani proti Lechu porazila doma mnohem pohodlněji Standard Lutych 3:0 a díky lepšímu skóre vede skupinu před glasgowskými Rangers.

Jesus tak zatím prožívá velmi povedený návrat do známého prostředí, ale přesto se již musel vypořádat s několika komplikacemi. Jednou z nich je absence dlouhé roky stabilního člena základní sestavy pravého obránce Andrého Almeidy, který bude dlouho mimo hru s poraněným kolenem, k němu se na marodku přidal i stabilní člen základní jedenáctky z druhého kraje obrany Grimaldo. Šance tak naskytla mladíkovi Tavaresovi i letní posile z Fluminense Gilbertovi.

Šance Boavisty na úspěch jsou i přes některé mezery v sestavě Benficy malé. Klub z Porta zahájil novou sezónu stejně, jako ukončil tu minulou a poslední ligovou výhru zaznamenal v červnu.

Hlavním problémem týmu Vasca Seabry je obrana. Os Axadrezados dostali v pěti kolech dvanáct gólů, což je společně s Famalicãem nejvíc v lize a s třemi remízami a dvěma prohrami na kontě jsou v tabulce až na předposledním místě. Sedmatřicetiletý trenér se navíc proti Benfice nemůže spoléhat na největší hvězdu týmu Javiho Garciu, který si odpyká trest za červenou kartu v minulém kole.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 5.77 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portimonense SC - CD Santa Clara  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.27 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Vitória SC Guimarães  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.12 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - CD Tondela  (neděle 21:00)
Sporting je zatím tím celkem, který v úvodních kolech Ligy NOS nejvíce zatápí vedoucí Benfice. Doposud má na svém kontě čtyři vítězství a jednu remízu, a pokud chce na první příčce vystřídat lisabonského rivala, je potřeba v nastoleném trendu pokračovat. Tři body bude hledat v souboji s Tondelou, která se nachází jen těsně nad sestupovým pásmem.

Do této chvíle svěřenci trenéra Rúbena Amorima ztratili dva body v duelu s úřadujícím mistrem z Porta. Ale konečný remízový rezultát v tomto případě v podstatě nepředstavoval nijak závratné zaváhání. Suma sumárum si Lvi počínají velmi dobře. Možná i proto, že neabsolvují náročný program jako ostatní sokové, kteří působí v evropských pohárech.

Domácí zkrátka mají možnost skoro vždy nasadit nejsilnější možnou sestavu bez ohledu na potřebnou rotaci v základní jedenáctce, neboť podstupují klasický režim, tedy ten z víkendu na víkend. "Já nejsem překvapený tím, že se nám na začátku sezóny takhle daří. Tvrdě jsme právě pro naplnění těchto ambicí pracovali. A pracujeme neustále," mínil lisabonský kouč.

Aktuálně Sporting netrápí početné absence. Zdravotně do kupy se stihl dát obránce Vitorino Antunes, který byl na marodce od října, pořád ovšem není připravený zasáhnout do hry vlivem slabého tréninkového zatížení. Nenastoupí pak ani Tabata. "Stále je odehráno jen pět kol, jsme na samém startu. Vždy se lépe pracuje, když jsou výsledky," dodal Rúben Amorim.

Hosté prožili poměrně těžkopádný začátek nového ročníku, před týdnem se ovšem konečně zaradovali ze své první výhry, to když doma nejtěsnějším možným způsobem skolili Portimonense. Pako Ayestarán, trenér Tondely, není v záviděníhodné situaci především kvůli tomu, že, třeba na rozdíl od Sportingu, se musí potýkat s několika ztrátami ve svém kádru.

Pozitivně testovaný na nemoc COVID-19 byl Jota Goncalves, jenž se tak v Lisabonu nepředstaví, zranění jsou Yohan Tavares i Ricardo Alves. Otazník pak visí nad startem čtyř hráčů, a to ve složení Abdel Medioub, Mario González, Souleymane Anne a Rubén Fonseca. "Nemůžeme se ničím rozptylovat. Myslíme jen na skalp Tondely," burcoval Rúben Amorim.

Loni v listopadu Tondela portugalského velikána překvapila a před vlastními fanoušky triumfovala. Podcenění soupeře ze strany Sportingu by tak nemělo být na místě. "Víme, jaké má silné stránky. Přijede sem hrát uvolněně, bez tlaku na finální resumé," varoval domácí lodivod. "Ano, můžeme se dostat na první příčku. My ale chceme vyhrát každý zápas."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.09 - 9.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CF Os Belenenses - SC Farense  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.08 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - Moreirense FC  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.68 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - CD Nacional  (sobota 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.30 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - FC Porto  (pátek 21:30)
Pouhé dva dny na regeneraci měli fotbalisté Porta po úterním vítězném zápase základní skupiny Ligy mistrů proti řeckému Olympiakosu a již je čeká další ligový duel. Dalším soupeřem v náročném programu svěřenců Sérgia Conceiçãa bude Paços Ferreira.

Koronavirová pandemie si vyžádala odsunutí začátku evropských pohárových soutěží, které se nyní hrají bez ohledu na probíhající ligové soutěže každý týden. S náročným programem v podobě minimálně dvou zápasů týdně se musí vypořádat i FC Porto.

Únava na hráčů na výsledcích Porta zatím poznat není. Po cenné ligové remíze 2:2 ze stadiónu Sportingu sice prohráli v úvodním utkání Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City, ale na dva zápasy bez výhry dokázali skvěle zareagovat a porazili v lize Gil Vicente 1:0 a z Estádio do Dragão odjížděli v úterý s nepořízenou také hráči Olympiakosu.

Nabízí se otázka, kolik hráčů z vítězného utkání s Olympiakosem dostane prostor od úvodního hvizdu i v utkání s Paçosem, protože už v úterý na Porto čeká další zápas Ligy mistrů proti Marseille. Ani minutu zatím nevynechala legenda portugalské kopané Pepe a s ním i jeho kolega ze stoperské dvojice Mbemba. Do všech utkání nastoupili také Manafá, Oliveira, Corona a Marega.

Conceição stále nemůže počítat s Marcanem, který se ale po zranění kolena vrátil alespoň do lehkého kotníku a k dispozici nebude mít ani dalšího obránce Zaidu Sanusi, který si bude odpykávat trest za červenou kartu v minulém kole. Otazník visí také nad startem Luise Díaze, kterého svalové zranění nepustilo do posledních dvou zápasů.

Paços sice nedokázal v úvodu současné sezóny navázat na povedený závěr té minulé a nachází se s pěti body po pěti zápasech až v druhé polovině tabulky. I přes průměrný začátek není proti favoritovi zcela bez šance. Paços v minulém kole po výhře nad Santa Clarou (2:1) získal cenný bod z hřiště Nacionalu a na výsledkové zlepšení by rád navázal překvapivým výsledkem proti unavenému Portu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.97 - 4.15 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica550015:315
2.Sporting CP541011:413
3.FC Porto531113:610
4.SC Braga53028:59
5.Moreirense FC52215:48
6.CD Santa Clara52125:47
7.Vitória SC Guimarães52122:27
8.CD Nacional51316:66
9.CS Marítimo52037:96
10.Rio Ave FC51313:56
11.FC Famalicão51319:126
12.Paços Ferreira51224:65
13.Gil Vicente FC51223:55
14.CF Os Belenenses51222:45
15.CD Tondela51224:85
16.Portimonense SC51133:64
17.Boavista FC50326:123
18.SC Farense50145:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Briggus

Coates na téhle fotce vypadá jak nějaký padesátník

Reagovat
eder

Přitom ještě před deseti lety to byl světový talent, bože to to letí...

https://www.eurofotbal.cz/clanky/svetove-talenty-sebastian-coates-113933/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele